Preselite vaš WordPress u 10 koraka

od strane | WordPress za početnike

Najveći broj migracija koje se rade na Adriahost su WordPress migracije. Korisnici migriraju sajtove sa raznih platformi, panela, konfiguracija, neko se snadje iz prve, neko malo istražuje, ko se ne snadje, mi mu pomognemo i tako to ide. Srbija definitivno nije zemlja internet-neukih, online-nepismenih ljudi, veliki deo njih zna dobar deo posla i lepo ga radi. Međutim, jedan problematični scenario često viđamo.

Problem nastaje ako ste sajt napravili u nekom folderu /blog na jednom hostingu i želite da ga preselite na novi domen na novom hostingu. Ako ne uradite ispravnu promenu linkova, vaš sajt neće raditi nakon selidbe. Da bi sve prošlo kako treba ovo su 10 koraka koje morate preduzeti.

wordpress migracija sajta

Imajte u vidu samo da u ovakvoj situaciji, taj novi domen već usmerava na novi hosting, pa će i ovo naše uputstvo podrazumevati to i nećemo posebno naglasiti da treba da usmerite (povežete) domen na hosting.

Prvi korak

Pre nego što započnete migraciju WordpPress sajta, postavite robots.txt fajl na novi hosting sa sledećim sadržajem:
User-agent: *
Disallow: /

Drugi korak

Prekopirajte bazu podataka i fajlove WordPressa na novi hosting (koristeći phpMyAdmin, cPanel, FTP, SSH ili ono što vam više odgovara). Ako koristite phpMyAdmin možete da izvezete bazu podataka koristeći Export opciju na starog hostingu, i Import opciju na novom hostingu. Fajlove koji se nalaze na starom hostingu zapakujte u zip ili tar.gz i preuzmite na računar. Taj paket postavite i raspakujte na novi hosting.

Treći korak

Editujte wp-config fajl kako biste uneli nove podatke o bazi podataka. To su podaci nove baze koju ste kreirali na novom hostingu i tu treba da upišete ime baze, ime korisnika baze i lozinku koju taj korisnik baze koristi da bi pristupio bazi podataka.

Ako je vaš sajt napravljen na jednoj adresi, a nakon migracije WordPressa treba da radi na drugoj (novoj) obavezno dodajte sledeće dve linije u wp-config.php fajl:

define('WP_SITEURL', 'http://www.vasnovidomen.com');
define('WP_HOME', 'http://www.vasnovidomen.com');

Obratite pažnju da ‘vasnovidomen.com’ zamenite sa nazivom vašeg domena na kojem će vaš sajt raditi nakon migracije.

Četvrti korak

Pokrenite vaš WordPress i ulogujte se u admin deo (obrišite cache fajlove, ako koristite neki cache plugin).

Peti korak

Instalirajte Better Search & Replace plugin, koji radi upravo to, traži i zamenjuje sve vaše stare linkove novim linkovima u vašoj bazi podataka. Uradite zamenu linkova, pa na primer ako ste sajt napravili na jednoj adresi neki-domen.com/blog a od sada je potrebno da radi na novom domenu koji glasi neki-novi-domen.com, potrebno je da uradite Search for: neki-domen.com/blog i Replace With: neki-novi-domen.com.

Šesti korak

Proverite da li sve radi kako treba da radi nakon migracije WordPress sajta. Proverite linkove, a naročito da li se sve slike otvaraju ispravno, odnosno, da li se prikazuju sa ispravne lokacije. Better Search and Replace plugin bi trebalo da promeni sve linkove, ali nije na odmet da proverite.

Sedmi korak

Uklonite robots.txt fajl sa novog hostinga.

Osmi korak

Na vašem starom hosting nalogu postavite .htaccess fajl sa sledećim kodom:
Redirect 301 /blog/ https://www.novidomen.com/

Deveti korak

Uklonite stari blog i bazu podataka, ostavite samo .htaccess fajl koji ste napravili.

Deseti korak

Proverite da li sve radi, da li linkovi koje ste imali na prethodnom blogu upućuju ispravno na novi, npr da li http://staridomen.com/blog/kontakt/ upućuje na http://novidomen.com/kontakt/

Ukoliko se ipak ne snalazite, a želite da svoj sajt prebacite na Adriahost hosting, migraciju WordPress sajta možemo da obavimo i mi za vas. Potrebno je samo da nas kontaktirate kako bismo vas uputili šta je potrebno da bi migracija WordPress sajta bila obavljena.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu