Dodaci za upravljanje fontovima na WordPress sajtu

od strane | WordPress za početnike

adriahost-upravljanje-fontovima-na-wordpressu

Jedan dobar razlog za promenu fonta na WordPressu je nemogućnost prikazivanja naših slova (č,ć,ž,š,đ). Podrazumevana WordPressova tema Twenty Fifteen nosi vrstu fonta koja podržava veliki broj pisama, ali problem može nastati kada kupite temu koja nije optimizovana za našu ćirilicu ili latinicu. Takođe, to nije jedini razlog zbog kojeg možete poželeti da zamenite slova. Može se desiti da vam se ne sviđaju podrazumevana slova ili želite da različite elemente teksta (naslove, citate, pasuse) istaknete zasebnom vrstom slova. Ovom željom (ili problemom) možete upravljati dodacima za WordPress.

Umesto da nabrajamo različite vrste dodataka za izmenu fonta, potrudili smo se da vam prikažemo i opišemo dva interesantna i po našem mišljenju korisna dodatka. U pitanju je jedan potpuno besplatan i jedan koji zahteva donaciju veću od 10$ da bi prikazao sve svoje mogućnosti.

Use Any Font (počev od 10$)

Use Any Font dolazi uz devizu:“Uklopite bilo koja slova u svoj sajt!”I upravo to je ono gde vam ovaj priključak može pomoći. Nakon instalacije potrebno je registrovati se na sajt programera radi dobijanja API ključa. Programer, Dinesh Karki, nudi mogućnost doniranja do 100$, ali svaka donacija preko 10$ omogućava neograničen broj aktivacija i upravljanje slovima (fontovima) doživotno. Ako želite da ovaj priključak koristite besplatno, dobićete pravo na jedan API ključ i jednu aktivaciju fonta.

Primer podešavanja

Nakon instalacije priključka potrebno je da pribavite aktivacioni API ključ za Use Any Font. Neophodna je registracija bilo da je u pitanju besplatna ili plaćena verzija.

Pre polja za unos podataka za registraciju postoji klizač kojim se određuje visina donacije koja se šalje programeru koji razvija ovaj dodatak. Ukoliko želite da besplatno koristite ovaj dodatak, klizač povucite skroz na početak linije. Nakon što unesete tražene podatke dobićete API ključ i njega prekopirajte na mesto predviđeno za to u samom dodatku koji ste instalirali.

use any fonts slika 1a

Sada kada imate API ključ, otvorite WordPressovu kontrolnu tablu, pristupite podešavanjima Use Any fonts dodatka i u polju API KEY ubacite kodni ključ koji ste dobili prilikom registracije.

use any fonts slika 3 dodavanje api kljuca

Jednom kada je vaš API ključ aktiviran, možete da koristite bilo koji font koji ćete na sajt otpremiti sa vašeg računara. Odmah ispod pronaći ćete postavke pod imenom Upload Fonts. Da dodate font koga imate sačuvanog na svom računaru kliknite na Add Fonts dugme (na slici označeno brojem 1). U polju Font Name (na slici označeno brojem 2) unesite ime fonta. Kliknite da dugme Odaberi datoteku (na slici označeno brojem 3) i u novom prozoru koji će se otvoriti pronađite font koji se nalazi na vašem računaru. Odaberite font i kliknite na dugme Upload koje smo na slici označili brojem 4.

use any fonts dodavanje novog fonta sa racunara

Na ovaj način željene fontove sa svog računara podižete direktno na svoj sajt i stavljate ih na raspolaganje dodatku. Sve fontove koje dodajete možete pronaći u odeljku Upload Fonts:

use any fonts uploud slika

Dalje, jednom kada je font sa vašeg računara podignut na prostor vašeg veb sajta moći ćete da odredite različite fontove za različite elemente ako ste se odlučili za plaćenu verziju ovog dodatka. Dodeljivanje fontova elementima obavlja se u polju Assign Font.

use any fonts dodeljivanje fonta elementima

Nakon odabira elemenata, za čuvanje postavki potrebno je još kliknuti na dugme Assign Font. I ovako izgledaju rezultati:

use any fonts pregled fontova

Praktičnost ovog dodatka je što omogućava korišćenje bilo kog fonta. Dovoljno je da korisnik pronađe font koji želi da vidi na svom sajtu, preuzme ga (kupi ili preuzme besplatni font) i podigne na svoj sajt postupkom prikazanom iznad. Ako uzmemo u obzir takve (neograničene) mogućnosti, može se konstatovati da cena nije visoka. Ovaj dodatak nema mogućnost pregledanja izgleda koji će biti ostvaren na vašem sajtu aktivacijom odabranog fonta, pa se može reći da je ovo jedan nedostatak.

WP Google Fonts dodatak za WordPress (potpuno besplatan)

U pitanju je jednostavan i google-fonts-prikljucak-slika 1lak priključak koji se može preporučiti čak i početnicima koji žele da izmene slova na svom sajtu. Omogućava korišćenje celog Google Font direktorijuma. Besplatan je u potpunosti i olakšava uključivanje i odabir između velikog broja vrsta slova. Nakon instalacije i aktivacije priključka, veoma lako se određuje posebna vrsta slova za svaki element kao što je naslov, tekst, citat i ostale. Ima mogućnost dodele posebnog CSS koda. Može se koristiti istovremeno čak šest različitih vrsta slova, što je čak i previše, jer može delovati vizuelno neukusno i otežati snalaženje na veb sajtu.

Ovaj priključak nema opciju uključivanja dodatnih slova (otpremanjem sa računara), ali ima jako velike resurse pa je velika verovatnoća da ćete pronaći ono što baš vama odgovara.

google fonts prikljucak slika 1

Interfejs ovog dodatka je jednostavan. Podeljen je na šest celina, odnosno, na podešavanja svakih od ukupno šest vrsta slova koje korisnik može zadati. U svakom odeljku-celini možete zadati po jednu vrstu slova za svaki element teksta na vašem sajtu.

google fonts prikljucak slika 2

Dodela fontova različitim elementima

U primeru koji vidite na slici ispod, odabrana je Duru Sans vrsta slova. U delu 1.Chose the font styles you want: odabran je Normal, odnosno, opšti stil.

Ako jednu vrstu fonta želite da dodelite svim elementima teksta (naslovi, citati, pasusi), pronađite font koji poseduje sve stilove (Book,Normal, Normal Italic, Bold, Bold Italic). 

Odabrani font biće dodeljen elementima koje smo označili u 2. Elements you want to assign this font to, odnosno, h1, h2 i h3 naslovima.

google fonts prikljucak slika 3

Da bi i preostalim elementima dodelili novi font potrebno je odabrati novu vrstu u odeljku Font 2. Na isti način kao i u prethodnom slučaju gde smo odredili naslove h1, h2 i h3, sada ćemo novi novi font dodeliti naslovima h4, h5 i h6. Nećemo preskočiti odabir stila, Normal 400.

 4. Choose character sets you want, uvek birati Latin-ext jer će na taj način biti prikazana sva slova naše latinice. 

google fonts prikljucak slika 4

Preostalo je da dodelimo font i citatima (blackquotes), pasusima (paragraphs) i listama (lists). Kao i u prethodnim primerima obratiti pažnju na stilove i elemente kojim se dodeljuje odabrani font.

Ukoliko na sajtu koristite ćirilicu, obratite pažnju da u delu 4. Choose character set you want odaberete Cyrillic-ext kako bi sva slova bila u potpunosti prikazana u stilu fonta koji ste odabrali. 

google fonts prikljucak slika 5Na kraju, kada kliknete na Save All Fonts dugme i sve postavke budu sačuvane, rezultati na stranici izgledaju ovako:

google fonts prikljucak slika 6

 

Ovde je prikazan primer korišćenja tri vrste fonta. U praksi je često dovoljno pronaći jednu vrstu koja će podmiriti sve potrebe, pa obratite pažnju da ne preterate. Kao ni prethodni dodatak, ni ovaj nema mogućnost direktnog pregleda slova pre nego što ih uključite.  Međutim, ako posetite Google Fonts veb sajt, možete da pregledate sve fontove i pronađete onaj koji će vam odgovarati. Nakon toga biće vam lako da isti font i aktivirate.

Obratite pažnju da font koji odaberete poseduje sledeće stavke pre nego što ga uključite u svoj WordPress sajt:

  • Da poseduje neophodne stilove odabir stila fonta adriahost blog
  • Da podržava ćirilična i latinična slova naše azbuke i abecede. Ta mogućnost prikazana je kao Cyrillic Extended (cyrillic-ext) i Latin Extended (latin-ext). odabir setova karaktera fonta

I font je deo vašeg vizuelnog identiteta na internetu, ne zanemarite ga

Od fonta može zavisiti i posećenost i čitanost onoga što želite da preko vašeg sajta podelite sa ljudima. Ukoliko su slova vizuelno teška, suviše sitna, neobična, ili čak prevelika, može se desiti da ljudi odustaju od vaše ideje koju ste izložili. Najbolje je koristiti standardna slova, čitke veličine i obavezno slova koja podržavaju naše karaktere. Ako ste u nekim tekstovima na internetu naišli na reči u kojima se slova sa kvaČicama prikazuju istaknuto i drugačije od ostalih, to znači da sajt koristi font koji ne podrŽava našu abecedu i azbuku. Kao što ste u ovom tekstu mogli da pročitate, to je problem koji lako može biti rešen, a vaši čitaoci će neometano uživati u pregledu i čitanju.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu