Kako da ubrzate vaš sajt, uštedite bandwidth i šta je to CDN?

od strane | Hosting sajta, Serveri i VPS

Šta je CDN?

Content Delivery Network ili Content Distribution Network je veliki distribucioni sistem servera raspoređenih širom sveta. Osnovni cilj i namena CDN-a je da krajnjim korisnicima servira sadržaje u što kraćem mogućem roku čineći ih lako dostupnima za pregled i korišćenje. Pored toga što utiče na performanse i dostupnost, CDN rasterećuje originalnog provajdera hostinga pa na taj način i štedi resurse.

Jednostavno rečeno, korisnik postavlja sadržaje na svoj sajt (primarni server ili deljeni hosting), CDN mreža te iste sadržaje kešira na svojim serverima koji su raspoređeni širom interneta. U zavisno od lokacije posetioca koji pregleda sajt, CDN mreža će dodeliti fizički najbliži server kako bi usluga bila obavljena u što kraćem roku.

U današnje vreme, ovakvi servisi opslužuju veliki deo interneta i ono što se na njemu nalazi,  to uključuje tekst, grafičke materijale i skripta, video snimke i strimovanje događaja uživo. Neke od njih već koristite, a da toga niste ni svesni.

Kako ta usluga funkcioniše?

Postoji jedan broj CDN provajdera koji su besplatni ili uz plaćenu, nude i besplatnu uslugu. Kod većine njih dovoljno je registrovati se na novi nalog i pratiti uputstva za povezivanje izvorne lokacije (vašeg servera, hostinga) sa CDN mrežom. Nakon izvesnog vremena, sadržaj vašeg sajta biće keširan širom mreže i usluga je spremna, a originalni hosting sajta u budućnosti će se nositi sa manjim teretom saobraćaja.

Evo kako izgleda opterećenje izvornog hostinga bez i uz CDN uslugu:cdn opterecenje sa i bez

Youtube primer mreže servera

Youtube je CDN za video snimke, i vi ste ga možda godinama koristili za prikaz video materijala na svom sajtu, a da pritom niste razmišljali o tome koliko ste zapravo uštedeli na prostoru hostinga koji iznajmljujete. Video snimak od 500 MB je problem ukoliko je vaš hosting ograničen na 2 GB (2.000 MB), jer će tri takva snimka već zauzeti najveći deo usluge koju plaćate.  Umesto toga, svoj video postavite na Youtube i preko koda ga ugrađujete u svoj tekst ili stranicu.

Youtube ima svoju mrežu servera širom sveta. Kada tražite određeni video i gledate ga u Srbiji, vama se automatski dodeljuje najbliži server. Kada neko gleda video u Americi, njemu se dodeljuje server iz tog regiona. Kada bi Youtube imao samo jedan server, korisnici iz celog sveta (hiljade, možda milioni njih ga koristi ovog trenutka) opterećivali bi ga i istovremeno blokirali. Da se to ne bi desilo CDN mreža vrši rasterećenje.

Svačiji sajt u mreži

Na sličan način i vaš sajt može biti učitan u mrežu koja rasterećuje resurse i servira ono što vi nudite bez čekanja ili zakrčenja servera. Ne samo video snimci, već i slike, tekst i materijal koji postavljate za preuzimanje biće podjednako brzo dostupni i posetiocu koji pregleda vaš sajt iz Amerike, Indije ili Engleske.

cdn mreza

Bolje od CDN-a je imati sopstvenu mrežu servera

Idealnije od ovoga bilo bi da vi sami, bez posrednika kao što su CDN provajderi, imate svoje servere u različitim delovima sveta. Upravo zbog toga Adriahost nudi i odlično rešenje u kome birate lokaciju servera. Lokacije u ponudi su: San Francisko, Njujork, Amsterdam, Singapur, London i Frankfurt. Ovo je korisno ukoliko unapred znate odakle će posete dolaziti ili namerno ciljate na posebnu geografsku lokaciju. Možete odabrati i zakupiti jedan server na ciljanoj lokaciji, ili svih šest i tako napraviti sopstvenu mrežu koja će na osnovu lokacije posetioca dodeljivati najbliži server. Kompletnu ponudu pogledajte u Ponuda Cloud VPS servera.

Najpopularniji CDN besplatni servisi

1. CloudFlare servis

claud flare cdnCloudFlare mreža raspolaže sa 34 centra za obradu podataka širom sveta. Koristi svoje resurse za poboljšanje serviranja i zaštitu veb sajtova. Ima nekoliko stotina hiljada korisnika. Ako koristite WordPress, veoma lako možete uključiti ovaj servis instalacijom dodatka CloudFlare WordPress Plugin.

Nakon instalacije dodatka biće vam potrebno još ~5 minuta za dodatna podešavanja i registraciju pre nego što servis počne da radi.

2. Incapsula

incapsula cdnIncapsula koristi cloud tehnologiju za serviranje usluga kao što su:  Global CDN, Website Security, DDoS Protection, Load Balancing & Failover. U ponudi je nekoliko paketa koji se plaćaju uz besplatno testiranje u trajanju od sedam dana. Postoji i besplatni paket, a za korisnike WordPressa tu je i dodatak koji obezbeđuje lakše korišćenje: Incapsula dodatak.

Usluga se odvija preko izmene postavki DNS-a, saobraćaj se rutira kroz Incapsulinu globalnu mrežu preko visoko sofisticiranih servera. Dolazni saobraćaj se u realnom vremenu klasifikuje i blokiraju se sve pretnje poznatih scenarija napada, od SQL ubrizgavanja, preko malicioznih botova do spamera. Odlazni saobraćaj optimizuje se za lako i brzo učitavanje.

3. Google App Engine

google app engine cdnOvaj servis predstavlja Google-ov način da radi isto što i Amazon S3 + EC2. Koristi se za pokretanje veb aplikacija, hostovanje sajtova i skladištenje podataka. Google nudi 500 MB skladišta, 10 hostovanih projekata i 5.000.000 pregleda stranica mesečno u svom besplatnom planu. Postavaljanje Google App engine-a zahteva poznavanje Python-a i razvoja veb aplikacija.

4. jsDelivr

js delivr cdnVećina WordPressovih tema korisi JavaScript kodiranje i da bi ove skripta uopšte radile potrebno je da one budu najpre i učitane (.js datoteka). Kao što i sam naziv ovog servisa govori, njegova svrha je da isporučuje .js datoteke koje se nalaze u sklopu sajtova na što brži način.  jsDelivr je besplatna CDN usluga za sve programere koji žele da skladište Java skripta i pridružene datoteke koje reaguju sa njom. Pored Java Script-a, može se skladištiti i CSS, fontovi, jQuery dodaci, i td. Mreža se sastoji od 91 POP lokacija. U ponudi je i besplatni dodatak za WordPress: jsDelivr dodatak.

5. Swormify – SwarmCDN

swarm cdnSwarmify je zasnovan na “peer to peer” tehnologiji i nudi 100 GB protoka u svom bespatnom paketu. Swarmify tehnologija redukuje opterećenje veb sajta i pomaže da on bude brže učitan. Funkcioniše tako što stvara mrežu surfera(korisnika pregledača) koji trenutno posećuju sajtove. Ova mreža razmenjuje učitane materijale unutar sebe i time štedi protok i resurse generalno. Inovacija koju donosi je da korisnik iako biva uslužen “peer to peer” metodom, ne mora da preuzima dodatni softver ili dodatke za internet pregledače.

6.  Photon – Jetpack modul za WordPress

jetpack cdnPhoton je modul koji se uključuje u Jetpack dodatku za WordPress. Njegova svrha je da kešira slike postavljene na vašem sajtu i servira ih preko WordPress.com mreže. Na takav način originalni hosting se rasterećuje, a učitavanje traje kraće. Da biste ga koristili dovoljno je da instalirate Jetpack dodatak na način na koji to inače radite i aktivirate u njemu modul Photon.

Da li je CDN neophodan i pored savremenih protočnih brzina na mreži?

Danas, kada se brzine interneta u kojima korisnici mogu da uživaju kreću i preko 100MB/s može se slobodno reći da posetilac iz Amerike ili Australije neće primetiti veliko kašnjenje učitavanja sajta koji je hostovan u Amsterdamu. Međutim, ako 100 posetilaca iz Australije čita, preuzima materijal, pregleda galerije slika ili video materijal na sajtu, i isto toliko njih iz Južne Amerike radi to isto, nastaje problem. U takvoj situaciji brzina interneta više ne igra veliku ulogu, jer je server u Amsterdamu u velikoj meri opterećen. Ako posetiocima u Južnoj Americi dodelimo jedan poseban server, i za posetioce u Australiji uradimo to isto, glavni server će biti rasterećen, a usluga će ponovo biti neometana. Upravo ovakve situacije sa velikim potrošačima resursa, sajtovima sa velikom posećenošću i angažovanjem, predstavljaju teren na kome CDN pokazuje svoju moć.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

1 Komentar

  1. Nikola

    Cloudflare premijum je najbolje resenje za ubrzavanje web sajtova.
    Besplatno resenje vam moze pomoci, ali ako imate premijum nalog, onda imate vise mogucnosti za ubrzanje web sajta.

    Odgovori

Povratna veza/Povratni ping

  1. 62 načina da ubrzate vaš Magento e-commerce veb-sajt - […] Koristite CDN ili paralelni transfer za statične sadržaje (Pročitajte naš tekst o CDN besplatnim rešenjima). Postoji Magento dodatak koji…
  2. Optimizacija WordPress sajta za Google PageSpeed Insights - […] Pročitajte obavezno i tekst na temu CDN usluge koja vam čak i uz dobar hosting može dodatno uvećati performanse i rasteretiti…
  3. Оптимизација Вордпрес сајта за Google PageSpeed Insights - […] Прочитајте обавезно и текст на тему CDN услуге која вам чак и уз добар хостинг може додатно увећати перформансе и…

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu