Kako da pratim posećenost svog sajta?

od strane | SEO i Marketing sajta

Postoji više načina da pratite posećenost Vašeg sajta, na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou. Ovde ćemo Vas uputiti u dva najčešće korišćena alata za praćenje posećenosti Vašeg sajta, odakle dolaze Vaši posetioci, koje strane najviše gledaju, koliko dugo se zadržavaju na Vašem sajtu i slično.

Google Analytics

Eksterna analiza Vašeg sajta, servis koji omogućava praćenje statistike o Vašem sajtu, trenutno najpopularniji alat za vodjenje ovakve vrste evidencije.

Prvi korak 

Otvaranje Google Accounta (naloga) – Idite na stranicu Google Analytics i kliknite na “Sign Up Now”.

 

Drugi korak

Potrebno je da unesete Vašu Gmail e-mail adresu i lozinku.

 

Treći korak

Kliknite na “Sign Up”

Četvrti korak

Potrebno je uneti informacije o adresi sajta, nazivu Accounta, i vremenskoj zoni.

Peti korak

Zatim unesite Vaše ime i prezime, kao i zemlju.

Šesti korak

Poslednji korak kreiranja Google Accounta jeste prihvatanje “user agreement terms and conditions”. Samo čekirajte kvadraditć i zatim, kliknite na “Create New Account”.

Sedmi korak

Ovo je najvažniji korak u procesu instalacije Google Analytics. U ovom koraku Google će Vam dodeliti odredjeni kod. Ovaj kod je jedinstven i morate ga dodati u kod Vašeg sajta ili Vašeg bloga. Dakle selektujte kod:

i prekopirajte ga u kod Vašeg sajta ili bloga pre taga < /body > na svakoj stranici koju želite da pratite. Kada je reč o websajtu, ovo možete uraditi u vama omiljenom programu za html editovanja (ili će vaš webmaster to uraditi umesto vas), a ako koristite Joomla ili WordPress CMS rešenja, postoje dodaci koji Vam omogućuju da dodate samo UI kod, i ceo Vaš sajt će biti praćen Google Analytics-om.

Kada ste ovo uradili, kliknite dugme “Continue” na Google Analytics strani.

Osmi korak

Sada će vam se otvoriti Vaš Google Analytics account, ali neće biti prikazano ništa od podataka. Najverovatnije će vam se prikazivati i žuti trougao sa uzvičnikom u Statusu, ali bez brige. Sledeće što treba da uradite je da kliknete na dugme “Edit”

Deveti korak

U gornjem desnom uglu kliknite na “Check Status”.

Deseti korak

Poruka “Waiting for Data” znači da ste dobro uneli kodove i dobro instalirali Google Analytics, i da počinje prikupljanje podataka. Vaši prvi rezultati buće prikazani u roku od 24h.

Awstats

Drugi način za praćenje posećenosti Vašeg websajta je Awstats, interna analiza Vašeg websajta. Svi hosting paketi AdriaHosta sadrže Awstats u svom cPanelu. Sada ćemo objasniti kako najlakše možete pratiti statistiku svoj sajta uz pomoć Awstats-a.

Prvi korak

Kada se ulogujete u cPanel, pod delom Logs, izaberite Awstats:

Drugi korak

Na sledećem koraku birate domen za koji želite da pogledate statistiku:

Ako posedujete više domena na istom hosting paketu, videćete ih u listi i izabrati željeni domen. Awstats prati statistiku i poddomena, kao i addon domena.

Dobićete prikaz sličan kao na slici:

 

Ceo Awstats je prilično jednostavan, na vrhu svakog dela jasno piše čime se ta sekcija bavi. Awstats se bavi i statistikom Vašeg hosting paketa, koliko ste bandwidtha potrošili, sa kojih je IP adresa pristupano i slično.

Preporučujemo kombinaciju interne i eksterne analize, dakle praćenje statistike preko Google Analyticsa i preko Awstatsa istovremeno, kako bi stvorili prosečnu statistiku, koja je najčešće približna realnoj.
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu