Iz garaže u ozbiljan biznis

od strane | Internet zarada

free_the_appsAko ste slušali intervjue nekih od vaših omiljenih muzičara, a da to nije član Grand parade, sigurno ste čuli priču o tome kako su počeli sa svojim prijateljima da sviraju u garaži dok nisu snimili prvi album, postali popularni i nakon toga prodali nekoliko miliona kopija svojih albuma.

Ovakva priča je veoma česta u muzičkom biznisu, neki je izmišljaju da bi se uklopili sa drugima, a većina zaista tako počinje. Ali sledeća priča nije vezana za muzički biznis već za razvoj iPhone aplikacija. Quoc Bui i Michael Moon su dva prijatelja iz srednje škole, obojica imaju po 26 godina i održavaju u životu biznis pod nazivom Free the apps vredan 800.000$ na godišnjem nivou. Realno zvuči nemoguće, ali evo kako su oni to izveli ispričano od strane jednog od glavnih aktera ove priče:

“Prošlo leto smo sedeli i razgovarali o tome koliko veliki prihod imaju developeri iz Indije od razvoja aplikacija za Apple iTunes App Store. Pošto smo sami po sebi zaluđenici za tehnologiju koji vole sve što je najnovije na tom polju razgovarali smo o tome kako bi bilo cool da sami razvijemo jednu aplikaciju za AppStore. Pomisao da razvijemo aplikaciju i ponudimo je celom svetu je bila dovoljna da nas natera da odmah krenemo sa tim. Da li ćemo zaraditi neku kintu od toga nije bila primarna stvar, a pravljenje ozbiljnog biznisa nije bilo ni pomenuto. Bili smo poprilično zagrejani za celu priču, ali nismo imali nikakvo iskustvo sa programiranjem aplikacija za iPhone. Umesto da potrošimo mesece učeći objektni C kako bi sami razvili aplikaciju uradili smo nešto što bi svaki efikasni preduzetnik uradio, angažovali smo nekoga da uradi to umesto nas! Ideja da outsource-ujemo biznis je neštonajpametnije što smo uradili.

Uz pomoć Elance portala smo uspeli da pretražimo sve outsourcing opcije i da nađemo tim koji je najbolja opcija za naše projekte. Postoji na hiljade veoma talentovanih profesionalaca širom sveta koji žele da rade sa nama po ceni koja je mnogo manja od onoga što bi platitli da smo sami krenuli sa tim projektima, a uz to da njihov talenat usmerimo ka kreiranju kvalitetnih aplikacija za naše korisnike. Ne samo što smo angažovali eksperte preko Elance-a da razviju aplikacije već smo outsource-ovali sve aspekte našeg biznisa. Angažovali smo ih da urade sajt i SEO. Naša elektronska knjiga ”How to Make iPhone Apps With No Programming Experience” ima dizajn korica, formatiranje i lektorisanje urađeno od strane profesionalaca koji su takođe sa Elance-a. U ovom trenutku imamo developere iz Kine, Rusije, Indije i Amerike i svi oni rade na našem novom projektu. Elance i provajderi slični njemu su nam ovo omogućili.

Zapošljavanjem ljudi na ovaj način uspeli smo da postignemo 18 miliona download-a kroz 20 naših aplikacija na iTunes App Store-u u manje od godinu i po dana, bili smo u New York Times-u i značajno smanjili broj sati potrebnih za rad u toku nedelje. Da smo se opredelili da uradimo sve to sami, uspeli bismo da razvijemo 3 do 5 aplikacija uz potrošenih nebrojeno sati učenja, testiranja i debugginga. Outsourcing definitvno je bila lakša opcija za ono što smo hteli da uradimo i da postignemo. Napustio sam svoj regularni posao u martu 2009-te i nijednom nisam poželeo da se vratim. Uz pomoć outsourcing-a više nisam ograničen time što mogu da uradim sopstvenim rukama, već samo kreativnim idejama koje mogu da smislim. “
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi): biznis,startup,success story

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu