Kako da kupim hosting i domen, instaliram WordPress i počnem da pišem?

od strane | cPanel za početnike, WordPress za početnike

kako da počnem sa blogom

Za početak sa blogom ili sajtom najbolje je odmah obezbediti kvalitetan hosting za veb sajt, prepoznatljiv domen i krenuti sa prezentovanjem sadržaja. Pre interneta neopodna je ideja, plan i sredstva. Jednom kada se sve stavi na papir kreće se od izrade sajta, preko reklama do povezivanja sa potencijalnim i održavanja veza sa potvrđenim klijentima.

Bilo da ste zacrtali planove o pokretanju ličnog bloga ili sajta vaše firme, sam početak ne mora biti vezan za velika ulaganja, velike planove i dugoročne ciljeve. Možete krenuti postepeno sa osnovim sredstvima, ali uz stalno praćenje razvoja poseta, potražnje i rezultata vašeg internet prisustva.

Tri paketa hostinga za blog ili sajt, odaberite jedan

Adriahost je obezbedio tri adekvatna paketa usluga koji mogu zadovoljiti kako kapacitete koji su neophodni za male sajtove i lične blogove, preko malih firmi, pa sve do velikih preduzeća sa velikim brojem poseta. Sva tri paketa možete videti ovde Hosting paketi

U ponudi je Basic, Business i Business Plus paket i mi ćemo se u ovom tekstu zadržati samo na Basic, osnovnom paketu koji zadovoljava kapacitete neophodne za početak bilo da pripremate svoj lični blog ili sajt za firmu. Obratite pažnju na veće pakete, Business i Business Plus jer u sklopu ova dva paketa dobijate i besplatan SSL, dok u Business Plus paketu imate i besplatan domen.

Basic paket – savršen za male sajtove i blogove (22-34€/god)

Ovaj osnovni, početni paket daje vam na raspolaganje 2GB prostora za sajt, neograničen protok informacija, mogućnost da postavite dva sajta do 50.000 poseta mesečno. Sasvim dovoljno za početak, ali ukoliko još u startu doživite veliku popularnost i premašite određenu granicu broja poseta ili ako jednostavno želite da proširite kapacitete možete to učiniti uz pomoć našeg tima koji će vam pomoći u najkraćem mogućem roku.

Cena ovog paketa iznosi 33,5€ po godini, ali ako se odlučite da uplatite za tri godine unapred, platićete samo dve pa će vas hosting izneti nekih 22,3€ godišnje. Ovo je odlično, jer sigurno planirate da svoj sajt imate i vodite ga i za tri, pet i deset godina.

Naručivanje i kupovina hostinga i domena

Prvi korak do postavljanje sajta je kupovina hostinga i domena. Idite na stranicu Hosting paketi. U sklopu ponude za Basic paket, kliknite na izbor perioda zakupa i odaberite onaj koji vama odgovara (na slici označeno strelicom).

Ukoliko odabere tri godine, jednu dobijate besplatno i to je najisplativija varijanta ukoliko planirate da sajt imate duže od jedne godine, a na kraju objašenjenja za naručivanje možete uporediti cenu ukoliko plaćate za jednu i cenu za tri godine. 

Nakon biranja perioda, kliknite na dugme Poruči koje se nalazi u sklopu Basic paketa i odmah ispod perioda plaćanja (nemojte kliknuti na dugme koje se nalazi ispod paketa koji niste planirali). Nakon što kliknete na dugme Poruči, bićete odvedeni na stranicu za registraciju domena.

Registracija domena za blog, sajt, za firmu

Ovde registrujete adresu na kojoj će se nalaziti vaš sajt. Sigurno ste je već smislili, istražili kako se piše, pamti i koliko je ljudima privlačno i zvučno. Unesite željenu adresu u polje na slici označeno brojem 1. Ukoliko želite da se vaš sajt nalazi na domenu mojsajt.rs, unesite samo mojsajt. U izborniku sa padajućim opcijama, na slici označen sa brojem 2 odaberite domen koji može biti .com, .rs, .info…

Proverite još jednom da li ste ispravno uneli ciljanu adresu i kliknite na dugme Nastavi (na slici označeno brojem 3).

najbolji-hosting-slika-4-domen

Potvrda narudžbine i uvid u detalje kupljenog hostinga i domena

Odmah po kliku na dugme Nastavi, pod uslovom da je odabrani domen slobodan (na slici ispod označeno brojem 1), bićete prosleđeni na stranicu sa detaljima porudžbine. Svi ovi detalji nalaze se na istoj stranici pa se nemojte zabuniti što ih u ovom tekstu vidite odvojenima.

Opcije domena:

Videćete opcije za kupovinu istih adresa na različitim domenima kao što su .net, .org, .me ili .info (na slici označeno brojem 2). Mnogi se odlučuju za kupovinu svih navedenih opcija kako neko drugi ne bi kupio istu adresu na nekom drugom domenu i time slučajno ili namerno doveo do zbunjivanja korisnika koji žele da pronađu vas. Nije obavezna opcija, ali vredi razmisliti.

Ukoliko već posedujete hosting za sajt označite opciju na slici obeleženoj sa brojem 3. Ukoliko želite da aktivirate zaštitu podataka o vlasniku domena (identitet će biti skriven za javnost), označite i opciju na slici označenu brojem 4.

opcije domena i naručivanje dodatnih

Hosting paket:

U ovom delu još jednom proverite da li ste odabrali hosting paket za koji ste se i odlučili ili ako ste se predomislili, možete odabrati drugi. Klikom na padajući izbor možete ponovo napraviti odabir. Ne zaboravite da proverite i vremenski period pre nego što krenete dalje.

potvrđivanje odabranog hosting paketa

Podaci za vaš nalog:

Podrazumevaćemo da ste novi korisnik(na slici označeno brojem 1). Unesite svoje ime u predviđeno polje (na slici označeno brojem 2) koje ćete koristiti za prijavu u klijent zonu korisnisničnog servisa, ovde ne unosite svoje prezime. Unesite i svoju aktuelnu adresu e-pošte u polje Email, na slici označenom brojem 3.

unosenje podataka za nalog

Podaci za plaćanje:

Unesite svoje lične podatke koji će biti neophodni kako bi sve vaše uplate bile primljenje i zavedene. Odaberite državu, unesite tačno ime i prezime, još jednom aktuelnu e-adresu, telefon. Ukoliko otvarate nalog u ime firme, označite polje Firma, što će otvoriti dodatne opcije za unos imena firme i PIB. Upišite adresu, grad i poštanski broj.

Odaberite način plaćanja. Ako ste firma verovatno će plaćanje ići preko računa. Postoji i opcija plaćanja preko uplatnice ili kreditne kartice za fizička lica.

unošenje podataka za plaćanje

Unesite promotivni kod:

Ako pratite objave na našim profilima društvenih mreža možete videti promocije i objave kodova kojim ostvarujete određene popuste. Ako ste videli našu objavu i znate kako glasi promotivni kod, unesite ga u polje predviđeno za to i kliknite na dugme Potvrdi.

unošenje promotivnog koda

Pregled detalja porudžbine ukoliko ste odabrali da platite za tri godine unapred:

Na kraju imate pregled usluge koju plaćate i onoga što dobijate. Na slici ispod prikazan je zbir koji obuhvata:

 • cenu hostinga za tri godine 
 • cenu registracije domena za jednu godinu

I to je povoljnija mogućnost gde jednu godinu dobijate besplatno (2+1). Evo šta dobijate:

Proverite dobro još jednom da li je ste upravo onako kako ste isplanirali. Ako je sve u redu kliknite na dugme Poruči. Time se završava naručivanje hostinga i domena.

Pregled detalja porudžbine ukoliko ste odabrali da platite za jednu godinu unapred:

Na slici ispod možete videti cenu za isti paket hostinga i zbir koji obuhvata:

 • cenu kupovine hostinga za jednu godinu
 • cenu registracije domena za jednu godinu

U zavisnosti od mogućnosti i planova odaberite varijantu koja vam najviše odgovara kada je plaćanje u pitanju. Vredi napomenuti da je prva varijanta gde plaćate unapred za tri godina najisplativija.

Vrlo brzo očekujte novi mejl na adresu koju ste uneli u traženo polje. U mejlu ćete dobiti informacije neophodne za prijavu na klijent zonu Adriahost veb sajta. Nakon toga, dobićete još jedan mejl sa podacima za uplatu. Ukoliko ste naveli da želite da platite uplatnicom, dovoljno je da prepišete podatke koje ste dobili i odnesete je u najbližu poštu ili banku. Jednom kada vaša uplata bude primljenja dobićete još jedan mejl sa svim podacima neophodnim za upravljanje vašim kupljenim prostorom i adresom vašeg sajta.

U sledećem video snimku možete videti kompletno objašnjenje koje će vam sprovesti kroz naručivanje i kupovinu hostigna i domena na našem sajtu (preporučujemo da video pogledate u HD kvalitetu):

Instalacija WordPressa preko Softaculous aplikacije iz cPanela

Po završetku narudžbine hostinga i domena dobili ste prvi mejl od Adriahosta. Nakon što izvršite uplatu preko načina koji ste naveli, vrlo brzo će vaša usluga biti dostupna za korišćenje.

Mejl sa pristupnim podacima, cPanel, lozinke, adrese

Dobićete još jedan mejl sa svim podacima neophodnim za upravljanje vašim iznajmljenim prostorom i adresom. Da biste instalirali WordPress najpre morate da pristupite cPanelu – alatu za upravljanje i održavanje. Dobro pročitajte mejl sa podacima, pronađite lozinku i linkove za pristup.

CPanelu najlakše možete pristupiti dodavanjem lokacije “/cpanel” na adresu vašeg sajta. To izgleda ovako:

http://adresa-sajta.com/cpanel

Bićete dovedeni do forme za unos korisničkog imena i lozinke (podaci se nalaze u mejlu koji ste dobili nakon uplate). Nakon što ih unesete otvoriće se cPanel koji izgleda baš kao na slici ispod:

pokretanje bloga

cPanel pruža mnogo više od instalacije WordPressa, ali to je nešto o čemu ćemo čitati u nekom drugom tekstu. Ono što nas dalje zanima je kako da instaliramo WordPress sajt brzo, lako i jednostavno. Evo kako:

Instalacija WordPress-a uz pomoć Softaculous-a

U već otvorenom cPanelu potražite polje Find i ukucajte softaculous. Kliknite na Softaculous Apps Installer.

Softaculous slika 1 wordpress


Otvoriće se pregled svih mogućnosti ovog dodatka(slika ispod). Sa leve strane stoje sve dostupne skripte koje možete instalirati preko Softaculous-a. Da instalirate WordPress kliknite na Blogs, a zatim na WordPress.

U desnom panelu kliknite na dugme Install Now da započnete instalaciju.

Softaculous slika 3 wordpress

Unesite osnovne informacije koje se tiču instalacije WordPressa. Na mestu Chose domain odaberite domen gde želite da instalirate WordPress (ukoliko imate više domena).

Posebnu pažnju obratite na opciju In Directory, ukoliko tu upišete neko ime WordPress će biti instaliran u folderu, odnosno, vaš-sajt.com/ime-foldera-koje-uneli. Ukoliko ne želite da instalirate WordPress u nekom određenom folderu, ovo polje ostavite praznim (obrišite sve iz njega).

Softaculous slika 4 wordpress site settings

U delu Site settings unesite ime sajt i opis sajta. Ove detalje možete menjati kasnije tako da nije neophodno da se preterano opteretite njima.

Ukoliko želite da instalirate WordPress WPMU možete označiti tu opciju.

Softaculous slika 4 wordpress site settings 2

Na mestu Choose Language možete odabrati jezik koji će automatski biti postavljen na WordPress instalaciji.

Softaculous slika 4 wordpress odabir jezika

U delu Admin Account postavite korisničko ime za administratora sajta, lozinku i email. Sva tri podatka pribeležite negde sa strane jer u suprotnom nećete moći da pristupite uređivanju sajta.

Softaculous slika 7 wordpress admin account

Nakon unošenja svih podataka možete kliknuti na dugme Install kako bi instalacija WordPressa bila izvršena. Ukoliko želite da podatke o instalaciji  dostavite sebi ili nekome drugome na email možete unesti email adresu u predviđeno polje pre nego što kliknete na dugme Install.

Softaculous slika 7 wordpress instalacija

Sama instalacija ne traje dugo i ubrzo ćete videti ekran kao na slici ispod. Na ovoj stranici možete videti i pristupni link za administracioni deo WordPress-a. Preko tog linka pristupate WordPress Dashboard-u koristeći podatke koje ste uneli napred tokom instalacije.

Softaculous slika 7 wordpress instalacija obaveštenje

Zaključak

Videli ste kako da kupite hosting, registrujete domen, instralirate WordPress i da vas u startu ne košta previše. Celo ovo uputstvo, zajedno sa video snimcima, pripremljeno je za početnike koji imaju želju da prošire svoju reč internetom, za one koji imaju potrebu, ali su nesigurni ili smatraju da je pokretanje sajta rezervisano samo za programere i stručnjake. Svima njima puno znači kada čuju da početak ne mora da košta puno i da je dovoljna dobra ideja i siguran partner koji će moći da isprati sve potrebe koje zahteva veb.

Ako i dalje niste sigurni u određene korake, ne ustručavajte se da pitate, komentarišite ispod teksta ili zatražite tehničku podršku, savet, predlog ili ideju.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

10 Komentari

 1. Tomislav

  Jako koristan tekst, detaljno objasnjeno. Svaka cast…

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Trudimo se da sve što radimo bude od koristi ljudima koji posete naše stranice.
   Hvala vam na čitanju. 🙂

   Odgovori
 2. Milos

  Pozdrav, sve ste objasnili 🙂 Ali imam jedno pitanje, nas nekoliko drugara želimo da pokrenemo sajt gde bi većinom postavljali tekstove sa po kojom slikom. Da li je za to dovoljan taj najmanji paket? Vremenom bi možda uključili još nekoliko ljudi, ali za početak bi da isprobamo kako bi i da li bi nam uopšte išlo. Hvala.

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Poštovani, Basic paket će biti dovoljan za početak. Imajte u vidu da uz taj paket možete postaviti samo jedan veb sajt(npr. jednu veb prezentaciju ili jedan blog ili jedan forum), odnosno, imate samo jednu MySQL bazu podataka. Za svako dalje širenje koje bi uključivalo više baza podataka(npr. blog+forum), veći hosting prostor, veći mesečni protok podataka, biće potrebno da odaberete veći paket iz naše ponude(npr Biznis). To možete uraditi u svakom trenutnu, odnosno, ne morate čekati istek prvobitnog zakupa, i u tom slučaju plaćate samo razliku u ceni, dok promena paketa nema uticaja na trenutno stanje sajta.

   Odgovori
 3. Boris

  Interesuje me kad uplatim host koliko je potrebno da se aktivira nalog

  Odgovori
  • Goran Magdic

   Pozdrav Borise,

   Hosting se aktivira za najviše 24 sata od vaše uplate.

   Odgovori
   • MrDaky78

    Da li postavljate i phpbb3? Odličan tekst!

    Odgovori
    • Ivan Blagojević

     Hvala :). phpBB u verziji 3.1.9 (trenutno) možete instalirati i sami iz cPanela preko Softaculous aplikacije. Svakako, postavljanje phpBB-a možemo uraditi i mi za vas, pri čemu je potrebno samo da nam javite.

     Odgovori
 4. Velibor

  Poštovani,
  Da li je Basic paket dovoljan za instalaciju woocomerce plugina i podizanje prodavnice na internetu (za početak dok se ne razradi posao)

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Poštovani, za početak vam može biti dovoljan i Basic paket, kasnije, kada se vaš sajt i posao razviju lako možete preći na veći paket u bilo koje vreme.

   Odgovori

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu