Хостинг – водич за куповину

by | Хостинг сајта

Јел хостујете сајт у подруму свог 15-огодишњег-синовца-хакера? Или вам можда дизајнер наплаћује 100 ЕВРА за хостинг месечно а ви сте чули да све то можете да имате за 25 ЕВРА годишње? Или хоћете да инсталирате неки софтвер који вам се свидео, али вам хостинг провајдер не допушта да то урадите?

Ако је одговор на свако питање ДА, можда је време да потражите новог хостинг провајдера.

У основи, хостинг провајдер смешта фајлове вашег сајта на сервер и поуздано их спаја са Интернетом, како би ваши посетиоци видели садржај. Добри хостинг провајдери који су специјализовани за Веб хостинг, са десетинама или стотинама сервера од којих су сви заштићени паметно осмишљеном заштитом, струјом и бекап системима ће сигурно поуздано хостовати ваш сајт.

Али, како наћи такве хостинг провајдере, који ће изаћи у сусрет свим вашим захтевима, посебно кад постоје хиљаде хостинг провајдера, стотине платформи и алата за ваш вебсајт и цене које варирају од 5 до 500 евра по месецу хостинга?

Решили смо да скупимо нека најчешћа питања на једно место, као и да дамо одговоре на иста.

Ваш 15-огодишњи синовац није хостинг провајдер

Иако је могуће хостовати сајт на било ком рачунару који је стално спојен на Интернет, ипак то није добра идеја. Ако дате неком од ваших ИТ стручњака да вам хостује сајт из своје собе или гараже може бити исплативо, али је веома ризично. Нестанак струје, пад сервера, хакери или сам власник сервера, ако није добро обучен, су само неки од разлога што ваш сајт неће бити видљив сатима – или данима.

Другим речима, боље да хостинг препустите професионалцима, који вам могу понудити доста опција заштите: висококвалитетне бекап Интернет конекције, додатне агрегате за струју, поуздану бекап инфраструктуру, јаке firewall-ове, могућност да издрже велику количину посетилаца који дођу на ваш сајт и који ће знати да отклоне проблем ако настане.

Професионални хостинг провајдери користе све могуће мере заштите како би ваш сајт био видљив, из тог разлога ретко ћете наћи бесплатног хостинг провајдера, али зар није боље уложити мало новца у ваш пројекат и знати да ће ваш сајт увек бити видљив, посебно ако га гледају потенцијални донатори или клијенти?

Ни ваш Веб дизајнер (најчешће) није хостинг провајдер

Обично ће особа или компанија која вам је урадила сајт да се понуди и да га хостује за вас. Иако ово звучи фино, размислите о овој опцији.
За почетак, питајте вашег дизајнера где ће тачно бити ваш сервер. Сваки искуснији веб дизајнер ће упослити озбиљнију хостинг фирму и бити њихов reseller, изнајмити мало простора, направити контакт са провајдером, а вама слати рачуне.

Обавезно сазнајте спецификације хостинг пакета који добијате. Да ли ћете добити исту количину простора на диску, месечног протока, мејл услуга и могућности да проверите статистике као што би то било да закупите хостинг регуларно код хостинг провајдера.

Такође, често је закуп хостинга преко вашег дизајнера скупља варијанта, јер једноставно ако имате што више канала наплате, већа ће бити и цена. Обратите пажњу и на бескрупулозне reseller-e који вам могу наплатити много већу цену од реалне.

Најбоље је прескочити посредника и пословати директно на хостинг провајдером. Међутим, некад и није тако лоше имати човека који ће уместо вас комуницирати са хостинг провајдером, везано за строго техничке ствари које ваш сајт можда захтева.

Дељени хостинг

Најјефтинији и најлакши начин да хостујете ваш вебсајт је дељени хостинг. На дељеном хостингу фајлови вашег вебсајта се смештају на сервер који хостује још неколико десетина или стотина сајтова. Наравно, ви можете да видите и приступите само вашим фајловима.
На дељеном хостингу је могуће да сами администрирате ваш сајт, без укључивања хостинг провајдера у тај процес. Можете сами уплоадовати фајлове вашег сајта, можете погледати статистику посете, направити нове е-мејл налоге, мењати шифре – све то без помоћи вашег хостинг провајера. На АдриаХост серверима за овакве операције ту је cPanel.
На шта обратити пажњу када бирате доброг веб хостинг провајдера?

Да ли имате довољно простора на диску и месечног протока?

Хостинг пакети најчешће зависе од 1) дозвољеног простора на диску и 2) месечног протока који ваш сајт потроши. Оквиран проток можете израчунати ако помножите број фајлова који ће ваши корисници посетити са просечном величином ваших фајлова. Имајте на уму да ће ваш сајт временом расти. Ако немате пуно слика, видеа, или великих PDF фајлова, врло вероватно да ће вам основни пакет бити довољан. Нпр: сајт од 500 страница без видео садржаја и великих PDF-ова ће потрошити највише 100mb простора на диску, а са 100-200 посетилаца дневно ће достићи највише 5GB месечног протока. Ако хостујете видео садржај или велике фајлове, ове бројке ће брзо порасти.

Могућност контролисања фајлова и лозинки

Сви хостинг провајдери вам омогућују да upload-ујете фајлове путем FTP протокола. Неки од хостинг провајдера омогућују и SSH приступ, који може омогућити бржи и сигурнији начин отпремања и преузимања фајлова, а неки користе и веб панеле за кориснике који не желе да користе ни FTP ни SSH. Поједини хостинг провајдери ће вам омогућити да одређене фолдере заштите лозинком, да направите редирекције тако да веб страница буде видљива са више домена и сл.

Контролни панел

Многи хостинг провајдери у својим пакетима омогућавају неки од веб панела, унутар којих можете лако одржавати све аспекте свог сајта. Као што смо напоменули, у њима можете мењати шифре, израчунати посету на вашем сајту, управљати фајловима без потребе да контактирате техничку подршку.

Подршка за базе података и скрипте

Већина провајдера ће подржавати стандардне базе података и скрипте које сајтови користе. Пре куповине, проверите да ли ваш хостинг провајдер подржава баш оно што вама треба. Уобичајена структура је Линукс оперативни систем, Apache веб сервер, MySQL база података и PHP скрипте. Овакве конфигурације не подржавају сајтове рађене у ASP-у или ColdFusion-у. Са друге стране, неке хостинг компаније користе искључиво Windows системе, са IIS сервером, SQL сервером као базом података и Active Server Pages као програмским језиком, а таква конфигурација не подржава тандем PHP/MySQL.

Могућност да инсталирате апликације које су прављене за дељени хостинг

Велики број апликација, посебно оне које су open-source су прављене за дељени хостинг. Сви провајдери ће вам допустити да инсталирате овакве скрипте, али неки ће вам понудити и алат уз помоћ кога можете ове апликације да инсталирате у два клика. Међутим, ако ваша фирма користи посебан софтвер са својим потребама и захтевима, треба детаљно испитати који провајдер подржава све што вам треба, како бисте уштедели и време и живце.

Статистике посећености сајта

Битно је да вам ваш провајдер омогући статистику посећености вашег сајта, и детаљан увид у информације ко су ваши посетиоци, из које земље посећују ваш сајт, са којих претраживача су стигли. То се зове интерна анализа посете, а можете користити и Google Аналитику као екстерни извор информација.

Пут upgrade-а

Како ваш сајт расте, требаће вам више простора на диску, месечног протока и флексибилности уопште. Одаберите хостинг провајдера који ће вас лако пребацити на већи пакет, иначе ћете морати да се селите сваки пут кад урадите у неки лимит.

Е-мејл налози

Е-мејл налози су у уској вези са хостинг провајдером. Иако је данас врло лако направити свој е-мејл на Gmail-у или Yahoo, корисно је и професионално да имате e-мејл са својим доменом. Ови налози вам омогућују да проверите своје маилове кроз веб прегледач, или да преузмете мејлове у Outlook или неки од стандарних e-мејл клијената. Не нуде сви провајдери одличну е-мејл услугу. Заштита од вируса и спам заштите може у великој мери варирати од провајдера до провајдера, а неки провајдери ограничавају одлазни саобраћај како би спречили кориснике да шаљу спам.

Техничка подршка

Ако имате проблем, да ли ћете моћи да позовете у помоћ некога ко је технички поткован и ко прича ваш језик? Техничка подршка је различита од провајдера до провајдера, и она је главни фактор када је формирање цене у питању. Ако нисте баш сигурни у администрацији хостинг пакета, онда је боље уложити још мало новца за подршку која вам може одговорити на свако питање.

Када дељени хостинг није добра опција?

Дељени хостинг је стандардни, приступачан начин закупа хостинг простора. Зашто би вам требало нешто друго?
Могућност инсталирања било које апликације
Најчешћи разлог је инсталација софтвера који није замишљен да ради на дељеном хостингу. Ваш софтвер ће захтевати више ресурса и приступа серверу него што је то могуће на дељеном хостингу.

Сигурност

Ако имате веома битне и вредне податке на серверу, дељени хостинг није добро решење за вас, јер ударом на било који други сајт који је на том серверу, и ваш сајт је угрожен.

Снага

Ако ваш сајт достигне велику посету ( неколико хиљада дневно ) а притом има веома компликован код, врло је вероватно да ћете прећи дозвољене ресурсе на дељеном хостингу.
Са друге стране, имајте на уму да када закупите сервер, мораћете да пронађете одговарајућу особу да вам тај сервер и одржава. Одаберите праву особу, и сада а и за убудуће, јер ако се деси да систем администратор напусти вашу фирму, онда сте у проблему.

Специјализовани провајдери

Ако знате какву врста CMS-а ће ваша фирма користити на дељеном хостингу, ипак није лоше да се посаветујете са вашим колегама који су имали искуства са хостинг компанијама како би сазнали који је најбољи провајдер за CMS који желите да користите. Од онога што сазнате много може зависити за ког хостинг провајдера ћете се одлучити.

VPS-ови

Ако вам дељени хостинг не пружа довољно ресурса и флексибилности, али не желите да платите неколико стотина евра месечно за dedicated сервер, решење за вас је Виртуелни Приватни сервер. У том случају, делите хардвер вашег сервера са другима, али имате свој приватни оперативни систем, подешен да ради независно од других корисника на тој машини.
Можете инсталирати шта год желите на тај виртуални сервер, чиме ова опција умногоме олакшава клијентима који желе да користе комплексије апликације као што је Plone или Ruby on Rails
VPS-ови су више пута јефтинији од dedicated сервера, јер не купујете свој сервер, већ делите постојећи са другима. Цене варирају од 15 до 150 евра месечно.

Dedicated сервери

Dedicated сервери су Мерцедес у хостинг свету. Као што име каже, они су ваши, можете их конфигурисати и инсталирати на њих шта год желите.
Можете купити свој сервер и укључити га у инфраструктуру веб хостинг провајдера, ткзв колокација а можете и изнајмити и хардвер од вашег хостинг провајдера. У сваком случају, погодност изнајмљивања веб сервера је инфраструктура коју омогућује ваш хостинг провајдер, коју ви у вашем стану или гаражи не можете имати. Мислимо на заштиту од нестанка струје, пожара, поплаве и сл.

Додатна погодност за изнајмљивање dedicated сервера је што ви одлучујете шта ћете користити од алата за администрацију, а шта ћете препустити хостинг компанији. Администрација сервера од стране хостинг компаније најчешће није бесплатна, али у њој добијате мониторинг сервера, мејлова, вршење update-a и сл. Ако закуп Dedicated сервера садржи ове опције, онда је то managed сервер. Имајте на уму да и са managed сервером ћете морати да упослите некога са искуством да води ваш сервер, како би ваш сајт радио без проблема.

Коначан избор

Како одабрати после оволико приче? Као и код свега осталог, сведе се на буџет и услугу. Почните тако што ћете направити листу захтева. Колико вам простора треба? Колико протока? Који програмски језик користите? Јел вам треба телефонска подршка или може и мејлом? Је ли проблем да вам сајт буде неколико минута офлајн ту и тамо, а да притом не буде скуп?

Слободно позовите хостинг провајдера и питајте све што вас занима. Мислите унапред, шта вам све може затребати у будућности. Тражите препоруке од људи или организација које су имале искуства.

Чим мало ’закопате’ у хостинг свет, наћи ћете доброг хостинг провајдера који ће изаћи у сусрет свим вашим потребама и обезбедити да ваш сајт буде видљив кад додју посетиоци или донатори.

ПРИЈАВИТЕ СЕ ЗА НАЈНОВИЈЕ ТЕКСТОВЕ СА НАШЕГ БЛОГА!

0 Comments

Категорије

Адриахост разгледница

Ћирилица на интернету

cPanel за почетнике

Хостинг сајта

Интересантно

Интернет зарада

Искуства Адриахост

Израда сајта

Обавештење

Photoshop упутства

SEO и маркетинг сајта

Сервери и VPS

Шкрабалица

SMS маркетинг

Свет домена

Вордпрес за почетнике

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Пратите Адриахост

Најпопуларнији текстови

Придружите се

Наши производи