Kako napraviti jednostavan Drupal web sajt za jedan sat koristeći AdriaHost?

od strane | Izrada sajta

Instalacija Drupal sajta na Adriahost serveru

Drupal je CMS (engl. Content Management System) platforma za postavljanje i upravljanje veb sajtovima. Ako ste imali prilike da radite sa WordPress-om, može se reći da je način održavanja donekle sličan, ali će vam ipak biti potrebno malo strpljenja dok uvidite osnove i shvatite na koji način funkcionišu alati za upravljanje, gde se nalaze i kako se dodaju novi. Čak iako niste radili ni sa jednim drugim CMS-om nećete imati problema da se snađete i pokrenete jednu od najmoćnijih platformi za upravljanje sajtovima na internetu.

AdriaHost je obezbedio jednostavno click-to-install rešenje koje će umesto vas instalirati i postaviti Drupal CMS na mestu koje ste odredili za svoj novi sajt. Uslov za pokretanje veb sajta je posedovanje hosting prostora i domena, pa ako to već niste uradili pogledajte i odaberite iz naše ponude rešenje koje će vam najviše odogovarati. Prostor za vaš sajt možete odabrati ovde: Hosting paketi. Adresu za vaš novi sajt odaberite na sledećoj stranici: Domeni.

Jednom kada ste se obezbedili neophodne resurse za vaš sajt, možete pokrenuti instalaciju Drupal-a. Postupak je lak čak i bez dodatnog predznanja.

Instalacija Drupal veb sajta preko Softaculous aplikacije iz cPanela

Otvorite cPanelpolje Find počnite da kucate Softaculous. Kliknite na ime aplikacije kada se pojavi u ponuđenim rezultatima.

 

Instalacija Drupala preko Softaculousa slika 1

U levom panelu nalazi se spisak svih skripti koje možete instalirati uz pomoć Softaculous-a. Kliknite na Portals/CMS, pronađite Drupal i kliknite na njega. Nakon toga, u desnom panelu potrebno je kliknuti na dugme Install da bi proces instalacije bio započet.

Instalacija Drupala preko Softaculousa slika 2

Najpre odaberite izdanje Drupala koje želite da instalirate. Izdanje birate u delu Choose the version you want to install.

Nakon toga, u Choose Domain, odaberite domen gde želite da instalirate Drupal. Obratite pažnju ukoliko imate više domena i odaberite pravi.

Ukoliko želite da Drupal bude instaliran u određenom folderu vašeg domena, unesite ime foldera. Ukoliko želite da Drupal bude instaliran u korenu domena, polje In Directory ostavite praznim (obrišite bilo koji unos iz njega).

Instalacija Drupala preko Softaculousa slika 3

U odeljku Site Settings, unesite ime vašeg budućeg sajta. Ovu stavku možete promeniti kasnije tokom uređivanja sajta pa se ne morate puno zadržavati oko nje.

U delu Admin Account, unesite korisničko ime za administratora, lozinku i email adresu. Vodite računa da ove podatke zabeležite negde sa strane ili ih upamtite. U suprotnom, nećete moći da pristupite administracionom delu Drupala i uređujete svoj sajt.

Da pokrenete instalaciju, dovoljno je da kliknete na drugme Install. Ukoliko želite da podatke o instalaciji prosledite na određenu email adresu, pre nego što kliknete na dugme Install, unesite email adresu u predviđeno polje.

Instalacija Drupala preko Softaculousa slika 4

Instalacija ne traje dugo i ubrzo ćete dobiti ekran kao na slici ispod. Tu možete videti link za pristup administracionom delu Drupala gde je pri logovanju potrebno uneti podatke za administratora koje ste kreirali ranije.

Instalacija Drupala preko Softaculousa slika 5

Drupal je sada instaliran i vi imate svoj sajt. Njegov izgled je prilično jednostavan, ali uz nekoliko izmena čak i početnik može učiniti da sajt bude potpuno drugačiji, privlačan i pregledan. U daljem tekstu možete videti i kako da to uradite.

drupal instalacija slika 7


Izmena imena sajta u Drupalu

Jednom kada se ulogujete u administrativni deo vašeg sajta, na vrhu ekrana videćete opcije koje se nalaze u Toolbaru. Ove opcije predstavljaju prečice do najbitnijih postavki održavanja.

Da promenite ime sajta, u Toolbaru kliknite na opciju Configuration.

Drupal podesavanja izmena imena sajta slika 1

Potražite odeljak System, kliknite na Site information:

Drupal podesavanja izmena imena sajta slika 2U polju Site name upišite novi naziv sajta. U polju Slogan upišite opis sajta. Ako želite možete promeniti i e-mail adresu.

Drupal podesavanja izmena imena sajta slika 3Kada izvršite izmene sačuvajte ih klikom na dugme Save configuration.

Drupal podesavanja izmena imena sajta slika 5

Promene će nastupiti odmah i možete videti rezultate:

Drupal podesavanja izmena imena sajta slika 4


Instalacija i promena teme u Drupalu

Da biste promenili temu, u Toolbaru na vrhu ekrana, potražite opciju Appearance (na slici označeno brojem 1) i kliknite na nju.

Drupal kako promeniti temu slika 1

Otvoriće se stranica za upravljanje izgledom. Možete videti temu koja je podrazumevano uključena, ali i instalirati nove teme.

Za instalaciju nove teme potrebno je kliknuti na link pod nazivom themes u rečenici Alternative themes are available (na slici označeno brojem 2).

Drupal kako promeniti temu slika 2

Link vodi do stranice za preuzimanje tema (modula i drugih potrebnih dodataka). Da biste došli do teme koja najbolje pristaje vašim potrebama možete zadati parametre pretrazi:

  • Maintenance status : Stanje održavanja. Ako odaberete Actively mainteined, zahtevaćete teme koje su aktivno održavane. (na slici označeno brojem 3)
  • Development status : Status razvoja teme. Ako odaberete Maintenance fixes only zahtevaćete teme koje su napravljene i stabilne, ali i dalje mogu dobiti ispravke putem ažuriranja (update) ukoliko ih bude bilo. (na slici označeno brojem 4)
  • Core compatibility : Kompatibilnost sa jezgrom (osnovom) Drupala. Odaberite verziju Drupala koju ste instalirati kako bi dobili teme prilagođene njoj. (na slici označeno brojem 5)
  • Status : Odaberite Full projects za najbolje rezultate. (na slici označeno brojem 6)
  • Sort by : Sortiranje prema učestalosti upotrebe, autoru, nazivu, datumu. Ako odaberete Most installed, dobićete najčešće instalirane teme što može značiti da su ujedno i potvrđeno dobre, ali istovremeno i da ih mnogo ljudi već koristi (što nije dobro ako želite da se istaknete). (na slici označeno brojem 7)

Search : Kliknite na dugme Search jednom kada odredite parametre pretrage. (na slici označeno brojem 8)

Drupal kako promeniti temu slika 3

Pronađite temu koja vam odgovara (možete je videti klikom na opciju Theme Live Demo). Da bi tema bila instalirana najpre mora biti preuzeta na računar, pa u pregledu teme u tabeli Downloads, pod naslovom Download kliknite na paket sa temom (na slici označeno brojem 8).

Drupal kako promeniti temu slika 4Otvoriće se prozor za čuvanje paketa na računaru pa odaberite mesto gde će biti smešten i sačuvajte (na slici označeno brojem 9).

Drupal kako promeniti temu slika 5

Vratite se ponovo na Appearance stranicu za uređivanje izgleda sajta. Kliknite na dugme Choose File (na slici označeno brojem 10).

Drupal kako promeniti temu slika 6Otvoriće se prozor u kome treba pronaći temu koju ste preuzeli i smestiti na računar. Odaberite datoteku i otvorite je klikom na dugme Open (na slici označeno brojem 11).

Drupal kako promeniti temu slika 7Za podizanje teme na sajt kliknite na dugme Install (na slici označeno brojem 12).

Drupal kako promeniti temu slika 8Tema će biti instalirana preko Update menadžera i možete je uključiti klikom na opciju Enable newly added themes (na slici označeno brojem 13).

Drupal kako promeniti temu slika 9Otvoriće se stranica sa temama. Pronađite temu koju ste podigli. Ako odaberete opciju Enable (na slici označeno brojem 14), to znači da se odabrana tema sada može upotrebiti za sajt(još uvek nije vidljiva na sajtu), ali ako odaberete opciju Enable and set default (na slici označeno brojem 15) tema će biti aktivirana za upotrebu i postavljena kao vizuelni identitet sajta.

Drupal kako promeniti temu slika 10

Nakon postavljanja tema dobićete obaveštenje koje izgleda baš kao na slici ispod. Iako deluje zloslutno, trougao sa uzvičnikom samo obaveštava da trenutno nema informacija za ažuriranje teme (ali može ih biti u budućnosti).

Drupal kako promeniti temu slika 11U zavisnosti od teme koju ste odabrali za instalaciju vaš sajt već sada izgleda svežije i lepše (kliknite na sliku ispod za uvećanje).

Drupal kako promeniti temu slika 12


Kreiranje About stranice

Kreiranje About ili bilo koje druge stranice je jednostavno. U Toolbaru na vrhu ekrana kliknite na Content (ili na prečicu ispod Toolbara – Add content).

Drupal kreiranje About Me stranice slika 1

Otvoriće se stranica sa svim sadržajima koje imate na sajtu (tekstovi i stranice, ako ih imate, kada ih budete imali). Da dodate novi tekst ili stranicu kliknite na opciju Add content.

Drupal kreiranje About Me stranice slika 2

Za dodavanje nove stranice kliknite na Basic Page:

Drupal kreiranje About Me stranice slika 3

U polju Title unesite naslov, ime stranice. U polju Body unesite sadržaj. Drupal podrazumevano nema alate za uređivanje teksta i dodavanje sadržaja kao što su slike i video materijal (o dodavanju alata pročitajte dalje u tekstu ispod podnaslova CKEditor i IMCE modul).

Drupal kreiranje About Me stranice slika 4

Pošto je u pitanju AboutO meni ili O nama stranici potrebno je postaviti link na početnoj stranici koji će voditi do nje. Kada upišete sadržaj u polju Body, odmah ispod pronađite Menu settings i označite opciju Provide a menu link.

Drupal kreiranje About Me stranice slika 5


 Dodavanje modula osnovnoj Drupal instalaciji

Moduli omogućavaju da Core (osnova Drupala) bude proširen kada su mogućnosti u pitanju. Drupal iza sebe ima odličnu, posvećenu zajednicu koja razvija i module koji se jednim imenom često nazivaju “contrib modules”. Svi moduli (kao i teme) mogu se pronaći na sledećoj stranici:

https://www.drupal.org/project/project_module

Admin menu modul i uputstvo za instalaciju modula

Podrazumevani Toolbar na vrhu ekrana pruža prečice do administrativnih alata, međutim Admin menu modul predstavlja adekvatnu, praktičniju i bolje zamenu koja štedi vreme i klikove. Admin menu modul ima padajuće menije i podmenije koji u mnogo čemu olakšavaju rad, snalaženje i traženje potrebnih alata.

Da instalirate ovaj modul posetite stranicu Moduli za Drupal. Iskoristite parametre pretrage kako bi dobili što bolje rezultate (kao kod pretrage tema, opisano napred u tekstu).

Admin Menu modul slika 1Kada u rezultatima pretrage dobijete jedan pod nazivom Administration menu, preuzmite ga i sačuvajte na računaru. Procedura se ne razlikuje od one za instalaciju tema, pa kliknite na paket koji odgovara vašoj verziji Drupala, odredite gde će biti uskladišten na vašem računaru i sačuvajte ga (Save).

Admin Menu modul slika 2Jednom kada je modul sačuvan na vašem računaru, u Toolbaru potražite opciju Modules i kliknite na nju. Otvoriće se stranica sa listom instaliranih modula. Kliknite na opciju Install new module.

Admin Menu modul slika 9

Otvoriće se stranica za instalaciju novih modula. Kliknite na dugme Choose File.

Admin Menu modul slika 3

U otvorenom prozoru pronađite modul koji ste preuzeli i sačuvali na računaru. Označite ga i kliknite na dugme Open.

Admin Menu modul slika 4Modul će biti brzo instaliran, a nakon toga dobićete obaveštenje koje je prikazano na slici ispod. Da aktivirate modul kliknite na opciju Enable newly added modules.

Admin Menu modul slika 5

Otvoriće se tabela sa svim instaliranim modulima. Pronađite Administration menu i Administration menu Toolbar style. Da sačuvate podešavanja obavezno kliknite na dugme Save configuration.

Admin Menu modul slika 6

 

U tabeli modula pronađite modul Toolbar i uklonite oznaku ispred njega (to će isključiti podrazumevani modul Toolbar).

Admin Menu modul slika 7Još jednom kliknite na dugme Save configuration. Proverite kako sada izgleda vaš Toolbar na vrhu ekrana.

Admin Menu modul slika 8

Na ovaj način vršite instaliranje svih modula u Drupalu.


CKEditor modul

Drupal podrazumevano nema WYSISYG uređivač teksta i materijala. WYSISYG je skraćenica od What You See Is What You Get i predstavlja uređivač koji imate prilike da koristite možda u MS Office paketu ili LibreOffice-u. Neophodno je da pored instalacije modula preuzmete i paket CKEditor i raspakujete ga na određenu lokaciju. Pa idite redom.

Da instalirate ovaj modul pronađite njegov paket na sledećoj stranici i instalirajte ga kao što ste naučili napred u ovom tekstu:

https://www.drupal.org/project/ckeditor

Koristite sada Admin menu toolbar koji ste instalirali i kliknite na Modules, pronađite novi modul pod nazivom CKEditor i aktivirajte ga unošenjem oznake u adekvatno polje i klikom na dugme Save configuration.

Drupal CKEditor Module slika 1

Posetite sada i stranicu na kojoj treba preuzeti CKEditor:

http://ckeditor.com/download

Preuzeti paket raspakujte u sites/all/modules/ckeditor/ckeditor direktorijum vaše instalacije Drupala.

Drupal CKEditor Module slika 3

Koristeći Admin menu idite na Content – Add content – Article i vidite kao vam se sada dopada uređivač teksta, odnosno, njegovi alati kojih sada ima u mnogo većem broju. Ako niste zapamtili kako je uređivač izgledao ranije, pogledajte Kreiranje About stranice u ovom tekstu i uporedite sa slikom ispod.

Drupal CKEditor Module slika 2


IMCE modul

Ovaj modul služi za dodavanje slika vašim sadržajima. U pitanju je pregledač i uplouder koji radi sa CKEditorom. IMCE možete preuzeti sa ove stranice:

https://www.drupal.org/project/imce

Nakon instalacije ne zaboravite da ga uključite. Na stranici Modules pronađite IMCE u tabeli sa instaliranim modulima i označite adekvatno polje.

Drupal IMCE modul slika 1

Povežite sada IMCE sa CKEditorom. Koristite Admin menu toolbar i idite na Configuration – Content Authoring – CKEditor. U tabeli Profiles u profilu Advanced kliknite na opciju edit.

Drupal IMCE modul slika 2

Otvoriće se opcije za uređivanje profila, kliknite na File Browser Settings:

Drupal IMCE modul slika 3

U sledećim stavkama postavite IMCE kao podrazumevani file browser biranjem iz padajućeg menija:

  • File browser type (Link dialog window)
  • File browser type (Image dialog window)
  • File browser type (Flash dialog window)

Drupal IMCE modul slika 4Sačuvajte izmene klikom na dugme Save na dnu stranice.


  Pathauto i Token moduli

Podrazumevani modul koji omogućava ručno uređivanje putanja (izgleda linkova) dobro radi svoj posao. Međutim Pathauto modul nudi dodatna podešavanja i više prostora za upravljanje. Pathauto modul zahteva i instalaciju Token modula (dalje u tekstu), pa morate i njega instalirati.

Da instalirate Pathauto modul preuzmite paket sa linka: https://www.drupal.org/project/pathauto

Zatim instalirajte i Token modul preuzimanjem paketa sa linka: https://www.drupal.org/project/token

Oba modula instalirajte postupkom objašnjenim napred u tekstu. Nakon instalacije u tabeli modula označite za uključivanje (enabled) Pathauto i Token module i kliknite na dugme Save configuration.

Drupal Pathauto module slika 1Promene možete videti ako otvorite već kreiranu stranicu ili članak. U URL path settings (odmah ispod Body unosa za tekst i druge sadržaje) istražite nove opcije:

Drupal Pathauto module slika 2Dodatna podešavanja možete obaviti ako kliknete na opciju Configure URL alias patterns.

Drupal Pathauto module slika 3


Views modul

Views modul dolazi kao sastavni deo Drupala u verziji 8, ali može se instalirati i koristiti i u sadašnjoj stabilnoj i prepuručenoj verziji. Omogućava prikazivanje velikog broja vrsta sadržaja počev od običnih lista pa do pregleda slajdova (slideshow). Views zahteva i prisustvo Chaos tool suite (ctools) modula pa ih instalirajte jedan za drugim.

Paket za Views modul preuzimite ovde i instalirajte ga po već opisanom postupku napred u tekstu: https://www.drupal.org/project/views

Paket za Chaos tool suite modul preuzmite ovde: https://www.drupal.org/project/ctools

Kao i do sada, oba modula uključite u tabeli Moduls označavanjem adekvatnog polja ispred imena modula i klikom na dugme Save configuration.

U Admin menu tollbaru potražite unos Structure i klinite na njega. Možete videti nove opcije i različite elemente koje možete dodavati vašim sadržajima. Istražite i isprobajte one za koje procenite da će najbolje pristajati vašem sajtu.

Drupal Chaos tool module Views


Quicktabs modul

Drupal quicktab modulSigurno ste na nekim sajtovima primetili sadržaje (u sidebar-u obično) sa tabovima u kojima možete videti najposećenije ili najnovije stranice, poslednje komentare i datoteke koje se najčešće preuzimaju. Quicktabs upravo tome služi – pomaže vam da kreirate blokove koji ne zauzimaju mnogo prostora upravo zbog opcije tabova, odnosno, jezičaka (kako ih zovu).

Quicktabs možete instalirati preuzimanjem paketa odavde: https://www.drupal.org/project/quicktabs

Nakon instalacije označite ga u tabeli Moduls, zatim kliknite na Structure (Admin menu toolbar – Structure). Odaberite Quicktab. Dodajte novi Quicktab klikom na opciju Add Quicktabs Instance. Nakon kreiranje novog unosa, kliknite na blocks administration page i odredite u kom bloku će se nalaziti vaš novi Quicktab. Iako sada deluje komplikovano, jednom kada isprobate videćete da nije.

Drupal quicktab modul slika 2


Block

Sada kada imate dovoljno modula za rad želećete da dodate i nekoliko funkcija u sidebar (panel desno ili levo od glavnog sadržaja, u zavistnosti od teme) svog sajta. Idite na sledeću lokaciju: Structure – Blocks  (u Admin menu toolbar-u).  Pronađite Recent content(prikazuje najsvežije sadržaje) i kao mesto njegovog prikazivanja odaberite First sidebar.

Drupal blocks slika 1Kliknite na Save blocks i zatvorite podešavanja. Sačekajte da se stranica osveži i videćete da je novi blok dodat u vaš sidebar. Ako ste pratili uputstva od početka vaš sajt može izgledati baš kao na slici ispod (kliknite na sliku za uvećanje).

Drupal blocks slika 2

 

Osnovna Drupal postavka

Ovo uputstvo vam omogućava da instalirate Drupal i ovladate osnovnim delovima sajta. Nećete potrošiti više od jednog sata za podizanje Drupal sajta, uključujući tu i instalaciju i uporedno čitanje ove stranice. Za sve dodatne izmene, istraživanje i traženje najboljeg rešenja biće vam potrebno više od jednog sata, ali ako uzmemo neko prosečno vreme koje se izdvaja za izradu sajta, to svakako ne može biti previše čak i da su dani u pitanju.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu