cPanel – Pregled najkorišćenijih funkcija

cpanelKontrolni panel cPanel je jednostavan, ali moćan alat administriranja svih važnih elemenata vašeg sajta, Kompletno uputstvo za cPanel za sada postoji samo na engleskom jeziku. Uputstvo za cPanel možete pogledati klikom na sledeći link: http://cpanel.com/support/

Da biste se ulogovali na cPanel, u adresnoj liniji Vašeg Internet browsera otkucajte  http://www.vašdomen.com/cpanel . Umesto “vašdomen” unesite naziv vašeg domena, i naravno ako nije “.com” zamenite sa adekvatnim sufiksom. Unesite korisničko ime (Username) i lozinku (Password), kliknite na “Login” dugme i uspešno ćete se ulogovati na vaš cPanel.

Pregled najkorišćenijih opcija u cPanel-u.

cPanel ima mnoštvo opcija kojima se vrši kompletna kontrola hostinga. U zavisnosti od potreba, neke funkcije koristite svakodnevno, neke ređe, dok neke nećete uopšte koristiti. Dajemo pregled najčešće korišćenih funkcija, bez obzira na vrstu korisnika i web sajta. Obavezno pogledajte.

Mail

Unutar mail grupe opcije možete otvarati, modifikovati ili izbrisati email adrese, upravljati mailing listama, kontrolisati spam opcije, postaviti auto-responedere, filtere…
E-mail account je najbitnija opcija ove grupe, pošto Vam omogućava kreiranje novih naloga, upravljanje starim, kao i automatska podešavanja e-mail klijenata.

Domeni

Ukoliko želite da dva različita domena vode na isti sajt, to radite ovde, tako što novi domen parkirate uz onaj uz koji je otvoren hosting.
Ako želite da imate više različitih sajtova, svaki uz poseban domen na jednom hostingu dodajete nove domene kao addon domene postojećem hostingu na ovom mestu. Napomena: ovo je moguće samo na BUSINESS paketima.

FTP

Preko FTP grupe opcija vršite kompletno upravljanje FTP pristupom, kreirate, modifikujete ili brišete naloge, određujete nivo pristupa, omoguđavate anonymous pristup ili ga zabranjujete… FTP accounts opcija služi za kreiranje novih i manipulaciju starim FTP nalozima.

File Manager

Ovo je jednostavna konzola za pregled fajlova na vašem hostingu. Možete je po potrebi koristiti i za upload/download fajlova ili za različitne izmene

Backup

Stručnjaci savetuju da uvek imate svež backup Vašeg sajta, naročito ako je u pitanju sajt firme, odnosno poslovni sajt od koga zarađujete.

Poddomeni

Možete kreirati poddomene na vašem sajtu. Broj mogućih poddomena zavisi od paketa koji imate.

Databases

Ovde upravljate MySQL bazama, otvarate nove, podešavate parametre za postojeće ili ih brišete.

Awstats

Do Awstats dolazite tako što kliknete na AwStats. Na raspolaganju Vam je veliki broj statistika u vezi sa Vašim hostingom, kompletni izveštaji u vezi sa pristupom Vašem sajtu, brojevi poseta, prosečni dnevni, mesečni, godišnji parametri. Ovde proveravate i ostvareni bandwidth u toku meseca i na osnovu toga preuzimate akcije da ne biste prekoračili dozvoljeni bandwidth na vašem paketu.

Softaculous

Unutar ove opcije nalazi se preko 350 različitih aplikacija uz pomoć kojih možete kompletno da kreirate vaš sajt, dodate mu gomilu zanimljivih opcija kao što su forumi, blog, chat, shopping cart, galerije i još mnogo toga… Napomena: ova opcija je dostupna uz sve naše hosting pakete.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

 

Tags: , ,

Nema komentara.

Pošalji komentar