Kako da ubrzate vaš sajt, uštedite bandwidth i šta je to CDN?

Šta je CDN?

Content Delivery Network ili Content Distribution Network je veliki distribucioni sistem servera raspoređenih širom sveta. Osnovni cilj i namena CDN-a je da krajnjim korisnicima servira sadržaje u što kraćem mogućem roku čineći ih lako dostupnima za pregled i korišćenje. Pored toga što utiče na performanse i dostupnost, CDN rasterećuje originalnog provajdera hostinga pa na taj način i štedi resurse.

Jednostavno rečeno, korisnik postavlja sadržaje na svoj sajt (primarni server ili deljeni hosting), CDN mreža te iste sadržaje kešira na svojim serverima koji su raspoređeni širom interneta. U zavisno od lokacije posetioca koji pregleda sajt, CDN mreža će dodeliti fizički najbliži server kako bi usluga bila obavljena u što kraćem roku.

U današnje vreme, ovakvi servisi opslužuju veliki deo interneta i ono što se na njemu nalazi,  to uključuje tekst, grafičke materijale i skripta, video snimke i strimovanje događaja uživo. Neke od njih već koristite, a da toga niste ni svesni.

Kako ta usluga funkcioniše?

Postoji jedan broj CDN provajdera koji su besplatni ili uz plaćenu, nude i besplatnu uslugu. Kod većine njih dovoljno je registrovati se na novi nalog i pratiti uputstva za povezivanje izvorne lokacije (vašeg servera, hostinga) sa CDN mrežom. Nakon izvesnog vremena, sadržaj vašeg sajta biće keširan širom mreže i usluga je spremna, a originalni hosting sajta u budućnosti će se nositi sa manjim teretom saobraćaja.

Evo kako izgleda opterećenje izvornog hostinga bez i uz CDN uslugu:cdn opterecenje sa i bez

Youtube primer mreže servera

Youtube je CDN za video snimke, i vi ste ga možda godinama koristili za prikaz video materijala na svom sajtu, a da pritom niste razmišljali o tome koliko ste zapravo uštedeli na prostoru hostinga koji iznajmljujete. Video snimak od 500 MB je problem ukoliko je vaš hosting ograničen na 2 GB (2.000 MB), jer će tri takva snimka već zauzeti najveći deo usluge koju plaćate.  Umesto toga, svoj video postavite na Youtube i preko koda ga ugrađujete u svoj tekst ili stranicu.

Youtube ima svoju mrežu servera širom sveta. Kada tražite određeni video i gledate ga u Srbiji, vama se automatski dodeljuje najbliži server. Kada neko gleda video u Americi, njemu se dodeljuje server iz tog regiona. Kada bi Youtube imao samo jedan server, korisnici iz celog sveta (hiljade, možda milioni njih ga koristi ovog trenutka) opterećivali bi ga i istovremeno blokirali. Da se to ne bi desilo CDN mreža vrši rasterećenje.

Svačiji sajt u mreži

Na sličan način i vaš sajt može biti učitan u mrežu koja rasterećuje resurse i servira ono što vi nudite bez čekanja ili zakrčenja servera. Ne samo video snimci, već i slike, tekst i materijal koji postavljate za preuzimanje biće podjednako brzo dostupni i posetiocu koji pregleda vaš sajt iz Amerike, Indije ili Engleske.

cdn mreza

Bolje od CDN-a je imati sopstvenu mrežu servera

Idealnije od ovoga bilo bi da vi sami, bez posrednika kao što su CDN provajderi, imate svoje servere u različitim delovima sveta. Upravo zbog toga Adriahost nudi i odlično rešenje u kome birate lokaciju servera. Lokacije u ponudi su: San Francisko, Njujork, Amsterdam, Singapur, London i Frankfurt. Ovo je korisno ukoliko unapred znate odakle će posete dolaziti ili namerno ciljate na posebnu geografsku lokaciju. Možete odabrati i zakupiti jedan server na ciljanoj lokaciji, ili svih šest i tako napraviti sopstvenu mrežu koja će na osnovu lokacije posetioca dodeljivati najbliži server. Kompletnu ponudu pogledajte u Ponuda Cloud VPS servera.

Najpopularniji CDN besplatni servisi

1. CloudFlare servis

claud flare cdnCloudFlare mreža raspolaže sa 34 centra za obradu podataka širom sveta. Koristi svoje resurse za poboljšanje serviranja i zaštitu veb sajtova. Ima nekoliko stotina hiljada korisnika. Ako koristite WordPress, veoma lako možete uključiti ovaj servis instalacijom dodatka CloudFlare WordPress Plugin.

Nakon instalacije dodatka biće vam potrebno još ~5 minuta za dodatna podešavanja i registraciju pre nego što servis počne da radi.

2. Incapsula

incapsula cdnIncapsula koristi cloud tehnologiju za serviranje usluga kao što su:  Global CDN, Website Security, DDoS Protection, Load Balancing & Failover. U ponudi je nekoliko paketa koji se plaćaju uz besplatno testiranje u trajanju od sedam dana. Postoji i besplatni paket, a za korisnike WordPressa tu je i dodatak koji obezbeđuje lakše korišćenje: Incapsula dodatak.

Usluga se odvija preko izmene postavki DNS-a, saobraćaj se rutira kroz Incapsulinu globalnu mrežu preko visoko sofisticiranih servera. Dolazni saobraćaj se u realnom vremenu klasifikuje i blokiraju se sve pretnje poznatih scenarija napada, od SQL ubrizgavanja, preko malicioznih botova do spamera. Odlazni saobraćaj optimizuje se za lako i brzo učitavanje.

3. Google App Engine

google app engine cdnOvaj servis predstavlja Google-ov način da radi isto što i Amazon S3 + EC2. Koristi se za pokretanje veb aplikacija, hostovanje sajtova i skladištenje podataka. Google nudi 500 MB skladišta, 10 hostovanih projekata i 5.000.000 pregleda stranica mesečno u svom besplatnom planu. Postavaljanje Google App engine-a zahteva poznavanje Python-a i razvoja veb aplikacija.

4. jsDelivr

js delivr cdnVećina WordPressovih tema korisi JavaScript kodiranje i da bi ove skripta uopšte radile potrebno je da one budu najpre i učitane (.js datoteka). Kao što i sam naziv ovog servisa govori, njegova svrha je da isporučuje .js datoteke koje se nalaze u sklopu sajtova na što brži način.  jsDelivr je besplatna CDN usluga za sve programere koji žele da skladište Java skripta i pridružene datoteke koje reaguju sa njom. Pored Java Script-a, može se skladištiti i CSS, fontovi, jQuery dodaci, i td. Mreža se sastoji od 91 POP lokacija. U ponudi je i besplatni dodatak za WordPress: jsDelivr dodatak.

5. Swormify – SwarmCDN

swarm cdnSwarmify je zasnovan na “peer to peer” tehnologiji i nudi 100 GB protoka u svom bespatnom paketu. Swarmify tehnologija redukuje opterećenje veb sajta i pomaže da on bude brže učitan. Funkcioniše tako što stvara mrežu surfera(korisnika pregledača) koji trenutno posećuju sajtove. Ova mreža razmenjuje učitane materijale unutar sebe i time štedi protok i resurse generalno. Inovacija koju donosi je da korisnik iako biva uslužen “peer to peer” metodom, ne mora da preuzima dodatni softver ili dodatke za internet pregledače.

6.  Photon – Jetpack modul za WordPress

jetpack cdnPhoton je modul koji se uključuje u Jetpack dodatku za WordPress. Njegova svrha je da kešira slike postavljene na vašem sajtu i servira ih preko WordPress.com mreže. Na takav način originalni hosting se rasterećuje, a učitavanje traje kraće. Da biste ga koristili dovoljno je da instalirate Jetpack dodatak na način na koji to inače radite i aktivirate u njemu modul Photon.

Da li je CDN neophodan i pored savremenih protočnih brzina na mreži?

Danas, kada se brzine interneta u kojima korisnici mogu da uživaju kreću i preko 100MB/s može se slobodno reći da posetilac iz Amerike ili Australije neće primetiti veliko kašnjenje učitavanja sajta koji je hostovan u Amsterdamu. Međutim, ako 100 posetilaca iz Australije čita, preuzima materijal, pregleda galerije slika ili video materijal na sajtu, i isto toliko njih iz Južne Amerike radi to isto, nastaje problem. U takvoj situaciji brzina interneta više ne igra veliku ulogu, jer je server u Amsterdamu u velikoj meri opterećen. Ako posetiocima u Južnoj Americi dodelimo jedan poseban server, i za posetioce u Australiji uradimo to isto, glavni server će biti rasterećen, a usluga će ponovo biti neometana. Upravo ovakve situacije sa velikim potrošačima resursa, sajtovima sa velikom posećenošću i angažovanjem, predstavljaju teren na kome CDN pokazuje svoju moć.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , ,

4 Responses

 1. Nikola November 15, 2015 at 1:44 pm #

  Cloudflare premijum je najbolje resenje za ubrzavanje web sajtova.
  Besplatno resenje vam moze pomoci, ali ako imate premijum nalog, onda imate vise mogucnosti za ubrzanje web sajta.

Trackbacks/Pingbacks

 1. 62 načina da ubrzate vaš Magento e-commerce veb-sajt - October 26, 2015

  […] Koristite CDN ili paralelni transfer za statične sadržaje (Pročitajte naš tekst o CDN besplatnim rešenjima). Postoji Magento dodatak koji vam može pomoći: One Pica Image CDN, ali pročitajte obavezno i […]

 2. Optimizacija WordPress sajta za Google PageSpeed Insights - February 9, 2016

  […] Pročitajte obavezno i tekst na temu CDN usluge koja vam čak i uz dobar hosting može dodatno uvećati performanse i rasteretiti primarne resurse: Kako da ubrzate vaš sajt, uštedite bandwidth i šta je to CDN? […]

 3. Оптимизација Вордпрес сајта за Google PageSpeed Insights - October 24, 2017

  […] Прочитајте обавезно и текст на тему CDN услуге која вам чак и уз добар хостинг може додатно увећати перформансе и растеретити примарне ресурсе: Како да убрзате ваш сајт, уштедите bandwidth и шта је то CDN? […]

Submit Comment