Како да зарадите користећи свој блог

by | Интернет зарада

За зараду на интернету потребан је план, време и рад на сталном усавршавању, праћењу трендова и богаћењу знања и инспирације. У основи, није важно који је ваш разлог за покретање блога, важно је да ваше веб место буде посећено и да та активност расте.

Без обзира на то да ли планирате да зарађујете продајом својих производа и услуга или рекламирањем туђих, најважније је да испуните основне услове који ће ваше име увести у трку.

Зарада по клику (PPC)

Паy-Пер-Цлицк-ицонНајпопуларнији сервиси који спадају у ову категорију, енгл. pay-per-click, су Google Adsense, Adversal и Chitika. Суштина ових сервиса је да уколико желите да зарађујете на интернету, једноставно у свој блог, сајт или текст уградите одговарајући код. Тај исти код приказује огласе на вашем сајту, бележи прегледе и кликове. На основу тога рачуна се и зарада која се додаје на ваш рачун.

Код који сте уградили у сајт скенира читаво веб место одређујући врсту огласа за сваку страницу. Када неки посетилац кликне на приказану рекламу, ви зарађујете. Износ који добијате на овакав начин по једном клику на енглеском се зове Cost Per Click и означава као CPC. Креће се од неколико центи па до неколико долара, све у зависности од тематике веб места. Ако је ваш сајт базиран на “профитабилним” темама, као што су губљење килаже или фитнес, онда ће и кликови вредети више. Међутим, ако се ваш сајт бави тешким и непопуларним темама, и кликови ће мање вредети.

Affiliate маркетинг

Affiliate маркетинг је процес продуктивног линковања производа на вашем сајту. Када посетилац кликне на рекламу за производ и купи га, ви добијате своју надокнаду за то што на свом веб месту омогућавате ту куповину. Овај начин применљив је за сваки производ било да је то чланство на сајтовима, софтвер, курсеви, преузимања материјала или други. Да би ово радило потребно је да се најпре учланите у Affiliate програм и онда можете почети да зарађујете новац преусмеравајући свој саобраћај према вебсајту на коме се врши куповина. Најпознатији пример оваквог модела је Amazon.

аффилиате-маркетинг

Узмимо да се ваш сајт бави фитнесом. Можете поставити линкове у својим текстовима који воде до Амазона и производа (нпр. витамини, напици..) који су сродни ономе што и препоручујете својим читаоцима. Ако ваши клијенти посете страницу и купе производ, ви зарађујете.

Да пронађете Affiliate програме учланите се у мреже као што су ClickBank или Commission Junction или просто потражите индивидуалне сајтове који траже начин да промовишу своју понуду.

Продаја места за рекламирање

wебсите-ицонЗараду можете остварити и тако што ћете продати место за рекламу. На овај начин добијате договорени износ новца без обзира на то да ли је неко кликнуо на оглас или купио нешто. Овај вид је бољи од претходно наведених, јер добијате новац пре него што оглас и заживи. Ипак, неопходна је и добра репутација да бисте продали огласни простор. Уколико је број посетилаца вашег сајта мали или пак у опадању, неће ни бити заинтересованих за оглашавање на њему. Популарност сајта обезбедиће вам велики број посетилаца, те ћете самим тим имати и већу могућност продаје огласног простора. Пошто је износ уплате унапред одређен, логично је да се он не може увећати ако број посетилаца сајта драстично порасте. Позитивно у овом случају је то што тенденција раста посета сајта доприноси вашем угледу.

Продаја линкова

На овај начин зарада се остварује тако што на сајт поставите линк који води до неког другог сајта. Ово може бити сјајна идеја уколико је ваш сајт добро рангиран пред Google-ом. Повезивањем других, можда тек покренутих сајтова, омогућавате и њима да буду добро пласирани. Користећи овај метод и сами зарађујете. Негативно је то што Google ову праксу не подржава на дуже стазе, па ћете стећи лошу репутацију у претраживачима.

Спонзорисани текстови

Да бисте зарадили, можете дати понуду да вршите објављивање плаћених текстова који су у вези са темом вашег сајта. Заинтересовани могу рекламирати свој сајт, производ или услугу. Износ који ћете добити зависи од броја посета вашег сајта или од уговорене цене.

Израда и продаја сопствених производа

гирл-беаутy-цонсултант-продуцтс-ицонНакон одређеног времена, када ваш сајт заживи и стекне сталне посетиоце, прави је тренутак да сами осмислите свој производ који ћете рекламирати, продавати и зарадити на њему. То може бити е-књига, додаци за Вордпрес, теме за сајт, графички радови, фотографије и др. Ако решите да додате функционалност онлајн продавнице свом сајту, можете то урадити лако уз помоћ додатака. Све што је потребно је време и стрпљење уз издашан рад на развијању сопственог производа који ће донети и зараду.

Промотивне услуге

Ако сте већ успешни, радо читани и цењени на вебу, постоји велика шанса да ће вам неко платити за саветовање, услугу или текст који бисте написали као гост на блогу. Није чак ни битна тема вашег блога. Довољно је да привлачите велики број посетилаца , па ће за вашу признатост и експертизу неко издвојити новац.

Ограничени садржај и учлањивачки сајтови

Једном када се посете на вашем сајту увећају и постану сталне, можете размислити да уведете одређени ниво вредности информација које пружате и направити границе. На овај начин можете спровести онлајн курсеве (подучавање, часове) или садржај који ће бити доступан само “премијум” корисницима који своје чланство плаћају. Наравно, у свему треба имати меру и спровести истраживање како не бисте, од тренутка увођења ограничења садржаја и чланства, остали без публике.

Продаја сајта

сале-ицонКао и код сваке друге трговине и ваш сајт може бити предмет продаје. Ако ваш сајт поседује углед и посећеност или чак на самом почетку много обећава, лако може достићи добру цену. Многи Вордпрес сајтови продају се сваке године за поприличну своту новца. Постоје чак и сервиси који је баве овом врстом посредовања у продаји. Ако ваш сајт већ доноси одређену своту новца и има позитиван статус, можете га добро и продати.

Како се определити на крају

Овај текст ће вам помоћи на почетку пута званом зарада на интернету. Помоћи ће да се одлучите за будући ток ваше активности и правца усавршавања. Наравно, једном када одредите правац можете потражити и конкретне начине за зараду. Тренутно најактуелнија грана је веб дизајн у сваком смислу. Познавање програмирања и проблема са којима се корисници сусрећу може вас остварити у креирању додатака и тема за сајтове, давању савета и анализа, помоћ у оптимизацији. Ако са друге стране волите да пишете, илуструјете и имате дар да визуелно учините лепим можете зарађивати писањем текстова, припремањем фотографија и скица, цртежа и шаблона, уређивању изгледа и распореда.

У суштини, рад на интернету није посао који се обавља аутоматски. Као и сваки други посао, може вам донети зараду или одвести у губитак. Будите строги према себи и дисциплиновани. Све остало препустите времену и стрпљењу.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи