10 fantastičnih Photoshop tutorijala

od strane | Izrada sajta, Photoshop uputstva

Photoshop je glavno uporište za dizajn već više od 20 godina ali i dalje predstavlja odličan alat za profesionalne umetnike, kao i za ljude koji rade na socijalnim medijima. Međutim sa toliko alata, opcija i koncepata koje treba savladati, novi korisnici mogu biti obeshrabreni ispraznim help fajlom.

Ali naš dragi čitaoče, nemoj strahovati, jer je sveobuhvatna mudrost YouTube-a tebi uvek na raspolaganju. Postoji mnoštvo Photoshop tutoriala na ovoj video mreži. Neki od njih su u najmanju ruku odlični, dok ostali i nisu vredni vašeg zamaranja klikom na opciju play. Kako bismo vam pomogli da dođete do ove prve grupe odvojili smo za vas one tutorijale koji 100% spadaju u nju. Bez obzira da li ste potpuni početnik u ovom softveru ili ste veteran uvek se može nešto novo naučiti.

Photoshop za početnike

Ukoliko ste tražili način da se uhvatite u koštac i savladate osnovne funkcije Phostoshop-a, pogledajte „101“ resurs, video koji sve to prikazuje lepo i polako i ne zahteva nikakvo predznanje ili prethodno iskustvo.

1. Workspace – radni prostor

Ako nikada pre niste „uzeli u ruke“ virtuelnu četkicu, pređite na sledeći video koji pruža pregled Photoshop Workspace-a tj. radnog prostora. Daće vam dobru predstavu o tome gde najkorisniji alati i meniji žive u Photoshop-u.

2. Alati i lejeri

Sledeći tutorijal sastavljen je od dva video tutorijala i objašnjava najosnovnije alate koji će vam biti neophodni u vašoj avanturi sa grafičkim elementima.
Ukoli treba da izaberemo jedan koncept koji morate da naučite u jednoj Photoshop lekciji to su onda lejeri. Lejeri su ključ svega u Photoshop-u, ali preskakanje i odlaženje previše napred može zbuniti novog korisnika. Umesto tumaranja po alatima, u sledećim video snimcima pogledajte kako se možete brzo snaći u Photoshopu:

Za korisnike srednjeg nivoa

Ako ste dobili predstavu o softveru i počeli ste da se snalazite u za vas novom okruženju, onda najverovatnije želite da prebacite u drugu brzinu i saznate koje su moćnije i kreativnije opcije koje ovaj alat nudi. Ovi tutorijali će vas sigurno pokrenuti u tom smeru.

3. Blending modovi

Blending modovi (Blending modes) su povezani sa lejerima i ključni su pri davanju određenih tonova bojama na fotografiji kao i za mnoge druge manipulacije grafičkih elemenata. Sledeći video će vas provesti kroz mnoge varijante blendinga koje Photoshop ima. Sve to staje u sledećih 8 minuta:

4. Kreiranje flat design ikonica u Photoshopu 

Za korisnike koji su se već upoznali sa osnovnom površinom Photoshopa i rasporeda alata neće biti teško da isprate pet tutorijala za izradu ikonica koristeći popularni flat dizajn. Uputstva smo pripremili i prilagodili ih svim nivoima korisnika. Svih pet uputstava možete pročitati ovde: Photoshop tutorijali za dizajniranje flat ikonica.

Izrada-Flat-ikonica-u-Photoshopu-slika-ref

5. Tekstualni efekti

Budimo realni, crno beli tekst sa Arial fontom koji ste ispisali u Windows Paint programu sigurno nije više odgovarajući logo za vaš blog. Vreme je da ga podignete na viši nivo uz pomoć kreativne teksture. Pogledajte sledeća dva Photoshop video tutorijala koji su odlični da ovladate i dobijete nove ideje za tekstualne efekte:

6. Kreiranje profesionalnih Photoshop akcija

Kada krenete da koristite ovaj softver mnogo češće shvatićete da neke procese iznova ponavljate (resize, filter, blending itd.). Opcija „Actions“ vam omogućava da snimite neke korake koje ponavljate često i aktivirate ih jednim klikom kada su vam potrebni.

Za napredne korisnike

Ako ste proveli neko vreme surfujući po Internetu verovatno ste postali svesni šta sve mogu da urade magovi Photoshop-a. Da biste ostvarili nešto zaista neverovatno neophodno je da imate i umetnički talenat (što još uvek nije deo softvera), ali neke napredne Photoshop opcije mogu dosta daleko da dođu, taman dovoljno da impresionirate svoje online drugare. Čak iako niste na nivou naprednih alata praćenjem ovih lekcija sa primerima pružiće vam dosta informacija kako profesionalci stvaraju svoju magiju.

7. Menjanje boje kose i boje očiju na fotografijama

Ako želite novi zgled, ali ne biste da potrošite koji dinar u frizerskom salonu onda pogledajte ovaj tutorijal kako da promenite boju kose i dobijete potpuno novi portret.

Na sledećem video snimku možete videti odličan tutorijal za promenu boje očiju:

8. Umetnost u šoljici kafe

A sada nešto zaista kul. Ovaj Photoshop video tutorijal može da fotografiju vaše kafe učini još lepšom ako uložite vremena i dodate malo softvera.

9. Svetlosni zraci

Ako obožavate pejzaže, onda možete dodati i nešto drame u svoju novo stvorenu fotografiju koristeći par Photoshop trikova. U ovom videu, lako možete stvoriti zrake svetlosti na bilo kojoj slici.

10. Efekat magle

Ako želite da dodate malo misterije u svoju novu fotografiju, pogledajte sledeći tutorijal koji pokazuje kako postaviti efekat magle.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi): dizajn,izrada sajta,tutorijal

2 Komentari

 1. fiona

  Evo nešto za one koji žele naučiti savršeno crtati portrete olovkom http://rdd.me/j4fgq8oe. Ja sam oduševljena i crtam kao profesionalac :). Isprobajte, neće požaliti.

  Odgovori
  • miki

   flona, slucajsno sam naisao na tvoj komentar na nekom sajtu gde preporucujes jedan sajt ali niako ne mogu da ga otvorim a veoma me zanima .

   Odgovori

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu