Šta je poddomen, parkirani ili dodatni domen?

Greške vezane za dodavanje parkiranih ili dodatnih domena predstavljaju najčešće probleme koji muče korisnike Adriahosta. Poddomeni, parkirani i dodatni (subdomain, parked i add on domain) domeni uspevaju da zbune i iskusne korisnike. Zbog ovoga smo odlučili da im posvetimo malo pažnje na našem blogu.

Dodavanje poddomena

Pretpostavimo da imate domen hostovan kod Adriahosta. Vaša adresa je www.vasdomen.com i želite da na sajt dodate zanimljiv blog. Želite da blog stavite na adresu vezanu direktno za Vaš domen – na primer blog.vasdomen.com. Opcija koju treba da izaberete je dodavanje poddomena. Ovo postižete klikom na Subdomains opciju u cPanelu (nalazi se pod Domains karticom). Proces dodavanja se vrši unošenjem željenog poddomena i imena foldera u kome želite da smestite njegove fajlove, nakon čega kliknete na Create.
domains-cpanel

Parkirani i Addon domeni

Situacija sa parkiranim i dodatnim domenima je nešto drugačija. Prvo na šta moramo skrenuti pažnju je da za parkiranje i dodavanje domena morate imati registrovane sve domene koje želite da koristite, za razliku od poddomena koji su direktno vezani samo za Vaš glavni domen. DNS parkiranih ili dodatnih domena takođe moraju upućivati na server na kome je Vaš hosting.

Parkiranje domena koristite kada želite da više domena upućuje na potpuno isti sajt. Uzećemo kao primer sajt Adriahosta, na koji upućuju i internacionalni adriahost.com i nacionalni adriahost.rs domeni. Parkiranje vršite izborom opcije Parked domains pod domains karticom u cPanelu. Nakon unošenja imena domena koji želite da parkirate dovršavate proces klikom na Add Domain.

Video uputstvo za parkiranje domena možete videti odmah ispod:

Ukoliko DNS domena koji želite da parkirate ne upućuju na Vaš hosting ili ako domen nije registrovan cPanel će prijaviti grešku i proces neće biti dovršen.
Razlika između parkiranih i dodatnih domena je u tome što dodatni domen na hostingu ne upućuje na isti sajt već ga možete koristiti za odvojene sajtove ili za promenu domena na postojećem hostignu. Da bi ovo postigli koristite opciju Add-on domains pod karticom domains u cPanelu.

Video uputstvo za dodavanje Addon domena možete pogledati u video snimku ispod:

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , ,

2 komentara

  1. Milan јун 21, 2016 at 9:51 pm #

    Vrlo lep post! bilo bi lepo da u nekom od postova objasnite bolje i kako zakupiti domen.

Pošalji komentar