Kako da zaradite koristeći svoj blog

zarada-na-bloguZa zaradu na internetu potreban je plan, vreme i rad na stalnom usavršavanju, praćenju trendova i bogaćenju znanja i inspiracije. U osnovi, nije važno koji je vaš razlog za pokretanje bloga, važno je da vaše veb mesto bude posećeno i da ta aktivnost raste.

Bez obzira na to da li planirate da zarađujete prodajom svojih proizvoda i usluga ili reklamiranjem tuđih, najvažnije je da ispunite osnovne uslove koji će vaše ime uvesti u trku.

Zarada po kliku (PPC)

Pay-Per-Click-iconNajpopularniji servisi koji spadaju u ovu kategoriju, engl. Pay Per Click, su Google Adsense, Adversal i Chitika. Suština ovih servisa je da ukoliko želite da zarađujete na internetu, jednostavno u svoj blog, sajt ili tekst ugradite odgovarajući kod. Taj isti kod prikazuje oglase na vašem sajtu, beleži preglede i klikove. Na osnovu toga računa se i zarada koja se dodaje na vaš račun.

Kod koji ste ugradili u sajt skenira čitavo veb mesto određujući vrstu oglasa za svaku stranicu. Kada neki posetilac klikne na prikazanu reklamu, vi zarađujete. Iznos koji dobijate na ovakav način po jednom kliku na engleskom se zove Cost Per Click i označava kao CPC. Kreće se od nekoliko centi pa do nekoliko dolara, sve u zavisnosti od tematike veb mesta. Ako je vaš sajt baziran na „profitabilnim“ temama, kao što su gubljenje kilaže ili fitnes, onda će i klikovi vredeti više. Međutim, ako se vaš sajt bavi teškim i nepopularnim temama, i klikovi će manje vredeti.

Affiliate marketing

Affiliate marketing je proces produktivnog linkovanja proizvoda na vašem sajtu. Kada posetilac klikne na reklamu za proizvod i kupi ga, vi dobijate svoju nadoknadu za to što na svom veb mestu omogućavate tu kupovinu. Ovaj način primenljiv je za svaki proizvod bilo da je to članstvo na sajtovima, softver, kursevi, preuzimanja materijala(downloads) ili drugi. Da bi ovo radilo potrebno je da se najpre učlanite u affiliate program i onda možete početi da zarađujete novac preusmeravajući svoj saobraćaj prema vebsajtu na kome se vrši kupovina. Najpoznatiji primer ovakvog modela je Amazon.

affiliate-marketing

Uzmimo da se vaš sajt bavi fitnesom. Možete postaviti linkove u svojim tekstovima koji vode do Amazona i proizvoda (npr. vitamini, napici..) koji su srodni onome što i preporučujete svojim čitaocima. Ako vaši klijenti posete stranicu i kupe proizvod, vi zarađujete.

Da pronađete Affiliate programe učlanite se u mreže kao što su ClickBank ili Commission Junction ili prosto potražite individualne sajtove koji traže način da promovišu svoju ponudu.

Prodaja mesta za reklamiranje

website-iconZaradu možete ostvariti i tako što ćete prodati mesto za reklamu. Na ovaj način dobijate dogovoreni iznos novca bez obzira na to da li je neko kliknuo na oglas ili kupio nešto. Ovaj vid je bolji od prethodno navedenih, jer dobijate novac pre nego što oglas i zaživi. Ipak, neophodna je i dobra reputacija da biste prodali oglasni prostor. Ukoliko je broj posetilaca vašeg sajta mali ili pak u opadanju, neće ni biti zainteresovanih za oglašavanje na njemu. Popularnost sajta obezbediće vam veliki broj posetilaca, te ćete samim tim imati i veću mogućnost prodaje oglasnog prostora. Pošto je iznos uplate unapred određen, logično je da se on ne može uvećati ako broj posetilaca sajta drastično poraste. Pozitivno u ovom slučaju je to što tendencija rasta poseta sajta doprinosi vašem ugledu.

Prodaja linkova

Na ovaj način zarada se ostvaruje tako što na sajt postavite link koji vodi do nekog drugog sajta. Ovo može biti sjajna ideja ukoliko je vaš sajt dobro rangiran pred Google-om. Povezivanjem drugih, možda tek pokrenutih sajtova, omogućavate i njima da budu dobro plasirani. Koristeći ovaj metod i sami zaradjujete. Negativno je to što Google ovu praksu ne podržava na duže staze, pa ćete steći lošu reputaciju u pretraživačima.

Sponzorisani tekstovi

Da biste zaradili, možete dati ponudu da vršite objavljivanje plaćenih tekstova koji su u vezi sa temom vašeg sajta. Zainteresovani mogu reklamirati svoj sajt, proizvod ili uslugu. Iznos koji ćete dobiti zavisi od broja poseta vašeg sajta ili od ugovorene cene.

Izrada i prodaja sopstvenih proizvoda

girl-beauty-consultant-products-iconNakon određenog vremena, kada vaš sajt zaživi i stekne stalne posetioce, pravi je trenutak da sami osmislite svoj proizvod koji ćete reklamirati, prodavati i zaraditi na njemu. To može biti e-knjiga, dodaci za WordPress, teme za sajt, grafički radovi, fotografije i dr. Ako rešite da dodate funkcionalnost online prodavnice svom sajtu, možete to uraditi lako uz pomoć dodataka. Sve što je potrebno je vreme i strpljenje uz izdašan rad na razvijanju sopstvenog proizvoda koji će doneti i zaradu.

Promotivne usluge

Ako ste već uspešni, rado čitani i cenjeni na vebu, postoji velika šansa da će vam neko platiti za savetovanje, uslugu ili tekst koji biste napisali kao gost na blogu. Nije čak ni bitna tema vašeg bloga. Dovoljno je da privlačite veliki broj posetilaca , pa će za vašu priznatost i ekspertizu neko izdvojiti novac.

Ograničeni sadržaj i učlanjivački sajtovi

Jednom kada se posete na vašem sajtu uvećaju i postanu stalne, možete razmisliti da uvedete određeni nivo vrednosti informacija koje pružate i napraviti granice. Na ovaj način možete sprovesti online kurseve (podučavanje, časove) ili sadržaj koji će biti dostupan samo „premium“ korisnicima koji svoje članstvo plaćaju. Naravno, u svemu treba imati meru i sprovesti istraživanje kako ne biste, od trenutka uvođenja ograničenja sadržaja i članstva, ostali bez publike.

Prodaja sajta

sale-iconKao i kod svake druge trgovine i vaš sajt može biti predmet prodaje. Ako vaš sajt poseduje ugled i posećenost ili čak na samom početku mnogo obećava, lako može dostići dobru cenu. Mnogi WordPress sajtovi prodaju se svake godine za popriličnu svotu novca. Postoje čak i servisi koji je bave ovom vrstom posredovanja u prodaji. Ako vaš sajt već donosi određenu svotu novca i ima pozitivan status, možete ga dobro i prodati.

Kako se opredeliti na kraju

Ovaj tekst će vam pomoći na početku puta zvanom zarada na internetu. Pomoći će da se odlučite za budući tok vaše aktivnosti i pravca usavršavanja. Naravno, jednom kada odredite pravac možete potražiti i konkretne načine za zaradu. Trenutno najaktuelnija grana je veb dizajn u svakom smislu. Poznavanje programiranja i problema sa kojima se korisnici susreću može vas ostvariti u kreiranju dodataka i tema za sajtove, davanju saveta i analiza, pomoć u optimizaciji. Ako sa druge strane volite da pišete, ilustrujete i imate dar da vizuelno učinite lepim možete zarađivati pisanjem tekstova, pripremanjem fotografija i skica, crteža i šablona, uređivanju izgleda i rasporeda.

U suštini, rad na internetu nije posao koji se obavlja automatski. Kao i svaki drugi posao, može vam doneti zaradu ili odvesti u gubitak. Budite strogi prema sebi i disciplinovani. Sve ostalo prepustite vremenu i strpljenju.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , , ,

No comments yet.

Submit Comment