20 alata za UX dizajnere, njihove timove i klijente

20-Odabranih-alata-za-UX-dizajn2

Bilo da ste iskusni dizajner ili ste tek započeli karijeru u  razvoju korisničkog doživljaja (engl. UXUser experience) dobro je informisati se o postojećim alatima koji mogu pomoći da obavljanje svakodnevnih zadataka ubrzate, a sam posao olakšate bez gubljenja kvaliteta.

Uz pomoć UX alata koji će biti opisani u daljem tekstu možete značajno da unapredite sam doživljaj prezentacije, da pratite, beležite, analizirate, kombinujete različite rezultate koji se dobiju na osnovu postavljenih faktora i da sve to zajedno primenite u razvoju aplikacija i veb sajtova. I ne samo  to, videćete i alate koji će vam pomoći da se povežete sa članovima svog tima iako ne pripadate istog geografskoj lokaciji ili vremenskoj zoni.

Alati za istraživanje, testiranje i dobijanje povratne informacije

Mouse Stats

Alati-za-UX-dizajnere---Mouse-Stats-alat

MouseStats alat meri aktivnost korisnika beleženjem upotrebe miša. Omogućava praćenje svakog pokreta, skrolovanje i kliktanje koje korisnici obavljaju. Može snimati i video zapis u kome beleži ponašanje korisnika što se kasnije može pregledati i analizirati.

Od velike je koristi i Heatmaps – mapa koja stranice veb-sajta pretvara u toplo-hladne oblasti u zavisnosti od aktivnosti (klik, skrol). Ovo je odličan način za sakupljanje , procesuiranje, vizualizaciju i razumevanje ponašanja korisnika bilo da oni koriste stoni računar, laptop, tablet ili telefon.

Pored toga, Micro Surveys je još jedna upotrebljiva opcija koja vam može omogućiti da upitate korisnike šta misle o vašem sajtu. Dok se uz pomoć Form Analitics-a može izvući maksimalna upotrebljivost MouseStats-a kombinovanjem svih analiza u jedinstven izveštaj.

Bronzani paket koštaće vas 19$ mesečno.

UserVoice

Alati-za-UX-dizajnere---UserVoice

Kao što samo ime ovog alata nagoveštava, njegova svrha je da dizajnerima pomogne da saznaju šta krajnji korisnici misle o njihovom veb-sajtu ili proizvodu. Odlikuje se jednostavnošću i pruža upravo uvid u najpotrebnije izveštaje. Od poznatijih kompanije koje su poklonile poverenje ovoj aplikaciji najveću pažnju privlače Bing Ads i Google.

Osnovni paket možete dobiti za 499$ mesečno.

Usability tools

Alati-za-UX-dizajnere---Usability-tools

Ovaj alat omogućava dizajneru da izrađeni veb-sajt doživi očima korisnika. Uz pomoć raznih alata za istraživanje i testiranje mogu se unaprediti mnogi aspekti UX-a. Pored toga, možete poslati i direktno pitanje ljudima koji rade na ovoj aplikaciji i zatražiti da vam ukažu na to kako da popravite uslužnost vašeg sajta. Lako se može dobiti i izveštaj o ponašanju korisnika određenih ciljanih grupa.

Uz pomoć Usability tools-a može se uštedeti dosta vremena jer se u svakom trenutku mogu dobiti najkorisnije informacije o korisničkom doživljaju, što uključuje i prikaz kretanja kursora miša, klikovi i skrolovanje koje korisnici obavljaju. Dobija se i uvid u sadržaje na koje su korisnici kliknuli i koje su probleme imali pri tom iskustvu.

Profesionalni paket ove usluge košta 19$.

Appsee

Alati-za-UX-dizajnere---AppSee

Još jedan alat koji je od koristi mnogih UX dizajnerima i dolazi kao softver za analizu mobilnih aplikacija. Dizajnerima omogućava laku analizu konverzije i poboljšanje porformansi aplikacije.

Mogućnost pod nazivom User Recordings služi za praćenje svake akcije koju korisnici preduzimaju i pruža uvid u sam način korišćenja aplikacije. Na osnovu toga, lako se mogu identifikovati problemi i poteškoće pri korišćenju.

Dolazi i sa Touch Heatmaps-om, mapama za svaku stranicu na osnovu kojih se po principu toplo-hladno prikazuje frekvencija korišćenja elemenata dizajna. Tu je i Realtime In-App Analytics opcija koja u svakom trenutku može prikazati analizu korisničkog ponašanja u vidu vizuelno poboljšanih izveštaja.

Attensee

Alati-za-UX-dizajnere---Attensee

Ovaj alat omogućava merenje vizuelne pažnje i korišćenje tih rezultata za unapređenje UX-a. Tačnije rečeno, Attensee meri efikasnost samog dizajna i pronalazi nova rešenja koja će ga poboljšati. Omogućava i kombinovanje više informacija dobijenih od korisnika kao i korišćenje testova i upita.

Posebna pažnja obraća se na zadržavanje i efikasnost elemenata namenjenih konverziji, kao što su CTA (engl. Call To Action) dugmad i baneri.

Uz pomoć ovog alata mogu se uporediti nekoliko verzija dizajna i na osnovu rezultata zasnovanih na analizi različitih faktora, odlučiti koji dizajn primeniti. Pri tome se analiziraju rasporedi elemenata na stranici, njihove veličine i boje.

Cena ovog alata iznosi 49$ za jedan mesec.

Ethn.io

Alati-za-UX-dizajnere---Ethnio

Ovaj alat može dosta pomoći u samom istraživanju. Omogućava  regrutaciju ljudi koji će odgovarati na pitanja, pruža mogućnost odabira kvalifikovanog i biranog kadra za određenu vrstu zahteva i upita. Da stvar bude bolja sa svakim od njih može se obaviti direktan intervju.

Sve što je potrebno za korišćenje ovog alata je postavljanje Ethn.io JavaScript-a na sajt ili se može koristiti mobile-friendly direktni link za Facebook Ad, linkedin Ad ili Twitter Find. Ako ih korisnici popune, dobije se direktno obaveštenje nakon čega se oni mogu kontaktirati preko mejla i tako zakazati intervju.

Osnovni paket usluga košta 49$ mesečno.

Polldady

Alati-za-UX-dizajn---Polldaddy

Polldady je jedan od najpopularnijh kreatora anketa. Sa Polldady naprednim uređivačem kreiranje anketa je jednostavan proces. Potrebno je odabrati od 14 tipova pitanja i korišćenjem CSS wizardry-a, moguće je uticati na sam izgled ankete izmenom fontova, veličine, boje i dodavanjem HTML, slika i video snimaka.

Polldady omogućava i adresiranje ankete preko e-maila na ciljane grupe korisnika, ali se može koristiti i kao baner na veb-sajtu. Ima posebne opcije filtriranja i izveštavanja pa se lako mogu dobiti samo traženi izveštaji, odnosno, posebno interesantne informacije. Podaci se lako mogu izvoziti kao Excel PDF, CSV, Google Docs i u XML formatu.

Polldady je besplatan, ali ukoliko se opredelite za Profesionalni nalog, koštaće vas 299$ godišnje.

Alati za prototiping

Pre nego što se krene sa pisanjem koda, prototip projekta igra važnu ulogu u odabiru, planiranju i vizuelnoj predstavi. Sledeći alati odnose se na izradu prototipova pa se uz pomoć njih može izrađivati i animirana aplikacija ili čak složeni veb-sajt.

POP

Alati-za-UX-dizajnere---Pop

U pitanju je laka aplikacija koja na jednostavan način skice pretvara u prototipove koji stvarno rade.  Pored toga što je koristan, POP štedi i vreme. Možete napraviti veliki broj ideja bez brige oko opsecanja i uvoza, POP uvozi i opseca slike istovremeno.

Velikom brzinom može da duplira ideje i projekte dok se linkovi mogu dodatno ispravljati kako bi se dobio potpuno funkcionalni prikaz ideje. Uz pomoć opcije tagovanja i kategorisanja lako se mogu pronaći svi upotrebljeni fajlovi.

POP je  besplatna aplikacija, ali se za neograničeno korišćenje plaća 25$ mesečno.

Pidoco

Alati-za-UX-dizajn---Pidoco

Ovde je zastupljen drag-and-drop način uređivanja. Veoma je lako raditi sa ovom aplikacijom, a ušteda vremena se u najvećoj meri postiže, jer nije potrebno programirati da bi se pripremio prototip za prezentaciju.

Pidoco omogućava interakciju pa je još u radoj fazi izrade aplikacije moguće upoznati klijente sa idejom i na osnovu njihove povratne informacije može se uštedeti novac pre nego što će biti uložen u razvoj koji neće stvoriti zadovoljavajuću formu usluge.

Pidoco se plaća na mesečnom nivou i košta 12$.

UXPin

Alati-za-UX-dizajn---UXpin

UXPin omogućava kreiranje interaktivnih prototipova, a najbolja stvar kod ove aplikacije je što dizajnerima i vlasnicima sajtova omogućava uvid u to kako će njihovi projekti izgledati na mobilnim uređajima. Potrebno je samo podesiti pregledač na željenu veličinu ekrana i na taj način se omogućava pregled na različitim veličinama ekrana. Omogućena je i laka saradnja između timova.

Uz pomoć nekoliko klikova ideja postaje potpuno interaktivni prikaz. Osnovni paket UXPin-a košta 19$ mesečno i pogodan je za freelancere i male firme.

Proto.io

Aplikacije-za-UX-dizajn---Protoio

Ovaj alat najviše koristi programerima koji izrađuju aplikacije koje pretežno koriste animaciju. Proto.io omogućava animaciju bilo kog elementa u dizajnu uz odabir načina na koji će animacija biti pokrenuta, odnosno, u zavisnosti od akcije korisnika koja će pokrenuti efekat. Omogućava lako u brzo integrisanje i interakciju između pripremljenih šablona u jednostavnom dizajnerskom procesu.

Amplify i Big Fish Games su među zadovoljnim klijentima ove aplikacije. Proto.io košta 24$ za mesec dana.

Solidify

Alati-za-UX-dizajniranje---Solidify

Ovaj alat dolazi iz ZURB-a, dizajnerske kompanije iz Campbell, California. U pitanju je hibrid za testiranje i prototiping koji omogućava kreiranje ideje za projekat u vidu sadržaja na koje se može kliknuti i oceniti doživljaj. Projekat isprobavaju različiti korisnici na različitim vrstama uređaja.

Obezbeđuje lako razumljive izveštaje i procene uz koje se lako može zaključiti da li je dizajn upotrebljiv i koristan za razvoj. Pruža se uvid u to kako korisnici obavljaju određene zadatke u vašem projektu pored toga što se dobija i njihovo mišljenje o samom iskustvu.

Osnovni paket Solidify košta 19$ mesečno.

Power Mockup

Alati-za-UX-dizajnere---PowerMockup

Uz pomoć ove aplikacije moguće je napraviti prototip direktno u PowerPointu. Predstavlja sjajan način da uključi članove time koji nisu toliko tehnički uključeni u sam dizajn.  Pošto dolazi sa arhivom matrica Power Mockup predstavlja alat koji svaki dizajner može poželeti kao veliku pomoć u radu i samoj prezentaciji.

Za manje timove, Power Mockup cena iznosi 269$.

Balsamiq

Alati-za-UX-dizajnere---Balsamiq

U pitanju je desktop aplikacija, ali i veb aplikacija i dodatak za razne bug tracker-e i wiki softvere. Poseduje mnoštvo mogućnosti, ali među najboljima su one koje se koriste za brzi prototajping. Sam proces rada svodi se na drag-and-drop metod koji obezbeđuje visok nivo udobnosti.

Balsamiq dolazi uz cenu od 89$.

Alati za saradnju i komunikaciju u sklopu tima

Sve je češća pojava da timove koji rade na razvoju aplikacije čine članovi koje deli hiljade kilometara razdaljine i različite vremenske zone. Da bi saradnja bila uspešna i efikasna i da bi se savladali vremenski rokovi, sledeći alati mogu biti od koristi:

InVision

Alati-za-UX-dizajn---InVision

Olakšan je proces dobijanja povratne informacije i mišljenja o samoj aplikaciji koja je u izradi. Potrebno je samo označiti komentare i ekrane da bi se svaka informacija ažurirala automatski. Klijenti, kao i ostali članovi tima lako mogu da prate napredak projekta, ali i prethodne verzije projekta vraćajući se kroz istoriju koja prikazuje i komentare i mišljenja. Uz pomoć nekoliko klikova ceo proces može biti vraćen unazad.

Kompanije kao što su Evernote, Soundcloud, AT&T, Sony, LinkedIn, Dell, ESPN, i Adobe su jedne od zadovoljnih klijenata ove aplikacije.

InVision je potpuno besplatan.

Memesort

Alati-za-UX-dizajn---Memosort

Ovaj alat vam može pomoći da se izborite sa haosom koji može nastati kada se u naletu inspiracije oblikuju prve ideje članova tima koji komuniciraju preko interneta. Memesort omogućava laku saradnju sa celim timom u realnom vremenu i bez obrzira na lokacije na kojima se članovi nalaze.

Virtualni Post-Its kreira dijagrame i skice bez muke i problema. Olakšana je izrada izveštaja sa e-sastanaka i lako deljenje i transfer datoteka.

Osnovni paket ovog alata košta 5$ mesečno, dok se za timsko korišćenje mora izdvojiti 10$ za mesec dana.

StoryboardThat

Alati-za-UX-dizajn---storyboardthat

Uz pomoć ove aplikacije možete uneti život u vašu prezentaciju i prikazati je na potpuno jedinstveni način kroz pričanje priče. StoryboardThat poseduje veliku arhivu likova, slika i scena. Mogu se birati likovi od Stare Grčke pa do svemirskog doba. U pitanju je lagan i fleksibilan dizajn koji dolazi sa 6 šablona kao što su Spider Maps, Timeline, Classic, T-Charts, Grids i Frayer Models. Da sve bude još bolje, u pitanju drag-and-drop metod organizacije.

StoryboardThat je besplatna aplikacija, ali ukoliko želite da je koristiti u okviru svoje korporacije morate izdvojiti 19$ mesečno.

Mural.ly

Alati-za-UX-dizajn-murally

Uz pomoć Mural.ly aplikacija lako je držati sve zamisli i skice ideja na jednom mestu. Potrebno je ubaciti u radni prostor aplikacije sve crteže i dopuniti ih multimedijalnim elementima po izboru bilo da se oni nalaze na internetu ili računaru. Olakšana je saradnja sa ostalim članovima tima, komentarisanje i akcije bez obzira na geografsku lokaciju.

Disney, IBM, i Paypal su jedne od kompanije koje su se odlučile za Mural.ly koji dolazi sa probnim periodom u trajanju od mesec dana. Najjeftiniji paket za tim do pet članova košta 29$ mesečno.

Prevue

Alati-za-UX---Prevue

Svaki deo ove aplikacije napravljen je sa idejom da vaš projekat bude što bolje i što lakše predstavljen. Bilo da delite rezultate sa klijentima ili upoznajete ostatak tima sa idejom, lako možete dodavati nove članove zajedno sa radom koji su oni prilažu uklapajući ga u njihov nalog.

Velika pažnja obraća se tipovima ekrana i pregledačima, pa je potpuno nebitno da li vaš klijent još uvek koristi Internet Explorer ili možda čak Retina ekran, vaša prezentacija će biti predstavljena na najbolji mogući način.

Cena ovog alata je 5$ za mesec dana do pet članova tima.

Obavezno proverite i alate napravljene u Srbiji

Alati-za-UX-dizajnere---Spicefactory

Domaća firma koja stoji pod imenom SpiceFactory nudi sjajna rešenja kada je testiranje, poboljšanje i predstavljanje UX dizajna u pitanju. Njihova je aplikacija KonceptApp  koja može pomoći kod testiranja upotrebljivosti na modelu prototipa. Možete isprobati demo Dashboard i demo Prototyp pre nego što se odlučite za registraciju svog naloga. U pitanju je odlična usluga gde živi ljudi testiraju vaše ideje, daju detaljne izveštaje o korišćenju i iznose svoje mišljenje.

Usabilitysquare takođe dolazi iz kuhinje SpiceFactory-a i služi za testiranje dizajna. Mnogi entuzijasti okupljaju se na ovom mestu i testiraju aplikacije. I ovde svoje mišljenje iznose korisnici, usluga je besplatna i lako se može dobiti povratna informacija od testera. Svako ko testira proizvod popunjava i anketu na osnovu koje možete videti čak i obrazovanje i kvalifikacije ljudi koji su ocenili vaš proizvod.

Postoji još mnogo alata na tržištu koji mogu biti od koristi

Pored ovih možete pronaći i mnoge druge aplikacije koje će vam završiti dobar posao. Istražite, isprobajte i potrudite se na pronađete rešenje koje će biti od koristi i vama kao dizajnerima, ali i klijentima i članovima vašeg tima. Sam način komunikacije i sofisticiranost prezentacije često obavlja najveći deo posla kada je sklapanje dogovora u pitanju pa se i tu potrudite dodatno kako bi svi aspekti uspešnog poslovanja bili zadovoljeni.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , ,

No comments yet.

Submit Comment