Audio Streaming uputstvo

Da biste pokrenuli vašu internet radio stanicu potrebno je vrlo malo vremena i truda, jer je jednostavno, brzo i lako. Potrebno vam je sledeće:

  • Otvoren nalog kod provajdera (kod nas) – 5 min
  • Winamp player za puštanje muzike (besplatan) – 5 min
  • DSP plugin za Winamp (besplatan) – 5 min
  • Podešavanje vašeg streaming naloga – 5 min

Ukupno 20 min.

Nakon pomenutih podešavanja, vaša internet radio stanica je spremna da krene sa emitovanjem. Jedino što još ostaje je da napravite liste pesama i pustite vaš internet radio signal!

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili problem pri podešavanju naloga ili instalaciji, budite slobodni da kontaktirate našu službu tehničke podrške.

U nastavku dajemo ilustrovano uputstvo koje će vam pomoći oko podešavanja vašeg naloga i puštanja signala.


Administrativni panel (glavni meni)

Nakon što ste se prijavili i izabrali željeni paket usluga kod nas, i nakon što vam je naš administrator kreirao i pustio nalog, vašem kontrolnom panelu pristupate putem sledećeg linka:

http://adriastream.net/cast/

Pošto unesete username i password koji ste dobili pri samoj registraciji, otvoriće se vaš kontrolni panel. Sa leve strane nalaziti se glavni meni koji izleda kao na slici.


Server kontrola

Važno: Najbitnija stavka pre početka emitovanja signala sa vašeg računara je da je neophodno da pokrenete server klikom na opciju “Start Server”, ali pre toga prvo treba da podesite vaš nalog. Ova opcija je obavezna kako bi mogli nesmetano da nastavite sa radom.


Podešavanje naloga

U polje “Stream title” unosite naziv vaše radio stanice, zatim e-mail adresu, naziv organizacije i naziv vaše radio stanice. U polje password unosite vašu lozinku koju ste dobili pri samoj registraciji kod nas. Ovu lozinku upamtite jer će vam biti potrebna u jednom od narednih koraka. Ovim smo podesili najbitnije stavke u vašem kontrolnom panelu i pripremili server za prijem signala sa vašeg računara. Sada možete pokrenuti server kao na prethodnoj slici.


Real-time prikaz

Grafički prikaz broja slušsalaca u realnom vremenu, količina prenetih podataka, bit-rate itd. Pratite Vaše statistike i imajte uvid u broj slušalaca u svakom trenutku. Veoma je važno da proverite ovu opciju kako bi bili sigurni da streaming radi bez problema.


Statistika slušanosti

Detaljna statistika slušanosti vašeg radija. Uz pomoć ove statistike možete pratiti koja vrsta programa najviše odgovara vašim slušaocima, i na osnovu toga dalje planirati program. Imaćete uvid i u kom terminu je vaš radio najslušaniji, pa taj termin možete najbolje iskoristiti. Svakako opcija koju treba koristiti.


DSP plugin za Winamp

Sada kada smo kreirali i pokrenuli server za emitovanje signala, dolazi ono najbitnije, a to je podešavanje vašeg računara za slanje radio signala. Pre toga, neophodno je da preuzmete Winamp player i DSP plugin za winamp sa našeg sajta:

Preuzmite Winamp Player
Preuzmite DSP plug-in za Winamp

Pošto ste preuzeli WinAmp i DSP plug-in, instalirajte ih i pokrenite WinAmp. Idite na Options –> Preferenses –> Plugin –> DSP/Effect –> i izaberite ShoutCast Source DSP vxxx


Podešavanje DSP-a

Prvo izaberite opciju “Encoder” i izberite opciju kvalitet zvuka tako da odgovara onom kvalitetu koji ste zakupili kod nas (32, 64 ili 128). Pređite na karticu “Output” i popunite sledeća polja u meniju “Connection” :

Address: 174.122.137.226
Port: Port koji ste dobili pri registraciji, npr. 8999
Password: koji ste ukucali u kontrolnom panelu (objašnjeno je na početku ovog teksta)
Encoder: Izaberite 1

Pređite na opciju “Yellowpages”. u njoj izvrsite podešavanja ukoliko želite da se vaša stanica pojavi na Shotcast sajtu.

Nakon što ste ovo podesili kliknite na CONNECT da biste se povezali i da bi signal sa vašeg računara krenuo da se emituje. Izuzetno je važno da ste prethodno u kontrolnom panelu kliknuli na Start Server.


Linkovi i postavljanje radija na sajt

Da bi vaši slušaoci čuli program vaše radio stanice, potrebno je da na vaš i/ili neki drugi sajt postavite linkove preko kojih se čuje vaš signal. Mi obezbeđujemo linkove za nekoliko najpopularnijih media playara: WinAmp, Windows Media Player, Real Player i Quick Time Player.

U produžetku su linkovi za sva četiri playera uz napomenu da reč “username” u svakom linku obavezno treba da zamenite vašim username-om:

WinAmp link: http://adriastream.net/cast/tunein.php/username/playlist.pls

Windows Media Player link: http://adriastream.net/cast/tunein.php/username/playlist.asx

Real Player link: http://adriastream.net/cast/tunein.php/username/playlist.ram

Quick Time Player link: http://adriastream.net/cast/tunein.php/username/playlist.qtl


Winamp player

Ostaje još da kreirate plejlistu u WinAmp-u i kliknite Play. Od tog trenutka počinje emitovanje vašeg internet radio signala. Čestitamo!

Važna napomena: Kompletan tekst na ovoj strani služi kao pomoć radi lakšeg snalaženja pri samom podešavanju naloga. Ukoliko vam je u ovom uputstvu neki deo nejastan ili vam treba pomoć sa podešavanjem, budite slobodni da nas kontaktirate putem telefona ili e-maila.