15 načina da jeftinije napravite web sajt

od strane | Izrada sajta

Izrada web sajta je često vrlo kompleksan posao koji oduzima dosta vremena i novca. Ukoliko nađete način da jeftinije napravite sajt, u startu ste svoj posao postavili u bolju finansijsku poziciju. Osnovna ideja jeste da troškovi budu što niži, ali da kvalitet i prvobitni plan takođe budu zadovoljeni. Uz malo truda i čitanja, to je moguće.

Web dizajneri i developeri nisu imuni na optimizaciju troškova. Upravo zbog toga, pitali smo i nekolicinu uspešnih dizajnera i programera da nam preporuče besplatne ili makar pristupačne alate, servise i resurse koji po njihovom mišljenju mogu da uštede novac i učine rad lakšim.

Sve to smo sakupili u jedan tekst, a zatim razbili izradu sajta u 15 faza koje uključuju: planiranje, strategiju sadržaja, dizajn, kodiranje, testiranje, povratnu informaciju, isporuku i održavanje. Naravno, postoji  i preplitanje određenih faza, pa se neki od alata pojavljuju više puta. Ukoliko smo po vašem mišljenju izostavili neki od alata koji koristite slobodno ga možete dopisati u okviru komentara

1. Planiranje jeftinijeg proizvoda

Ukoliko radite u okviru budžeta koji je veoma uzan morate pažljivo isplanirati vreme. Joel Morgan, grafički dizajner agencije cetnresource, preporučuje aplikaciju Mindnode (iOS and Mac) koja će vam pomoći da organizujete svoje ideje. Plaća se jednokratno 19.99$, ali postoji besplatna alternativa pod nazivom Freemind.

Za organizaciju svojih zamisli u listu taskova, Remember the Milk omogućava besplatan online to-do servis sa podsetnicima, share-om i lokacijom. Slična stvar je Doris (besplatan online, 1.19£ za iOS), a za jednostavniju to-do listu postoji Ta-da List i WorkFlowy, za koje dizajner Sjors Timmer kaže da se izdvajaju po jednostavnošću i dizajnu.

Za razvoj, Linked by Air partner Dan Michaelson preporučuje Pivotal Tracker(besplatan), koji je, kako on kaže, iterativan, fokusiran na verzije i dozvoljava vam da postavite prioritete na taskovima.

Za praćenje vremena, Dan Fields, direktor interaktivne produkcije za BKWLD, preporučuje Harvest, takođe koristan za troškove i invoicing. Dizajner Anthony Calzadilla ističe toggl kao najbolji izbor. Ima besplatnu varijantu, ali za 5$ mesečno dobijate pristup Basecamp-u, iCal i RSS integraciju, izveštaje i mogućnost da pratite zaradu. Ne postoji ugovor, pa ne morate da plaćate svakog meseca.

Remember the Milk

2. Project management alati

Snažan project-management je obavezan za saradnju više ljudi na projektu ili za realtivno kompleksne solo poslove. Basecampproizvod firme 37signals, je vodeći favorit mnogih dizajnera. Alec East, osnivač THBOOM!, kaže da se prilagođava vašim potrebama i ne postoji nikakav ugovor. Naglasak na komunikaciji i kolaboraciji  čini 49$ mesečno razumnom cenom, ali ako je budžet mali postoji i osnovni paket (15 projekata, 5GB prostora) za 24$ mesečno i besplatan paket (jedan projekat, bez šerovanja fajlova).

Glasscubes takođe nudi doživotnu besplatnu opciju (dva radna prostora, neograničeno korisnika) kao i Huddle (jedan radni prostor).

Jocelyn Kirby, direktor marketinga u kompaniji Metakinetic smatra da je Milestone Planner dobra alternativa Basecamp-u, i kaže da vam relativno niska cena od 120£ godišnje daje intuitivan, inteligentni alat za project management.

Dan Fields predlaže Codebase (od 5£ mesečno), koji kombinuje project management sa servisima kao što su Git, Mercurial i Subversion hosting.

Ako plaćanje razbija dil onda Travis Roberts, developer u agenciji centresource, preporučuje Redmine, koji ima odličnu integraciju kontrole verzija. Fields dodaje da Google Docs takođe može da bude odlično rešenje za sve – koristite Gmail za svoje email-ove i koristite Documents i Spreadsheets kako bi organizovali resurse.

