Kako da se povežem na server preko SSH (Linux, Windows i Mac)?

Adriahost u svojoj ponudi ima VPS i Dedicated servere, Linux i Windows servere. Na svim ovim uslugama klijenti dobijaju kompletan Root pristup i sve mogućnosti koje su potrebne da od server mašine naprave mašinu koja će doprineti razvoju poslovanja.

Za povezivanje i upravljanje svojim serverom možete koristiti i WHM/cPanel, međutim, često nije moguće sve obaviti iz grafičkog interfejsa i zato je potrebno potražiti pomoć SSH konekcije.

Šta je SSH (Secure Shell)? 

Secure Shell je šifrovani mrežni protokol za upravljanje mrežnim sistemima na siguran način korišćenjem nesigurne mreže (interneta). SSH omogućava da se korisnici povezuju na relaciji računar-server preko sigurne veze. Na ovaj način svi podaci se šifruju tako da postaju nečitljivi licima koja ne treba da imaju pristup ovim podacima.

Konkretna namena ovakve vrste povezivanja je da vam obezbedi brz i siguran način da izvršite određeni zadatak na vašem serveru. Na primer, možete restartovati određeni servis ili kompletan server ukoliko nijedan drugi način ne daje rezultate.

SSH povezivanje sa serverom

Računar sa Windows operativnim sistemom

Da biste uspeli da se povežete sa vaših serverom koristeći Windows operativni sistem, preuzmite najpre PuTTY izvršni fajl odavde:

http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html

Nakon preuzimanja fajla, nije potrebno da ga instalirate, dovoljno je da ga pokrenete (kliknite dva puta na preuzeti fajl). Otvoriće se prozor gde treba uneti IP adresu servera, port i kliknuti na dugme Open da biste se povezali:

Otvoriće se komandni terminal gde je potrebno da upišete username i password podatke. Ukoliko želite da se ulogujete kao root (najviše privilegije), ukucajte root za Login as i stisnite Enter. Sledeće što treba uneti je password, pa obratite pažnju na to da ukoliko ste kopirati lozinku (Copy), paste uradite tako što ćete samo kliknuti desnim klikom u unutrašnji deo terminala.

Imajte u vidu da unos lozinke nije vidljiv i neće se pojaviti ni lozinka ni simboli umesto nje. Nakon unosa lozinke stisnite Enter.

Za računare sa Linux i Apple Mac operativnim sistemima

I na Linux i na Apple Mac računarima možete koristiti Open SSH. Dovoljno je da otvorite Terminal i ukucate sledeće:

ssh username@hostname.domain.ext

ili

ssh username@ipaddress

Obratite pažnju da username zamenite sa korisničkim imenom sa kojim pristupate, dok hostname.domain.ext ili ipaddress menjate sa hostname imenom ili IP adresom. Ako pristupate koristeći root korisnika, upisujete root@hostname.mojsajt.rs ili root@91.201.129.561

Ukoliko koristite Ubuntu operativni sistem, Open SSH možete instalirati koristeći sledeću komandu:

sudo apt install openssh-server

Za korisnike Apple Mac uređaja, SSH dolazi podrazumevano ali je SSH Deamon isključen. Potrebno je da ga aktivirate koristeći sledeću komandu:

sudo systemsetup -setremotelogin on

Za stopiranje SSH Deamon-a potrebno je ukucati sledeće:

sudo systemsetup -setremotelogin off

Za proveru SSH statusa koristite sledeće:

sudo systemsetup -getremotelogin

Pažljivo sa SSH podacima i akcijama koje primenjujete

Bitno je da čuvate sve svoje podatke za pristup vašem serveru. Nemojte da dozvolite da vaši podaci dođu u posed osoba koje ne treba da imaju pristup i koje mogu slučajno ili namerno ugroziti vaš rad. Podjednako je bitno da sam rad ne ugrozite vi sami. Kada pristupite serveru preko SSH konekcije videćete da se sve odvija brzo i efektno. Jednom komandom možete restartovati server ili određeni proces pa budite krajnje pažljivi i dobro isplanirajte svaku akciju pre nego što pritisnete Enter.

Kompletne ponude naših servera možete videti na sledećim stranicama:

Sva pitanja možete nam postaviti koristeći našu kontakt formu ili direktno iz vašeg klijentskog naloga.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Tags: , , , , ,

2 Responses

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kako dodati dedicated IP adresu na VPS ili Dedicated serveru - July 27, 2017

    […] Za dodavanje novih adresa, povežite se sa vašim serverom koristeći SSH pristup uz pomoć podataka koje ste dobili ranije. Može vam koristiti i uputstvo za povezivanje sa serverom preko SSH. […]

  2. Како додати дедикејтед ИП адресу на Дедикејтед серверу - October 9, 2017

    […] За додавање нових адреса, повежите се са вашим сервером користећи SSH приступ уз помоћ података које сте добили раније. Може вам користити и упутство за повезивање са сервером преко SSH. […]

Submit Comment