10 saveta za povećanje produktivnosti u WordPress-u

WordPress je do sada pronašao veliku upotrebu širom sveta i postao je alat veoma često korišćen od strane velikog broja developera. Naravno oni koji su već iskusniji sa WordPress-om znaju već šta treba uraditi kako bi on radio bolje i kako ga optimizovati tako da iskoristite što više od ove odlične platforme i kako bi sajt izgledao bolje.

Nisu retki slučajevi da blogovi čak i nekih nama poznatih blogera nisu optimizovani kako treba. Blogeri naravno rade svoj posao tj. pišu, ali su njihovi webmasteri ili developeri generalno zaduženi bar da im kažu šta bi mogli da urade kako bi njihov online kutak bio bolji. Kako bismo dali doprinos tome evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam budu od koristi.

1. Writting settings

Idite u WordPress dashboard>Settings>Writing.

U delu writing settings možete napraviti dosta korisnih promena. Dosta blogera se ne usuđuje da ulazi u ovaj deo  i rezultat toga je rad u lošem okruženju.Ukoliko vam ovaj deo podešavanja nije poznat, evo kako on izgleda, proučite ga i biće vam sigurno od koristi:

 

2. Promenite veličinu prostora za pisanje sadržaja.

Po default-u veličina prostora u kojem pišete sadržaj posta je 10 linija. Priznaćete ovo je dosta mali prostor da biste radili normalno. Naravno postoji opcija da promenite tu veličinu koliko želite, 20 linija recimo da je ok. Promenite ovu veličinu ukoliko već niste. Ovo će biti veoma korisno za blogove koji imaju više autora. Na slici koju vidite prostor je 10 linija. Možete promeniti na 20 i osetiti lepotu konfora i prostora koji dobijete.

3. Optimizujte opcije formatiranja

WordPress vam daje dve opcije u Writing Settings delu, a one su:

  • Prikaži smajlije kao :- ) i :- P ili kao grafički element
  • WordPress bi trebalo da automtski ispravi XHTML koji nije validan

Ova opcija bi trebalo da bude dosta jasna i možete izabrati da li će animacija smajlija biti uključena ili ne u zavisnosti od vašeg izbora.

Što se tiče druge opcije najbolje bi bilo da bude uključena jer ćete na taj način izbeći greške u HTML kodu. Pustite WP da kontrolipe vaš kod, on je sistem koji se zasniva na ovom kodu pa je korisno da kod koji vi unesete bude validan. Ova opcija je naročito važna za blogere koji nisu tehnički orijentisani.

4. Promenite naziv default kategorije za postove

Default-na kategorija u WordPress-u je ‘uncategorized.’ Ime ove kategorije možete promeniti u “Ostalo” ili “Razno” kako bi izgledalo jasnije. Takođe možete kategoriji dati neko ime koje je dobro za SEO. Sem ovoga možete kao default kategoriju izabrati neku drugu, ali ako se držite ‘uncategorized’ kategorije onda joj dajte neko pogodnije ime.

5. Remote Publishing

Ako koristite neki eksterni editor za pisanje postova na blogu kao što je na primer Windows Live Writer onda morate omogućiti XML-RPC opciju za remote publishing (daljinsko objavljivanje). Ukoliko isključivo pišete iz admin dela svog WordPress-a onda ova opcija može biti isključena. Za više informacija o sigurnosnim detaljima i remote publishing-u možete pročitati ovaj post.

Možete takođe koristiti  opciju post via e-mail ukoliko želite da postove smog blogu dostavljate sa svog email-a. Ova opcija može biti korisna kada putujete i želite da preskočite logovanje na admin deo.

6. Update-ujte Update servise

U  Writing settings delu možete primetiti da WordPress obaveštava neke update servise,  kao što je Ping-O-Matic, svaki put kada uradite publish na postu pri kreiranju ili update-u. Možete u ovu listu dodati još ovakvih servisa kako bi vaš blog bio primećen. Postoji fina lista koju je uradio Vladimir relovac koja bi mogla da vam bude od pomoći. Sa druge strane nije ni previše pingovanja dobro, pa možete koristiti plugin MaxBlogPress Ping Optimizer koji će to regulisati za vas.

7. WordPress reading settings

WordPress dashboard>Settings>Reading. U ovom delu dashboarda ćete pronaći podešavanja vezana za čitanje vaših postova sa front dela sajta. Možete izabrati koliko želite postova da se prikaže na početnoj strani, po default-u je 10, ali ako recimo vaša tema ne prikazuje excerpte već cele postove onda ovaj broj može da napravi problem pa možete smanjiti. Ako želite svoju temu da prilagodite tako da prikazuje excerpte tj. odlomke umesto celih postova morate editovati fajlove teme. Ukoliko se ne snalazite sa tim možemo vam mi pomoći da to rešite.

8. Podešavanje permalinkova

WordPress kaže: “Po default-u WordPress korisi URL-ove koji u sebi ima upotnike i dosta brojeva u sebi, međutim WordPress vam nudi i mogućnost da koristite custom URL strukturu za svoje permalinkove. Ovo će doprineti estetici, profesionalnosti, korisnosti, ali će i doprineti da se vaš sajt bolje pozicionira na pretraživačima.” Ovo je nešto što se jednostavno mora uraditi. Na primer http://example.com/example/?p=123 bi trebalo izbeći. Bolji URL je http://example.com/how-to-write-a-post koji će odvesti na istu stranu kao i prethodni sa upitnikom i brojevima, ali je mnogo bolji za rukovanje i pristupačniji pretraživačima koji dovode posetu do vas.  Opet ako se ne snađete sa ovim možete nas kontaktirati, pa ćemo vam izaći u susret i pomoći vam sa ovom stavkom.

9. WordPress discussion settings

WordPress dashboard>Settings>Discussion. Postoji dost podešavanja kojima možete odrediti kako će se na vašem sajtu kontrolisati komentari. Sledeća slika prikazuje kako taj deo za podešavanja izgleda.

U ovom delu dashboarda možte kontrolisati pingback, trackback i da uključite ili isključite mogućnost komentarisanja na vašem blogu. Pored ovih osnovnih možete još uključiti ugnježdene komentare, podeliti komentare po stranama i izabrati da li želite da se na vrhu strane prikažu stariji ili noviji komentari.

Važna opcija je da li želite da komentari budu odmah vidljivi ili da oni moraju biti odobreni od strane administratora.

Onda postoji i mogućnost moderacije komentara i blacklista na koju možete staviti određene reči, email adrese, URL-ove ili IP adrese koje nisu poželjne. Ova opcija je korisna za borbu protiv spamera koji će prvo gađati vaš deo sa komentarima. Odmah da napomenemo da ovaj sistem nije baš najproduktivniji jer morate dosta sami da brinete o svemu. Naša preporuka je da koristite jedan od pluginova koji će to raditi za vas. Pa tako od verzije 3.0.1 WordPress dolazi sa Akismetom, pluginom koji će filtrirati spam od pravih poruka vaših posetilaca.

U ovim podešavanjima možete izabrati da li želite da se uz username korisnika koji je napisao komentar prikaže i avatar (gravatar) i gravatar logo. Još jedna napomena je da ugnježdeni komentari nisu podržani od strane svih tema, pa ako niste u mogućnosti da vidite ovakve komentare najverovatnije je o tome reč.

Pored podešavanja koje su gore navedene postoji još njih kojima treba pokloniti pažnju naročito odmah nakon instaliranja WordPress-a. Trebalo bi da navedete u kojoj ste vremenskoj zoni, da izaberete format prikaza datuma, naslov bloga itd.

10. Obavezno koristite WordPress tagove

WordPress codex kaže da svaki post može biti smešten pod jedan ili više tagova. Ovo je jako važno iz razloga što možete nekoliko postova staviti pod isti tag i time ih povezati u jednu grupu.

Na žalost često se može videti ta blogeri daju par tagova svom postu. Ako imate svoj blog na WordPress.com onda ćete dobiti savet da stavite do 10-12 tagova po postu, ali ako imate svoj blog koji hostujete kod neke hosting kompanije onda je poželjno da svakom svom postu date što je moguće više tagova. Tagovi su dobri za SEO svrhe. Kada iste tagove koristite više puta vaša SEO ocena će biti sve veća.

WordPress guru Vladimir Prelovac ima odličan post o tome koliko su tagovi korisni. Možete ga pročitati: Improve Search Engine Placement with Tags.

Ukoliko imate bilo koje pitanje vezano za korišćenje ili poboljšanje svog WordPress-a slobodno nam se možete javiti, pozivamo vas da u komentaru dopišete i kako ste vi povoljšali svoj WordPress sajt.

Izvor: www.wpwebhost.com
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , , , , , , , , ,