Упутство за WordPress

Да бисте мењали било шта на свом сајту урађеном у WordPress-у морате најпре приступити администраторском делу сајта. Када укуцате свој домен у броwсеру добићете такозвани фронт или предњи део сајта.

Администраторском делу сајта приступате тако што у броwсеру укуцате www.svojdomen/wp-admin нпр. www.peraperic.com/wp-admin. Када на свој домен додате део /wp-admin и притиснете ентер добићете страну за логин на администраторски део сајта:

 

 

У делу за корисничко име и лозинку уносите оне параметре које сте добили у е-маил-у од нас након завршетка сајта. Јако је важно да тај емаил чувате, губитком тих података нећете моћи да приступите овом делу свог сајта.

Када сте унели податке и кликнули на дугме “Пријава” систем ће вас улоговати у администраторски део сајта. У оквиру њега можете вршити промене које желите и оне ће бити видљиве на предњем тј. фронт делу вашег сајта.

1. Промена садржаја стране и додавање нове стране

Уколико желите да промените садржај неке од страна на сајту или да додате нову страну у менију који се налази са леве стране кликнућете на опцију „Стране“.

Отвориће Вам се списак са свим странама које имате у том тренутку на свом сајту:

  1. Ако желите да додате нову страну кликните на дугме “Додај нову”
  2. Ако желите да измените неку од страна пронађите је у списку и кликните на наслов те стране

Након избора једне од ове две опције отвориће вам се део за промену стране, он је поптуно истог изгледа и када желите да додате нову страну.

Као што се види на слици имате простор где стављате наслов стране и простор са палетом, која је врло слична палети у Мицрософт Wорд-у, где додајете садржај стране.

Када унесете садржај и наслов који желите можете кликнути на дугме „Преглед“ у менију са десне стране како би прегледали како ваша страна изгледа пре него што је коначно објавите на сајту. Преглед можете обавити колико год желите пута док нисте сасвим задовољни изгледом стране.

Ако желите да сачувате страну и да наставите касније са њеном дорадом, а да се страна не појави на сајту можете кликнути на дугме „Сачувај нацрт“. Страна ће бити у списку са осталим странама, али неће бити видљива за посетиоце и можете касније наставити са радом на њој.

Када сте конаћно задовољни са изгледом стране можете кликнути на дугме “Објави“ страница ће бити сачувана, али сада и видљива на сајту. Линк ка страни коју сте направили налази се одмах испод наслова под називом „Пермалинк“.

Напомена: Уколико мењате већ постојећу страну нећете моћи да чувате нацрт већ имате само дугме Прегледај и Објави.

Детаљнији видео о едитовању стране можете погледати овде.

2. Додавање слике у садржај стране

Сем текста у садржај стране можете додати и слике. Ако желите да додате слику кликните на иконицу у облику правоугаоника (прва иконица са леве стране) у оквиру дела уметни.

У додатним опцијама само кликните на дугме Отпреми, пронађите и одаберите слику са вашег рачунара да бисте је убацили у текст:

3. Промена садржаја чланка и додавање новог чланка

У оквиру свог WordPress сајта можете додавати и чланке. Чланци су врло слични странама по изгледу и форми, али се за разлику од страна на њима могу остављати коментари посетилаца сајта и могу се повезивати са сличним чланцима на истом сајту. Чланак се најчешће користи у оквиру блогова. Све чланке на вашем сајту ћете пронаћи у оквиру дела „Чланци“.

Када кликнете на опцију Чланци добићете део који је врло сличан оном који приказује све стране које имате на сајту. Као и код страна имате опцију да додате нови чланак или да измените већ постојећи. Избором једне од ових могућности добијате страну за едитовање чланка.

Убацивање наслова, садржаја и слика се ни мало не разликује од оне која је објашњена у оквиру упутства за додавање нове стране. Такође имате могућност да прегледате чланак пре него што га објавите, да га сачувате за касније и на крају да га објавите када сте задовољни са његовим изгледом.

Оно што се овде разликује је то што је неопходно да изаберете категорију у којој ће чланак бити. Избор категорије ћете уочити са десне стране. Наравно увек можете додати и неку нову своју категорију.

Детаљнији видео о едитовању чланка можете погледати овде.

4. Додавање странице у главни мени

Уколико желите да додате у главни мени страну коју сте направили то можете учинити помоћу опције „Изборници“ која се налази у оквиру менија „Изглед“.

Када кликнете на опцију „Изборници“ видећете главни мени који смо креирали при изради сајта:

Страну коју сте креирали ћете наћи у менију са леве стране, чекирате боx поред имена стране и кликнете на дугме „Додај у изборник“. Страна ће се појавити на десној страни и једноставним померањем је можете сместити на жељено место или пак у оквиру неког елемента менија као што на слици имамо више елемената у оквиру елемента „Производи“.

6. Профи подршка

Уколико ипак не можете да се снађете и да урадите нешто што бисте желели на свом сајту можете искористити услуге профи подршке и ми ћемо то урадити за вас.

АдриаХост је овлашћени регистар РС домена

Гратис годину дана
бесплатан хостинг!

Бесплатан хостинг годину дана Када платите хостинг пакет 2 године унапред - добијате трећу годину бесплатно!

Заштићен домен

WHOIS заститаДа ли знате да можете сакрити податке о власнику домена? Лако и повољно.

Поручите WHOIS заштиту

Прелазите код нас? Лако је!

Ми ћемо вам помоћи око пресељења wеб сајта

Ми ћемо одрадити бесплатну миграцију вашег сајта, базе и скрипти.

Бесплатна инсталација Вордпреса

Израда сајта

Израда сајта

Израда сајта – комплетно решење за ваше пословање на вебу