Hosting horor – posao raste, a na hostingu se štedi

od strane | Hosting sajta, Serveri i VPS

Hteo bih sa vama da podelim neke anegdote koje se nama dešavaju u radu sa webmasterima i vlasnicima sajta. Serijal sam nazvao “hosting horor” kako bih skrenuo pažnju na to šta i kako ne treba raditi. 🙂 Naravno nikada neću otkriti imena klijenata i nemojte pitati.

Evo jedne priče:

Javlja se mali Mića vlasnik jednog blog-a, stučnjak za određena pitanja, poznat i angažovan, a inače nama vrlo simpatičan lik. Šalje nam support tiket gde kaže kako mu povremeno iskače “greška 5xx” i dobija obaveštenje o “508 Prekomerno iskorišćenje resursa deljenog hostinga”. Evo primera kako ta strana izgleda:

error508-resource-limit

508-adriahost-prekoracenje-resursa

Naravno mi pogledamo o čemu se radi i zaključimo da je do prekoračenja limita hostinga došlo od kada je promenio wordpress temu. Nova tema izgleda nije dobro napisana, ni optimizovana, pravi mnogo upita u bazi i praktično tri puta više opterećuje njegov hosting nego prethodna tema. Istovremeno se desilo da tih dana ima nekoliko puta veću posetu nego obično zbog izlaska članka u novinama. Mi mu to naravno prenesemo, uz savet da vrati staru temu. Korisnik međutim to odbije, jer je ovu temu platio i hoće nekako da pokuša sa postojećom temom. Ok, onda mi predložimo da pređe na veći hosting paket jer već udara u limite paketa koji koristi. Međutim on kaže da će da razmisli i da mu verovatno neće trebati veći paket jer je sada udario u limit zato što je njegov članak izašao u jednim dnevnim novinama i da je to bilo sada i ko zna kada će biti ponovo, pa mu se verovatno ne isplati.

Da stvar bude još gora, sa tim vlasnikom sajta već treći put imamo isti razgovor te godine.

Rečnik pojmova – “mali Mića” je bilo koji korisnik hostinga važan ili ne važan, često jako sposoban ali sasvim sigurno neiskusan i tvrdoglav.

Zašto postoje limiti na hosting paketu?

Male firme i firme koje nemaju veliku posetu koriste deljeni (shared) hosting. Velike firme, novine i jako posećeni sajtovi koriste dedicated servere. Mi koristimo cloud linux tehnologiju kako bi sprečili da se na primer desi da neki korisnik kupi deljeni hosting i toliko optereti server da drugim korisnicima hosting ne radi kako treba. Kada se desi takva situacija, hosting udari u ograničenje, a posetioci sajta povremeno ugledaju 5xx stranu o prekoračenju limita. To je dobro za sve korisnike, jer ne dozvoljavamo ni jednom vlasniku hostinga da bahato uzurpira ceo server i da drugi imaju problem u radu svoga sajta.

Cloud linux adriahost

Cloud Linux tehnologija

Neočekivani uspeh

10 dana kasnije, sasvim neočekivano se u svim medijima u Srbiji pojavljuje jedna vest i članak na blogu malog Miće bude objavljen na b92, blic, kurir, politici i još nekim medijima. Naravno poseta ode do kosmosa i nalog ponovo udari u limite. Da stvar bude još gora, sve to se desi uveče i mali Mića to primeti tek sutradan poslepodne. Drugim rečima većina posetilaca sajta verovatno nije mogla da vidi sajt jer je dobila “greška 5o8 – prekoračenje limita hostinga”. Dobijemo nekoliko tiketa i par poziva u pomoć od korisnika i pitanja ” da li samo sada možete nešto da prevežete da ovo radi, pa posle nije važno…”.

Ponudimo brzi prelazak na jači paket, ali korisnik odbije… i tako je mali Mića ugušio svoj uspeh jer nije hteo da uloži u sebe. Ko zna kada će Mića ponovo biti na svim naslovnim stranama…

Kineska poslovica – “Pripremi se za ono što želiš u životu”

Rešenje problema:

Šta raditi u slučaju da vaš sajt udara u ograničenja? Prvo i najjeftinije rešenje je da optimizujete sajt. U pomenutom slučaju, vraćanje na prethodnu temu bi rešilo problem. Drugi način je angažovati programera koji je u stanju da optimizuje i pregleda kod wordpress teme tako da se brzo i lako učitava bez previše upita bazi.

Drugo rešenje je prelazak na dedicated server. Ovo rešenje je dosta skuplje i ima smisla za firme i veće sajtove. Cena servera počinje od recimo 65 eur mesečno ali je to samo cena zakupa servera. Taj server treba konfigurisati i održavati za šta vam treba zaposlen čovek koji to ume da radi ili da angažujete nekoga spolja za to – što je trošak od recimo 150 eur mesečno. Adriahost kod zakupa servera radi besplatnu inicijalnu konfiguraciju servera, a održavanje naplaćujemo od 50-100 eur mesečno ako nemate svog čoveka za to. Drugim rečima godišnji trošak servera je od 1200-3000 eura godišnje. Ovo realno nije neka velika cifra za većinu korisnika jer su prihodi koji ostvaruju preko web-a daleko veći. Prednost servera je što za 10x veću cenu dobijate 1000x jače hosting okruženje, koje je sigurnije i bolje se može konfigurisati nego shared hosting.

grizzly hosting paketiTreće, srednje rešenje je nešto između shared hostinga i dedicated servera. Adriahost je napravio Grizzly hosting pakete za zahtevne korisnike koji imaju veće opterećenje ili jaku posećenost sajta. Postoje dva paketa Grizzly (350 eur +pdv godišnje) i Grizzly pro (700 eur +pdv godišnje). Cena je formirana tako da se nalazi na pola puta do godišnje cene servera i za ove pakete nije potrebno održavanje. Paketi su 20-50x jači od najačeg Biznis plus paketa. Ipak, svakako nisu jači od server rešenja.

Dakle nije problem, rešenja postoje. Problem nastaje samo kada neko misli da za 2 do 12 eura mesečno koliko koštaju naši shared hosting paketi može da “provuče” sajt koji bi realno trebao da se nalazi na dedicated serveru. Eto, to je jedan od kvaliteta adriahost.rs jer garantuje manjim korisnicima da im veliki korisnici neće pojesti resurse na njihovu štetu.

To je moja anegdota za danas. Prijatan dan.

 

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

2 Komentari

  1. Nebojša Pantić

    Vi znate zašto mi se ovaj post mnoogo sviđa 🙂 Prosleđujem!

    Odgovori

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu