Kako migrirati WordPress sajt?

Selidba WordPress sajta je vrlo često stresno iskustvo, ali verujte, ako se dobro isplanira i pripremi, ne mora da bude. Postoji više razloga zbog kojih korisnici žele da presele svoj WordPress sajt na bolji hosting, ali se retko ko odlučuje da se u tu avanturu upusti sam.

Ako se pak upustite u migraciju sami, prateći ova uputstva videćete da ovo zapravo nije toliki bauk.

Prvo je potrebno da pripremite vaš sajt na postojećem hostingu:

1. korak – Napravite backup fajlova

FTP konekcija

Prvi korak svake velike promene na vašem sajtu bi trebao da bude backup celog sajta. Mi vas, nevezano za ovaj proces migracije, savetujemo da kompletni backup sajta radite s vremena na vreme kako biste se osigurali od neželjenih promena.

Za ovaj korak potreban vam je neki od FTP klijenata, kao što su npr. Total Commander, ili FileZilla.

Povežite se na vaš hosting koristeći pristupne parametre koje ste dobili od vašeg trenutnog hosting provajdera i kopirajte sve fajlove, uključujući i .htaccess fajl u neki zaseban folder na vašem računaru.

U zavisnosti od toga koja je veličina vašeg sajta, ovo može potrajati neko vreme. U međuvremenu, možete preći na korak broj 2 – pravljenje backupa baze podataka.

2. korak – Napravite backup baze podataka

Ovo je vrlo jednostavno. Ako imate cPanel kod vašeg trenutnog hosting provajdera, ulogujte se i pokrenite aplikaciju phpMyAdmin.

Migriranje WordPress-a izvoz baze

Sa leve strane izaberite bazu podataka koja sadrži podatke o vašem WordPress sajtu, a potom kliknite na Export. Ovde je sve podešeno kako treba i možete da kliknete na “Go”. Na vašem računaru će biti sačuvan fajl koji sadeži sve podatke o vašoj bazi.

Ukoliko vaš trenutni web hosting provajder ne podržava cPanel, kontaktirajte ih kako biste saznali na koji način možete napraviti backup baze podataka – možda će oni ovaj korak odraditi za vas.

3. korak – Napravite bazu na novom hostingu

Pretpostavljamo da ste već zakupili hosting paket i da je isti aktivan kod novog hosting provajdera. Ako niste, uradite to ovde: https://adriahost.rs/hosting/.

Kako bi vaš WordPress sajt ponovo funkcionisao, potrebno je da ima bazu podataka, isto kao na prethodnom hostingu:

 • Ulogujte se na cPanel na novom hostingu, i kliknite na MySQL Databases.
 • U polju “New Database:” unesite ime baze (koje želite), zatim kliknite na Create Database i time ste napravili novu bazu. Npr: Naziv baze: mojabaza
 • U sekciji “MySQL Users” popunite polje “Username: “ i “Password:” (u polje “Password (Again):” ponovite lozinku). Kliknite na “Create User”
 • U sekciji “Add User To Database”, u polju “User:” odaberite korisnika (kog ste u prethodnom koraku kreirali), a u polju “Database:” odaberite bazu koju ste kreirali (npr: mojabaza). Kliknite na “Add” i dodajte mu sve privilegije.

Nakon što sve konfigurišete, trebalo bi da izgleda otprilike ovako:

MySQL konfiguracija

Obavezno zapišite sve parametre koje ste u ovom koraku postavili, trebaće vam ubrzo.

4. korak – Korigujte wp-config.php fajl

U folderu u kom ste napravili backup sajta u davnom prvom koraku nalazi se fajl wp-config.php. Napravite kopiju ovog fajla u nekom drugom folderu, za svaki slučaj, ako nešto pođe naopako. Otvorite originalni fajl pomoću nekog tekst editora, npr. Notepad++ i napravite sledeće izmene:

 • Promenite naziv baze podataka:
  u redu define(‘DB_NAME’, ‘db_name’); parametar ‘db_name’ (pisaće naziv vaše baze na prethodnom hostingu) zamenite nazivom baze na novom hostingu.
 • Promenite korisničko ime baze:
  u redu define(‘DB_USER’, ‘db_user’); zamenite korisničko ime tako da oslikava ime koje ste kreirali prilikom kreiranja nove baze.
 • Promenite lozinku za bazu:
  u redu define(‘DB_PASSWORD’, ‘db_pass’); promenite lozinku da bude ona koju ste kreirali prilikom kreiranja korisnika za bazu.

Nakon što ste izvršili ove promene, proverite da li ste sve dobro uneli i sačuvajte fajl.

5. korak – Uvezite podatke u novu bazu

Ono što smo u drugom koraku uradili, sada ćemo ponoviti, samo obrnuto i na novom hostingu.

Ulogujte se u cPanel na novom hostingu i pokrenite aplikaciju phpMyAdmin. Na levoj strani izaberite bazu koju ste kreirali u trećem koraku i nakon što se otvori, kliknite na Import.

Migriranje WP Import baze

U “File to Import” delu kliknite na “Choose File” i izaberite onaj fajl koji ste u drugom koraku napravili.

Isključite “Partial Import” opciju, proverite da li je format podešen na SQL i ako jeste, možete slobodno kliknuti na “Go”.

Vreme koje je potrebno da bi se uvezla baza zavisi od njene veličine. Nakon što se proces završi, dobićete poruku da je uspešno završeno.

6. korak – Upload-ujte WordPress fajlove

Nova baza je pripremljena, wp-config.php fajl je korigovan, a to je znak da ste spremni da uploadujete sve one fajlove koje ste “svukli” sa starog hostinga.

Povežite se na novi hosting putem FTP-a, na isti način na koji ste se povezivali na stari, samo, naravno, koristeći nove pristupne parametre. Uđite u public_html folder i prekopirajte sve fajlove u njega, naravno, uključujući i korigovani wp-config.php fajl.

Kao i prošli put, ovo će potrajati neko vreme. Nemojte brisati fajlove sa vašeg računara, nikad se ne zna šta može poći naopako i kad će vam zatrebati.

7. korak – Izmena linkova i definisanje domena

Blizu smo kraja, međutim, ukoliko ste prilikom migracije sajta odlučili da nećete više da koristite stari domen i zakupili neki novi, potrebno je još malo posla. Ako niste, možete slobodno preskočiti ovaj korak.

Od kad imate vaš sajt, vremenom ste verovatno stavljali linkove ili ubacivali slike u postove tako što ste ih ručno uploadovali i onda linkovali direktno sa servera, što je sada, kad ste promenili domen, uzrokovalo time da su svi ti ručno uneti linkovi i slike ostali na starom domenu.

Ovaj problem možete rešiti ručno: u vašoj bazi je potrebno da pronađete svaki upis gde se pominje vaš stari domen i zamenite ga novim.

Ako niste vični ovom poslu, možete probati skriptu Search Replace DB, koja će ovo da uradi za vas. Na stranici sa koje možete skinuti ovu skriptu, nalazi se i kratko uputstvo. Potrebno je da skriptu smestite u zaseban folder, i da je pokrenete iz vašeg web browsera preko adrese: http://vasdomen.xyz/skripta/ gde je vasdomen.xyz naziv vašeg domena i ekstenzija, a /skripta/ naziv foldera unutar public_html u koji ste smestili skriptu. Pratite uputstva i brzo ćete se snaći.

Nakon što završite sa korišćenjem ove skripte, obavezno je obrišite sa vašeg hostinga iz sigurnosnih razloga.

8. korak – Promenite DNS zapis za domen

Ovo može da potraje par sati, ali ne zavisi od vas.

Pre nego što budete mogli da koristite vaš sajt na novom hostingu, potrebno je da rekonfigurišete DNS podešavanja za vaš domen, pošto vaš domen za sada i dalje upućuje na server starog hosting provajdera.

Postupak promene DNS-a varira od provajdera do provajdera. Kontaktirajte vaš registrar domena ili starog hosting provajdera, oni će sigurno imati sve potrebne informacije.

Promene DNS servera mogu potrajati najviše do 48 sati. U toku ovih 48 sati najbolje je da ne vršite nikakve promene na sajtu, jer postoji mogućnost da ćete ih uraditi na starom hostingu i da posle, kada potpuno pređete na novi, neće biti vidljive.

9. korak – To je to!

Bravo, majstore!

Ako ste pažljivo pratili uputstvo, uspešno ste migrirali vaš WordPress sajt sa starog na novi hosting. Nadamo se da nije bilo toliko komplikovano. Ako ste ipak naišli na probleme, a pokušali ste da se migrirate na naš hosting, mi ćemo migrirati sajt za vas. Slobodno nam se javite!

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

2 komentara

 1. Draza новембар 3, 2014 at 1:26 pm #

  Mene zanima ovaj 7 korak…kad je u pitanju promena domena (www.nesto.com –> localhost i obratno).
  Ja sam uvek to radio tako što ceo mysql dump otvorim preko običnog Notepad++ i prosto sa CTRL+H uradim izmenu svih linkova…i nisam imao problema sa tim.
  Eventualno šta posle toga treba da uradim jeste da ponovo odem na Permalinks unutar WP-a i potvrdim strukturu linkova linkova.

  Da li je to pogrešan pristup?

  • Miloš Plazačić новембар 6, 2014 at 10:27 am #

   Pozdrav, Dražo! Svakako možeš ručno izmeniti svaki upis u bazi, skripta koja je navedena u tekstu samo olakšava taj posao. Probaj, videćeš da je prilično jednostavno. 🙂

Pošalji komentar