Kako migrirati WordPress sajt?

od strane | Hosting sajta, Svet domena, WordPress za početnike

Migracija WordPress sajta je vrlo često stresno iskustvo, ali verujte, ako se dobro isplanira i pripremi, ne mora da bude. Postoji više razloga zbog kojih korisnici žele da presele svoj WordPress sajt na bolji hosting, ali se retko ko odlučuje da se u tu avanturu upusti sam.

wordpress migracija korak po korak

Ukoliko ipak rešite da migraciju WordPressa uradite sami, ovo je uputstvo koje će vam pomoći, pa idemo redom:

1. korak – Napravite backup fajlova

Prvi korak svake velike promene na vašem sajtu bi trebao da bude bekap celog sajta. Za ovaj korak potreban vam je neki od FTP klijenata (Filezilla, WinSCP i sl) ili FileManager kontrolne table hostinga.

bekap fajlova za migraciju wordpressa

Povežite se na vaš hosting koristeći pristupne parametre koje ste dobili od vašeg trenutnog hosting provajdera i kopirajte sve fajlove, uključujući i .htaccess fajl u neki zaseban folder na vašem računaru. Preporuka je da te fajlove najpre zipujete još na hostingu i preuzmete taj paket na računar, jer ćete tako brže preuzeti fajlove sajta.

U zavisnosti od toga koja je veličina vašeg sajta, ovo može potrajati neko vreme. U međuvremenu, možete preći na korak broj 2 – pravljenje backupa baze podataka.

2. korak – Napravite backup baze podataka

Ovo je vrlo jednostavno. Ako imate cPanel kod vašeg trenutnog hosting provajdera, ulogujte se i pokrenite aplikaciju phpMyAdmin.

bekap baze podataka za migraciju

Sa leve strane izaberite bazu podataka koja sadrži podatke o vašem WordPress sajtu, a potom kliknite na Export. Ovde je sve podešeno kako treba i možete da kliknete na “Go”. Na vašem računaru će biti sačuvan fajl koji sadrži sve podatke o vašoj bazi.

Ukoliko vaš trenutni web hosting provajder ne podržava cPanel, kontaktirajte ih kako biste saznali na koji način možete napraviti backup baze podataka – možda će oni ovaj korak uraditi za vas.

3. korak – Napravite bazu na novom hostingu

Pretpostavljamo da ste već zakupili hosting paket i da je isti aktivan kod novog hosting provajdera. Ako niste, uradite to ovde kod nas ovde u hosting za WordPress.

Kako bi vaš WordPress sajt ponovo funkcionisao, potrebno je da ima bazu podataka, isto kao na prethodnom hostingu:Ulogujte se na cPanel na novom hostingu, i kliknite na MySQL Databases.

Najpre napravite novu bazu, pa počnite od davanja imena novoj bazi. U prazno polje upišite ime nove baze i kliknite na Create Database. Imajte u vidu da puni naziv baze uključuje i prefix koji ide ispred donje crte, pa bi ovo bio puni naziv baze: nekiprefix_baza1.

nova baza podataka

Zatim napravite korisnika baze podataka. Upišite ime korisnika i u polja Password i Password (Again) unesite lozinku koju će koristiti taj korisnik:

novi korisnik baze podataka

Dodajte tog korisnika bazi podataka koju ste napravili tako što ćete iz User menija odabrati ime tog korisnika i iz menija Database odabrati bazu koju ste napravili, a zatim kliknite na Add:

dodavanje korisnika bazi podataka

Dodajte privilegije tom korisniku da bi mogao da koristi bazu podataka, možete mu dodeliti sve privilegije i kliknuti na Make Changes:

privilegije korisnika baza podataka

Obavezno zapišite sve parametre koje ste u ovom koraku postavili, trebaće vam ubrzo.

4. korak – Korigujte wp-config.php fajl

U folderu u kom ste napravili backup sajta u davnom prvom koraku nalazi se fajl wp-config.php. Napravite kopiju ovog fajla u nekom drugom folderu, za svaki slučaj, ako nešto pođe naopako. Otvorite originalni fajl pomoću nekog tekst editora, npr. Notepad++ i napravite sledeće izmene:

 • Promenite naziv baze podataka:
  u redu define(‘DB_NAME’, ‘db_name’); parametar ‘db_name’ (pisaće naziv vaše baze na prethodnom hostingu) zamenite nazivom baze na novom hostingu.
 • Promenite korisničko ime baze:
  u redu define(‘DB_USER’, ‘db_user’); zamenite korisničko ime tako da oslikava ime koje ste kreirali prilikom kreiranja nove baze.
 • Promenite lozinku za bazu:
  u redu define(‘DB_PASSWORD’, ‘db_pass’); promenite lozinku da bude ona koju ste kreirali prilikom kreiranja korisnika za bazu.

Nakon što ste izvršili ove promene, proverite da li ste sve dobro uneli i sačuvajte fajl.

5. korak – Uvezite podatke u novu bazu

Ono što smo u drugom koraku uradili, sada ćemo ponoviti, samo obrnuto i na novom hostingu.

Ulogujte se u cPanel na novom hostingu i pokrenite aplikaciju phpMyAdmin. Na levoj strani izaberite bazu koju ste kreirali u trećem koraku i nakon što se otvori, kliknite na Import.

import baze podataka

U “File to Import” delu kliknite na “Choose File” i izaberite onaj fajl koji ste u drugom koraku napravili.

Isključite “Partial Import” opciju, proverite da li je format podešen na SQL i ako jeste, možete slobodno kliknuti na “Go”.

Vreme koje je potrebno da bi se uvezla baza zavisi od njene veličine. Nakon što se proces završi, dobićete poruku da je uspešno završeno.

6. korak – Postavite WordPress fajlove

Nova baza je pripremljena, wp-config.php fajl je korigovan, a to je znak da ste spremni da uploadujete sve one fajlove koje ste “svukli” sa starog hostinga.

Povežite se na novi hosting putem FTP-a, na isti način na koji ste se povezivali na stari, samo, naravno, koristeći nove pristupne parametre. Uđite u /public_html folder i prekopirajte sve fajlove u njega, naravno, uključujući i korigovani wp-config.php fajl.

Kao i prošli put, ovo će potrajati neko vreme. Nemojte brisati fajlove sa vašeg računara, nikad se ne zna šta može poći naopako i kad će vam zatrebati – te fajlove čuvajte kao bekap.

7. korak – Izmena linkova i definisanje domena

Blizu smo kraja, međutim, ukoliko ste prilikom migracije sajta odlučili da nećete više da koristite stari domen i zakupili neki novi, potrebno je još malo posla. Ako niste, možete slobodno preskočiti ovaj korak.

Ovaj problem možete rešiti ručno: u vašoj bazi je potrebno da pronađete svaki upis gde se pominje vaš stari domen i zamenite ga novim. Ako niste vični ovom poslu, možete probati skriptu Search Replace DB, koja će ovo da uradi za vas. Na stranici sa koje možete skinuti ovu skriptu, nalazi se i kratko uputstvo. Potrebno je da skriptu smestite u zaseban folder, i da je pokrenete iz vašeg web browsera preko adrese: http://vasdomen.xyz/skripta/ gde je vasdomen.xyz naziv vašeg domena i ekstenzija, a /skripta/ naziv foldera unutar public_html u koji ste smestili skriptu. Pratite uputstva i brzo ćete se snaći.

Nakon što završite sa korišćenjem ove skripte, obavezno je obrišite sa vašeg hostinga iz sigurnosnih razloga.

8. korak – Promenite DNS zapis za domen

Ovo može da potraje par sati, ali ne zavisi od vas. Pre nego što budete mogli da koristite vaš sajt na novom hostingu, potrebno je da rekonfigurišete DNS podešavanja za vaš domen, pošto vaš domen za sada i dalje upućuje na server starog hosting provajdera.

Postupak promene DNS-a varira od provajdera do provajdera. Kontaktirajte vaš registrar domena ili starog hosting provajdera, oni će sigurno imati sve potrebne informacije.

Promene DNS servera mogu potrajati najviše do 24 sata. U toku ovih 24 sata najbolje je da ne vršite nikakve promene na sajtu, jer postoji mogućnost da ćete ih uraditi na starom hostingu i da posle, kada potpuno pređete na novi, neće biti vidljive.

9. korak – To je to!

Bravo, majstore!

Ako ste pažljivo pratili uputstvo, uspešno ste migrirali vaš WordPress sajt sa starog na novi hosting. Nadamo se da nije bilo toliko komplikovano. Ako ste ipak naišli na probleme, a pokušali ste da se migrirate na naš hosting, mi ćemo migrirati sajt za vas. Slobodno nam se javite!

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi):

8 Komentari

 1. Draza

  Mene zanima ovaj 7 korak…kad je u pitanju promena domena (www.nesto.com –> localhost i obratno).
  Ja sam uvek to radio tako što ceo mysql dump otvorim preko običnog Notepad++ i prosto sa CTRL+H uradim izmenu svih linkova…i nisam imao problema sa tim.
  Eventualno šta posle toga treba da uradim jeste da ponovo odem na Permalinks unutar WP-a i potvrdim strukturu linkova linkova.

  Da li je to pogrešan pristup?

  Odgovori
  • Miloš Plazačić

   Pozdrav, Dražo! Svakako možeš ručno izmeniti svaki upis u bazi, skripta koja je navedena u tekstu samo olakšava taj posao. Probaj, videćeš da je prilično jednostavno. 🙂

   Odgovori
 2. Milan

  Moze mala pomoc, ja sam pravio sajt na fishandchips.rs/wp i hteo sam da ga okacim na fishandchips.rs bez wp .(wordpress) i onda sam krenuo sledece skinuo sam sve sa hostinga i bazu a i ceo sajt koji sam napravio ja bi sad da vratim na isti hosting samo da mi bude sajt na fishandchips.rs bez wp.. da li mogu da pratim ova vasa upustva to bas i nije migriranje na drugi domen isti je domen samo hocu da vratim sve sto sam skinuo ali tako da mi sajt proradi na fishandchips.rs ?? da li sam uspeo da objasnim nadam se 🙂

  Odgovori
 3. Snezana Pavlovic

  Pozdrav,

  Sta sve spada u sve fajlove mog sajta? Sta sve treba da pokupim i zipujem? Odakle?

  Imam instaliran XAMPP i u folderu htdocs, u folderu pod imenom mog sajta (imam ih dva), instaliran WordPress. Medjutim, osim foldera htdocs, tu je jos podosta foldera, u nekom od njih koliko mi je poznato je i baza podataka…

  Odgovori
 4. Goca

  Da li mozda imate neki savet za migraciju sadrzaja sa joomla sajta na wordpress sajt? Konkretno mi je bitno da prenesem samo tekstove iz bloga, jer ih ima dosta

  Odgovori

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu