cPanel i domeni

od strane | cPanel za početnike

domeni

U polju Domains u vašem cPanel-u postoje četiri ikone: Subdomains, Addon Domains, Parked Domains i Redirects. Ukoliko ne koristite cPanel, a pri tome imate sopstveni server, potrebna vam je kupovina cPanel licence koje su sada dostupne iz Srbije i sa podrškom na srpskom jeziku.

Poddomeni

Subdomain je ustvari poddomen oblika poddomen.domen.com. Klikom na Subdomains otvara vam se mogućnost pravljenja novih poddomena. Ukupan broj poddomena definisan je za svaki hosting paket posebno. Da biste napravili poddomen, dovoljno je da upišete naziv prefiksa i naziv foldera u kome će biti smešten sadržaj poddomena (naziv foldera će se sam generisati pošto upišete prefiks). Potom kliknite na Create i kreirali ste novi poddomen. Novi poddomen možete preusmeriti na neki url ili ga izbrisati. Fajlove koji se odnose na novi poddomen uploadujete preko FTP-a u folder public_html/naziv foldera, a iz browsera poddomenu pristupate npr. http://poddomen.domen.com.

Addon domeni

Addon Domain je poseban, dodatni domen koji vam omogućava da imate poseban sajt za svaki domen. Klikom na Addon Domains možete dodati poseban domen koji ćete vezati za poseban sajt u okviru istog hosting paketa. Naravno, prethodno morate registrovati domen i pravilno usmeriti name servere. Upišete naziv domena (bez www), naziv poddomena (hosting addon domen kreira kao poddomen), folder u kome će biti smešteni fajlovi, korisničko ime i lozinku. Kliknete na Add Domain i proces je završen. Za novi domen možete uraditi redirekciju ili ga možete ukinuti. Fajlove uploadujete FTP-om u folder public_html/naziv poddomena, a iz browsera sajtu pristupate kao i svakom drugom, npr. www.nazivdomena.com.

Parkirani domeni

Parkirani domen je domen koji je priključen vašem hostingu i vodi na isti sajt na koji vodi i glavni domen. Klikom na Parked domains možete priključiti dodatni domen hostingu što znači da će se kada iz browsera pristupite tom domenu prikazati isti sajt koji se prikazuje i preko glavnog domena. Ovo je vrlo često korišćena opcija u slučaju da želite da npr. domeni mojdomen.com, mojdomen.net, mojdomen.co.yu ili mojdomen.org prikazuju isti sajt. Domen pridružujete tako što ukucate njegov naziv (bez www) i kliknete na Add Domain! Podrazumeva se da ste domen koji parkirate prethodno registrovali i podesili name servere.

Redirekcije

Redirekcije koristite kada želite da uradite bilo kakva preusmerenja nekog url-a vašeg domena na neki drugi. Ova opcija se često koristi kada želite da dugačkim i komplikovanim url-ovima želite da korisnici pristupaju na jednostavniji način. Npr. ako imate stranicu za kontakte koja ima predug url, napravićete redirekciju tako da će svako ko otkuca www.nazivdomena.com/kontakt, pristupiti željenoj stranici. Redirekcije možete praviti kao stalne ili privremene, a možete odabrati i da li želite da se redirekcija vrši ako neko kuca url sa www, bez ili u oba slučaja.
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi): cpanel,Svet domena

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu