18 alata za proveru brzine i performansi sajta

Google pri određivanju rankinga uzima u obzir i brzinu kojom se sajt učitava. Iako ovo ne utiče previše na Google ranking, brzina sajta je definitino nešto na šta treba obratiti pažnju. Razlog je prilično jednostavan – većina posetilaca su uglavnom u žurbi i niko nije baš spreman da čeka celu mnogo da se sajt učitao nego jednostavno ode dalje.

preview

Drugim rečima, ako vam je sajt spor potencijalni ste kandidat za gubitak velike količine posetilaca. Posetioci čine posetu na sajtu, a poseta utiče na reputaciju sajta što dalje utiče na ranking sajta. Ovo može da proizvede domino efekat ako se zanemari brzina učitavanja sajta.

Vrlo je važno da ustanovite od čega se sastoji vaš sajt pre nego što uskočite u kod pokušavajući da ga ubrzate jer to nije moguće učiniti ukolino ne znate šta je to što vaš sajt usporava. U nastavku ovog posta biće prikazana kolekcija korisnih web servisa i alata koji će vam pomoći da analizirate svoj sajt i da mu “postavite dijagnozu”, što će vam pomoći da razumete svoj sajt bolje.

Web servisi


Pingdom

Testirajte vreme koje je potrebno da se učitaju objekti na vašem sajtu (html, slike, javascript, css, iframe-ovi i ostalo). Takođe možete proveriti koliko se brzo učitava svaki element na strani i nakon toga da unapredite elemente koji se sporo učitavaju. U rezultatima testiranja videćete izveštaj o vremenu koje potrebno da se sajt učita, vremenu za svaki od elemenata, veličinu elemenata i ukupni broj elemenata.

pingdom

GTmetrix

Kombinuje dva najpopularnija Firefox dodatka za proveru performansi – Yslow i Google Page Speed. Gtmetrix vam daje predloge šta biste mogli da poboljšate na svom sajtu. Iako se Yslow i Google page speed preporučuju za Firefox, takođe se rezultaiti i testovi mogu primeniti i na ostale browsere.

gtmetrix

Light speed now

Proverite performanse svog sajta i dobićete izveštaj u svom inboxu.

lightspeednow

 

Load impact

Loadimpact je veoma važan alat za sajtove koji imaju posetu od nekolilko desetina hiljada ljudi dnevno. Besplatan nalog vam dozvoljava da proverite posetu na sajt sa 50 istovremenih korisnika, ukoliko želite da probate sa više korisnika onda ćete morati da kupite premium nalog.

loadimpact

Site-Perf

Site-Perf simulira prirodno ponašanje browsera pri skidanju vaših strana sa slikama, CSS, JS i drugim fajlovima – kao što to radi običan posetilac. U izveštaju možete videti vreme koje je potrebno da se stranica učita, koji se fajlovi prvi učitavaju i kojom brzinom. To može biti vrlo korisno za pronalaženje elemenata koje bi trebalo unaprediti.

site_perf

WebWait

Testirajte svoj websajt ili proverite svoju internet konekciju.

webwait

Gomez networks

Sprovedite test u realnom vremenu nad pojedinačnom web stranom kako bi proverili performanse.

gomeznetworks

OctaGate

Dozvoljava vam da pratite koliko je korisniku potrebno da skine jednu ili više strana na vašem web sajtu.

octagete

Webslug

Omogućava vam da uporedite brzinu svog sajta sa konkurentnim sajtovima.

webslug

WebToolHub

Daje vam mogućnost da proverite kako se vaša strana učitava na različitim konekcijama. Sa Webtoolhub servisom dobićete informacije o veličini strane, vremenu za učitavanje strane kao i informacije o CSS, Javascript i slikamakoje se koriste na toj strani.

webtoolhub

IWebTool

Iwebtool vam daje opciju da uporedite do 10 strana u isto vreme. Možete takođe proveriti učitavanje početne strane, kategorija ili postova jednim klikom.

iwebtool

Searchmetrics

Prikazuje trajanje navedenog sajta. Ova vrednost može biti iskorišćena da prikaže koliko je sajtu potrebno da se učita i da li je potrebno da se optimizuje ili je bolje promeniti ISP.

searchmetrics

BrowserMob

Dobijte informaciju o performansama bilo kog web sajta bez potrebe da instalirate skriptu za testiranje.

browsermob

Aplikacije


Pylot

Open source alat za testiranje performansi i skalabilnosti web servisa. Pokreće  HTTP load testiranje, koje je korisno za planiranje kapaciteta, benchmarking, analizu i poboljšanje sistema.

pylot

Google page speed

Page Speed je open-source add-on za Firefox/Firebug. Webmasteri i web developeri mogu da koriste Page Speed da provere performanse svojih web strana i da dobiju predloge kako da ih poboljšaju.

page_speed

YSlow

YSlow analizira web strane i predlaže načine kojima mogu da se poboljšaju perfrmanse istih zasnovano na pravilima vezanih za web strane sa visokim performansama.

yslow

PageTest

Internet Explorer plugin koji prikazuje zahteve ostvarene od strane browsera ka serveru. Takođe daje predloge za poboljšanje performansi.

pagetest

MultiMechanize

Multi-Mechanize je open source framework za web performanse i testiranje učitavanja. Dozvoljava vam da istovremeno pokrente python skripte generišući tako učitavanje nasuprot web sajta ili web servisa.

multi_mechanize

Tags: , , ,

1 komentar

Trackbacks/Pingbacks

  1. Šta je SEO? Kako razumeti ovaj pojam bez dodatnog komlikovanja. - април 2, 2017

    […] brzina sajta. […]

Pošalji komentar