Domeni vredni kao zlato!

od strane | Hosting sajta, Svet domena

U Srbiji i Crnoj Gori završena preregistracija internet domena sa .co.yu na domene .rs i .me. Preprodavci već zarađuju, a pojedini domeni dostigli cenu 90.000 dolara!
Registar nacionalnog internet domena Srbije saopštio je da je završena preregistracija co.yu domena u .rs domen i da je svako ko nije iskoristio pravo prvenstva to pravo izgubio. Istovremeno, započela je preprodaja domena, a na ceni su posebno internet adrese koje nose imena poznatih kompanija i estradnih zvezda poput Cece Ražnatović, Seke Aleksić ili Jelene Karleuše.

Iako u Srbiji i Crnoj Gori upotreba interneta nije na nivou svetskog proseka, preprodaja novih domena već je postala više nego uspešan biznis, a cene pojedinih „placeva” na domaćoj internet mreži već dostižu vrtoglave cene, čak i 90.000 dolara.

domeni-kao-zlatoSvi koji su želeli da zadrže slično ili isto ime koje su imali u co.yu registru mogli su da ga registruju do 10. septembra, kada su u promet pušteni rezervisani, a neiskorišćeni domeni. Do tog trenutka je registrovano 34.615 domena u .rs registru, od toga je preregistrovano 19.372 iz co.yu u .rs – navedeno je u saopštenju Registra.

Zarada na američkoj krizi

Internet adrese naziva banaka koje su se nedavno spojile usled finansijske krize u svetu već su zauzete i preprodavci ih nude na prodaju. Sajber skvoteri su iskoristili priliku kad je Benk of Amerika preuzela Meril Linč i rezervisali su domene sa njihovim spojenim nazivima (bankofamericamerrilllynch.com i bofaml.com), a na sajtu za aukcije „Ibej” početna cena za ove domene je 1.500 dolara.

Jagma za poznatim

U trenutku kad je počela preregistracija slobodnih domena, krenula je jagma za dobrim imenima, pa je tako odmah planuo neiskorišćen domen crvenazvezda.rs, koji čelnici poznatog kluba, za razliku od Partizana, nisu kupili. Vispreni trgovci domenima kupili su i slobodne domene velikibrat.rs, delta.rs, merkator.rs, a očekuje se da dobru cenu u predstojećoj aukciji dostignu i domeni koji nose imena estradnih zvezda – cecaraznatovic.rs, jelenakarleusa.rs i sekaaleksic.rs. (posebno zato što su ove tri pevačice i do sada imale najposećenije fan sajtove na internetu). Posebno je zanimljivo da je, kako saznaje Press, nepoznati trgovac pokupovao gotovo sve domene sa imenima srpskih gradova i većih turističkih centara, i da je, prema nezvaničnim informacijama, domene cacak.rs i zlatibor.rs već prodao za cenu od oko 4.000 evra.

Za razliku od Srbije, u Crnoj Gori su već počeli licitiranje i preprodaja, a aukcija domena čak se vrši uz podršku crnogorske vlade.

domen-na-prodaju

„Tojota” rekorder!

Crnogorski .me domen u svetu se već promoviše ne kao domen koji asocira na Crnu Goru, već kao domen koji ima veliki marketinški potencijal zahvaljujući svom značenju na engleskom i još nekoliko jezika. Tako su domeni poput fuck.me, kiss.me, insure.me, hug.me, oglasi.me i skoda.me dostigli cenu od 20.000 do 68.000 dolara, dok je apsolutni rekorder domen toyota.me, koji je licitiran 110 puta i košta 90.025 dolara.

Na domenima .tv i .cc zaradili milione

Pored crnogorskog domena .me, u svetu postoji puno zanimljivih domena koji su postali globalno popularni zahvaljujući zanimljivoj ekstenziji. Domen .tv pripada minijaturnoj grupaciji ostrva Tuvalu, koja imaju oko 12.000 stanovnika. Tuvalu je prodao prava korišćenja ovog domena i dobija godišnje oko pet miliona dolara za njegovo korišćenje.

Najskuplji domeni iz 2007. godine, sa nekom od nabrojanih ekstenzija su: co.cc, prodati za po 70.000 dolara i hot.tv za 35.000. Ove cene su ipak samo mali procenat od stotina hiljada, pa i miliona dolara za koje su prodati najskuplji .com domeni: vodka.com za tri miliona, diamond.com za sedam i po miliona, porn.com za devet i po miliona, fund.com za 10 i sex.com za 12-14 miliona dolara.

Izvor: Pressonline.rs
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi): adriahost,domeni

0 коментара

Povratna veza/Povratni ping

  1. Kako da pametno izaberete odičan domen - AdriaHost blog - […] Nekada samo ekstenzija pravi razliku između “običnih” domena vrednih 10 dolara i onih domena vrednih kao zlato, od 70.000…
  2. Како да паметно изаберете одличан домен - […] између “обичних” домена вредних 10 долара и оних домена вредних као злато, од 70.000 долара.  Top level домени (TDL)…

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu