18 pluginova za WordPress koje morate da imate

od strane | Izrada sajta

18 wordpress pluginova

Napravili smo spisak od 18 WordPress pluginova koji vam mogu trebati da bi vaš sajt bolje radio i lepše se predstavio na internetu. Svih 18 pluginova smo sakupili tokom našeg višegodišnjeg iskustva u radu sa WordPress sajtovima.

Pošto je vaš blog centralna figura vaših napora na socijalnim medijima, ovi plaginovi će definitivno da vam daju odličan start. Dakle, ako vaš blog treba da se malo pogura, razmislite o dodavanju nekih od ovih fantastičnih dodataka i gledajte kako poseta i broj prijavljenih drastično skače.

1. Akismet

akismetAko je vaš blog dvorac onda je Akismet tvrđava koja ga okružuje. Akismet je najbolji anti-spam plugin za WordPress. On zna šta je dobro, loše i pod znakom pitanja u treptaju oka. Podešavanje je lako i drži spamere podalje od vas.

2. WP Super Cache

wp-super-cacheOvaj plugin koristi statičku HTML verziju vašeg bloga kako bi smanjio vreme koje je potrebno za učitavanje stranica. Ovo znači da korisnici mogu da pogledaju vaš blog mnogo brže i umanjuje opterećenje procesora nego što je to slučaj kod čistog WordPress-a. Kada korisnici primete da se stranice učitavaju brže ostaće duže na sajtu i više će ga istražiti.

3. WordPress Related Posts

Related-PostsPonudite čitaocima svog bloga postove koje ste napisali, a koji su slične tematike onom koji trenutno čitaju. Kroz tagove koji su vezani za postove oni mogu biti međusobno povezani. Povezivanje postova je odličan način da korisnika vodite sa jednog posta na drugi i na taj način ga zadržite duže na sajtu.

4. Disqus Comments

disqus-logoIzgovoreno discuss, ovaj moćan alat za moderaciju komentara je neophodan svakom blogu. Disqus omogućuje SEO komentare, automatski bekap WordPress-a i import postojećih komentara. Fantastičan plugin koji vas obaveštava o novom komentaru koji je postavljen tako da možete da poželite dobrodošlicu ljudima i da im se zahvalite na čitanju.

5. Google Analytics by MonsterInsights

Google analytics

Umesto da idete stalno na Google Analytics instalirajte ovaj koristan plugin i možete imati te podatke u svom dashboard-u. Možete da izaberete neki od widgeta koji će prikazivati analytics podatke u admin delu vašeg bloga.

6. Google XML Sitemap

xml sitemap wordpress pluginJoš jedan jako moćan plugin koji pomaže največim pretraživačima (Google, Yahoo!, Bing i Ask.com) da indeksiraju vaš blog. Morate biti indeksirani kako bi vas ljudi pronašli, a uz sitemap taj proces je mnogo lakši.

7. 404 to 301

404 na 301 redirekcija

Uz pomoć ovog dodatka možete automatski redirektovati, beležiti aktivnost i biti obaveštavani pri svakoj 404 grešci na bilo kojoj stranici koristeći 301 redirekciju. Na ovaj način možete smanjiti broj grešaka u WebMaster Tools-u, odnosno Google Search Console-u.

8. Really Simple SSL

really simple ssl plugin

Really Simple SSL plugin za WordPress automatski detektuje konfiguraciju vašeg sajta i prilogođava ga radu na https protokolu. Pre nego što aktivirate ovaj plugin potrebno je samo da imate SSL sertifikat za vaš sajt, a nakon aktivacije sve redirekcije na https će biti postavljene automatski.

9. EWWW Image Optimizer

EWWW Image Optimizer

EWWW Image Optimizer može da ubrza učitavanje vaših stranica na sajtu tako što će optimizovati slike. Ovaj plugin radi optimizaciju slika kada je postavljate na sajt, ali ima i opciju za optimizaciju već postojećih slika koje su na sajtu. I ne samo to, radi i optimizaciju slika koje su uploadovane i kreirane od strane drugih pluginova koji su prisutni na sajtu.

10. Jetpack

jetpack wpJetpack dodatak za WordPress je skup priključaka-modula koji su ranije bili dostupni samo za WordPress.com korisnike. Instalacijom ovog dodatka u svoj veb sajt ugrađujete mnoge korisne (priključke) mogućnosti kojima utičete na izgled, funkcionalnost, mobilnost, sadržaj i performanse. Sve ono što biste mogli da dobijete instalacijom dodataka različitih autora, uz pomoć Jetpack-a dobijate u jednom paketu.

11. NextGen Gallery

nextgenPlugin od firme Photocrati koji vam omogućava da pravite galerije sa slikama, slideshow, video, plejlistu sa muzikom i još puno toga. Poseduje u sebi automatski resize slika, video puštanje i mobilna rešenja za sve multimedijalne stvari. Ovaj plugin će vaš blog pretvoriti u audio/video remek-delo.

12. Brokenlink Checker

Brokenlink CheckerKoristite ovaj plugin kako biste pronašli linkove koji ne rade ili koji fale u postovima, stranama, blogrollu i custom field-ima. Takođe pretražuje slike koje fale i šalje vam upozorenje ukoliko ih nađe. Kako vaš blog sve više raste i međusobno povezujete strane jednu sa drugom kako interno tako i eksterno ovaj plugin može biti od ogromne pomoći.

13. All in One SEO Pack

all in one seo packVeoma popularan All-in-One-SEO plugin je veoma dobar za optimizaciju vašeg sajta. Skinite ovaj plugin i optimizujte svoj sajt uz sve odlične opcije koje pruža plus par dodatnih stvari kako što je kreiranje SEO-relevantih metapodataka, izbegavanje duplog sadržaja i optimizovanje naslova strana i postova radi bolje vidljivosti od strane pretraživača.

14. SEO Friendly slike

seoNemojte prevideti moć slika na svom blogu. One mogu napraviti boom vašem rankingu na pretraživačima ako izdvojite vreme da svakoj dodate ALT i TITLE atribute. Korišćenjem keyword-a u ovim poljima će vaš blog gurnuti gore kada korisnik zatraži određenu frazu ili sliku. Ovaj plugin čini organizovanje slika prostim ko pasulj!

15. Revision Control

revision post pluginPri svakoj promeni koju napravite, editu ili update-u na vašem bogu WordPress pravi backup. Ovi revizioni backupi mogu da se nagomilaju ubrzo i da od malog posta naprave ogroman fajl. Revision Control plugin vam dozvoljava da ograničite broj revizija na nekoliko najskorijih.

16. Sucuri Scanner

sucuriSucuri Scanner proaktivno skenira vaš WordPress za sigurnosne propuste, izmenjene fajlove kao i vršenje preventivnih zaštita vašeg WordPress sajta. Možete zaštiti vaš WordPress od brute-force napada, neredovnih ažuriranja i niza sigurnosnih propusta.

17. Events Calendar

eventsOdličan plugin za najave dogadjaja, predstavljenih u lepom kalendaru i sa mogućnošću samostalnih izmena prema vašim potrebama. Plugin sadrži i par korisnih widgeta za što lepši prikaz dogadjaja.

18. Yoast SEO

yoastYoast SEO pruža mogućnost naprednijeg optimizovanja vašeg sajta za Google ranking. Redovno se ažurira i prati sve promene u Google algoritmu, tako da će vaš sajt u svakom trenutku biti cakum-pakum na pretraživačima. Kompletno uputstvo za podešavanje ovog izvanrednog dodatka možete pročitati u našem tekstu: Uputstvo: WordPress SEO by Yoast

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu