Аудио Стреаминг упутство

Да бисте покренули вашу интернет радио станицу потребно је врло мало времена и труда, јер је једноставно, брзо и лако. Потребно вам је следеће:

  • Отворен налог код провајдера (код нас) – 5 мин
  • WinAmp Player за пуштање музике (бесплатан) – 5 мин
  • DSP плугин за WinAmp (бесплатан) – 5 мин
  • Подешавање вашег стреаминг налога – 5 мин

Укупно 20 мин.

Након поменутих подешавања, ваша интернет радио станица је спремна да крене са емитовањем. Једино што још остаје је да направите листе песама и пустите ваш интернет радио сигнал!

Уколико имате било каквих питања или проблем при подешавању налога или инсталацији, будите слободни да контактирате нашу службу техничке подршке.

У наставку дајемо илустровано упутство које ће вам помоћи око подешавања вашег налога и пуштања сигнала.

Административни панел (главни мени)

Након што сте се пријавили и изабрали жељени пакет услуга код нас, и након што вам је наш администратор креирао и пустио налог, вашем контролном панелу приступате путем следећег линка:

http://adriastream.net/cast/

Пошто унесете усернаме и пассwорд који сте добили при самој регистрацији, отвориће се ваш контролни панел. Са леве стране налазити се главни мени који изледа као на слици.

Сервер контрола

Важно:

Најбитнија ставка пре почетка емитовања сигнала са вашег рачунара је да је неопходно да покренете сервер кликом на опцију “Старт Сервер”, али пре тога прво треба да подесите ваш налог. Ова опција је обавезна како би могли несметано да наставите са радом.

Подешавање налога

У поље “Stream title” уносите назив ваше радио станице, затим е-маил адресу, назив организације и назив ваше радио станице. У поље пассwорд уносите вашу лозинку коју сте добили при самој регистрацији код нас. Ову лозинку упамтите јер ће вам бити потребна у једном од наредних корака. Овим смо подесили најбитније ставке у вашем контролном панелу и припремили сервер за пријем сигнала са вашег рачунара. Сада можете покренути сервер као на претходној слици.

Реал-тиме приказ

Графички приказ броја слушалаца у реалном времену, количина пренетих података, бит-рате итд.

Пратите Ваше статистике и имајте увид у број слушалаца у сваком тренутку.

Веома је важно да проверите ову опцију како би били сигурни да стреаминг ради без проблема.

Статистика слушаности

Детаљна статистика слушаности вашег радија. Уз помоћ ове статистике можете пратити која врста програма највише одговара вашим слушаоцима, и на основу тога даље планирати програм.

Имаћете увид и у ком термину је ваш радио најслушанији, па тај термин можете најбоље искористити. Свакако опција коју треба користити.

DSP плугин за WinAmp

Сада када смо креирали и покренули сервер за емитовање сигнала, долази оно најбитније, а то је подешавање вашег рачунара за слање радио сигнала. Пре тога, неопходно је да преузмете WinAmp Player и DSP плугин за WinAmp са нашег сајта:

Преузмите WinAmp Player
Преузмите DSP плуг-ин за WinAmp

Пошто сте преузели WinAmp и DSP плуг-ин, инсталирајте их и покрените WinAmp. Идите на Options –> Preferenses –> Plugin –> DSP/Effect –> и изаберите ShoutCast Source DSP vxxx

Подешавање DSP-а

Прво изаберите опцију “Encoder” и изберите опцију квалитет звука тако да одговара оном квалитету који сте закупили код нас (32, 64 или 128). Пређите на картицу “Output” и попуните следећа поља у менију “Connection” :

Address: 174.122.137.226
Port: Порт који сте добили при регистрацији, нпр. 8999
Password: који сте укуцали у контролном панелу (објашњено је на почетку овог текста)
Encoder: Изаберите 1

Пређите на опцију “Yellowpages”. у њој изврсите подешавања уколико желите да се ваша станица појави на Shoutcast сајту.

Након што сте ово подесили кликните на CONNECT да бисте се повезали и да би сигнал са вашег рачунара кренуо да се емитује. Изузетно је важно да сте претходно у контролном панелу кликнули на Start Server.

Линкови и постављање радија на сајт

Да би ваши слушаоци чули програм ваше радио станице, потребно је да на ваш и/или неки други сајт поставите линкове преко којих се чује ваш сигнал. Ми обезбеђујемо линкове за неколико најпопуларнијих медиа плејера: WinAmp, Windows Media Player, Real Player и Quick Time Player.

У продужетку су линкови за сва четири плаyера уз напомену да реч “усернаме” у сваком линку обавезно треба да замените вашим усернаме-ом:

WinAmp линк: http://adriastream.net/cast/tunein.php/username/playlist.pls

Windows Media Player линк: http://adriastream.net/cast/tunein.php/username/playlist.asx

Real Player линк: http://adriastream.net/cast/tunein.php/username/playlist.ram

Quick Time Player линк: http://adriastream.net/cast/tunein.php/username/playlist.qtl

WinAmp Player

Остаје још да креирате плејлисту у WinAmp-у и кликните Play. Од тог тренутка почиње емитовање вашег интернет радио сигнала. Честитамо!

Важна напомена: Комплетан текст на овој страни служи као помоћ ради лакшег сналажења при самом подешавању налога. Уколико вам је у овом упутству неки део нејастан или вам треба помоћ са подешавањем, будите слободни да нас контактирате путем телефона или е-маила.

АдриаХост је овлашћени регистар РС домена

Гратис годину дана
бесплатан хостинг!

Бесплатан хостинг годину дана Када платите хостинг пакет 2 године унапред - добијате трећу годину бесплатно!

Заштићен домен

WHOIS заститаДа ли знате да можете сакрити податке о власнику домена? Лако и повољно.

Поручите WHOIS заштиту

Прелазите код нас? Лако је!

Ми ћемо вам помоћи око пресељења wеб сајта

Ми ћемо одрадити бесплатну миграцију вашег сајта, базе и скрипти.

Бесплатна инсталација Вордпреса

Израда сајта

Израда сајта

Израда сајта – комплетно решење за ваше пословање на вебу