Шта је поддомен, паркирани или додатни домен?

by | cPanel за почетнике

Грешке везане за додавање паркираних или додатних домена представљају најчешће проблеме који муче кориснике било ког хостинга. Поддомени, паркирани и додатни (subdomain, alias и addon domain) домени успевају да збуне и искусне кориснике. Због овога смо одлучили да им посветимо мало пажње на нашем блогу.

Додавање поддомена – креирање поддомена

Претпоставимо да имате домен хостован код Адриахоста. Ваша адреса је www.vasdomen.com и желите да на сајт додате занимљив блог. Желите да блог ставите на адресу везану директно за Ваш домен – на пример blog.vasdomen.com. Опција коју треба да изаберете је додавање поддомена. Ово постижете кликом на Subdomains опцију у cPanel-у (налази се под Domains картицом). Процес додавања се врши уношењем жељеног поддомена и имена фолдера у коме желите да сместите његове фајлове, након чега кликнете на Create.

Додатни – Addon домени

Ситуација са додатним доменима је нешто другачија. За додавање домена морате имати регистроване све домене које желите да користите и додате на хостинг, за разлику од поддомена који су директно везани само за ваш главни домен.

DNS паркираних или додатних домена такође морају упућивати на сервер на коме је ваш хостинг. Када је домен усмерен ка вашем хостингу и прође пропагација (до 24 часа) домен можете додати користећи Addon Domains апликацију у вашем cPanel-у.

Видео упутство за додавање Addon домена можете погледати у видео снимку испод:

Паркирани – Алиас домени

Паркирање домена користите када желите да више домена упућује на потпуно исти сајт. Узећемо као пример сајт Адриахоста, на који упућују и интернационални adriahost.com и национални adriahost.rs домени. Паркирање вршите избором опције Aliases под Domains картицом у cPanel-у. Након уношења имена домена који желите да паркирате довршавате процес кликом на Add Domain.

Видео упутство за паркирање домена можете видети одмах испод:

Уколико DNS домена који желите да паркирате не упућују на ваш хостинг или ако домен није регистрован cPanel ће пријавити грешку и процес неће бити довршен.

Додатна разлика између паркираних и додатних домена је у томе што додатни домен на хостингу не упућује на исти сајт већ га можете користити за одвојене сајтове или за промену домена на постојећем хостигну.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Leave a Reply

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи