10 saveta pri izboru web hostinga

od strane | Hosting sajta

Evo nekoliko činjenica koje treba razmotriti pre odluke gde držati svoj sajt.
Prošli su dani kada je bilo opciono da li ćete imati sajt za svoju firmu ili ne. Zapravo, mnoge firme danas ne mogu sebi dopustiti ni par minuta nedostupnosti sajta, jer njihovi klijenti neće moći da naruče, informišu se, ostvare kontakt. To znači da je potrebno otvoriti četvore oči kada birate hosting provajdera. Ali to je najčešće teže uraditi nego reći, jer danas imate ‘mama i tata’ provajdere koji drže svoje servere u svojoj sobi, do ozbiljnih firmi sa više desetina zaposlenih, dok cena i usluga variraju od provajdera do provajdera. Kako da znate da li da potrošite 1000 din ili 10000 din godišnje na web hosting? Navodimo vam nekoliko saveta koje smo pronašli, od vlasnika firmi i eksperata u ovoj oblasti, kako biste se lakše odlučili:

Podrška

Zapitajte se kakav vid podrške vam je neophodan, kaže Angela Nielsen, predsednik i kreativni direktor agencije One Lily, web dizajn i hosting kompanije iz Barstowe-a. Najgore što može da se desi je da sajt prestane sa radom ili da email-ovi ne rade, kaže Nielsenova. Niko ne može da garantuje da se neće desiti zastoj, ali kada se to i desi, vrlo je bitno imati podršku koja će to odmah rešiti. To znači da pronadjete hosting provajdere sa veoma stručnom i dostupnom podrškom, koja govori vaš jezik i može da vam reši problem odmah.

Parking

Saznajte da li možete lako da parkirate ostale domene vaše firme. Ovo je jako bitno, kaže Beatrice Johnston, direktorka Brand Excitement-a, branding agencije iz NewYorka. Mnoge agencije kupuju .com, .net, .org domene svog brenda, kao i pogrešno napisane domene, domene sa imenom proizvoda. Vrlo je bitno da brend menadžment tim postavi sve te domene u svoj kontrolni panel, kako ne bi izgubili ni jednog posetioca.

Backup

Veoma je bitno da vaš web hosting provajder vrši odgovarajući backup. Može se desiti da greškom obrišete svoj kompletan sajt. Tada možete pozvati svog hosting provajdera i pitati ga da vrati vaš sajt iz backupa. Hosting provajder će vam ponuditi oguće opcije, od kog datuma želite backup, da li želite kompletan backup ili samo neke delove vašeg sajta. U svakom slučaju će vratiti vaš sajt u prethodno stanje, kao da se ništa nije desilo. Saznajte koje su procedure vašeg hosting provajdera u slučaju katastrofe, a bilo bi poželjno i da se backupuju već napravljeni backup-i, na geografski udaljenu lokaciju.

Dostupnost

Zadnje što želite da vaši posetioci vide prilikom pristupa vašem sajtu je bela stranica, neophodno je da zakupite hosting kod provajdera koji ima dobru uptime reputaciju i redudantnost. Vaš sajt ne može biti vidljiv ako vaš hosting provajder ima česte prekide u radu servera, Nielsen-ova navodi. Pronadjite hosting provajdera sa 99% dostupnošću, kako bi bili sigurni da će vaš sajt biti vidljiv.

Fleksibilnost

Kod nekih hosting provajdera, dosta je teško uneti odredjene promene na vaš nalog. Ako je tako, izbegnite ih. Vaš hosting provajder vam mora dati pun pristup vašem nalogu kako biste mogli da dodate mail adrese, napravite promene u konfiguraciji vašeg okruženja i slično. Najbitnije je imati nesmetan pristup mailu, u slučaju da vaš Outlook ne funkcioniše, ili niste pri svom računaru, bitno je imati online rešenje za pristup mailu, kako biste mogli u svakom trenutku da proverite vaš mail. Većina provajdera pruža ovu uslugu, ali čuvajte se onih koji ne pružaju.

Blogabilnost

Danas je vrlo bitno imati svoj blog, pogotovu ako ste firma ili velika kompanija, sa dodacima za širenje po društvenim mrežama. Možda vam u početku nije potrebno, ali kasnije ćete sigurno blogovati, uverite se da vaš hosting provajder ispunjava minimalne tehničke uslova za nesmetan rad WordPress-a, vodeće bloging platforme. Danas većina firmi koristi WordPress i za glavni sajt, ne samo za blog, ali i dalje postoje hosting provajderi koji ne podržavaju WordPress.

Deliti ili ne deliti

Jedan od načina da uštedite novac pri hostovanju vašeg sajta je da ga postavite na tkzv. ‘deljeni hosting’. To znači da vaš sajt deli resurse servera sa desetinama, ako ne i stotinama drugih sajtova, što vam omogućava da za godinu dana hostovanja izdvojite jako malu sumu novca. Problem nastaje kada jedan od tih sajtova hostovanih na istom serveru ima problem, što se može odraziti na sve sajtove hostovane na tom serveru, kaže Roland Reinhart, vlasnik Reinhart Marketing Grupe iz New Jerseya. Imati sajt sa jako brzim odzivom je jako bitno, kako vaši posetioci ne bi postali nestrpljivi i otišli sa vašeg sajta, kao i da Google ne bi penalizovao vaš sajt iz rezulatata pretrage zbog sporog otvaranja stranice. Ako vam je brzina odziva sajta bitno, razmislite o virtuelizaciji i zakupu VPS servera, što je malo komplikovanije za održavanje i sa većom cenom od deljenog hostinga, ali dobijate mnogo kvalitetniji web server i bolje performanse.

Dodatni troškovi

Čak i ako vam odgovara cena koju vam je iskazao vaš hosting provajder, morate znati šta plaćate. Hosting provajderi često ‘hvataju’ korisnike na nisku početnu cenu, kako bi im kasnije naplaćivali svaku dodatnu uslugu. Platite, aktivira vam se paket, postavite vaš sajt, i hoćete da otvorite email adresu, a vaš provajder vam izda predračun. Zatim hoćete da dodate još jednu SQL bazu, opet predračun. Hoćete blog, opet predračun.

Skalabilnost

Iako je vaša firma na početku mala i u razvoju, razmotrite da će vaš posao i vaš sajt vremenom porasti, pa vam je potreban hosting provajder koji će moći da vas prati u vašem rastu. To znači da morate da proverite sa svojim hostingom provajderom kako podržavaju peak-ove/spike-ove u poseti. Scott Gerber iz Saveta mladih preduzentnika Amerike je imao problem sa padom sajta kada je NY Times objavio priču o njemu i njegovom biznisu. Morate biti sigurni da vaši hosteri mogu lako da podnesu nagle poraste u poseti. Takodje, uverite se da vam vaš hosting provajder ne naplati za eventualni porast u poseti vašem sajtu.

Plan bega

Čak i ako vam se sve svidja kod vašeg novog hosting provajdera, pročitajte sitna slova i razumite kakve su vaše obaveze prema provajderu. Uvek razmotrite kakve su opcije migracije na drugog provajdera, kao i transfera domena na drugog registrara. Provajder koji je siguran u sebe i svoju uslugu neće imati potrebe da vam otežava ovaj proces.

Kakva su vaša iskustva sa hosting provajderima, da li razmotrite ove tačke kada kupujete/menjate hosting?
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Povratna veza/Povratni ping

  1. WordPress: Планови за покретање првог блога - Ivan Blagojevic - […] 10 савета при избору веб хостинга од Горана Магдића […]

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu