5 loših strana rada od kuće

od strane | Internet zarada

work-from-home
Zar rad od kuće nije divan? Mnogo nas je pokušalo da radi od kuće ili sanja o tome.

Znamo da je to prava stvar za kreativne ljude koji ne vole strukture i hijerarhije.

Međutim, rad kod kuće donosi mnogo iskušenja koje mogu da sabotiraju našu produktivnost, kreativnost, prisebnost, sreću, pa čak da utiče i na naše zdravlje.

U nastavku se nalaze 5 najčešćih zamki rada kod kuće, zašto su one loše po nas i kako ih možemo izbeći ili prevazići.

1. Rad u pižami ili donjem vešu

Morate priznati da je jedna od boljih stvari rada od kuće to što nikada ne morate da oblačite poslovnu garderobu. Međutim, neki ljudi koji rade od kuće su otišli predaleko pa tako većina njih radi u svojim pižamama ili još gore u donjem vešu.

Opušteno oblačenje može uticati na produktivnost. Ako ste obukli majicu sa velikom rupom, iako to niko osim vas neće videti, ona će uticati na vašu profesionalnost i samopouzdanje. Ovo će se manifestovati kada razgovarate telefonom sa nekim bitnim klijentom, pa čak i dok pišete.

Još jedan od razloga da se obučete u poslovnom maniru, čak i ako su to samo  farmerice i majica, je to što vas takvo oblačenje stavlja u radni mod. To je signal da počinjete da mislite o poslu i da vaš um može brže da isporučuje informacije.

Dakle, potrebno je da napravite lični dres kod. Budite sigurni da je reprezentativan ali i udoban. Jedan od jako dobrih dres kodova je onaj gde izgledate dovoljno reprezentativno da otvorite vrata, a da pri tom ulivate i poverenje. Naravno, nemojte zaboraviti ličnu higijenu. 🙂

2. Neutvrđeno radno vreme

Kada radite od kuće, nikog nije briga da li spavate celog dana, a radite samo 2 sata u toku noći, bitno je samo da se ispoštuje rok.

Međutim, nije loša ideja da ipak definišete radno vreme kada radite od kuće. Vaše radno vreme bi trebalo da poštuje vaš lični ritam produktivnosti.

Na primer, neko može da piše isključivo u toku dana. Noću je nekom mozak previše opterećen za bilo kakvo kohezivno pisanje. Potrebno je da to poštujete i da radite onda kada ste najproduktivniji.  U suprotnom, radićete protiv sebe, trebaće vam više vremena da završite posao i bićete manje produktivni.

Neki pisci npr. mogu pisati isključivo kasno noću kada je sve tiho. Nekom je potrebno da se probudi pre nego što svane. Utvrdite kada ste najproduktivniji za rad i tako podesite radno vreme.

Ako nemate fiksno radno vreme pogodniji ste za “ometanje”. Tako se može desiti da upalite TV i provedete više vremena gledajući televiziju, da uključite Twiter i zadržite se duže nego što ste planirali ili da telefonirate satima.

3. Sedenje celog dana

Da li ste znali da rad od kuće može dovesti do toga da se ugojite i do 10kg za godinu dana? Posebno ako radite konstantno za kompjuterom i sedite na stolici a ustanete samo da odete do frižidera ili wc-a.

Pre nego što postanete svesni vaša zadnjica i kukovi će se raširiti. Postaćete mlohavi i polako ćete gubiti oštrinu i granice razmišljanja.

Naše telo, ali i um zahteva redovan odmor. Zato je dobra ideja raditi u vremenskim odsešcima npr. 50 do 90 minuta, a onda napraviti pauzu od otprilike 10 minuta.

4. Nemogućnost odlaska na odmor

Frilenseri nemaju plaćene dane za odmor, tako da većina nikada i ne ode na odmor. Velika greška!

Bolje je češće uzimati kratke odmore nego se potpuno istrošiti ili razboleti od preforsiranja i onda biti primoran da odete na duži odmor. Time biste izgubili dosta posla.

Osim toga, češći odmori će vam podići produktivnost, ali i poboljšati kreativnost.

5. Rad u neproduktivnom okruženju

Pošto radimo od kuće, imamo prilično dobru kontrolu gde zapravo radimo. Možemo raditi u garaži, podrumu, krevetu, na kauču, na terasi… Ili uopšte ne moramo da radimo od kuće? Možemo uzeti laptop i otići u lokalni kafe ili šumu. Ovo zvuči veoma dobro, kada nam je potrebno novo okruženje. Možda je zanimljivo kada možete da menjate radnu sredinu, ali ja sam ipak za kancelarijsko okruženje.

Prostor, osvetljenje i okruženje u kome radimo utiče na našu produktivnost. Gužva nas recimo čini neusredsređenim i nefokusiranim.

Rad u istom prostoru svakog dana vam pomaže da uradite više posla. Provodićete manje vremena u adaptaciji na okruženje. Vaš mozak će biti natempiran da počne sa radom čim sednete u radnu stolicu.

Recite nam svoje mišljenje

Da li se osećate krivim za bilo koju od navednih stvari? Ako prestanete da radite samo jednu od 5 navedenih stvari sa liste da li mislite da će se povećati produktivnost i kreativnost, smanjiti stres i povećati radna satisfakcija? Kakva su vaša iskustva sa radom od kuće?
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi): Internet zarada,poslovanje

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu