5 лоших страна рада од куће

wорк-фром-хоме
Зар рад од куће није диван? Много нас је покушало да ради од куће или сања о томе.

Знамо да је то права ствар за креативне људе који не воле структуре и хијерархије.

Међутим, рад код куће доноси много искушења које могу да саботирају нашу продуктивност, креативност, присебност, срећу, па чак да утиче и на наше здравље.

У наставку се налазе 5 најчешћих замки рада код куће, зашто су оне лоше по нас и како их можемо избећи или превазићи.

1. Рад у пижами или доњем вешу

Морате признати да је једна од бољих ствари рада од куће то што никада не морате да облачите пословну гардеробу. Међутим, неки људи који раде од куће су отишли предалеко па тако већина њих ради у својим пижамама или још горе у доњем вешу.

Опуштено облачење може утицати на продуктивност. Ако сте обукли мајицу са великом рупом, иако то нико осим вас неће видети, она ће утицати на вашу професионалност и самопоуздање. Ово ће се манифестовати када разговарате телефоном са неким битним клијентом, па чак и док пишете.

Још један од разлога да се обучете у пословном маниру, чак и ако су то само  фармерице и мајица, је то што вас такво облачење ставља у радни мод. То је сигнал да почињете да мислите о послу и да ваш ум може брже да испоручује информације.

Дакле, потребно је да направите лични дрес код. Будите сигурни да је репрезентативан али и удобан. Један од јако добрих дрес кодова је онај где изгледате довољно репрезентативно да отворите врата, а да при том уливате и поверење. Наравно, немојте заборавити личну хигијену. 🙂

2. Неутврђено радно време

Када радите од куће, никог није брига да ли спавате целог дана, а радите само 2 сата у току ноћи, битно је само да се испоштује рок.

Међутим, није лоша идеја да ипак дефинишете радно време када радите од куће. Ваше радно време би требало да поштује ваш лични ритам продуктивности.

На пример, неко може да пише искључиво у току дана. Ноћу је неком мозак превише оптерећен за било какво кохезивно писање. Потребно је да то поштујете и да радите онда када сте најпродуктивнији.  У супротном, радићете против себе, требаће вам више времена да завршите посао и бићете мање продуктивни.

Неки писци нпр. могу писати искључиво касно ноћу када је све тихо. Неком је потребно да се пробуди пре него што сване. Утврдите када сте најпродуктивнији за рад и тако подесите радно време.

Ако немате фиксно радно време погоднији сте за “ометање”. Тако се може десити да упалите ТВ и проведете више времена гледајући телевизију, да укључите Twitter и задржите се дуже него што сте планирали или да телефонирате сатима.

3. Седење целог дана

Да ли сте знали да рад од куће може довести до тога да се угојите и до 10кг за годину дана? Посебно ако радите константно за компјутером и седите на столици а устанете само да одете до фрижидера или wc-а.

Пре него што постанете свесни ваша задњица и кукови ће се раширити. Постаћете млохави и полако ћете губити оштрину и границе размишљања.

Наше тело, али и ум захтева редован одмор. Зато је добра идеја радити у временским одсешцима нпр. 50 до 90 минута, а онда направити паузу од отприлике 10 минута.

4. Немогућност одласка на одмор

Фриленсери немају плаћене дане за одмор, тако да већина никада и не оде на одмор. Велика грешка!

Боље је чешће узимати кратке одморе него се потпуно истрошити или разболети од префорсирања и онда бити приморан да одете на дужи одмор. Тиме бисте изгубили доста посла.

Осим тога, чешћи одмори ће вам подићи продуктивност, али и побољшати креативност.

5. Рад у непродуктивном окружењу

Пошто радимо од куће, имамо прилично добру контролу где заправо радимо. Можемо радити у гаражи, подруму, кревету, на каучу, на тераси… Или уопште не морамо да радимо од куће? Можемо узети лаптоп и отићи у локални кафе или шуму. Ово звучи веома добро, када нам је потребно ново окружење. Можда је занимљиво када можете да мењате радну средину, али ја сам ипак за канцеларијско окружење.

Простор, осветљење и окружење у коме радимо утиче на нашу продуктивност. Гужва нас рецимо чини неусредсређеним и нефокусираним.

Рад у истом простору сваког дана вам помаже да урадите више посла. Проводићете мање времена у адаптацији на окружење. Ваш мозак ће бити натемпиран да почне са радом чим седнете у радну столицу.

Реците нам своје мишљење

Да ли се осећате кривим за било коју од наведних ствари? Ако престанете да радите само једну од 5 наведених ствари са листе да ли мислите да ће се повећати продуктивност и креативност, смањити стрес и повећати радна сатисфакција? Каква су ваша искуства са радом од куће?

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: ,

No comments yet.

Submit Comment