Како мигрирати Вордпрес сајт?

Селидба Вордпрес сајта је врло често стресно искуство, али верујте, ако се добро испланира и припреми, не мора да буде. Постоји више разлога због којих корисници желе да преселе свој Вордпрес сајт на бољи хостинг, али се ретко ко одлучује да се у ту авантуру упусти сам.

Ако се пак упустите у миграцију сами, пратећи ова упутства видећете да ово заправо није толики баук.

Прво је потребно да припремите ваш сајт на постојећем хостингу:

1. корак – Направите бекап (енгл. backup) фајлова

ФТП конекција

Први корак сваке велике промене на вашем сајту би требао да буде бекап целог сајта. Ми вас, невезано за овај процес миграције, саветујемо да комплетни бекап сајта радите с времена на време како бисте се осигурали од нежељених промена.

За овај корак потребан вам је неки од FTP клијената, као што су нпр. Total Commander, или FileZilla.

Повежите се на ваш хостинг користећи приступне параметре које сте добили од вашег тренутног хостинг провајдера и копирајте све фајлове, укључујући и .htaccess фајл у неки засебан фолдер на вашем рачунару.

У зависности од тога која је величина вашег сајта, ово може потрајати неко време. У међувремену, можете прећи на корак број 2 – прављење бекапа базе података.

2. корак – Направите бекап базе података

Ово је врло једноставно. Ако имате cPanel код вашег тренутног хостинг провајдера, улогујте се и покрените апликацију phpMyAdmin.

Мигрирање WордПресс-а извоз базе

Са леве стране изаберите базу података која садржи податке о вашем Вордпрес сајту, а потом кликните на Export. Овде је све подешено како треба и можете да кликнете на “Go”. На вашем рачунару ће бити сачуван фајл који садржи све податке о вашој бази.

Уколико ваш тренутни веб хостинг провајдер не подржава cPanel, контактирајте их како бисте сазнали на који начин можете направити бекап базе података – можда ће они овај корак одрадити за вас.

3. корак – Направите базу на новом хостингу

Претпостављамо да сте већ закупили хостинг пакет и да је исти активан код новог хостинг провајдера. Ако нисте, урадите то овде: https://adriahost.rs/хостинг/.

Како би ваш Вордпрес сајт поново функционисао, потребно је да има базу података, исто као на претходном хостингу:

 • Улогујте се на cPanel на новом хостингу, и кликните на MySQL Databases.
 • У пољу “New Database:” унесите име базе (које желите), затим кликните на Create Database и тиме сте направили нову базу. Нпр: Назив базе: mojabaza
 • У секцији “MySQL Users” попуните поље “Username: “ и “Password:” (у поље “Password (Again):” поновите лозинку). Кликните на “Create User”
 • У секцији “Add User To Database”, у пољу “User:” одаберите корисника (ког сте у претходном кораку креирали), а у пољу “Database:” одаберите базу коју сте креирали (нпр: мојабаза). Кликните на “Add” и додајте му све привилегије.

Након што све конфигуришете, требало би да изгледа отприлике овако:

МyСQЛ конфигурација

Обавезно запишите све параметре које сте у овом кораку поставили, требаће вам убрзо.

4. корак – Коригујте wp-config.php фајл

У фолдеру у ком сте направили бекап сајта у давном првом кораку налази се фајл wp-config.php. Направите копију овог фајла у неком другом фолдеру, за сваки случај, ако нешто пође наопако. Отворите оригинални фајл помоћу неког текст едитора, нпр. Notepad++ и направите следеће измене:

 • Промените назив базе података:
  у реду define(‘DB_NAME’, ‘db_name’); параметар ‘db_name’ (писаће назив ваше базе на претходном хостингу) замените називом базе на новом хостингу.
 • Промените корисничко име базе:
  у реду define(‘DB_USER’, ‘db_user’); замените корисничко име тако да осликава име које сте креирали приликом креирања нове базе.
 • Промените лозинку за базу:
  у реду define(‘DB_PASSWORD’, ‘db_pass’); промените лозинку да буде она коју сте креирали приликом креирања корисника за базу.

Након што сте извршили ове промене, проверите да ли сте све добро унели и сачувајте фајл.

5. корак – Увезите податке у нову базу

Оно што смо у другом кораку урадили, сада ћемо поновити, само обрнуто и на новом хостингу.

Улогујте се у cPanel на новом хостингу и покрените апликацију phpMyAdmin. На левој страни изаберите базу коју сте креирали у трећем кораку и након што се отвори, кликните на Import.

Мигрирање WП Импорт базе

У “File to Import” делу кликните на “Choose File” и изаберите онај фајл који сте у другом кораку направили.

Искључите “Partial Import” опцију, проверите да ли је формат подешен на SQL и ако јесте, можете слободно кликнути на “Go”.

Време које је потребно да би се увезла база зависи од њене величине. Након што се процес заврши, добићете поруку да је успешно завршено.

6. корак – Отпремите Вордпрес фајлове

Нова база је припремљена, wp-config.php фајл је коригован, а то је знак да сте спремни да урадите upload за све оне фајлове које сте “свукли” са старог хостинга.

Повежите се на нови хостинг путем FTP-а, на исти начин на који сте се повезивали на стари, само, наравно, користећи нове приступне параметре. Уђите у public_html фолдер и прекопирајте све фајлове у њега, наравно, укључујући и кориговани wp-config.php фајл.

Као и прошли пут, ово ће потрајати неко време. Немојте брисати фајлове са вашег рачунара, никад се не зна шта може поћи наопако и кад ће вам затребати.

7. корак – Измена линкова и дефинисање домена

Близу смо краја, међутим, уколико сте приликом миграције сајта одлучили да нећете више да користите стари домен и закупили неки нови, потребно је још мало посла. Ако нисте, можете слободно прескочити овај корак.

Од кад имате ваш сајт, временом сте вероватно стављали линкове или убацивали слике у постове тако што сте их ручно уплоадовали и онда линковали директно са сервера, што је сада, кад сте променили домен, узроковало тиме да су сви ти ручно унети линкови и слике остали на старом домену.

Овај проблем можете решити ручно: у вашој бази је потребно да пронађете сваки упис где се помиње ваш стари домен и замените га новим.

Ако нисте вични овом послу, можете пробати скрипту Search Replace DB, која ће ово да уради за вас. На страници са које можете скинути ову скрипту, налази се и кратко упутство. Потребно је да скрипту сместите у засебан фолдер, и да је покренете из вашег веб прегледача преко адресе: http://vasdomen.xyz/skripta/ где је vasdomen.xyz назив вашег домена и екстензија, а /skripta/ назив фолдера унутар public_html у који сте сместили скрипту. Пратите упутства и брзо ћете се снаћи.

Након што завршите са коришћењем ове скрипте, обавезно је обришите са вашег хостинга из сигурносних разлога.

8. корак – Промените DNS запис за домен

Ово може да потраје пар сати, али не зависи од вас.

Пре него што будете могли да користите ваш сајт на новом хостингу, потребно је да реконфигуришете DNS подешавања за ваш домен, пошто ваш домен за сада и даље упућује на сервер старог хостинг провајдера.

Поступак промене DNS-а варира од провајдера до провајдера. Контактирајте ваш регистрар домена или старог хостинг провајдера, они ће сигурно имати све потребне информације.

Промене DNS сервера могу потрајати највише до 48 сати. У току ових 48 сати најбоље је да не вршите никакве промене на сајту, јер постоји могућност да ћете их урадити на старом хостингу и да после, када потпуно пређете на нови, неће бити видљиве.

9. корак – То је то!

Браво, мајсторе!

Ако сте пажљиво пратили упутство, успешно сте мигрирали ваш Вордпрес сајт са старог на нови хостинг. Надамо се да није било толико компликовано. Ако сте ипак наишли на проблеме, а покушали сте да се мигрирате на наш хостинг, ми ћемо мигрирати сајт за вас. Слободно нам се јавите!

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , ,

Нема коментара.

Пошаљи коментар