Вордпрес и 404 – ноћна мора

by | WordPress за почетнике, Хостинг сајта

Коначно сте заменили ваш стари сајт новим и лепим, правим ремек-делом урађеном у Вордпресу и уместо похвала посетилаца – јављају вам да се сајт отвара споро или не види. А потом је уследио позив од хостинг компаније у којем су вам рекли да трошите превише ресурса и љубазно напоменули да ће морати да вас суспендују како не би сте оборили сервер. Шта се дешава?

Вордпрес сам по себи је јако добро писан софтвер, а уз додатак модула за кеширање нуди и непревазиђене перформансе међу open-source CMS-овима. Међутим, постоји једна ствар са којом се он, а вероватно и други CMS-ови који свој рад базирају на SEO-friendly линковима, не може лако изборити: маса 404 захтева који долазе истовремено.

Откуд вам маса 404 захтева на сајту одједном? Најчешћи разлог за то су банери које сте разменили са другим сајтовима или пријавили у неки сервис “размене банера”. Дакле, ако на другим сајтовима постоје линкови на ваш банер који се позива са вашег сервера и потом грешком уклоните те фајлове са сервера – добијате 404. Иста ствар се дешака када неко хотлинкује слике директно са вашег сервера на свом сајту, без вашег знања.

Проблем

Уколико се слика која недостаје приказује на неком јако популарном сајту, то ће са ваше стране изазвати велики број 404 захтева. Ово само по себи није проблем, међутим сада ступа на сцену подразумевано понашање Вордпреса: “за сваки фајл који недостаје, отвори почетну страницу и уради претрагу”!
Вордпрес се овако понаша због начина на који користи SEO-friendly линкове. Мењање овог понашања би, у принципу, значило мењање самог Вордпреса, што би неизбежно направило главобоље при наредним ажурирањима.

Пошто се овај проблем довољно пута обио о главу и мени, и мојој екипи, а и нашим сарадницима, сели смо и размислили – осим враћања слика назад на место одакле су уклоњене (што није увек могуће), да ли постоји други начин да се Вордпрес натера да не реагује на захтеве за сликама које фале али да и даље ради нормално тј. реагује на SEO-friendly захтеве за постове (који такође физички не постоје као фајлови на серверу)?

Решење

На крају, решење до којег смо дошли је изненађујуће једноставно – и после тестирања, показало се невероватно ефикасно. Укратко, у Вордпресов .htaccess се дода део који пресреће захтеве за сликама које недостају и сервира неку подразумевану слику коју одаберемо. И то је то!

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_URI} \.(gif|jpg|jpeg|png)$ [NC]
RewriteRule .* /noimage.gif [L]

Овај део кода се поставља изнад # BEGIN WordPress, а потребно је и подићи noimage.gif слику у root сајта. Noimage може бити било каква слика, али идеално треба да буде што мања. Ми смо, рецимо, поставили наш логотип величине 30×30 пиксела.
Који је ефекат ово имало? Оптерећење сервера се вишеструко смањило, а један поглед на график заузећа MySQL-а говори све:

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи