Како мигрирати Вордпрес сајт?

by | WordPress за почетнике, Свет домена, Хостинг сајта

Миграција Вордпрес сајта је врло често стресно искуство, али верујте, ако се добро испланира и припреми, не мора да буде. Постоји више разлога због којих корисници желе да преселе свој Вордпрес сајт на бољи хостинг, али се ретко ко одлучује да се у ту авантуру упусти сам.

вордпрес миграција корак по корак

Уколико ипак решите да миграцију Вордпреса урадите сами, ово је упутство које ће вам помоћи, па идемо редом:

1. корак – Направите бекап (енгл. backup) фајлова

Први корак сваке велике промене на вашем сајту би требао да буде бекап целог сајта. За овај корак потребан вам је неки од FTP клијената (Filezilla, WinSCP и сл) или FileManger контролне табле хостинга.

миграција вордпреса бекап фајлова

Повежите се на ваш хостинг користећи приступне параметре које сте добили од вашег тренутног хостинг провајдера и копирајте све фајлове, укључујући и .htaccess фајл у неки засебан фолдер на вашем рачунару. Препорука је да те фајлове најпре зипујете још на хостингу и преузмете тај пакет на рачунар, јер ћете тако брже преузети фајлове сајта.

У зависности од тога која је величина вашег сајта, ово може потрајати неко време. У међувремену, можете прећи на корак број 2 – прављење бекапа базе података.

2. корак – Направите бекап базе података

Ово је врло једноставно. Ако имате cPanel код вашег тренутног хостинг провајдера, улогујте се и покрените апликацију phpMyAdmin.

бекап базе података

Са леве стране изаберите базу података која садржи податке о вашем Вордпрес сајту, а потом кликните на Export. Овде је све подешено како треба и можете да кликнете на “Go”. На вашем рачунару ће бити сачуван фајл који садржи све податке о вашој бази.

Уколико ваш тренутни веб хостинг провајдер не подржава cPanel, контактирајте их како бисте сазнали на који начин можете направити бекап базе података – можда ће они овај корак одрадити за вас.

3. корак – Направите базу на новом хостингу

Претпостављамо да сте већ закупили хостинг пакет и да је исти активан код новог хостинг провајдера. Ако нисте, урадите то овде: https://adriahost.rs/хостинг/.

Како би ваш Вордпрес сајт поново функционисао, потребно је да има базу података, исто као на претходном хостингу. Улогујте се на cPanel на новом хостингу, и кликните на MySQL Databases.

Најпре направите нову базу, па почните од давања имена новој бази. У празно поље упишите име нове базе и кликните на Create Database. Имајте у виду да пуни назив базе укључује и префикс који иде испред доње црте, па би ово био пуни назив базе: nekiprefix_baza1.

направите нову базу података

Затим направите корисника базе података. Упишите име корисника и у поља Password и Password (Again) унесите лозинку коју ће користити тај корисник:

корисници базе података

Додајте тог корисника бази података коју сте направили тако што ћете из User менија одабрати име тог корисника и из менија Database одабрати базу коју сте направили, а затим кликните на Add:

додавање корисника бази података

Додајте привилегије том кориснику да би могао да користи базу података, можете му доделити све привилегије и кликнути на Make Changes:

додавање привилегија кориснику базе података

Обавезно запишите све параметре које сте у овом кораку поставили, требаће вам убрзо.

4. корак – Коригујте wp-config.php фајл

У фолдеру у ком сте направили бекап сајта у давном првом кораку налази се фајл wp-config.php. Направите копију овог фајла у неком другом фолдеру, за сваки случај, ако нешто пође наопако. Отворите оригинални фајл помоћу неког текст едитора, нпр. Notepad++ и направите следеће измене:

  • Промените назив базе података:
    у реду define(‘DB_NAME’, ‘db_name’); параметар ‘db_name’ (писаће назив ваше базе на претходном хостингу) замените називом базе на новом хостингу.
  • Промените корисничко име базе:
    у реду define(‘DB_USER’, ‘db_user’); замените корисничко име тако да осликава име које сте креирали приликом креирања нове базе.
  • Промените лозинку за базу:
    у реду define(‘DB_PASSWORD’, ‘db_pass’); промените лозинку да буде она коју сте креирали приликом креирања корисника за базу.

Након што сте извршили ове промене, проверите да ли сте све добро унели и сачувајте фајл.

5. корак – Увезите податке у нову базу

Оно што смо у другом кораку урадили, сада ћемо поновити, само обрнуто и на новом хостингу.

Улогујте се у cPanel на новом хостингу и покрените апликацију phpMyAdmin. На левој страни изаберите базу коју сте креирали у трећем кораку и након што се отвори, кликните на Import.

импорт базе података

У “File to Import” делу кликните на “Choose File” и изаберите онај фајл који сте у другом кораку направили. Искључите “Partial Import” опцију, проверите да ли је формат подешен на SQL и ако јесте, можете слободно кликнути на “Go”.

Време које је потребно да би се увезла база зависи од њене величине. Након што се процес заврши, добићете поруку да је успешно завршено.

6. корак – Отпремите Вордпрес фајлове

Нова база је припремљена, wp-config.php фајл је коригован, а то је знак да сте спремни да урадите upload за све оне фајлове које сте “свукли” са старог хостинга.

Повежите се на нови хостинг путем FTP-а, на исти начин на који сте се повезивали на стари, само, наравно, користећи нове приступне параметре. Уђите у public_html фолдер и прекопирајте све фајлове у њега, наравно, укључујући и кориговани wp-config.php фајл.

Као и прошли пут, ово ће потрајати неко време. Немојте брисати фајлове са вашег рачунара, никад се не зна шта може поћи наопако и кад ће вам затребати – можете их сачувати као бекап.

7. корак – Измена линкова и дефинисање домена

Близу смо краја, међутим, уколико сте приликом миграције сајта одлучили да нећете више да користите стари домен и закупили неки нови, потребно је још мало посла. Ако нисте, можете слободно прескочити овај корак.

Овај проблем можете решити ручно: у вашој бази је потребно да пронађете сваки упис где се помиње ваш стари домен и замените га новим.

Ако нисте вични овом послу, можете пробати скрипту Search Replace DB, која ће ово да уради за вас. На страници са које можете скинути ову скрипту, налази се и кратко упутство. Потребно је да скрипту сместите у засебан фолдер, и да је покренете из вашег веб прегледача преко адресе: http://vasdomen.xyz/skripta/ где је vasdomen.xyz назив вашег домена и екстензија, а /skripta/ назив фолдера унутар public_html у који сте сместили скрипту. Пратите упутства и брзо ћете се снаћи.

Након што завршите са коришћењем ове скрипте, обавезно је обришите са вашег хостинга из сигурносних разлога.

8. корак – Промените DNS запис за домен

Ово може да потраје пар сати, али не зависи од вас. Пре него што будете могли да користите ваш сајт на новом хостингу, потребно је да реконфигуришете DNS подешавања за ваш домен, пошто ваш домен за сада и даље упућује на сервер старог хостинг провајдера.

Поступак промене DNS-а варира од провајдера до провајдера. Контактирајте ваш регистрар домена или старог хостинг провајдера, они ће сигурно имати све потребне информације.

Промене DNS сервера могу потрајати највише до 24 сата. У току ових 24 сати најбоље је да не вршите никакве промене на сајту, јер постоји могућност да ћете их урадити на старом хостингу и да после, када потпуно пређете на нови, неће бити видљиве.

9. корак – То је то!

Браво, мајсторе!

Ако сте пажљиво пратили упутство, успешно сте мигрирали ваш Вордпрес сајт са старог на нови хостинг. Надамо се да није било толико компликовано. Ако сте ипак наишли на проблеме, а покушали сте да се мигрирате на наш хостинг, ми ћемо мигрирати сајт за вас. Слободно нам се јавите!

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи