18 alata za proveru brzine i performansi sajta

od strane | Izrada sajta

Google pri određivanju rankinga uzima u obzir i brzinu kojom se sajt učitava. Iako ovo utiče na Google ranking samo u odredjenom procentu, brzina sajta je definitino nešto na šta treba obratiti pažnju. Razlog je prilično jednostavan – većina posetilaca su uglavnom u žurbi i niko nije baš spreman da čeka mnogo da se sajt učita nego jednostavno ode dalje.

merenje brzine sajta

Drugim rečima, ako vam je sajt spor, potencijalni ste kandidat za gubitak velike količine posetilaca. Posetioci čine posetu na sajtu, a poseta utiče na reputaciju sajta što dalje utiče na ranking sajta. Ovo može da proizvede domino efekat ako se zanemari brzina učitavanja sajta.

Vrlo je važno da ustanovite od čega se sastoji vaš sajt pre nego što uskočite u kod pokušavajući da ga ubrzate jer to nije moguće učiniti ukoliko ne znate šta je to što vaš sajt usporava. U nastavku ovog teksta biće prikazana kolekcija korisnih veb servisa i alata koji će vam pomoći da analizirate svoj sajt i da mu “postavite dijagnozu”, što će vam pomoći da razumete svoj sajt bolje.

Web servisi za merenje brzine sajta

Pingdom

Testirajte vreme koje je potrebno da se učitaju objekti na vašem sajtu (html, slike, javascript, css, iframe-ovi i ostalo). Takođe možete proveriti koliko se brzo učitava svaki element na strani i nakon toga da unapredite elemente koji se sporo učitavaju. U rezultatima testiranja videćete izveštaj o vremenu koje potrebno da se sajt učita, vreme za svaki od elemenata, veličinu elemenata i ukupni broj elemenata.

yslow i google page speed

GTmetrix

Kombinuje dva najpopularnija Firefox dodatka za proveru performansi – Yslow i Google Page Speed. Gtmetrix vam daje predloge šta biste mogli da poboljšate na svom sajtu. Iako se Yslow i Google page speed preporučuju za Firefox, takođe se rezultati i testovi mogu primeniti i na ostale browsere.

load impact merenje brzine sajta

Load impact

Loadimpact je veoma važan alat za sajtove koji imaju posetu od nekolilko desetina hiljada ljudi dnevno. Besplatan nalog vam dozvoljava da proverite posetu na sajt sa 25 istovremenih korisnika, ukoliko želite da probate sa više korisnika onda ćete morati da kupite premium nalog.

site perf za merenje brzine sajta

Site-Perf

Site-Perf simulira prirodno ponašanje browsera pri skidanju vaših strana sa slikama, CSS, JS i drugim fajlovima – kao što to radi običan posetilac. U izveštaju možete videti vreme koje je potrebno da se stranica učita, koji se fajlovi prvi učitavaju i kojom brzinom. To može biti vrlo korisno za pronalaženje elemenata koje bi trebalo unaprediti.

keycnd test sajta

KeyCDN

Sprovedite test u realnom vremenu nad pojedinačnom veb stranom kako bi proverili performanse.

octagate sajt

OctaGate

Dozvoljava vam da pratite koliko je korisniku potrebno da skine jednu ili više strana na vašem web sajtu.

webpage test merenje

WebPageTest

Još jedan sajt za merenje brzine vašeg sajta. Prikazuje učivanje pojedničnih zahteva kao što se može videti ako se radi inspekcija kroz Google Chrome.

webtoolhub za merenje brzine sajta

WebToolHub

Daje vam mogućnost da proverite kako se vaša strana učitava na različitim konekcijama. Sa Webtoolhub servisom dobićete informacije o veličini strane, vremenu za učitavanje strane kao i informacije o CSS, Javascript i slikama koje se koriste na toj strani.

seo site checkup

SEO Site Checkup

Ovo je čak jedan od najboljih alata, jer pored brzine sajta daje i mnoge druge informacije koje će vam pomoći da popravite greške koje se javljaju na vašem sajtu.

searchmetrics

Searchmetrics

Prikazuje trajanje zadatog sajta. Ova vrednost može biti iskorišćena da prikaže koliko je sajtu potrebno da se učita i da li je potrebno da se optimizuje ili je bolje promeniti ISP.

uptrends merenje brzine sajta

Uptrends

Dobijte informaciju o performansama bilo kog veb sajta bez potrebe da instalirate skriptu za testiranje. Takođe, možete zadavati različite veličine ekrana i simulaciju u raličitim browserima.

dotcom monitor website speed

Dotcom-Monitor Website Speed Test

Ovaj alat za merenje brzine sajta omogućava istovremeno testiranje sa 25 lokacija širom sveta. Testiranje se dešava u pravim browserima.

google mobile speed testing

Google Mobile Speed Testing Tool

Mobile Website Speed Testing Tool omogućava testiranje vašeg sajta iz tačke gledišta mobilnog telefona. Odličan alat ukoliko želite da vidite gde nastaje problem kada neko gleda vaš sajt sa telefona.

sucuri load time tester

Sucuri Load Time Tester

Sucuri u svojoj ponudi ima i alat za testiranje brzine sajta. Sucuri je poznat i po svom odličnom skeneru gde možete besplatno skenirati sajtu potrazi za malwareom, a ovaj test za brzinu sajta dolazi još kao bonus.

varvy page speed test

Varvy Page Speed Optimization

Varvy Page Speed Optimization je sajt gde možete meriti brzinu vašeg sajta. Izveštaj se prikazuje u pet različitih sekcija i to: CSS Delivery, JavaScript Usage, Page Speed Issues, i Services used.

merenje brzine sajta

Aplikacije za merenje performansi sajta

Google page speed

Page Speed je open-source add-on za Firefox/Firebug. Webmasteri i veb developeri mogu da koriste Page Speed da provere performanse svojih veb strana i da dobiju predloge kako da ih poboljšaju.

page speed

YSlow

YSlow analizira veb strane i predlaže načine kojima mogu da se poboljšaju perfrmanse istih zasnovano na pravilima vezanim za veb strane sa visokim performansama.

yslow

MultiMechanize

Multi-Mechanize je open source framework za veb performanse i testiranje učitavanja. Dozvoljava vam da istovremeno pokrenete python skripte generišući tako učitavanje nasuprot veb sajta ili veb servisa.

multi mechanize

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Povratna veza/Povratni ping

  1. Šta je SEO? Kako razumeti ovaj pojam bez dodatnog komlikovanja. - […] brzina sajta. […]

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu