Како да направите веб продавницу уз помоћ WooCommerce

by | WordPress за почетнике, Израда сајта

Уколико желите да направите web-shop, постоји велики број опција које можете одабрати као платформу на којој ћете засновати вашу нову продавницу. Наравно, користићете неки од CMS система,  међутим најбитније питање је: Који систем има најбољу подршку?

Одговор је Вордпрес!

Вордпрес (енгл. WordPress) има најактивнију и најкориснију заједницу на интернету. Можете добити инстант одговоре од стручњака широм света, бесплатно. Постао је моћна платформа за изградњу било које врсте сајта.

WooCommerce је, за сада, најбољи плагин за изградњу веб-продавнице са преко милион преузимања и одличном подршком.

Овај кратак туторијал ће вас упутити у то како да региструјете домен, одаберете сервер и поставите једноставан веб-продавницу на Вордпресу помоћу WooCommerce плагина.
Следи шест једноставних корака и ми ћемо вас спровести кроз њих детаљније:

  • Размислите о имену домена и региструјте га.
  • Изаберите стабилан хостинг који ће подржати посету на вашој продавници
  • Инсталирајте WooCommerce плагин
  • Конфигурација WooCommerce-а
  • Проналажење и инсталирање теме WooCommerce-а
  • Додавање странице и производа

Корак 1: Размислите о имену домена и региструјте га

Наћи право име за ваш домен може да буде тешко, узевши у обзир колико је интернет постао засићен, међутим дали смо пар савета када је у питању регистрација домена. Да вам олакшамо, обична листа ће вам помоћи око одлуке о имену ваше веб-продавнице. Навешћемо генералну листу ствари које треба да имате на уму.

1. Прво, сазнајте против кога се такмичите на локалном и интернационалном тржишту. Последња ствар коју желите је да улетите у ратове брендова.

2. Друго, мислите на јединствен и кратак (али заразан) назив домена, који ће бити лакши људима да запамте.

3. Такође, морате одлучити да ли ће ваша продавница бити позната као специјална у одређеној категорији производа или желите да изградите бренд. Специјална продавница ће имати име домена нпр “https://barskestolice.rs/” , који се такође сматра као богата кључна реч домена и може привући усмерени саобраћај са претраживача (уколико се ради правилно).

4. Упознајте своју циљну публику! Знајте да ли ћете продавати своје производе у вашој земљи, у континенту или да ли ћете желети да идете ка глобалној доминацији на тржишту.

Ако желите да продате у једној земљи, рецимо у Србији, онда ће најбоља опција бити да се домен завршава са ‘‘.rs’’, јер ће бити више фаворизован у ранг листи претраживача за српска тржишта.

Уколико желите да продате у више земаља, онда можете инвестирати у домене других земаља, као што су “barstools.co.uk” за Уједињено Краљевство и “tabourets-de-bar.fr” за Француску и тако даље.

Такође, можете и користити генералне домене као што је .com, али проналажење .com домена је теже.

5.  Уколико су сва имена домена којих се можете сетити  заузета, можете размислити о синонима и комбиновати их, а затим ћете добити и јединствено име домена.

Након што сте размислили о имену домена, следећа ствар која је потребна јесте да региструјете домен.

Корак 2: Куповина Веб Хостинга

Након што сте завршили са регистрацијом домена, морате потражити поуздан веб хостинг сервис, који ће преузети бригу о подацима ваше продавнице. Требало би да тражите хостинг провајдере који имају скалирање услуга, јер ћете се ви трудити да ваша веб-продавница расте у будућности. Скалирање ће вам помоћи да се побринете за изненадне скокове на вашу економичну продавницу. Предлажемо да погледате АдриаХост хостинг пакете.

Корак 3: Инсталирање Вордпреса са WooCommerce-ом

Када купите хостинг пакет, можете инсталирати Вордпрес на један од три начина:

  • самостално, користећи АдриаХост упутство
  • АдриаХост може бесплатно инсталирати Вордпрес за вас, биће довољно да наведете да желите инсталацију у вашој поруџбини

Када је Вордпрес инсталиран, потребно је да додати WooCommerce додатак, преко опције Plugins – Add New. Укуцајте у претрази WooCommerce и кликните на Install а затим Activate Now.

wооцоммерце инсталл

Корак 4: Подешавање WooCommerce-а

Сада, када имате инсталиран WooCommerce, мораћете да га прилагодите додавањем производа, детаљима плаћања и прилагодити тему.

WooCommerce аутоматски креира следеће странице:
1. Shop Page: То је страна са записима о производу. Обично се води као почетна страница једне ecocommerce радње.

2. Cart Page: Страница која приказује изабране производе од стране купца.

3. My account Page: Страна за купце који управљају својим налозима.

4. Checkout Page: Страница на којој је продаја завршена.

Ако већ користите постојећу тему, можете проверити да ли је компатибилна са WooCommerce-ом. Ако крећете испочетка, можете одабрати неку од бесплатних тема за WooCommerce.

Претрага за WooCommerce темом
Ако желите да промените тему ваше веб-продавнице, онда можете променити и тражити нову тему тако што ћете кликнути на WP Admin -> Appearance -> Themes -> Add New -> Search themesV. Најлакши начин да пронађете WooCommerce тему бесплатно је да укуцате кључну реч ‘‘WooCommerce’’. Ми предлажемо да одаберете StoreFront тему, лака је за управљање.

Корак 5: Генерална конфигурација WooCommerce-а

WooCommerce је богат. То заиста претвара обичан Вордпрес сајт у пуноправни webshop. Међутим, морамо поставити спецификације како би дали најбоље искуство купцу. Да бисте то успели, идите на WP Admin -> WooCommerce -> Settings.

9.WооЦоммерце-СеттингсГенералне опције
На почетном екрану, видећете General Options секцију. Овде можете да подесите која је локација базе ваше продавнице (у којој порез производа иде на основу васе изабране локације) и земља у којој продајете. По дифолту, постављено је ‘‘Продај у свим земљама’’, али можете конкретно изабати земље за ваше активности продаје. Такође би требало поставити жељену валуту овде.

10.Цурренцy-ОптионсОпције производа
У наредној картици под називом ‘‘Products’’ постоје различите опције за колико ће производи бити приказани на вашем сајту. Основна подешавања ће бити као што је приказано на слици. Увек можете променити ова подешавања онако како вам се свиђа.

11.Продуцт-ЛистингсПореске опције

У овој картици подешавања можете подесити да ли ћете унети цене које укључују или искључују порез и онемогућити пореске калкулације.

12.Таx-СеттингсCheckout Process
У овом подешавању можете да дефинишете како ће се процесс плаћања одвијати у вашој ecocommerce радњи.

Генерално, мораћете да подесите “Cart Page” као “Cart” и “Checkout Page” као “Checkout”. Такође, на овој страници можете да одабере опције плаћања које ће стајати на располагању својим клијентима.

13.Цхецкоут-ОптионсОпције транспорта
На овој картици можете контролисати све преференце у вези транспорта са ваше продавнице. Ако продајете физичке производе, онда ћете и морати да их испоручите својим купцима.

14.Схиппинг-ОптионсПодешавања налога
Овде је потребно да подесите страницу на којој корисници могу проверити своје рачуне. По дифолту My account страна је подешена. Такође, треба и дозволити новим корисницима региструју. За то би требало да проверите да ли су ваше опције за регистрацију конфигурисане као што је приказано на слици испод.

15.Аццоунт-сеттингсЕ-мејл опције
Ово је картица у којој требате подесити е-мејл адресу на коју ће стизати обавештења вашим купцима.

Сцреен Схот 2016-02-16 ат 11.41.45 АМ

Корак 6: Прилагођавање теме

Сада када је ваш WooCommerce додатак спреман, мораћете да порадите на томе како ће ваш сајт изгледати. Можете то подесити тему на следећи начин: WP Admin -> Appearance -> Customize. У овим подешавањима можете подесити различите опције вашег сајта. Ако желите да на насловној страни се појави главна страна продавнице, одаберите опцију “Front page” , а затим кликните на “Shop”.

18.WооЦоммерце-Превиеw-900x437

Корак 7: Додавање нових призвода

Када је WooCommerce једном активиран, нова опција се појављује у WP Admin под називом ‘‘Products’’.

Ово се користи за додавање нових производа, категорија, ознака, атрибута и још много тога. Идите на WP Admin -> Products -> Add Product.

Приликом додавања новог производа, имаћете приступ свим опцијама, као што је назив производа, опис, цене, транспорт, итд.

20.Неw-Продуцт-Детаилс

Ваша продавница је спремна

Овај чланак покрива све основне захтеве за стварање WordPress webshop-а помоћу WooCommerce-а.

Међутим, ако мислите да сте нешто пропустили у овом упутству, оставите коментар у секцији коментара испод.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи