18 плагинова за Вордпрес које морате да имате

Поред Hello Dolly плагина (енгл. plugin) који долази уз Вордпрес инсталацију, постоје стотине других супер корисних додатака који могу да повећају перформансе вашег блога. Пошто је ваш блог централна фигура ваших напора на социјалним медијима, ови плагинови ће дефинитивно да вам дају одличан старт. Дакле, ако ваш блог треба да се мало погура, размислите о додавању неких од ових фантастичних додатака и гледајте како посета и број пријављених драстично скаче.

1. Akismet

акисметАко је ваш блог дворац онда је Akismet тврђава која га окружује. Akismet је најбољи анти-спам плагин за Вордпрес. Он зна шта је добро, лоше и под знаком питања у трептају ока. Подешавање је лако и држи спамере подаље од вас.

2. WP Super Cache

wп-супер-цацхеОвај плагин користи статичку HTML верзију вашег блога како би смањио време које је потребно за учитавање страница. Ово значи да корисници могу да погледају ваш блог много брже и умањује оптерећење процесора него што је то случај код чистог Вордпреса. Када корисници примете да се странице учитавају брже остаће дуже на сајту и више ће га истражити.

3. WordPress Related Posts

Релатед-ПостсПонудите читаоцима свог блога постове које сте написали, а који су сличне тематике оном који тренутно читају. Кроз тагове који су везани за постове они могу бити међусобно повезани. Повезивање постова је одличан начин да корисника водите са једног поста на други и на тај начин га задржите дуже на сајту.

4. Disqus Comments

дисqус-логоИзговорено дискас (енгл. discuss), овај моћан алат за модерацију коментара је неопходан сваком блогу. Discuss омогућује SEO коментаре, аутоматски бекап Вордпреса и импорт постојећих коментара. Фантастичан плагин који вас обавештава о новом коментару који је постављен тако да можете да пожелите добродошлицу људима и да им се захвалите на читању.

5. Google Analytics by MonsterInsights

Гоогле аналyтицс

Уместо да идете стално на Google Analytics инсталирајте овај користан плагин и можете имати те податке у својој контролној табли. Можете да изаберете неки од widget-а који ће приказивати analytics податке у админ делу вашег блога.

6. Google XML Sitemap

баннер-772x250Још један јако моћан плагин који помаже највећим претраживачима (Google, Yahoo!, Bing и Ask.com) да индексирају ваш блог. Морате бити индексирани како би вас људи пронашли, а уз sitemap тај процес је много лакши.

7. 404 to 301

404 на 301 редирекција

Уз помоћ овог додатка можете аутоматски редиректовати, бележити активност и бити обавештавани при свакој 404 грешци на било којој страници користећи 301 редирекцију. На овај начин можете смањити број грешака у WebMaster Tools-у, односно Google Search Console-у.

8. Digg Digg

Дигг-ДиггИзаберите више од 99 различитих социјалних мрежа које ћете приказати уз постове на блогу и омогућите корисницима да деле ваш пост са другима. Постоји тона плагинова за социјалне медије, али овај је одличан због своје компактности, једноставних подешавања и повезује се на било коју социјалну мрежу која вам може пасти на памет.

9. Comment Luv

wп-плугин-цомментлувЛеп начин да се захвалите људима који коментаришу на вашем блогу је да поставите линк ка последњем посту на њиховом блогу. Ово је одличан начин да размените линкове са људима који подржавају ваш блог. Једина мана је што овај плагин не може да се користи са Disqus Comments-ом. Бедак.

10. Jetpack

јетпацк-адриахостJetpack додатак за Вордпрес је скуп прикључака-модула који су раније били доступни само за wordpress.com кориснике. Инсталацијом овог додатка у свој веб-сајт уграђујете многе корисне (прикључке) могућности којима утичете на изглед, функционалност, мобилност, садржај и перформансе. Све оно што бисте могли да добијете инсталацијом додатака различитих аутора, уз помоћ Jetpack-а добијате у једном пакету.

11. NextGen Gallery

неxтгенПлагин од фирме Photocrati који вам омогућује да правите галерије са сликама, slideshow, видео, плејлисту са музиком и још пуно тога. Поседује у себи аутоматски resize слика, видео пуштање и мобилна решења за све мултимедијалне ствари. Овај плугин ће ваш блог претворити у аудио/видео ремек-дело.

12. Brokenlink Checker

брокен_линк_цхецкерКористите овај плагин како бисте пронашли линкове који не раде или који фале у постовима, странама, blogroll-у и custom field-има. Такође претражује слике које фале и шаље вам упозорење уколико их нађе. Како ваш блог све више расте и међусобно повезујете стране једну са другом како интерно тако и екстерно овај плагин може бити од огромне помоћи.

13. All in One SEO Pack

алл ин онеВеома популаран All in One SEO Pack плагин је веома добар за оптимизацију вашег сајта. Скините овај плагин и оптимизујте свој сајт уз све одличне опције које пружа плус пар додатних ствари како што је креирање SEO-релевантих метаподатака, избегавање дуплог садржаја и оптимизовање наслова страна и постова ради боље видљивости од стране претраживача.

14. SEO Friendly slike

сеоНемојте превидети моћ слика на свом блогу. Оне могу направити “boom” вашем ранкингу на претраживачима ако издвојите време да свакој додате ALT и TITLE атрибуте. Коришћењем keyword-а у овим пољима ће ваш блог гурнути горе када корисник затражи одређену фразу или слику. Овај плaгин чини организовање слика простим ко пасуљ!

15. Revision Control

пост-ревисионсПри свакој промени коју направите, edit-у или update-у на вашем блогу Вордпрес прави бекап. Ови ревизиони бекапи (енгл. revision backup) могу да се нагомилају убрзо и да од малог поста направе огроман фајл. Revision Control плaгин вам дозвољава да ограничите број ревизија на неколико најскоријих.

16. Sucuri Scanner

суцуриSucuri Scanner проактивно скенира ваш Вордпрес за сигурносне пропусте, измењене фајлове као и вршење превентивних заштита вашег Вордпрес сајта. Можете заштити ваш Вордпрес од brute force напада, нередовних ажурирања и низа сигурносних пропуста.

17. Events Calendar

евентсОдличан плагин за најаве догађаја, представљених у лепом календару и са могућношћу самосталних измена према вашим потребама. Плагин садржи и пар корисних виџета за што лепши приказ догађаја.

18. Yoast SEO

yоастYoast SEO пружа могућност напреднијег оптимизовања вашег сајта за Google ранкинг. Редовно се ажурира и прати све промене у Google алгоритму, тако да ће ваш сајт у сваком тренутку бити цакум-пакум на претраживачима. Комплетно упутство за подешавање овог изванредног додатка можете прочитати у нашем тексту: Uputstvo: WordPress SEO by Yoast

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , ,