Kako da optimizujete WordPress sajt da se lepo prikazuje na mobilnim i tablet uređajima?

Nedavno smo imali pripremljeni tekst pod naslovom “Veb dizajn trendovi za 2015. godinu”. Rešili smo da ga ne objavimo jer je tema već dobro obradjena u regionalnoj blogosferi. Umesto toga odlučili smo da pažnju posvetimo tekstovima koji će na konkretan način pomoći korisnicima da se prilagode novim trendovima i neophodnim izmenama. Ovo je jedan od njih.

U aktuelnim predviđanjima i preporukama stoji da je optimizacija sajtova za mobilne pregledače neophodan zadatak ukoliko ga već do sada niste obavili. Zašto je to neophodno jasno nam je iz primera svakodnevnog života i bez sprovođenja posebnih analiza. Dovoljno je obratiti pažnju na to koje uređaje ljudi najčešće koriste u svakodnevnoj komunikaciji, javnim mestima i saobraćaju.

Vredno je pomenuti da se nekoliko firmi za analizu tržišta slaže oko toga da je trećina svih bankarskih transakcija u 2014. godini obavljena uz pomoć mobilnih računara (tablet računari i smart telefoni). Na osnovu ovog podatka može se grubo pretpostaviti koliko njih upravo koristi iste uređaje za pregled interneta, čitanje, istraživanje i pretraživanje baš možda i vašeg sajta.

Mobilna verzija WordPress sajta?

Responsive dizajn ili priključak?

Jedan od najpopularnijih, reklo bi se najlakših, je nabavka WordPress teme koja se oslanja na responsive dizajn. Prosto rečeno, odlika ovog dizajna je da automatski prepoznaje veličinu prozora pregledača interneta i na taj način prilagođava prikaz sajta. Rezultati mogu biti potpuno zadovoljavajući. Jedna tema prilagođava se različitim uređajima, bilo da je u pitanju telefon, tablet, ekran stonog ili prenosnog računara. Međutim, ovo rešenje zahteva novu temu i sva prateća podešavanja i izmene koje treba obaviti. Zahteva kompletan redizajn sajta.

responsive dizajn slika 1

Nešto bezbolnije rešenje koje se može primeniti u prelaznom periodu i koje ne zahteva redizajn WordPress sajta jeste priključak koji omogućava zasebnu mobilnu verziju sajta koja će biti prikazivana korisnicima koji dolaze posredstvom mobilnih telefona i tableta. Stari dizajn možete zadržati  i on će i dalje biti prikazivan na velikim ekranima (stoni i laptop računari) kao i do sada.

Procedura je jednostavna. Dovoljno je da instalirate priključak kroz kontrolnu tablu vašeg sajta i aktivirate ga. U zavisnosti od ugrađenih mogućnosti, moći ćete da podešavate mobilnu verziju vašeg sajta i utičete na sadržaje i načine za prikaz istih. Evo nekoliko priključaka koji vam mogu pomoći:

WPtouch priključak

Ovaj priključak predstavlja popularno rešenje. Omogućava prikaz mobilne verzije sajta i dolazi sa podrazumevanom temom pod imenom Bauhaus. Tema je prilagodljiva i može se uticati na boje, logo sajta, ikonice generalno, fontove i ikonice opcija deljenje preko društvenih mreža.

wp-touch-prikljucak-za-wordpress

Lako se može odrediti broj članaka koji će se prikazivati na početnoj stranici. Na isti način određene kategorije se mogu isključiti iz prikaza ukoliko ne želite da budu prikazane korisnicima prenosnih računara manjih ekrana. Podrazumevana tema uključuje i po rečima zadovoljnih korisnika, slajder bogat opcijama.

Profesionalna verzija ovog priključka košta 49$ i ima četiri dodatne teme i tri dodatna priključka (modula): priključak za keširanje mobilne verzije sajta, priključak za responsivnost slika i priključak koji prikazuje sadržaje namenjene samo korisnicima sa mobilnim uređajima.

Priključak se može instalirati direktno iz WordPress kontrolne table ili preuzimanjem za ručno instaliranje preko FTP klijenta odavde: https://wordpress.org/plugins/wptouch/

 WP Mobile Detector priključak

WP Mobile Detector prepoznaje da li posetilac pregleda sajt uz pomoć običnog mobilnog telefona ili smartfona. Automatski detektuje do 5000 uređaja i na osnovu rezultata prikazuje odgovarajuću temu. Za obične mobile telefone ovaj priključak isključuje sve slike i naprednije elemente HTML programiranja tako da se stranice učitavaju što brže. Za pametne telefone automatski prilagođava veličinu slika, umanjuje ih i podešava veličini ekrana ako su prevelike.

wp mobile detector prikljucak za wordpress

Priključak ima pet podrazumevajućih tema koje se mogu okarakterisati kao minimalističke. Profesionalna verzija košta 50$, donosi još pet mobilnih tema i uređivač. Podržava i mobilno oglašavanje preko servisa kao što je AdSense.

Priključak se može instalirati direktno iz WordPress kontrolne table ili preuzimanjem za ručno instaliranje preko FTP klijenta odavde: https://wordpress.org/plugins/wp-mobile-detector/

 Jetpack priključak donosi svoj mobilni modul

U sklopu Jetpack priključka nalazi se i modul za prikazivanje sajta na mobilnim računarima. U pitanju je jednostavan, prost za postavljanje i minimalistički funkcionalan priključak koji jednostavno radi svoj posao. Može se reći da mu je nedostatak upravo to što ima malo opcija. Sva podešavanja svode se na određivanje prikaza članaka na početnoj strani i stranicama arhiva, odnosno, da li će se prikazivati celi članak ili njegov isečak.

jetpack mobilni modul wordpress

Ovaj priključak je u potpunosti besplatan, može se instalirati direktno iz WordPress kontrolne table ili preuzimanjem za ručno instaliranje preko FTP klijenta odavde: https://wordpress.org/plugins/jetpack/

Napomena: Uz Jetpack dobijate i mnoge druge module koji vam možda nisu potrebni ili ih ne želite. Pre instalacije razmotrite spisak modula koji dolaze uz ovaj priključak.  

WP Smart Mobile Theme priključak

wp smart mobile wordpress prikljucak slika 2

I ovaj priključak je besplatan, ali nudi mnogo više opcija. Lako možete postaviti svoj logo ili birati stranicu koja će biti prikazana kao početna. Google Analitika i AdSense se mogu dodati na mobilnu verziju sajta. WP Smart Mobile dolazi sa tri teme u kojima se lako mogu menjati boje fonta i pozadine. Takođe je omogućen i odabir izbornika koji će biti prikazivan u mobilnoj verziji sajta i ova opcija ne zavisi od glavnog izbornika koji se prikazuje na temi namenjenoj velikim ekranima.

wp smart mobile wordpress prikljucak

 

Priključak se može instalirati direktno iz WordPress kontrolne table ili preuzimanjem za ručno instaliranje preko FTP klijenta odavde: https://wordpress.org/plugins/wpsmart-mobile/

WiziApp priključak

Koristi HTML5 tehnologiju kao osnovu svog dizajna. Kroz podešavanja je omogućena integracija Google Analitike i AdSensa. Može se odabrati i izbornik koji će se prikazivati na mobilnim uređajima. Teme su izmenjive i prilagodljive.

wiziapp wordpress prikljuack

Priključak dolazi sa mobilnom temom pod nazivom Smooth Touch. Sedam dodatnih tema dostupno je po ceni od 49$ za svaku. Takođe, ako vam je to previše, možete plaćati godišnju članarinu (69$) i na taj način imati pristup svim temama, možete ukloniti i brendiranje i imati pravo na tehničku podršku tokom članarine.

Priključak se može instalirati direktno iz WordPress kontrolne table ili preuzimanjem za ručno instaliranje preko FTP klijenta odavde: https://wordpress.org/plugins/wiziapp-create-your-own-native-iphone-app/

WordPress Mobile Pack priključak

Ovaj priključak koristi responsivni dizaj kako bi se prilagodio različitim ekranima prenosnih uređaja. Donosi jednu temu i šest maski. Lako se može izvrišiti izmena boja i slovnih likova. Pored toga, može se dodati logo po izboru i grafički elementi koji će prikaz vašeg sajta učiniti vizuelno prepoznatljivim.  Google Analitika se lako može integrisati dodavanjem UA-000000-01 koda.

wp mobile pack wordpress prikljucak

Pored dodatnih šest maski za temu koje se slučajnim odabirom prikazuju na početnoj stranici, postoji mogućnost za lako dodavanje dodatnih slika koje će biti prikazane.

Priključak se može instalirati direktno iz WordPress kontrolne table ili preuzimanjem za ručno instaliranje preko FTP klijenta odavde: https://wordpress.org/plugins/wordpress-mobile-pack/

Optimizacija sajta neophodna je u prelaznom periodu

U ovom trenutku razvoja tehnologije neophodna je ovakva optimizacija sajta kako bi se prikaz bolje prilagodio uređajima preko kojih se vrši pregledanje. Optimizacije, promene i nova prilagođavanja mogu da budu čak teške, naročito u ovom, prelaznom periodu kada su susreću načini dizajna, veličine ekrana i nove navike pregledanja interneta. Ako pogledamo trendove kao što su responsivni dizajn ili futuristički pristup TheGrid projekta, novi načini programiranja i dizajniranja unapred računaju na sve vrste uređaja i veličine ekrana. Aktivna planska optimizacija više neće biti toliko neophodna. Do tada, ipak, moraćemo da svoju ponudu što bolje prilagodimo zahtevima posetilaca.

Šta smo mi uradili?

Možete primetiti da je AdriaHost blog optimizovan za prikaz na mobilnim i tablet uredjajima. Mi, napredni kakvi jesmo, rešili smo da ne koristimo nijedan WordPress dodatak. Nacrtali smo željeni izgled bloga i napravili smo zaseban template koji će naš sajt da koristi samo za blog. Optimizaciju smo uradili isključivo putem CSS stilova, uz 1070px Grid sistem.

Proces prilagodjavanja postojeće teme je zahtevao dosta više vremena od instaliranja WP dodatka ili kreiranja responsive WordPress teme ‘od nule’, ali se nadamo da vam se svidja novi facelift našeg bloga.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , ,

One Response

Trackbacks/Pingbacks

  1. SEO greške koje treba izbegavati - 16 јуна, 2015

    […] U jednom ranijem tekstu, potrudili smo se da vam olakšamo ovaj posao i pripremili smo uputstvo koje će vam pomoći u tome: Kako da optimizujete WordPress sajt da se lepo prikazuje na mobilnim i tablet uređajima […]

Submit Comment