Black liste i problemi sa e-mailom

Zbog neažuriranih skripti i antivirus definicija na računarima korisnika može doći do ozbiljnih problema na serveru, ali i do blacklist-ovanja IP adrese servera. Problem kada RBL liste blacklistuje vaš server manifestuje se kroz nemogućnost slanja elektronske pošte na određene email adrese koje se nalaze kod jednog dela domaćih i stranih internet ili email provajdera jer su takvi emailovi, bez obzira na informacije koje su se u njima nalazile bili okarakterisani kao neželjena pošta, odnosno SPAM.
spam
SORBS je jedan od servisa koji sakuplja adrese mail servera sa kojih se šalje spam i od takvih adresa pravi black liste. Ovakve liste internet servis provajderi koriste kako bi zaštitili svoje klijente od neželjene pošte.

Dobar alat za proveru da li je vaša IP adresa na blacklisti je MXToolBox.

Uzroci?

Pored servera koji se zaista koriste za slanje neželjenih poruka i zbog kojih SORBS i slične liste i postoje, neretko se dešava da neki od servera koji se ne koriste za takve namene – obično serveri sa shared hostingom, budu zavedeni u black listama. Ovo se može desiti iz više razloga, ali dva razloga za to su daleko ispred svih ostalih. Prvi je da korisnik hostinga na takvom serveru koji koristi email sa domenom koji se na njemu hostuje nema antivirus na svom lokalnom računaru. Takav računar se lako zarazi virusom ili crvom koji počne da šalje veliki broj mailova često i bez znanja korisnika računara. Zbog velikog broja takvih mailova server vrlo brzo dolazi pod lupu antispam lista i ako se problem nastavi, server IP se uvrsti u black listu. Drugi i potencijalno opasniji razlog su bezbednosni propusti na samom sajtu koji se hostuje na serveru. Najčešće se radi o neažurnim skriptovima, komponentama ili modulima. Takve module koriste takozvani spam-eri jer preko bezbednosnih rupa koje u njima postoje pokušavaju da iskoriste nalog korisnika hostinga i šalju veliki broj mailova. Zbog toga je izuzetno važno da skriptove, komponente, module i sl. uvek updatujete poslednjim verzijama jer takve verzije u sebi sadrže bezbednosne zakrpe koje sprečavaju zlonamerne korisnike da ih iskoriste.

Posledice

AdriaHost servere drži na visokom bezbednosnom nivou, ali i pored toga moguće je da se desi da bezbednosni propusti na sajtovima ipak budu iskorišćeni u svrhu spamovanja. Za ovakve situacije imamo spremnu proceduru, i najčešće smo u stanju da otklonimo problem u roku od nekoliko sati. Ipak, ako se desi da server dođe na neku od black lista, više ga nije tako jednostavno ukloniti. Postoje liste koje se na profesionalan način bave ovim poslom i koje imaju jasno definisane procedure oko postavljanja i uklanjanja servera sa takvih lista. Relativno je uobičajeno da se IP adrese servera hosting kompanija nađu na takvim listama zbog velikog broja emailova koji se sa njih šalju, ali takvi problemi se rešavaju u veoma kratkom roku prema postojećim procedurama. Obično je dovoljno dostaviti dokaze da se radi o hosting kompaniji i nekoliko emailova koji pokazuju na koji način je došlo do greške.

Rešenja

Adriahost se trudi i proaktivno prati RBL liste i reaguje po potrebi. U tome nam dosta pomaže i naš datacentar, SoftLayer, koji je poznat po svom spam-free članku, koji možete naći ovde. Takodje, procedure koje smo uveli u poslednjih par godina su znatno pomogle reputaciji naših server i IP adresa kod RBL listi.

Postoje i rigorozni SPAM filteri, kao što je čuveni Gmail-ov Spam filter (koji je nakon godina prepiske sa njihovom podrškom uklonjen) a njegova namena je bila da prijavi kao SPAM svaki server koji pošalje više od 500 mailova u jednom satu na Gmail adrese. Bez obzira na sadržaj maila.
sheep
Poenta naše priče je: Sigurnost je veoma bitna! Pazite na vaše skripte, vaše računare, vaše mail klijente, čuvajte svoje lozinke na sigurnom. Jer nije lepo da zbog jedne ‘crne ovce’ celo stado ispašta. 🙂
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , , ,

No comments yet.

Submit Comment