13 WordPress saveta za brzinu i performansu

od strane | Izrada sajta

Performanse su ključni faktor za svaki uspešan web sajt. Od kada je WordPress postao sve više i više popularan, imaće najbolje performanse onda kada je podignut na pravi način. Evo par stvari koje možete probati ukoliko primetite da se vaš WordPress sajt ne pokazuje tako dobro kao što bi trebalo zbog velike posete ili nekih drugih skrivenih razloga koje ne znate.

Neki osnovni i jednostavni koraci

1. Uradite upgrade na poslednju verziju WordPress-a

WordPress 3.0 ima dosta unapređenja vezano za performanse u odnosu na prethodne verzije. Da biste iskoristili ove nove mogućnosti najbolje je da uradite upgrade .

2. Obrišite nepotrebne pluginove i upgrade-ujte one koji vam trebaju

Obrišite sve pluginove koje ne koristite. Deaktivirajte ih i fizički obrišite sa svog servera. Deaktivirani pluginovi će uticati na performanse sajta jer WordPress proverava da li su aktivni ili ne. Takođe morate imate najnovije verzjie pluginova koje koristite. Developeri izbacuju nove verzije svojih pluginova jer su izmenili kod tako da plugin radi bolje.

3. Minimizujte PHP i upite ka bazi

Ima puno smisla u smanjenju PHP-a i upita ka bazi. Svaki put kada se strana na vašem sajtu učita ako browser mora da izvrši neki PHP upit, svaki od njih dodaje na vremenu koje je potrebno da se strana učita. Ako zamenite PHP upit sa statičkim HTML-om, vaš browser će čitati samo HTML.

4. Optimizujte i popravite bazu u phpMyAdminu

Jednom nedeljno biste trebali da se ulogujete u svoj phpMyAdmin i da optimizujete svoju bazu. Pronađite WordPress tabele, čekirajte sve tabele, izaberite Optimise Tables opciju i popravite ih. Bićete iznenađeni kako ovaj trik radi.

wordpress_speed_5

Obratite pažnju na slike

5. Izaberite pouzdani hosting za svoje slike

Probajte česte slike, CSS, JavaScript i druge statične fajlove da premestite na Amazon S3 Storage service i primetićete primetan pad u CPU load-u / potreba za memorijom na serveru će biti smanjena u velikoj meri. Pročitajte uputstvo ovde.

wordpress_speed_6

Možete probati i ovaj plugin, WP-Offload će unaprediti performanse vašeg bloga tako što će srediti statičke sadržaje kao što su slike, dokumenta i video klipove. Ovo će u velikoj meri smanjiti uzimanje bandwidth-a i broj HTTP zahteva ka vašem serveru. Pored ovoga postoji i remote manipulacija slikama ili generisanje thumbnailova.

6. Optimizujte svoje slike sa ovim odličnim alatom

Shrink O’Matic je aplikacija koje će jednostavno da umanji vaše slike. Prihvata JPG, GIF i PNG. Jednostavno drag and drop slike i biće resize-ovana kako budete želeli! Opcije vam dozvoljavaju da izaberete veličinu dobijenog fajla, imena i formate.

wordpress_speed_1

Odlični saveti za bolje performanse

7. Instalirajte WP super cache plugin

Verujem da većina vas zna zašto stalno potenciramo ovaj plugin. Ovaj plugin generiše statičke html fajlove od vašeg dinamičkog WordPress bloga. Nakon što je html fajl generisan server će čitati njega umesto “mnogo teže” php skripte pa će biti izbegnut pristup bazi i veći stres za vaš server.

8. PHP speedy WP

PHP Speedy WP može lako da ubrza vaš WordPress sajt i poboljša vreme koje je vašem blogu potrebno da odgovori na zahtev bez puno muke sa vaše strane dozvoljavajući nam da kombinujemo CSS i Javascript u samo dva fajla – što sa druge strane ubrzava učitavanje. CSS background slike se automatski konvertuju u data URI-je. Ovo je korisno za smanjenje količine HTTP zahteva. Takođe vrlo važna činjenica je i to što je kompatibilan sa Internet Explorer-om, iako IE ne podržava data URI-je. Na žalost, PHP speedy dolazi i sa nekoliko mana koje treba ispraviti: Kombinovan JavaScript je smešten na vrh strane umesto na dno, ne radi sa WP super cache-om. Kako biste naterali ova dva plugina da rade zajedno pročitajte ovaj odličan članak napisan od strane Vladimira Prelovca.

wordpress_speed_3

9. WP CSS

Ovaj plugin GZIP-uje i skida beo prostor u vašim CSS fajlovima. Dozvoljava vam da koristite @import u CSS fajlu, a da pri tome ne brinete šta će se desiti na strani korisnika. Cache vreme kada fajl ističe takođe može biti podešeno. Možete takođe dodati CSS fajl određenoj strani ili postu i kombinovati ih sve u jedan fajl.

10. DB Cache

Ovaj plugin kešira svaki upit koji je poslat ka bazi. Vrlo je brz i koristi mali prostor na disku za keš.

Nismo još uvek oprobali ovaj plugin, ali postoji puno preporuka za isti koje možete naći na netu. Bilo bi nam drago da čujemo i vaše mišljenje o ovom pluginu i kakva ste iskustva imali.

11. Ubrzajte pristup vašem omiljenom framework-u kroz AJAX Libraries API

AJAX Libraries API je pokušaj da se učine Web aplikacije bržim za developere na jednostavan način tako što se kreira mreža gde se distribuiraju arhitekture popularnih javascript biblioteka kao što su:

12. Prikažite vreme potrebno za učitavanje + broj upita

Evo jednostavnog koda koji možete staviti u svoj template da biste znali koliko je potrebno da se vaša strana učita ili koliko je sql upita izvršila. Ovako ćete znati koliko je dobro vaš WordPress blog optimizovan.

< ?php echo get_num_queries(); ? > upita u < ?php timer_stop(1); ? >

13. Optimize DB

MySQL je odlična baza i mi je koristimo, ali ponekad ne može sama sebe da čisti onda kada je to potrebno. Ovaj plugin pokreće komandu koja optimizuje bazu u kojoj se nalaze vaše WordPress tabele i efikasno ih defragmentuje. Ovo je veoma korisno za tabele koje se često update-uju. Interfejs je veoma jednostavan: ima samo jedno dugme: Optimize Now i par podataka o tome koliko će prostora biti ušteđeno. Evo kako izgleda:

wordpress_speed_4

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi): performanse,security,wordpress

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu