Vlada USA zaplenila na stotine stranih domena

od strane | Svet domena

S.A.D. je zaplenila jedan kanadski kockarski sajt što je izazvalo negodovanje, budući da je sajt registrovan van granica S.A.D. i, kako se mislilo, sajt je van nadležnosti S.A.D. Ispostavilo se da ni oni nisu sigurni jer je do sada S.A.D. zaplenila na stotine stranih domena.

Carinik S.A.D. Nicole Navas je potvrdila da je vlada S.A.D. preuzela kontrolu nad čak 750 domena ”uglavnom registrovanih preko stranih registrara” u poslednjih par godina.

Operacija ”In Our Sites”, inicijativa koju vode S.A.D. i Imigracijska Carinska zaštita je posvećena zatvaranju ilegalnih sajtova za koje se veruje da su umešani u distribuciju autorske imovine i autorskih radova. Operacija je nastala 2010. godine i prvobitno se odnosila na domene unutar S.A.D. ali se, pomoću federalnih sudskih naloga, operacija proširila i van granica S.A.D.

”Posledice su zgražavajuce i sad bi svaka organizacija koja posluje pod .com, .net, .org, .biz itd. trebalo da se zapita o njenoj ugroženosti od hirova americkih federalnih i državnih poslanika”, kažu EasyDNS, multinacionalna kompanija koja se bavi uslugama hostinga i domena.

Kockarski sajt Bogdan.com je ugašen i njegov vlasnik, kanadski milijarder Calvin Ayre je krivicno gonjen na osnovu toga što je Internet kockanje ilegalno u S.A.D. Medutim, sajt je registrovan i nalazi se na kanadskom serveru, gde je kockanje u potpunosti legalno. Unutrašnja bezbednost je opravdala korak navodeći ”kretanje sredstava sa računa van S.A.D.” kao razlog.

Na prvi pogled se čini da je takav potez bio van nadležnosti S.A.D. ali nije tako. S.A.D. može dopreti do bilo kog .com domena pomoću Verisign, kompanije sa sedištem u S.A.D. i jedine organizacije koja ima ovlašcenje da izda nove .com domene. Pored toga, upravlja i .net, .cc, .tv domenima.
Jednostavno izdaju Verisign-u sudski nalog da isključe sporni sajt. Javni Internet registar, takođe sa sedištem u S.A.D. može da uradi isto sa .org sajtovima, koje kontroliše.

Verisign je izjavio za magazin ”Wired” da je postupao prema navedenom i da ”reaguje prema zakonitim sudskim nalozima prema svojim tehničkim mogućnostima.”
Naizgled neobuzdana moć S.A.D. da utiče putem web-a je zabrinula mnoge online aktiviste i da nas sve ovo čeka ukoliko SOPA i PIPA stupe na snagu.
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi):

0 коментара

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu