Hosting – vodič za kupovinu

Jel hostujete sajt u podrumu svog 15-ogodišnjeg-sinovca-hakera? Ili vam možda dizajner naplaćuje 100EUR za hosting mesečno a vi ste čuli da sve to možete da imate za 25EUR godišnje? Ili hoćete da instalirate neki softver koji vam se svideo, ali vam hosting provajder ne dopušta da to uradite?

Ako je odgovor na svako pitanje DA, možda je vreme da potražite novog hosting provajdera.

U osnovi, hosting provajder smešta fajlove vašeg sajta na server i pouzdano ih spaja sa Internetom, kako bi vaši posetioci videli sadržaj. Dobri hosting provajderi koji su specijalizovani za Web hosting, sa desetinama ili stotinama servera od kojih su svi zaštićeni pametno osmišljenom zaštitom, strujom i backup sistemima će sigurno pouzdano hostovati vaš sajt.

Ali, kako naći takve hosting provajdere, koji će izaći u susret svim vašim zahtevima, posebno kad postoje hiljade hosting provajdera, stotine platformi i alata za vaš websajt i cene koje variraju od 5 do 500 eura po mesecu hostinga?

Rešili smo da skupimo neka najčešća pitanja na jedno mesto, kao i da damo odgovore na ista.

Vaš 15-ogodišnji sinovac nije hosting provajder

Iako je moguće hostovati sajt na bilo kom računaru koji je stalno spojen na Internet, ipak to nije dobra ideja. Ako date nekom od vaših IT stručnjaka da vam hostuje sajt iz svoje sobe ili garaže može biti isplativo, ali je veoma rizično. Nestanak struje, pad servera, hakeri ili sam vlasnik servera, ako nije dobro obučen, su samo neki od razloga što vaš sajt neće biti vidljiv satima – ili danima.

Drugim rečima, bolje da hosting prepustite profesionalcima, koji vam mogu ponuditi dosta opcija zaštite: visokokvalitetne backup Internet konekcije, dodatne agregate za struju, pouzdanu backup infrastrukturu, jake firewall-ove, mogućnost da izdrže veliku količinu posetilaca koji dodju na vaš sajt i koji će znati da otklone problem ako nastane.

Profesionalni hosting provajderi koriste sve moguće mere zaštite kako bi vaš sajt bio vidljiv, iz tog razloga retko ćete naći besplatnog hosting provajdera, ali zar nije bolje uložiti malo novca u vaš projekat i znati da će vaš sajt uvek biti vidljiv, posebno ako ga gledaju potencijalni donatori ili klijenti?

Ni vaš Web dizajner (najčešće) nije hosting provajder

Obično će osoba ili kompanija koja vam je uradila sajt da se ponudi i da ga hostuje za vas. Iako ovo zvuči fino, razmislite o ovoj opciji.
Za početak, pitajte vašeg dizajnera gde će tačno biti vaš server. Svaki iskusniji web dizajner će uposliti ozbiljniju hosting firmu i biti njihov reseller, iznajmiti malo prostora, napraviti kontakt sa provajderom, a vama slati račune.

Obavezno saznajte specifikacije hosting paketa koji dobijate.Da li ćete dobiti istu količinu prostora na disku, mesečnog protoka, mail usluga i mogućnosti da proverite statistike kao što bi to bilo da zakupite hosting regularno kod hosting provajdera.

Takodje, često je zakup hostinga preko vašeg dizajnera skuplja varijanta, jer jednostavno ako imate što više kanala naplate, veća će biti i cena. Obratite pažnju i na beskrupulozne resellere koji vam mogu naplatiti mnogo veću cenu od realne.

Najbolje je preskočiti posrednika i poslovati direktno na hosting provajderom. Medjutim, nekad i nije tako loše imati čoveka koji će umesto vas komunicirati sa hosting provajderom, vezano za strogo tehničke stvari koje vaš sajt možda zahteva.

Deljeni hosting

Najjeftiniji i najlakši način da hostujete vaš websajt je deljeni hosting. Na deljenom hostingu fajlovi vašeg websajta se smeštaju na server koji hostuje još nekoliko desetina ili stotina sajtova. Naravno, vi možete da vidite i pristupite samo vašim fajlovima.
Na deljenom hostingu je moguće da sami administrirate vaš sajt, bez uključivanja hosting provajdera u taj proces. Možete sami uploadovati fajlove vašeg sajta, možete pogledati statistiku posete, napraviti nove email naloge, menjati šifre – sve to bez pomoći vašeg hosting provajera. Na AdriaHost serverima za ovakve operacije tu je cPanel.
Na šta obratiti pažnju kada birate dobrog web hosting provajdera?

Da li imate dovoljno prostora na disku i mesečnog protoka?

Hosting paketi najčešće zavise od 1) dozvoljenog prostora na disku i 2) mesečnog protoka koji vaš sajt potroši. Okviran protok možete izračunati ako pomnožite broj fajlova koji će vaši korisnici posetiti sa prosečnom veličinom vaših fajlova. Imajte na umu da će vaš sajt vremenom rasti. Ako nemate puno slika, videa, ili velikih PDF fajlova, vrlo verovatno da će vam osnovni paket biti dovoljan. Npr: sajt od 500 stranica bez video sadržaja i velikih PDFova će potrošiti najviše 100mb prostora na disku, a sa 100-200 posetilaca dnevno će dostići najviše 5GB mesečnog protoka. Ako hostujete video sadržaj ili velike fajlove, ove brojke će brzo porasti.

Mogućnost kontrolisanja fajlova i lozinki

Svi hosting provajderi vam omogućuju da upload-ujete fajlove putem FTP protokola. Neki od hosting provajdera omogućuju i SSH pristup, koji može omogućiti brži i sigurniji način uploadovanja i downloadovanja fajlova, a neki koriste i web panele za korisnike koji ne žele da koriste ni FTP ni SSH. Pojedini hosting provajderi će vam omogućiti da odredjene foldere zaštite lozinkom, da napravite redirekcije tako da web stranica bude vidljiva sa više domena i sl.

Kontrolni panel

Mnogi hosting provajderi u svojim paketima omogućavaju neki od web panela, unutar kojih možete lako održavati sve aspekte svog sajta. Kao što smo napomenuli, u njima možete menjati šifre, izračunati posetu na vašem sajtu, upravljati fajlovima bez potrebe da kontaktirate tehničku podršku.

Podrška za baze podataka i skripte

Većina provajdera će podržavati standardne baze podataka i skripte koje sajtovi koriste. Pre kupovine, proverite da li vaš hosting provajder podržava baš ono što vama treba. Uobičajena struktura je Linux operativni sistem, Apache web server, MySQL baza podataka i PHP skripte. Ovakve konfiguracije ne podržavaju sajtove radjene u ASP-u ili ColdFusion-u. Sa druge strane, neke hosting kompanije koriste isključivo Windows sisteme, sa IIS serverom, SQL serverom kao bazom podataka i Active Server Pages kao programskim jezikom, a takva konfiguracija ne podržava tandem PHP/MySQL.

Mogućnost da instalirate aplikacije koje su pravljene za deljeni hosting

Veliki broj aplikacija, posebno one koje su open-source su pravljene za deljeni hosting. Svi provajderi će vam dopustiti da instalirate ovakve skripte, ali neki će vam ponuditi i alat uz pomoć koga možete ove aplikacije da instalirate u dva klika. Medjutim, ako vaša firma koristi poseban softver sa svojim potrebama i zahtevima, treba detaljno ispitati koji provajder podržava sve što vam treba, kako biste uštedeli i vreme i živce.

Statistike posećenosti sajta

Bitno je da vam vaš provajder omogući statistiku posećenosti vašeg sajta, i detaljan uvid u informacije ko su vaši posetioci, iz koje zemlje posećuju vaš sajt, sa kojih pretraživača su stigli. To se zove interna analiza posete, a možete koristiti i Google Analytics kao eksterni izvor informacija.

Put upgrade-a

Kako vaš sajt raste, trebaće vam više prostora na disku, mesečnog protoka i fleksibilnosti uopšte. Odaberite hosting provajdera koji će vas lako prebaciti na veći paket, inače ćete morati da se selite svaki put kad uradite u neki limit.

Email nalozi

Email nalozi su u uskoj vezi sa hosting provajderom. Iako je danas vrlo lako napraviti svoj email na Gmailu ili Yahoo, korisno je i profesionalno da imate email sa svojim domenom. Ovi nalozi vam omogućuju da proverite svoje mailove kroz Web pregledač, ili da preuzmete mailove u Outlook ili neki od standarnih email klijenata. Ne nude svi provajderi odličnu email uslugu. Zaštita od virusa i spam zaštite može u velikoj meri varirati od provajdera do provajdera, a neki provajderi ograničavaju odlazni saobraćaj kako bi sprečili korisnike da šalju spam.

Tehnička podrška

Ako imate problem, da li ćete moći da pozovete u pomoć nekoga ko je tehnički potkovan i ko priča vaš jezik? Tehnička podrška je različita od provajdera do provajdera, i ona je glavni faktor kada je formiranje cene u pitanju. Ako niste baš sigurni u administraciji hosting paketa, onda je bolje uložiti još malo novca za podršku koja vam može odgovoriti na svako pitanje.

Kada deljeni hosting nije dobra opcija?

Deljeni hosting je standardni, pristupačan način zakupa hosting prostora. Zašto bi vam trebalo nešto drugo?
Mogućnost instaliranja bilo koje aplikacije
Najčešći razlog je instalacija software-a koji nije zamišljen da radi na deljenom hostingu. Vaš software će zahtevati više resursa i pristupa serveru nego što je to moguće na deljenom hostingu.

Sigurnost

Ako imate veoma bitne i vredne podatke na serveru, deljeni hosting nije dobro rešenje za vas, jer udarom na bilo koji drugi sajt koji je na tom serveru, i vaš sajt je ugrožen.

Snaga

Ako vaš sajt dostigne veliku posetu ( nekoliko hiljada dnevno ) a pritom ima veoma komplikovan kod, vrlo je verovatno da ćete preći dozvoljene resurse na deljenom hostingu.
Sa druge strane, imajte na umu da kada zakupite server, moraćete da pronadjete odgovarajuću osobu da vam taj server i održava. Odaberite pravu osobu, i sada a i za ubuduće, jer ako se desi da sistem administrator napusti vašu firmu, onda ste u problemu.

Specijalizovani provajderi

Ako znate kakvu vrsta CMS-a će vaša firma koristiti na deljenom hostingu, ipak nije loše da se posavetujete sa vašim kolegama koji su imali iskustva sa hosting kompanijama kako bi saznali koji je najbolji provajder za CMS koji želite da koristite. Od onoga što saznate mnogo može zavisiti za kog hosting provajdera ćete se odlučiti.

VPS-ovi

Ako vam deljeni hosting ne pruža dovoljno resursa i fleksibilnosti, ali ne želite da platite nekoliko stotina eura mesečno za dedicated server, rešenje za vas je Virtuelni Privatni server. U tom slučaju, delite hardware vašeg servera sa drugima, ali imate svoj privatni operativni sistem, podešen da radi nezavisno od drugih korisnika na toj mašini.
Možete instalirati šta god želite na taj virtualni server, čime ova opcija umnogome olakšava klijentima koji žele da koriste kompleksije aplikacije kao što je Plone ili Ruby on Rails.
VPS-ovi su više puta jeftiniji od dedicated servera, jer ne kupujete svoj server, već delite postojeći sa drugima. Cene variraju od 15 do 150 eura mesečno.

Dedicated serveri

Dedicated serveri su Mercedes u hosting svetu. Kao što ime kaže, oni su vaši, možete ih konfigurisati i instalirati na njih šta god želite.
Možete kupiti svoj server i uključiti ga u infrastrukturu web hosting provajdera, tkzv kolokacija a možete i iznajmiti i hardver od vašeg hosting provajdera. U svakom slučaju, pogodnost iznajmljivanja web servera je infrastruktura koju omogućuje vaš hosting provajder, koju vi u vašem stanu ili garaži ne možete imati. Mislimo na zaštitu od nestanka struje, požara, poplave i sl.

Dodatna pogodnost za iznajmljivanje dedicated servera je što vi odlučujete šta ćete koristiti od alata za administraciju, a šta ćete prepustiti hosting kompaniji. Administracija servera od strane hosting kompanije najčešće nije besplatna, ali u njoj dobijate monitoring servera, mailova, vršenje updatea i sl. Ako zakup dedicated servera sadrži ove opcije, onda je to managed server. Imajte na umu da i sa managed serverom ćete morati da uposlite nekoga sa iskustvom da vodi vaš server, kako bi vaš sajt radio bez problema.

Konačan izbor

Kako odabrati posle ovoliko priče? Kao i kod svega ostalog, svede se na budžet i uslugu. Počnite tako što ćete napraviti listu zahteva. Koliko vam prostora treba? Koliko protoka? Koji programski jezik koristite? Jel vam treba telefonska podrška ili može i mailom? Je li problem da vam sajt bude nekoliko minuta offline tu i tamo, a da pritom ne bude skup?

Slobodno pozovite hosting provajdera i pitajte sve što vas zanima. Mislite unapred, šta vam sve može zatrebati u budućnosti. Tražite preporuke od ljudi ili organizacija koje su imale iskustva.

Čim malo ’zakopate’ u hosting svet, naći ćete dobrog hosting provajdera koji će izaći u susret svim vašim potrebama i obezbediti da vaš sajt bude vidljiv kad dodju posetioci ili donatori.
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , , , , , ,