WordPress instalacija i osnovna podešavanja za dobar start

Uputstvo za WordPress instalaciju korak po korak je dobar početak ako ste rešili da napravite svoj novi sajt u WordPressu. Zapisali smo ovde što vam je potrebno da biste ispravno startovali sa svojim sajtom.

wordpress pocetak

Korak 1: Forbidden stranica je ispravna pre instalacije

Zakupili ste hosting i domen, prošao je verovatno jedan dan i vi i dalje ne vidite ništa na vašem domenu (adresa vašeg sajta), već vidite sledeće:

wordpress forbbiden
Forbidden stranica je OK

Ovo je sasvim u redu jer označava da je folder gde treba da se nalaze fajlovi sajta koji rade na toj adresi prazan. U toj situaciji ne postoje dozvole za prikaz bilo čega na toj adresi javno pa se zbog toga javlja Forbidden (prev. zabranjeno). Hajde da na toj lokaciji postavimo WordPress fajlove.

Mala napomena: Koraci od 2-8 su koraci za ručnu instalaciju WordPressa, i deluju malo komplikovano. Ukoliko se ne snalazite, na kraju ovog teksta imate i video uputstvo na srpskom jeziku za brzu instalaciju WordPressa na klik.

Korak 2: Preuzmite WordPress fajlove za instalaciju

Idite na sr.wordpress.org/download/ i kliknite na dugme Preuzmi WordPress. Ovo će pokrenuti preuzimanje fajlova za instalaciju WordPressa.

wordpress instalacija

Fajlove sačuvajte na vašem računaru za početak, a vrlo brzo biće potrebno da ih postavite na hosting. Evo kako:

Korak 3: Postavite WordPress fajlove na hosting

Ulogujete se najpre na vaš cPanel. Podatke za prijavu na cPanel poslali smo vam u mejlu “Informacije o hosting nalogu…” a jedno video uputstvo je ovde Kako da se ulogujem na cPanel.

Tu potražite aplikaciju koja se zove File Manager. Odavde možete upravljati fajlovima na hostingu i raditi upload, download, kopiranje, prebacivanje iz jednog foldera u drugi, ali i brisanje fajlova pa budite oprezni. Ako ovu aplikaciju ne vidite odmah, ukucajte njen naziv u polje za pretragu.

Odmah po otvaranju File manager podrazumevano otvara /home/ime-korisnika lokaciju i ovo nije lokacija gde treba da postavite fajlove WordPressa. Ukoliko je vaš hosting nov i tu podižete prvi sajt, lokacija gde treba da postavite fajlove je /public_html folder pa ga otvorite. Ovaj folder je prazan, odnosno tu je samo cgi-bin folder. Kliknite na dugme Upload:

cpanel file manager

Otvoriće se stranica koja omogućava da sa vašeg računara podignete fajlove na vaš hosting. Kliknite na Select File:

cpanel manager upload file
Upload WordPress fajlova

Tada će se otvoriti prozor koji prikazuje foldere i fajlove koji se nalaze na vašem računaru. Ovde odaberite WordPress fajl koji ste malo pre sačuvali na računaru, odaberite ga jednim klikom a zatim i kliknite na Open:

Kada se upload fajla završi, prikazaće se zeleno obaveštenje sa 100% natpisom. Tada kliknite na link Go Back i to će vas vratiti u folder gde je fajl uploadovan.

I ovo je ono što sada treba da se nađe u /public_html folderu:

Korak 4: Raspakivanje WordPress fajlova na hostingu

Uradili smo upload WordPress fajlova koji su zapakovani u .zip paketu. Hajde da ih raspakujemo. Kliknite desnim klikom na WordPress zip paket i odaberite opciju Extract:

extract files cpanel

cPanel će vas pitati da li ovde želite da uradite raspakivanje, pa slobodno potvrdite klikom na dugme Extract File(s):

public_html

Vrlo brzo pojaviće se izveštaj o raspakivanju pa slobodno kliknite na Close u donjem desnom uglu tog obaveštenja. Po raspakivanju, ovo će biti sadržaj foldera:

Ako ostavite sve ovako kako jeste, vaš sajt će raditi iz foldera koji se vidi na slici iznad – folder pod nazivom wordpress. Ovo za posledicu ima da sajt radi na sledećoj adresi vaš-domen.rs/wordpress. Da bi vaš sajt radio na lepoj adresi koja glasi vaš-domen.rs, potrebno je da sve fajlove iz foldera /public_html/wordpress prebacite u /public_html.

Uđite sada u folder wordpress i odaberite sve fajlove. Sve fajlove birate odjednom tako što kliknete na dugme Select all, a kada su svi fajlovi odabrani kliknite desnim klikom na bilo koji odabrani fajl i odaberite opciju Move:

U prozoru koji se otvori, cPanel će vas pitati gde želite da prebacite odabrane fajlove i tu već stoji lokacija gde ste sada. Samo obrišite deo “wordpress” i kliknite na Move File(s). Ovo će prebaciti fajlove u /public_html folder što će za posledicu imati da sajt radi direktno na domenu vaš-domen.rs umesto na vaš-domen.rs/wordpress.

Ovaj prazan folder koji je ostao možete obrisati. Vratite se jedan korak nazad klikom na dugme Up One Level, kliknite desnim klikom na folder wordpress i odaberite opciju Delete. Deo sa fajlovima je završen. Idemo sada na kreiranje baze podataka, možete zatvoriti File Manager i vratite se na početnu stranicu cPanela.

Korak 5: Kreiranje baze podataka za WordPress sajt

U cPanelu potražite aplikaciju MySQL Databases. Kada je otvorite, prva opcija je Create New Database. Potrebno je da unesete ime baze podataka po želji. Prefiks ne možete menjati i uvek nosi naziv korisnika cPanela. Kada unesete naziv koji želite kliknite na Create Database i sačuvajte ovaj naziv negde sa strane (kopirajte celi naziv, primer linoginf_imebazepodataka1).

Kada se baza napravi, prikazaće se zeleno obaveštenje pa samo kliknite na link Go back da biste nastavili dalje ovde. Sada treba napraviti korisnika te baze podataka.

Videćete deo MySQL Users Add New User. U polje Username unesite korisničko ime za korisnika baze po želji. U polja Password i Password (again) unesite lozinku za tog korisnika. Možete koristiti i Generator lozinki, a tačan naziv korisnika i lozinku zapišite sebi negde sa strane, isto kao što ste uraditi i sa bazom podataka. Da kreirate korisnika kliknite na Create User dugme:

Po kreiranju korisnika baze dobićete ono zeleno obaveštenje pa ponovo kliknite na Go Back link. Potrebno je još da povežemo bazu sa korisnikom.

Pri dnu stranice postoji opcija Add User To Database. U padajućem meniju User treba da bude odabran korisnik kojeg ste napravili. U padajućem meniju Database treba da bude odabrana baza podataka koju ste napravili, a onda kliknite i na Add dugme.

Otvoriće se Manage User Privileges stranica. Štiklirajte opciju ALL PRIVILEGES, a zatim kliknite na Make Changes da bi to bilo sačuvano.

mysql baza podataka

Sada je bitno da ste sa strane sačuvali ime baze podataka, korisnika baze i lozinku koju ste postavili za bazu podataka. Završili smo sa cPanelom pa ga možete zatvoriti.

Korak 6: Povezivanje WordPressa sa bazom podataka

Uradili smo glavno i najteže, WordPressovi fajlovi su postavljeni na hosting, kreirana je i baza podataka koju će WordPress koristiti. Ukucajte adresu sajta u internet pregledač (engl. browser). Ovo treba da se pojavi na sajtu:

wordpress instalacija

Kliknite na dugme krenimo! kako biste započeli instalaciju WordPressa. Ovde sada unosite parametre baze podataka koje ste malo pre zapisali sa strane. Kada ih unesete kliknite na dugme Pošalji.

wordpress instalacija

Ako su podaci tačni (ako ste ih lepo upisali), pojaviće se ekran sa potvrdom. Tada kliknite na Pokreni instaliranje.

Korak 7: Instalacija WordPressa

Ovo je bitno sada. Unesite naslov vašeg sajta. Ovo je glavni naslov i dobro je da bude kao naziv vaše firme ili bloga (ako ste bloger, na primer). Korisničko ime će vam trebati za pristup, izbegavajte “admin” i “administrator” zbog brute-force napada i pokušaja hakovanja. Stavite složenu lozinku i tačnu email adresu koju pratite i kojoj imate pristup.

Tu je i opcija kojom određujete da li ćete biti vidljivi za internet pregledače. Možda je dobro da sada štiklirate ovu opciju dok pravite sajt, pa kada završite sajt možete je isključiti u Podešavanja – Čitanje.

Zapišite korisničko ime i lozinku negde sa strane, jer će vam trebati za pristup. Kliknite na dugme Instalirajte WordPress da biste instalirali.

wordpress postupak

A ovo je potvrda o uspešnoj instalaciji WordPressa.

Sa instalacijom smo završili, pa idemo dalje.

Korak 8: Ulogujte se na WordPress sajt

Na vaš novi sajt uvek se prijavljujete tako što na adresu sajta dodate nastavak /wp-admin/ pa ako vaš sajt radi na adresi vaš-sajt.rs, adresa za pristup administraciji sajta je vaš-sajt.rs/wp-admin/

Ovako izgleda WordPress kada se ulogujete pa istražite i upoznajte se sa opcijama:

wordpress dashboard

Korak 9: Proverite naslov, podnaslov, vreme i datume, ćirilica

Idite na Podešavanja – Opšta. Ovde proverite glavni naslov, ali i podnaslov. Ljudi često zaborave da promene podnaslov pa im stoji “Само још једно Вордпресово веб место”. Postavite neki smisleni podnaslov. Ovde podešavate i jezik na sajtu, vremensku zonu, oblik datuma i vremena, kao i da li će se preslovljavati ćirilični linkovi u latinične. Ukoliko želite da se ćirilični linkove preslovljavaju u latinične, imate opciju koju treba štiklirati.

Da sačuvate ova podešavanja na kraju imate dugme Sačuvaj izmene.

Korak 10: Podesite permalinkove – stalne veze

Ovo je važno i nalazi se u Podešavanja – Stalne veze. WordPress podrazumevano gradi linkove kao vaš-sajt.rs/2019/02/25/primer-clanka/. Savetujemo da odaberete opciju Naziv članka kao vrsta linka pa će tada link izgledati ovako vaš-sajt.rs/primer-clanka/. Nikako nemojte birati prvu opciju sa slike ispod jer se pokazalo kao loše za pretraživače.

permalinks

Korak 11: Instalirajte WordPress temu

Temu menjate u Izgled – Teme. WordPress dolazi sa par tema podrazumevano i one su prilično minimalne. Ako želite neku drugu temu, možete klikniti na dugme Dodaj novu.

wordpress tema

Otvoriće se WordPressov repozitorijum tema gde možete pretraživati i na jedan klik instalirati nove teme. Kada pronađete neku koja vam se svidi, samo kliknite na dugme Postavi i tema će biti instalirana:

Pogledajte i naš raniji tekst o odabiru profesionalne teme za WordPress ovde Gde kupiti premium temu za WordPress, a ovde pogledajte i koji su to 10 načina da izmenite svoju WordPress temu.

Korak 12: Instalirate sigurnosni plugin za zaštitu sajta

Da bi vaš sajt bio zaštićen, potrebno je da instalirate neki sigurnosni plugin. U ranijem tekstu smo preporučili nekoliko pluginova koji će vam pomoći, a vi istražite i instalirajte samo jedan. Wordfence može biti od koristi čak i ako ste početnik. Tekst je ovde: WordPress pluginovi za detektovanje malicioznog koda i zaštitu

Korak 13: Instalirajte i podesite SEO plugin

SEO plugin vam je potreban da biste kontrolisali kako će vaš sajt prikazivati sadržaje pred Google-om. Kada objavite stranicu ili tekst, biće potrebno da popunite SEO polja kako biste tačno dali do znanju Google-u šta se tu nalazi. Bez toga, Google će prilično slobodno odlučivati šta će i kako evidentirati u vašim sadržajima. Tekst o jednom takvom pluginu smo zapisali ovde: Uputstvo: WordPress SEO by Yoast.

Korak 14: Obrišite Zdravo svete! i Zdravo, ovo je komentar i Primer strane

Uz WordPress dolazi i jedan članak kao primer pod naslovom Zdravo svete! Možete ga obrisati jer nije baš profesionalno da se taj članak vidi na vašem sajtu. Obrišite ga u Članci-Svi članci klikom na opciju Pomeri na otpad.

wordpress članak

Takođe, dolazi vam i jedan komentar kao primer pod naslovom Zdravo, ovo je komentar. Ovaj komentar će biti obrisan automatski kada obrišete i članak Zdravo svete! a sve nove komentare na nove tekstove možete pratiti u Komentari:

Postoji i Primer strana koja je tu da biste videli gde su stranice. Možete je obrisati u StraneSve strane:

wordpress strana

Korak 15: Počnite sa radom, napravite stranice, napišite prvi članak

Za neki dobar početak, napravite stranice preko kojih ćete predstaviti ono što nudite ako ste firma, ili o čemu pišete ako ste bloger. Neke osnovne stranice su Početna, Blog, O nama (Autor, O meni), Kontakt. Kasnije možete dodavati nove, a sve to radite u Strane – Sve strane i kliknete na dugme Dodaj novu.

Nove članke – tekstove, pišete u Članci i kliknete na dugme Dodaj novi:

Kada budete pisali tekstove i pravili nove stranice, obavezno pročitajte i SEO – optimizacija teksta, slika i veza u postovima. Ne zaboravite da napravite kategorije za vaše tekstove jer ćete ih tako jednostavno grupisati u zavisnosti od teme koju obrađujete. Ako nemate kategorije ili ne označite kada pišete tekst, WordPress će taj tekst staviti u Uncategorized, što čitaoci baš ne vole da vide. Kategorije pravite u Članci – Kategorije.

Korak 16: Napravite meni (izbornik) i sredite ga

Kada pravite nove stranice i pišete tekstove trebaće vam i meni koji će to prikazati na vašem sajtu radi lakše navigacije posetilaca. Idite u Izgled – Izbornici i u Ime izbornika napišete naziv koji će ovaj meni nositi i kliknite na dugme Napravi izbornik:

Kada napravite novi izbornik, sa leve strane pod Dodaj stavke izbornika možete dodati stranice koje će se naći u meniju. Samo štiklirajte stranicu koju želite da dodate u meni i kliknite na Dodaj u izbornik. U Podešavanja izbornika štiklirajte gde će taj meni stajati i kliknite na Sačuvaj izbornik da to sve sačuvate.

Brza instalacija WordPressa preko Softaculousa iz cPanela

Ako su vam koraci od 1 do 8 za instalaciju WordPressa koplikovani, pogledajte video uputstvo za brzu i laku instalaciju WordPressa:

Kako dalje da nastavite sami?

Odavde krećete dalje sami. Mogućnosti su velike, a zavise od toga šta planirate da predstavite na vašem sajtu i kako planirate da to ulepšate i sredite da bi sve bilo funkcionalno i korisno za ljude koji tu dolaze. Evo još tekstova koji će vam biti korisni, pa ovde pronađite besplatne slike i video snimke za vaš sajt, a ovde možete videti kako da na sajtu imate i ćirilicu i latinicu. Da biste uključili lepše fontove na sajtu, pogledajte tekst sa dobrim pluginovima za font. Većina WordPress tema podržava prikaz na različitim veličinama ekrana, ali ako hoćete neke dodatne mogućnosti, pogledajte Kako da se WordPress sajt lepo prikazuje na mobilnim i tablet uređajima. Sve ovo zajedno nalazi se u našoj kategoriji WordPress za početnike, ali ako vam to ne bude dovoljno slobodno iskoristite našu kontakt formu i postavite pitanje.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , ,

2 Responses

 1. Jelena September 19, 2020 at 1:46 am #

  Zdavo,prvo zeli da te pozdravim,sve pohvale za ovao detaljno objasnjenjeza mene kao pocetnika ovo mnogo znaci.sve sam isla korak po korak ali kad sam dosla do instalacije wordpressa ne ide stalno odbija da je greska.Molim za tvoju pomoc cekam odgovor.Imam jos jedno pitanje kako se uklanja u futheru sva prava zadrzana wordpress themes,zelim da tu pise da je moj sajt kad vec imam hosting iiii domen.Pozdrav

  • Ivan Blagojević October 1, 2020 at 3:28 pm #

   Zdravo Jelena, hvala Vam na pohvalama 🙂

   Koju grešku dobijate pri pokušaju instlacije? Da li je sajt kod nas na hostingu?

   Što se tiče podnožja sajta, to ne zavisi od hostinga već od same teme koju koristite. Ukoliko tema to omogućava, tekst u podnožju se može menjati prema potrebi.

Submit Comment