15 начина да јефтиније направите веб сајт

Израда веб сајта је често врло комплексан посао који одузима доста времена и новца. Уколико нађете начин да јефтиније направите сајт, у старту сте свој посао поставили у бољу финансијску позицију. Основна идеја јесте да трошкови буду што нижи, али да квалитет и првобитни план такође буду задовољени. Уз мало труда и читања, то је могуће.

Не постоји ниједан економски стручњак који је прогнозирао да ће 2011. година бити фантастична са финансијске тачке гледишта. Док се владе и индустрија боре са економском кризом, велике светске економије се клацкају на рубу рецесије. Упозорења су уобичајена на свим пословним пољима, буџети се с тога скраћују, смањујући доступна средства за рад онлајн.

Веб дизајнери и програмери нису имуни на ову ситуацију. Порези и трошкови расту, многи очекују да ће морати да раде још више како би одржали досадашње приходе, а ресурси које имају ће морати да се растегну. Како би помогли у овој ситуацији тешкој за све разбили смо израду сајта у 15 фаза које укључују, планирање, стратегију садржаја, дизајн, кодирање, тестирање, повратну информацију, испоруку и одржавање. Питали смо и неколицину успешних дизајнера и програмера да нам препоруче бесплатне или приступачне алате, сервисе и ресурсе који по њиховом мишљењу могу да уштеде новац и учине рад лакшим.

Наравно, постоји  и преплитање одређених фаза, па се неки од алата појављују више пута. Сем тога, мали буџет у једом случају може у другом да буде луксуз, али овде је фокус усмерен на производе који су признати у индустрији као они који новчано вреде. Уколико смо по вашем мишљењу изоставили неки од алата који користите слободно га можете дописати у оквиру коментара

1. Планирање јефтинијег производа

Уколико радите у оквиру буџета који је веома узан морате пажљиво испланирати време. Joel Morgan, графички дизајнер агенције cetnresource, препоручује апликацију Mindnode (iOS и Mac) која ће вам помоћи да организујете своје идеје. Плаћа се једнократно 19.99$, али постоји бесплатна алтернатива под називом Freemind.

За организацију својих замисли у листу таскова, Remember the Milk омогућава бесплатан онлајн “to-do” сервис са подсетницима, “share”-ом и локацијом. Слична ствар је Doris (бесплатан онлајн, 1.19£ за iOS), а за једноставнију “to-do” листу постоји Ta-da List и WorkFlowy, за које дизајнерSjors Timmer каже да се издвајају по једноставношћу и дизајну.

За развој, Linked by Air партнер Dan Michaelson препоручује Pivotal Tracker (бесплатан), који је, како он каже, интерактиван, фокусиран на верзије и дозвољава вам да поставите приоритете на тасковима.

За праћење времена, Dan Fields, директор интерактивне продукције за BKWLD, препоручује Harvest, такође користан за трошкове и “invoicing”. Дизајнер Anthony Calzadilla истиче toggl као најбољи избор. Има бесплатну варијанту, али за 5$ месечно добијате приступ Basecamp-у, iCal и RSS интеграцију, извештаје и могућност да пратите зараду. Не постоји уговор, па не морате да плаћате сваког месеца.

remmember the milk2. Project management алати

Снажан “project management” је обавезан за сарадњу више људи на пројекту или за релативно комплексне соло послове. Basecampпроизвод фирме 37signals, је водећи фаворит многих дизајнера. Alec East, оснивач THBOOM!, каже да се прилагођава вашим потребама и не постоји никакав уговор. Нагласак на комуникацији и колаборацији  чини 49$ месечно разумном ценом, али ако је буџет мали постоји и основни пакет (15 пројеката, 5GB простора) за 24$ месечно и бесплатан пакет (један пројекат, без шеровања фајлова).

Glasscubes такође нуди доживотну бесплатну опцију (два радна простора, неограничено корисника) као и Huddle (један радни простор).

Jocelyn Kirby, директор маркетинга у компанији Metakinetic сматра да је Milestone Planner  добра алтернатива Basecamp-у, и каже да вам релативно ниска цена од 120£ годишње даје интуитиван, интелигентни алат за project management.

Dan Fields предлаже Codebase (од 5£ месечно), који комбинује project management са сервисима као што су Git, Mercurial и Subversion хостинг.

Ако плаћање разбија дил онда Travis Roberts, девелопер у агенцији centresource, препоручује Redmine, који има одличну интеграцију контроле верзија. Fields додаје да Google Docs такође може да буде одлично решење за све – користите Gmail за своје мејлове и користите Documents и Spreadsheets како би организовали ресурсе.

Креативни директор студија Mister , Mike Sullivan, препоручује Evernote: бесплатан је и дозвољава вам да прикупите, сместите и приступите подацима са било које локације.

basecamp3. Јефтини алати за стратегију садржаја

Не би требало да размишљате о садржају само у смислу менаџмента јер се тренутни токови окрећу ка томе да је стратегија садржаја саставни део процеса израде веб сајта. Ова област се концетрише на претрази, структури садржаја и како се могу дефинисати сценарији садржаја. Овај део се преклапа са проџект менаџментом (енгл. project management) и неки алати који ће бити покривени у наредним деловима као и SEO секције су релевантни при проналажењу публике и шта ће потенцијални посетиоци да траже.

Google Docs је препоручени бесплатан избор за све остало. Стратег садржаја и copywriter Relly Annett-Baker (supernicestudio.com) је направила неколико темплејта за једноставну стратегију садржаја уз помоћ Google Spreadsheet-а. Међутим, за прикупљање велике количине писаног материјала и резултата претраге она препоручује Scrivener (45$ за Mac и приближно иста цена за Windows). За почетак можете почети креирањем темплејта заснованим на стратегијама стручњака као што су Leen Jones и Erin Kissane.

google docs4. Јефтини ресурси за креирање CV-а

Када радите на креирању CV-а потребни су вам ресурси за извођење таскова као што су снимање интервјуа, дефинисање резултата и форматирање и представљање CV-а. За снимање, било који бесплатан аудио рекордер може да уради посао (као што су QuickTime Player за Mac илиVoice Memos за iOS), али check листе у текстуалном документу би могле да буду потребне. Richard Caddick, директор фирме cxpartners, препоручује Freemind заснован на Java-и, док Google Docs могу да буду корисне за форматирање резултата и прављење биографије у једном документу.

Бесплатни онлајн ресурси вам могу уштедети време. Fluid Project вики (енгл. wiki) пружа добре савете за креирање (wiki.fluidproject.org/display/fluid/Persona+Creation) форматирање (wiki.fluidproject.org/display/fluid/Persona+Format), а LUXr нуди ‘persona cheat sheet’ за преузимање на luxr.posterous.com/persona-cheat-sheet-0.

5. Приступачни онлајн и offline wireframing

Пошто су веб дизајнери и програмери почели да разумеју вредност прављења прототипа структуре сајта онда су алати за wireframing кључ. Најјефтинији је pencil and paper, препоручује га Nikolas Head, технички директор фирме We Love. Он каже да ништа није боље од овог алата јер је брз у бацању идеја о layoutu и функционалности “на папир”, омогућујући брзи итеративни wireframing.

За следећи корак – share и update – прећи на онлајн варијанту је најбољи избор. Google Docs сада укључује и Drawing сервис, који је бесплатан и омогућује sharing. Мортен Јуст је направио корисне темплејте који ће убрзати целу ствар (googledocs.blogspot.com/2010/05/rapid-wireframe-sketching-in-google.html). SlickPlan је такође користан за креирање сите мапе и flow chartova.

Са нагласком на интерактивности, пробајте Mockingbird (од 9$ месечно за два активна пројекта), Jumpchart  (бесплатан за пројекат од 10 страна, а онда од 5$ месечно) и HotGloo (од 7$ месечно за један пројекат). На десктопу, ствари постају скупље, OmniGraffle (59.99£, Mac OS X) и Balsamiq Mockups (79$, захтева Adobe AIR) су чврсти фаворити, упркос скорашњој склоности ка Comic Sans-у. Међутим, постоји и багатела, укључујући open source vektor editor Inkscape (Mac и Windows), Apple Keynote (11.99£ на Mac App Store) и iMockups for iPad(5.99£), за који дизајнер Aral Balkan каже да је савршен.

gomocking6. Багателни дизајн алати

Осим ако нисте пуни лове и ово читате из чисте ироније, било шта што је “CS” неће бити у вашим опцијама. Међутим постоје алати и за оне који не могу себи да приуште Adobe вожњу или који хоће додатне алате који ће допунити оне које већ имају. Најпознатији је GIMP, бесплатна Photoshop  алтернатива за Windows, Линукс и Mac. Ограничен је, али користан ако не можете да приуштите комерцијалан софтвер. За векторе, пробајте Inkscape (Mac и Windows).

Инспирација је веома важна у дизајну. За експериментисање са палетама боја, пробајте бесплатне Adobe Kuler и COLOURlovers, као и iPhone апликације Color Expert (5.99£) и cliqcliq Colors (1.79£).

Ако тражите фотографије, Flickr и DeviantART су најбољи ресурси (проучите добро лиценце пре него што искористите било шта са тих сајтова), као иWeb Snapper за Mac (15$) и SnagIt за Mac и Windows (38.95£).

Даниел Давис препоручује претрагу wеба за бесплатним иконицама, цлип артовима, гридовима: Open Icon LibraryiconSweets 2The Noun ProjectIcons Dmitry Baranovskiy, Open Clipart, UI елементи (365psd.com), 960-pixel грид темплејти (960.gs) и iOS UI темплејти (www.teehanlax.com/blog/2010/06/14/iphone-gui-psd-v4/).

Joel Morgan препоручује да останете онлајн када имате део дизајна за који не желите да потрошите време и новац како би га пронашли: TinEye је добар реверзибилни претраживач слика, а What The Font ради исто само са типографијом. Кад смо код типографије, веб фонтови коштају, али ако сте ограничени новцем, Typekit вам пружа бесплатне узорке (један сајт, два фонта из trial библиотеке), а Google Font Directory има растућу селекцију.

7. Најбољи SEO алати које новац не може да купи

Пошто је Google лидер у претрази на вебу онда су његови алати логично препорука за рад са SEO. У главном Google Webmaster Tools  и Google Analytics су кључни за SEO. Можете видети које кључне речи Google сматра за важним на вашем сајту, који привлаче посету, који сајтови имају линк ка вашем и још пуно тога. Такође SEO Sorcerer, који је бесплатан, може да прође комплектну страну анализирајући заглавље, структуру и садржај.

Tim Gibbon, директор фирме Elemental, додаје да вам Google Webmaster Tools омогућују да направите мапу сајта засновану на протоколу на sitemaps.org. Bing, Yahoo и други такође ово користе. Bing нуди такође бесплатне алате на bing.com/webmaster.

Сем овога, Gibbon препоручује Integrity (OS X) и Xenu Link Sleuth (Windows) за проналажење мртвих или лоше усмерених линкова, који могу лоше да утичу на SEO.

Претраживачи такође побољшавају SEO користећи бесплатне плaгинове. SEO for Firefox пружа добар преглед ресурса, Web Developer (addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/web-developer/) нуди алате за SEO, а Chrome SEO tools се може пронаћи на chrome.google.com/webstore/search?q=seo.

seo alati jeftina izrada sajta

8. Одлични онлајн ресурси за outsourcing

Outsourcing је честа ствар у веб индустрији. Омогућава агенцијама и фриленсерима да прихвате послове које би иначе одбили . Међутим у оквиру outsourcing-а можете доћи јако близу експлоатацији, па будите опрезни.

Добар старт може бити сајт freelancer.co.uk, који има два милиона регистрованих ‘фриленс професионалаца’, покривајући тако сва веб поља. Све што треба да урадите јесте да поставите пројекат, сачекате понуде, изаберете фриленсера и платите му кад је посао готов. Слични сајтови су Elance и Guru Employer. Пазите када користите овакве сервисе, овде је кључ јасна комуникација и овакви сајтови су најбољи за јасно дефинисане циљеве, пре него за субјективне аспекте као што је нпр. визуелни дизајн. Међутим ако желите да нађете решење за себе у дизајн outsourcing-у онда можете пробати на crowdspring.com и 99designs.com.

Мање контроверзни сервиси су tidypsd.com, који за 9$ сређује неуредан PSD и неколико сервиса препоручених од Sjorsa Timmera: Fiverr.com који даје листу ствари које ће неко одрадити за пет долара (нпр. тестирање вашег сајта).

freelanceri

9. Економични сервиси за колаборативни рад

Успешне дизајн агенције успевају због колаборације између чланова тима, који могу да буду на различитим крајевима света. Шта год да радите постоји бесплатан (или јефтин) алат који ће помоћи.

Убедите чланове тима и клијенте да се региструју на Skype – најбољи савет: напомените им бесплатне позиве док не схвате о чему се ради – а то позиви и видео позиви хендлују како треба. За конференције и screen-sharing, Vyew нуди бесплатну верзију са рекламама коју може да користи највише 10 људи.

