9 načina da povećate produktivnost rada od kuće

012Bez obzira da li se radi o telecommuting-u ili freelancing-u sve više profesionalaca se okreće radu od kuće. Čujemo sve više o prednostima takvog rada – više vremena za porodicu, konferencijski pozivi u pižami itd. Ali šta je sa izazovima? Nije uvek lako ostati produktivan kada ste izloženi brojnim ometanjima.

Ako radite od kuće najverovatnije ste freelancer, konsultant ili vlasnik malog biznisa. Ovo znači da je količina novca koju zaradite direktno povezana sa nivoom vaše produktivnosti. Gubljenje vremena bi u tom slučaju značilo gubljenje novca.

Evo nekih saveta kako da ostanete fokusirani u toku svog radnog dana, a da ipak uživate u svim jedinstvenim povlasticama rada od kuće.

vreme1. Poštujte svoje vreme

Kada radite u kancelariji, porodica i prijatelji izgleda po prirodi stvari poštuju vaš raspored. Ali kada radite od kuće neizbežni su pozivi u 11 ujutru i od vas se očekuje da uradite neke dnevne zadatke. U tim situacijama vrlo lako vas neko može odvojiti od vašeg radnog dana.

Važno je da postavite granice, ako je to potrebno. Ljudi će poštovati vaš raspored samo ako ga vi poštujete prvi.

halt2. Postavite granice na određenim poslovima

Veoma je lako da vam pažnja odluta, naročito kada radite na nekom teškom ili glupom tasku. Ako primetite da gubite fokus, kažite sebi da ćete odvojiti još samo 15 minuta za taj task. Ukoliko znate da se nazire kraj, to će dodati novu energiju u projekat. Ako to ne upali onda pređite na nešto drugo pa se vratite na ovaj task kada vam je glava rasterećenija.

date-due3. Postavite jasne rokove

Da li ste se ikada zapitali zašto ste ultra produktivni kada se rokovi bliže kraju, dok sa druge strane za neki običan task vam treba i do nekoliko sati? Ovo možete pripisati dobrom radu pod pritiskom, ali se ovo može objasniti i Parkinsonovim zakonom, koji kaže da će se task proširiti tako da popuni vreme koje ste mu dodelili. Borite se protiv ovog fenomena tako što ćete postaviti striktne rokove za određene taskove. Ovo može biti komplikovano kao završetak neke ponude, a i jednostavno kao odgovaranje na klijentov email.

logout4. Izlogujte se za bolju produktivnost

Digitalna ometanja nisu samo svedena na Facebook i Youtube. Gomila emailova i poruka na IM-u od prijatelja i kolega odnose najviše vremena. Ako ste zaglavljeni u inboxu onda odredite deo dana kada ste odvojeni od telefona i emaila kako biste završili posao. Kasnije se možete ulogovati i napisati neophodne odgovore.

home-office5. Odredite svoj radni prostor

U idealnom slučaju ćete imati prostor koji je određen kao vaša kancelarija (ako je moguće i vrata koja će da spreče sva neželjena ometanja). Pravljenje granica ne samo da pomaže da budete produktivniji “na poslu”već pomaže i da se odvojite od posla u toku slobodnog vremena.

coffee-laptop6. Usporavate? Promenite sredinu

Ako shvatite da ste se zaglavili (i probali ste taktiku “još samo 15 minuta”), promenite okruženje. Idite da radite iz kafića na sat vremena ili u neki obližnji park. Promena okruženja može dovesti do novih ideja i novopronađenog fokusa.

time_management-150x1507. Sprovedite pregled vremena

Da li ste se ikada zapitali na kraju radnog dana gde vam je otišlo vreme? Ako ste samo-zaposleni važno je da razumete kako tačno koristite svoje vreme. Povremeno sprovedite detaljnu kontrolu vremena i pratite šta ste uradili i koliko Vam je bilo potrebno vremena. Ove kontrole vam mogu pružiti jasan pogled na rani tok i pomoći vam da uradite određene ispravke, ako je to neophodno.

hp_list1-150x1508. Napravite spisak taskova

Ja nastojim da imam više listi taskova u isto vreme. Jedna lista prati dugoročne ciljeve (npr. projekte koje moram da završim do kraja meseca). Onda svakog jutra pravim poseban spisak dnevnih taskova. Potrudite se da spisak vaših taskova učinite što realnijim. Nište ne može više obeshrabriti od buljenja u preambicioznu listu punu stvari koje je nemoguće odraditi.

break-150x1439. Uključite pauze

Bilo da radite od kuće ili iz kancelarije nije moguće da ostanete fokusirani satima bez prestanka. Pauze su integralni delovi radnog dana, pa se postarajte da budu uključene u isti.  Da li ste nekada odložili odlazak u teretanu ili na ručak sa prijateljem “jer ste prezauzeti”?

Velike su šanse da ste istog dana proveli preko sat vremena gledajući TV, Facebook, proveravajući račun u banci ili u organizovanju svog kabineta. Zauzetost poslom ne postiže ništa i neće napuniti vaše baterije. S toga prošetajte psa, idite na ručak ili radite bilo šta u čemu uživate. Ne samo da ćete biti srećniji, već ćete biti i produktivniji.
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , ,

No comments yet.

Submit Comment