Шта је поддомен, паркирани или додатни домен?

Грешке везане за додавање паркираних или додатних домена представљају најчешће проблеме који муче кориснике Адриахоста. Поддомени, паркирани и додатни (енгл. subdomain, parked, addon domain ) домени успевају да збуне и искусне кориснике. Због овога смо одлучили да им посветимо мало пажње на нашем блогу.

Додавање поддомена

Претпоставимо да имате домен хостован код Адриахоста. Ваша адреса је www.vasdomen.com и желите да на сајт додате занимљив блог. Желите да блог ставите на адресу везану директно за Ваш домен – на пример blog.vasdomen.com. Опција коју треба да изаберете је додавање поддомена. Ово постижете кликом на Subdomains опцију у cPanel-у (налази се под Domains картицом). Процес додавања се врши уношењем жељеног поддомена и имена фолдера у коме желите да сместите његове фајлове, након чега кликнете на Create.
домаинс-цпанел

Паркирани и Addon домени

Ситуација са паркираним и додатним доменима је нешто другачија. Прво на шта морамо скренути пажњу је да за паркирање и додавање домена морате имати регистроване све домене које желите да користите, за разлику од поддомена који су директно везани само за Ваш главни домен. DNS паркираних или додатних домена такође морају упућивати на сервер на коме је Ваш хостинг.

Паркирање домена користите када желите да више домена упућује на потпуно исти сајт. Узећемо као пример сајт Адриахоста, на који упућују и интернационални adriahost.com и национални adriahost.rs домени. Паркирање вршите избором опције Parked Domains под Domains картицом у cPanel-у. Након уношења имена домена који желите да паркирате довршавате процес кликом на Add Domain.

Видео упутство за паркирање домена можете видети одмах испод:

Уколико DNS домена који желите да паркирате не упућују на Ваш хостинг или ако домен није регистрован, cPanel ће пријавити грешку и процес неће бити довршен.
Разлика између паркираних и додатних домена је у томе што додатни домен на хостингу не упућује на исти сајт већ га можете користити за одвојене сајтове или за промену домена на постојећем хостингу. Да би ово постигли користите опцију Addon Domains под картицом Domains у cPanel-у.

Видео упутство за додавање Addon домена можете погледати у видео снимку испод:

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , , ,

Нема коментара.

Пошаљи коментар