Ако је дељење писаних речи проблем, Google Docs је очигледан избор, са “канцеларијским” компонентама и онлајн дељењем докумената. Међутим, можете погледати и Writeboard од 37signals, алат који омогућује едитовање групе, rollback и могућност упоређивања верзија докумената. Google Docs је бесплатан, као и Writeboard.

Ако више пишете код него обичан текст, вреди проучити GitHub. “Веома је користан да имате базу кодова коју можете да претражите онлајн,” каже Dan Michaelson, додајући да се GitHub такође понаша као репозиторијум верзија кода. Бесплатан је за open source пројекте, а пакети у осталим случајевима почињу од 7$ месечно.

За шеровање докумената уопште, Dropbox и SugarSync нуде отварање налога са шеровањем и синхронизовањем фајлова, као и CloudApp. Ако радите на колаборативном развоју, Alec East каже да је Subversion обавезан ако имате фриленс или удаљене сараднике у свом тиму.

dropbox

10. Јефтини алати за кодирање

Постоји пуно апликација које служе само за рад са кодом, од бесплатних до оних које ћете платити, али ћете за те паре добити по коју ствар више. Coda for Mac је такав алат, кошта 99$, али са друге стране нуди доста добре опције – прави FTP клијента,  Subversion подршка, WebKit preview, JavaScript конзола и још доста тога. TextMate(44.85€) је такође популаран, као и CSSEdit (24.18£), са својом могућношћу да препише ливе сајтове локалним CSS-ом. Али ако вам фали новца да приуштите себи неки од ових алата, Morgan Adams, власник фирме Adams Immersive (adamsi.com), препоручује TextWrangler. Он га користи за кодирање и за чишћење текста уз моћни find-and replace, бојење синтаксе и алате који се носе са чудним и проблематичним карактерима.

За Windows се препоручује phpDesigner за PHP, CSS, HTML и JavaScriptмада се плаћа као и Coda, комерцијална лиценца је 69€. Бесплатан, open source Notepad++ би такође могао да послужи, а PSPad је можда још једна бесплатна опција која би урадила посао.

Што се тиче платформи, Alec East препоручује Eclipse,окружење за развој које је, како он каже, одлично за било које ручно писање кода, има auto-complete, error-checking и екстензије за version control. Он такође преферира Firefox Web Developer екстензију, која има скуп алата за програмере у оковиру прегледача, укључујући и могућност да едитујете CSS и HTML. Ту је и Firebug, који вам омогућава да користећи inspect опцију проверите код и модификујете га у реалном времену.

Неке од бесплатних алата је препоручио Jonathan Andrew из фирме WeLove72: JSLint је онлајн алат за едитовање JavaScript фајлова, који вам омогућава да пронађете грешке и исправите их, док је RegExr Flash апликација која помаже при веома фрустрирајућем процесу креирања регуларних експресија (Regular Expressions).

Време, а и новац се такође може уштедети тако што не почињете пројекат увек “од нуле”: html5boilerplate.com и html5reset.org нуде основне темплејте за веб сајтове. Ако вам треба помоћ око технологије, прочитајте diveintohtml5.org – одлична књига Dive Into HTML5 – Mark Pilgrim, која је бесплатна онлајн.

textmate mac11. Не тако скупи алати за тестирање

За тестирање коришћења веб сајта, Mac апликација Silverback је избор број један. Није јефтина, кошта 69.95$, али како UX консултант Leisa Reichelt (disambiguity.com) каже, “Из screen-recording софтвера ћете добити све опције које желите без безвезне цене коју смо навикли да плаћамо за софтвер као што је Morae.” Сем овога имате и Usabilla.com, сајт који нуди бесплатан тест са 10 учесника.

За тестирање у оквиру прегледача, постоје бесплатне опције за онлајн, локално и мобилно тестирање. Adobe BrowserLab је најбољи избор ако желите да проверите како се сајт рендерује. У локалу можете користити VirtualBox – доступан је за Windows, Mac и Линукс, а погодан је за кориснике Mac-a који желе да провере изглед у Windows-у без бутовања два ОС-а. За динамичке сајтове, користите MAMP  (Mac), Wampserver(Windows) или XAMPP (Windows/Mac/Линукс) како бисте поставили локални Apache који има MySQL, PHP и Perl. За тестирање у више прегледача, користите IETester; за дебаг имате Firebug, а за тестирање изгледа на мобилним уређајима, Opera Mobile EmulatorOpera Mini Simulator и Firefox for Mobile Simulator.

12. Приступачни алати за повратну информацију

Овде тражимо алате уз помоћ којих ћемо добити повратну информацију о веб сајту. Јасно је да се ово поклапа са тестирањем коришћења, па Silverback и овде добија своје место, али сем овог постоји још неколико алата који вам овде могу бити од помоћи.

Dan Ruffle, сениор дизајнер у Metakinetic-у, је само један од гомиле фанова сајта Five Second Test (бесплатан),који каже да је овај сајт одлично место где можете добити први утисак од људи о вашем дизајну. Он такође препоручује Get Signoff (10$ месечно). Apollo (бесплатан) и Notable (бесплатан) такође омогућавају добијање повратне информације о дизајну, садржају и коду на било којој страни на сајту.

Concept Feedback има заједницу у оквиру које дизајнери дају конструктивне савете. Да бисте поставили свој рад потребно је да урадите review пет других концепата. Сем тога, Dribbble је веома популаран код дизајнера који су већ познати.

Dann Petty, оснивач MericanMade-а (mericanmade.com) је велики фан овог сајта и додаје да је Forrst сличан сајт, али за девелопере (да бисте га користили потребан вам је позив).

13. Јефтин хостинг

Alec East са правом упозорава да не би требало штедети на хостингу у смислу да не треба ићи ка најјефтинијој опцији већ изабрати добру комбинацију цене и квалитета које хостинг компанија нуди. Већина дизајнера сматра да ћете ово добити са фирмом Dreamhost. Можете закупити “shared” хостинг за 8.85$ месечно. Наш предлог би свакако био Адриахост, приступачне цене, одлична услуга и подршка која излази у сусрет сваком појединачном захтеву.

Dan Michaelson је фан Slicehost (од 20$ месечно), он сматра да је ова опција боља јер је једноставније коришћење пошто у контролном панелу имате само оно што вам је заиста неопходно.

Ако сте у великој стисци са новцем, WordPress.org вам даје блог ка којем можете да усмерите домен, Aral Balkan напомиње да уколико сте баш очајни можете користити Dropbox да поставите статички сајт: “Ставите свој Public фолдер, па ако вам се свиђа усмерите домен ка томе”. Можете проверити Amazonove Web Servise, као нпр. Simple Storage (S3).

jeftin hosting

14. Јефтина решења за одржавање сајта

Када дизајнирате веб сајт , CMS даје велику флексибилност која дозвољава  клијенту да лако update-ује садржај сајта; бесплатне варијанте су WordPressJoomlaRadiant и Drupal. Можете пробати и Perch (35£ по сајту).

Када је сајт постављен добро је да знате када не ради. Један од начина је isup.me; али ако имате више сајтова да одржавате пробајте Are My Sites Up?, чија је цена од 35$ годишње и прати до 25 сајтова.

За праћење најновијих багова и решења за исте постоји Bugzilla.

odrzavanje sajta

15. Најбољи јефтини производи за испоруку

Transmit  је FTP клијент за који се многи одлучују. Нема сумње у његове опције које штеде време, али је само за Mac и кошта 34$. Ако је ово превише за вас, Cyberduck је Mac алтернатива, а FileZilla остаје као FTP клијент који покрива све платформе. Ако сте корисник Firefox-а бесплатни FireFTP ће урадити посао код трансфера фајлова.

Бесплатно open source решење за креирање и хендловање предрачуна је Siwapp. Ако више волите хостована решења можете користити CurdBee, који нуди лак, брз и сигуран онлине систем за рачуноводство са брендираним е-мејловима. Можете га upgrade-овати на про верзију за 5$ месечно и имаћете приступ мејловима чији изглед можете прилагодити својим потребама уз подршку за порезе, ваш домен, ПДФ и подсетнике.

Сем ових имате Project Bubble  (од 7$ месечно) где у једном систему имате invoicing, project management и праћење времена; FreshBooks пружа сличне услуге уз извештаје на крају године (бесплатан је за 3 клијента, а преко тога кошта 19.95$ месечно); Harvest  кошта од 12$ месечно за 3 корисника и неограничено клијената; Kashoo за 9.95$ месечно обезбеђује одлично онлајн рачуноводство које је перфектно за мала предузећа.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

Tags: , ,