Kreativni direktor studija Mister ,Mike Sullivan, preporučuje Evernote: besplatan je i dozvoljava vam da prikupite, smestite i pristupite podacima sa bilo koje lokacije.

basecamp

3. Jeftini alati za strategiju sadržaja

Ne bi trebalo da razmišljate o sadržaju samo u smislu menadžmenta jer se trenutni tokovi okreću ka tome da je strategija sadržaja sastavni deo procesa izrade web sajta. Ova oblast se koncetriše na pretrazi, strukturi sadržaja i kako se mogu definisati scenariji sadržaja. Ovaj deo se preklapa sa project managementom i neki alati koji će biti pokriveni u narednim delovima kao i SEO sekcije su relevantni pri pronalaženju publike i šta će potencijalni posetioci da traže.

Google Docs je preporučeni besplatan izbor za sve ostalo. Strateg sadržaja i copywriter Relly Annett-Baker (supernicestudio.com) je napravila nekoliko templejta za jednostavnu strategiju sadržaja uz pomoć Google Spreadsheet-a. Međutim, za prikupljanje velike količine pisanog materijala i rezultata pretrage ona preporučuje Scrivener (45$ za Mac i približno ista cena za Windows). Za početak možete početi kreiranjem templejta zasnovanim na strategijama stručnjaka kao što su Leen JonesErin Kissane.

google docs

4. Jeftini resursi za kreiranje CV-a

Kada radite na kreiranju CV-a potrebni su vam resursi za izvođenje taskova kao što su snimanje intervjua, definisanje rezultata i formatiranje i predstavljanje CV-a. Za snimanje, bilo koji besplatan audio rekorder može da uradi posao (kao što su QuickTime Player za Mac ili Voice Memos za iOS), ali check liste u tekstualnom dokumentu bi mogle da budu potrebne. Richard Caddick, direktor firme cxpartners, preporučuje Freemind zasnovan na Javi, dok Google Docs mogu da budu korisne za formatiranje rezultata i pravljenje biografije u jednom dokumentu.

Besplatni online resursi vam mogu uštedeti vreme. Fluid Project wiki pruža dobre savete za kreiranje (wiki.fluidproject.org/display/fluid/Persona+Creation) formatiranje (wiki.fluidproject.org/display/fluid/Persona+Format), a LUXr nudi ‘persona cheat sheet’ za download na luxr.posterous.com/persona-cheat-sheet-0.

izrada cv-a

5. Pristupačni online i offline wireframing

Pošto su web dizajneri i developeri počeli da razumeju vrednost pravljenja prototipa strukture sajta onda su alati za wireframing ključ. Najjeftiniji je pencil and paper, preporučuje ga Nikolas Head, tehnički direktor firme We Love. On kaže da ništa nije bolje od ovog alata jer je brz u bacanju ideja o layoutu i funkcionalnosti “na papir”, omogućujući brzi iterativni wireframing.

Za sledeći korak – share i update – preći na online varijantu je najbolji izbor. Google Docs sada uključuje i  Drawing servis, koji je besplatan i omogućuje sharing. Morten Just je napravio korisne templejte koji će ubrzati celu stvar (googledocs.blogspot.com/2010/05/rapid-wireframe-sketching-in-google.html). SlickPlan je takođe koristan za kreiranje site mape i flow chartova.

Sa naglaskom na interaktivnosti, probajte Mockingbird (od 9$ mesečno za dva aktivna projekta), Jumpchart (besplatan za projekat od 10 strana, a onda od 5$ mesečno) i HotGloo (od 7$ mesečno za jedan projekat). Na desktopu, stvari postaju skuplje, OmniGraffle (59.99£, Mac OS X) i Balsamiq Mockups (79$, zahteva Adobe AIR) su čvrsti favoriti, uprkos skorašnjoj sklonosti ka Comic Sans-u. Međutim, postoji i bagatela, uključujući open source vektor editor Inkscape (Mac i Windows), Apple Keynote (11.99£ na Mac App Store) i iMockups for iPad(5.99£), za koji dizajner Aral Balkan kaže da je savršen.

wireframing

6. Bagatelni dizajn alati

Osim ako niste puni love i ovo čitate iz čiste ironije, bilo šta što je “CS” neće biti u vašim opcijama. Međutim postoje alati i za one koji ne mogu sebi da priušte Adobe vožnju ili koji hoće dodatne alate koji će dopuniti one koje već imaju. Najpoznatiji je GIMP, besplatna Photoshop alternativa za Windows, Linux i Mac. Ograničen je, ali koristan ako ne možete da priuštite komercijalan softver. Za vektore, probajte Inkscape (Mac i Windows).

Inspiracija je veoma važna u dizajnu. Za eksperimentisanje sa paletama boja, probajte besplatne Adobe Kuler COLOURlovers, kao i iPhone aplikacije Color Expert (5.99£) i cliqcliq Colors (1.79£).

Ako tražite fotografije, Flickr i DeviantART su najbolji resursi (proučite dobro licence pre nego što iskoristite bilo šta sa tih sajtova), kao i Web Snapper za Mac (15$) i SnagIt za Mac i Windows (38.95£).

Daniel Davis preporučuje pretragu weba za besplatnim ikonicama, clip artovima, gridovima: Open Icon LibraryiconSweets 2The Noun ProjectIcons Dmitry Baranovskiy, Open Clipart, UI elementi (365psd.com), 960-pixel grid templejti (960.gs) i iOS UI templejti (www.teehanlax.com/blog/2010/06/14/iphone-gui-psd-v4/).

Joel Morgan preporučuje da ostanete online kada imate deo dizajna za koji ne želite da potrošite vreme i novac kako bi ga pronašli: TinEye je dobar reverzibilni pretraživač slika, a What The Font radi isto samo sa tipografijom. Kad smo kod tipografije, web fontovi koštaju, ali ako ste ograničeni novcem, Typekit vam pruža besplatne uzorke (jedan sajt, dva fonta iz trial biblioteke), a Google Font Directoryima rastuću selekciju.

7. Najbolji SEO alati koje novac ne može da kupi

Pošto je Google lider u pretrazi na webu onda su njegovi alati logično preporuka za rad sa SEO. U glavnom Google Webmaster Tools Google Analytics su ključni za SEO. Možete videti koje keyworde Google smatra za važnim na vašem sajtu, koji privlače posetu, koji sajtovi imaju link ka vašem i još puno toga. Takođe SEO Sorcerer, koji je besplatan, može da prođe komplektnu stranu analizirajući heder, strukturu i sadržaj.

Tim Gibbon, direktor firme Elemental, dodaje da vam Google Webmaster Toolsomogućuju da napravite mapu sajta zasnovanu na protokolu na sitemaps.org.  Bing, Yahoo i drugi takođe ovo koriste. Bing nudi takođe besplatne alate nabing.com/webmaster.

Sem ovoga, Gibbon preporučuje Integrity (OS X) i  Xenu Link Sleuth (Windows) za pronalaženje mrtvih ili loše usmerenih linkova, koji mogu loše da utiču na SEO.

Pretraživači takođe poboljšavaju SEO koristeći besplatne pluginove. SEO for Firefoxpruža dobar pregled resursa, Web Developer (addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/web-developer/) nudi alate za SEO, a Chrome SEO tools se može pronaći na chrome.google.com/webstore/search?q=seo.

seo alati jeftina izrada sajta

8. Odlični online resursi za outsourcing

Outsourcing je česta stvar u web industriji. Omogućava agencijama i freelancerima da prihvate poslove koje bi inače odbili . Međutim u okviru outsourcinga možete doći jako blizu eksploataciji, pa budite oprezni.

Dobar start može biti sajt freelancer.co.uk, koji ima dva miliona registrovanih ‘freelance profesionalaca’, pokrivajući tako sva web polja. Sve što treba da uradite jeste da postujete projekat, sačekate ponude, izaberete freelancera i platite mu kad je posao gotov. Slični sajtovi su Elance i Guru Employer. Pazite kada koristite ovakve servise, ovde je ključ jasna komunikacija i ovakvi sajtovi su najbolji za jasno definisane ciljeve, pre nego za subjektivne aspekte kao što je npr. vizuelni dizajn. Međutim ako želite da nađete rešenje za sebe u dizajn outsourcingu onda možete probati na crowdspring.com i 99designs.com.

Manje kontroverzni servisi su tidypsd.com, koji za 9$ sređuje neuredan PSD i nekoliko servisa preporučenih od Sjorsa Timmera: Fiverr.com koji daje listu stvari koje će neko odraditi za pet dolara (npr. testiranje vašeg sajta).

9. Ekonomični servisi za kolaborativni rad

Uspešne dizajn agencije uspevaju zbog kolaboracije između članova tima, koji mogu da budu na različitim krajevima sveta. Šta god da radite postoji besplatan (ili jeftin) alat koji će pomoći.

Ubedite članove tima i klijente da se registruju na Skype-u – najbolji savet: napomenite im besplatne pozive dok ne shvate o čemu se radi – a to pozivi i video pozivi hendluju kako treba. Za konferencije i screen-sharing, Vyew nudi besplatnu verziju sa reklamama koju može da koristi najviše 10 ljudi.

Ako je deljenje pisanih reči problem, Google Docs je očigledan izbor, sa Office-like komponentama i online šerovanjem dokumenata. Međutim, možete pogledati i Writeboard od 37signals, alat koji omogućuje editovanje grupe, rollback i mogućnost upoređivanja verzija dokumenata. Google Docs je besplatan, kao i Writeboard.

Ako više pišete kod nego običan tekst, vredi proučiti GitHub. “Veoma je koristan da imate bazu kodova koju možete da pretražite online,” kaže Dan Michaelson, dodajući da se GitHub takođe ponaša kao repozitorijum verzija koda.Besplatan je za open source projekte, a paketi u ostalim slučajevima počinju od 7$ mesečno.

Za šerovanje dokumenata uopšte, Dropbox i SugarSync nude otvaranje naloga sa šerovanjem i sinhronizovanjem fajlova, kao i CloudApp. Ako radite na kolaborativnom razvoju, Alec East kaže da je Subversion obavezan ako imate freelance ili remote saradnike u svom timu.

kolaborativni rad

10. Jeftini alati za kodiranje

Postoji puno aplikacija koje služe samo za rad sa kodom, od besplatnih do onih koje ćete platiti, ali ćete za te pare dobiti po koju stvar više. Coda for Mac je takav alat, košta 99$, ali sa druge strane nudi dosta dobre opcije – pravi FTP klijenta,  Subversion podrška, WebKit preview, JavaScript konzola i još dosta toga. TextMate(44.85€) je takođe popularan, kao i CSSEdit (24.18£), sa svojom mogućnošću da prepiše live sajtove lokalnim CSS-om. Ali ako vam fali novca da priuštite sebi neki od ovih alata, Morgan Adams, vlasnik firme Adams Immersive (adamsi.com), preporučuje TextWrangler. On ga koristi za kodiranje i za čišćenje teksta uz moćni find-and replace, bojenje sintakse i alate koji se nose sa čudnim i problematičnim karakterima.

Za Windows se preporučuje phpDesigner za PHP, CSS, HTML i JavaScript mada se plaća kao i Coda, komercijalna licenca je 69€. Besplatan, open source Notepad++ bi takođe mogao da posluži, a PSPad je možda još jedna besplatna opcija koja bi uradila posao.

Što se tiče platformi, Alec East preporučuje Eclipse,okruženje za razvoj koje je, kako on kaže, odlično za bilo koje ručno pisanje koda, ima auto-complete, error-checking i ekstenzije za version control. On takođe preferira Firefox Web Developer ekstenziju, koja ima skup alata za developere u koviru browsera, uključujući i mogućnost da editujete CSS i HTML. Tu je i Firebug, koji vam omogućava da koristeći inspect opciju proverite kod i modifikujete ga u realnom vremenu.

Neke od besplatnih alata je preporučio Jonathan Andrew iz firme WeLove72: JSLint je online alat za editovanje JavaScript fajlova, koji vam omogućava da pronađete greške i ispravite ih, dok je RegExr Flash aplikacija koja pomaže pri veoma frustrirajućem procesu kreiranja regularnih ekspresija (Regular Expressions).

Vreme, a i novac se takođe može uštedeti tako što ne počinjete projekat uvek “od nule”: html5boilerplate.com i html5reset.org nude osnovne templejte za web sajtove. Ako vam treba pomoć oko tehnologije, pročitajte diveintohtml5.org – odlična knjiga Dive Into HTML5 – Mark Pilgrim, koja je besplatna online.

11. Ne tako skupi alati za testiranje

Za testiranje korišćenja web sajta, Mac aplikacija Silverback je izbor broj jedan. Nije jeftina, košta 69.95$, ali kako UX konsultant Leisa Reichelt (disambiguity.com) kaže, “Iz screen-recording softvera ćete dobiti sve opcije koje želite bez bezvezne cene koju smo navikli da plaćamo za softver kao što je Morae.” Sem ovoga imate i Usabilla.com, sajt koji nudi besplatan test sa 10 učesnika.

Za testiranje u okviru browsera, postoje besplatne opcije za online, lokalno i mobilno testiranje. Adobe BrowserLab je najbolji izbor ako želite da proverite kako se sajt renderuje. U lokalu možete koristiti VirtualBox – dostupan je za Windows, Mac i Linux, a pogodan je za korisnike Mac-a koji žele da provere izgled u Windows-u bez bootovanja dva OS-a. Za dinamičke sajtove, koristite MAMP (Mac), Wampserver(Windows) ili XAMPP (Windows/Mac/Linux) kako biste postavili lokalni Apache koji ima MySQL, PHP i Perl. Za testiranje u više browsera, koristite IETester; za debug imate Firebug, a za testiranje izgleda na mobilnim uređajima, Opera Mobile EmulatorOpera Mini Simulator i Firefox for Mobile Simulator.

silverback mac

12.Pristupačni alati za povratnu informaciju

Ovde tražimo alate uz pomoć kojih ćemo dobiti povratnu informaciju o web sajtu. Jasno je da se ovo poklapa sa testiranjem korišćenja, pa Silverback i ovde dobija svoje mesto, ali sem ovog postoji još nekoliko alata koji vam ovde mogu biti od pomoći.

Dan Ruffle , senior dizajner u Metakinetic-u, je samo jedan od gomile fanova sajta Five Second Test (besplatan),koji kaže da je ovaj sajt odlično mesto gde možete dobiti prvi utisak od ljudi o vašem dizajnu. On takođe preporučuje Get Signoff (10$ mesečno). Apollo (besplatan) i Notable (besplatan) takođe omogućavaju dobijanje povratne informacije o dizajnu, sadržaju i kodu na bilo kojoj strani na sajtu.

Concept Feedback ima zajednicu u okviru koje dizajneri daju konstruktivne savete. Da biste postavili svoj rad potrebno je da uradite review pet drugih koncepata. Sem toga, Dribbble je veoma popularan kod dizajnera koji su već poznati.

Dann Petty , osnivač MericanMade-a (mericanmade.com) je veliki fan ovog sajta i dodaje da je Forrst sličan sajt, ali za developere (da biste ga koristili potreban vam je poziv).

dribbble

13. Jeftin hosting

Alec East sa pravom upozorava da ne bi trebalo štedeti na hostingu u smislu da ne treba ići ka najjeftinijoj opciji već izabrati dobru kombinaciju cene i kvaliteta koje hosting kompanija nudi. Većina dizajnera smatra da ćete ovo dobiti sa firmom Dreamhost. Možete zakupiti shared hosting za 8.85$ mesečno. Naš predlog bi svakako bio Adriahost, pristupačne cene, odlična usluga i podrška koja izlazi u susret svakom pojedinačnom zahtevu.

Dan Michaelson je fan Slicehost-a (od 20$ mesečno), on smatra da je ova opcija bolja jer je jednostavnije korišćenje pošto u kontrolnom panelu imate samo ono što vam je zaista neophodno.

Ako ste u velikoj stisci sa novcem, WordPress.org vam daje blog ka kojem možete da usmerite domen, Aral Balkan napominje da ukoliko ste baš očajni možete koristiti Dropbox da postavite statički sajt: “Stavite svoj Public folder, pa ako vam se sviđa usmerite domen ka tome”. Možete proveriti Amazonove Web Servise, kao npr. Simple Storage (S3).

14. Jeftina rešenja za održavanje sajta

Kada dizajnirate web sajt , CMS daje veliku felksibilnost koja dozvoljava  klijentu da lako update-uje sadržaj sajta; besplatne varijante su WordPressJoomlaRadiantili Drupal. Možete probati i Perch (35£ po sajtu).

Kada je sajt postavljen dobro je da znate kada ne radi. Jedan od načina je isup.me; ali ako imate više sajtova da održavate probajte Are My Sites Up?, čija je cena od 35$ godišnje i prati do 25 sajtova.

Za praćenje najnovijih bagova i rešenja za iste postoji Bugzilla.

15. Najbolji jeftini proizvodi za isporuku

Transmit je FTP klijent za koji se mnogi odlučuju. Nema sumnje u njegove opcije koje štede vreme, ali je samo za Mac i košta 34$. Ako je ovo previše za vas, Cyberduck je Mac alternativa, a FileZilla ostaje kao FTP klijent koji pokriva sve platforme. Ako ste korisnik Firefox-a besplatni FireFTP će uraditi posao kod transfera fajlova.

Besplatno open source rešenje za kreiranje i handlovanje invoice-a je Siwapp. Ako više volite hostovana rešenja možete koristiti CurdBee, koji nudi lak, brz i siguran online sistem za računovodstvo sa brendiranim emailovima. Možete ga upgrade-ovati na pro verziju za 5$ mesečno i imaćete pristup emailovima čiji izgled možete prilagoditi svojim potrebama uz podršku za poreze, vaš domen, PDF i podsetnike.

Sem ovih imate Project Bubble (od 7$ mesečno) gde u jendom sistemu imate invoicing, project management i praćenje vremena; FreshBooks pruža slične usluge uz izveštaje na kraju godine (besplatan je za 3 klijenta, a preko toga košta 19.95$ mesečno); Harvest košta od 12$ mesečno za 3 korisnika i neograničeno klijenata; Kashoo za 9.95$ mesečno obezbeđuje odlično online računovodstvo koje je perfektno za mala preduzeća.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu