Šta je poddomen, parkirani ili dodatni domen?

od strane | cPanel za početnike

Greške vezane za dodavanje parkiranih ili dodatnih domena predstavljaju najčešće probleme koji muče korisnike bilo kog hostinga. Poddomeni, parkirani i dodatni (subdomain, alias i addon domain) domeni uspevaju da zbune i iskusne korisnike. Zbog ovoga smo odlučili da im posvetimo malo pažnje na našem blogu.

Dodavanje poddomena – kreiranje poddomena

poddomen

Pretpostavimo da imate domen hostovan kod Adriahosta. Vaša adresa je www.vasdomen.com i želite da na sajt dodate zanimljiv blog. Želite da blog stavite na adresu vezanu direktno za Vaš domen – na primer blog.vasdomen.com. Opcija koju treba da izaberete je dodavanje poddomena. Ovo postižete klikom na Subdomains opciju u cPanelu (nalazi se pod Domains karticom). Proces dodavanja se vrši unošenjem željenog poddomena i imena foldera u kome želite da smestite njegove fajlove, nakon čega kliknete na Create.

Dodatni – Addon domeni

Situacija sa dodatnim domenima je nešto drugačija. Za dodavanje domena morate imati registrovane sve domene koje želite da koristite i dodate na hosting, za razliku od poddomena koji su direktno vezani samo za vaš glavni domen.

addon domen

DNS parkiranih ili dodatnih domena takođe moraju upućivati na server na kome je vaš hosting. Kada je domen usmeren ka vašem hostingu i prođe propagacija (do 24 časa) domen možete dodati koristeći Addon Domains aplikaciju u vašem cPanelu.

Video uputstvo za dodavanje Addon domena možete pogledati u video snimku ispod:

Parkirani – Alias domeni

Parkiranje domena koristite kada želite da više domena upućuje na potpuno isti sajt. Uzećemo kao primer sajt Adriahosta, na koji upućuju i internacionalni adriahost.com i nacionalni adriahost.rs domeni. Parkiranje vršite izborom opcije Aliases pod Domains karticom u cPanelu. Nakon unošenja imena domena koji želite da parkirate dovršavate proces klikom na Add Domain.

alias parkirani domen

Video uputstvo za parkiranje domena možete videti odmah ispod:

Ukoliko DNS domena koji želite da parkirate ne upućuju na Vaš hosting ili ako domen nije registrovan cPanel će prijaviti grešku i proces neće biti dovršen.

Dodatna razlika između parkiranih i dodatnih domena je u tome što dodatni domen na hostingu ne upućuje na isti sajt već ga možete koristiti za odvojene sajtove ili za promenu domena na postojećem hostignu.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

2 Komentari

  1. Milan

    Vrlo lep post! bilo bi lepo da u nekom od postova objasnite bolje i kako zakupiti domen.

    Odgovori

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu