Kako napraviti originalne fontove

od strane | Interesantno, Izrada sajta, Photoshop uputstva

AdriaHost - Kako napraviti fontove

Zašto neko, pojedinac ili firma, reši da napravi sopstvene fontove? Razloga je nekoliko, a na prvom mestu je originalni dizajn, zatim isticanje i prepoznatljivost, cena i “krojenje” po meri.

Iako postoji mnogo fontova koji se mogu preuzeti, pa i koristiti u komercijalne svrhe potpuno besplatno, to i dalje nije garancija da se među njima može pronaći odgovarajući font. Čak ni plaćeni, premium, set fontova i dalje ne garantuje savršeno poklapanje sa idejom, dizajnom i predstavom. To nije nešto sa čime se treba pomiriti, pa ukoliko raspolažete resursima i znanjem, možete napraviti sopstene fontove i uklopiti ih baš onako kako vi želite.

Kreiranje fontova nije teško, ali za najbolje rezultate potrebno je i malo dodatnog zalaganja, istraživanja, testiranja, malo više crtanja i ekvivalentno svemu tome i neophodno vreme da se sve to završi. Uz pomoć ovog teksta možete ispratiti proces kreiranja fontova, pa čak i napraviti svoj prvi font.

Potrebni programi za kreiranje fontova

Za crtanje fontova potreban je program za vektorsko crtanje, Adobe Illustrator ili Inkscape. Za “pakovanje” i generisanje fontova dobro rešenje može biti FontForge i ovaj program će biti korišćen u ovom uputstvu. Besplatan je i jednostavan za korišćenje. FontForge ima i mogućnost direktnog crtanja fontova, ukoliko ne želite da instalirate Illustrator ili Inkscape.

Svrha programa za crtanje je kreiranje slike fonta i izvoz u .svg formatu. Slika u .svg formatu dalje uvozi se u FontForge za svako slovo, na samom kraju vrši se generisanje fontova, odnosno, priprema instalacionog paketa.

Crtanje fontova

Otvorite program za vektorsko crtanje i napravite novi dokument veličine 1000 x 1000 px (File – New). Nećete pogrešiti ni ako odredite da veličina bude 100 x 100, ali dobićete obaveštenje pri generisanju fontova da je preporučljivo da to bude 1000 x 1000.

Nacrtajte prvo slovo uz pomoć omiljene ili planirane četkice. Ako želite da za svoj font koristite lični rukopis, možete crtati na običnom belom papiru sa dobrim crnim markerom i sve to skenirati. Sva skenirana slova potrebno je uvesti u Illustrator tako što ćete otvoriti svaku sliku i uraditi Trace (Window – Image Trace) kako bi slika bila pripremljena za dalje čuvanje.

Adriahost - crtanje fontova u illustratoruJednom kada završite kreiranje prvog fonta na jedan od navedenih načina, sačuvajte ga (Save As) pod odgovarajućim imenom i kao format označite da to bude .svg (Save as type).

Ponovite postupak za svaki font. Napravite velika slova, mala slova i brojeve, tačke, zapete, upitnike.

FontForge – uvoz fontova

Jednom kada je sa crtanjem završeno, otvorite FontForge. U prvom prozoru koji je otvoren odaberite opciju New za nove fontove.

FontForge - kreiranje novog fonta

Otvoriće se tabela sa označenim poljima za svako slovo. U svako predviđeno polje sada treba dodati po jedan font koji ste ranije crtali. Kliknite najpre na slovo koje želite da dodate kako bi polje bilo odabrano.

FontForge - uvoz fontovaUvezite crtež slova uz pomoć kombinacije tastera na tastaturi Ctrl + Shift + i. U prozoru koji je otvoren najpre naznačite format datoteke koju tražite i odaberite SVG. Pronađite crtež koji pripada slovu koje ste odabrali u polju, označite ga klikom i kliknite na dugme Import.

FontForge - uvoz fontova u SVG formatuPonovite isti postupak za svako slovo, veliko i malo, brojeve i interpunkcijske znake.

FontForge - pregled uvezenih slova

Podešavanje imena fonta

Ako u ovom trenutku izvršite generisanje fontova dobićete datoteku pod imenom Untitled. Da bi font imao svoj naziv koji ste mu vi osmislili kliknite na Element – Font info. U polje Fontname i Name For Humans unesite naziv koji ste planirali. Pogledajte i ostala polja i unesite neophodne podatke. Sve ove detalje možete kasnije menjati čak i nakog generisanja fonta. Sačuvajte izmene klikom na dugme OK.

FontForge - Promena imena fonta

Generisanje fonta i priprema paketa

Ako ste završili sve što je navedeno napred idite na File – Generate Fonts… Najpre odaberite lokaciju na kojoj će paket biti sačuvan i kliknite na dugme Generate. Instalacioni paket biće napravljen i sačuvan tamo gde ste naznačili.

Generisanje fonta - FontForgeOvakav font, odnosno, njegov instalacioni paket instalirate isto kao i svaki drugi font koji ste koristili do sada. Da vidite rezultate u pregledu fonta dovoljno je da dva puta kliknite na dobijeni instalacioni paket (slika ispod). Da instalirate font kliknite na dugme Install.

Pregled i instalacija fonta - FontForge

Nakon instalacije font možete isprobati i koristiti u bilo kom programu. Možete ga koristiti u dizajnu, Photoshop i Illustrator, ili u pisanju MS Office, LibreOffice i bilo kom drugom programu koji se koristi fontovima.

Isprobajte naš probni font i počnite da mislite o vašem

Za svrhu ovog teksta napravljen je jedan font i možete ga preuzeti ovde: AdriaHostFont. Napravljen je za manje od jednog sata, ali ima samo velika i mala slova i brojeve bez interpunkcijskih oznaka. Cilj nije bio napraviti savršeni font, već primer drugačijeg, originalnog fonta. Ovaj font rađen je slobodnom rukom uz pomoć grafičke table. Kao što se na slici iznad vidi, font sadrži tačkice koje se ne viđaju često i nisu deo standarnog pisma. Na isti način možete i vi dopustiti mašti na volju i napraviti delo koje će istaknuti ono što prikazujete i dozvoliti mu da bude upamćeno. Razmislite i krenite sa crtanjem. Napravite svoj font.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

5 Komentari

 1. Jelena

  Odličan članak. Trebaju mi srpska slova za jedan font, probaću da se igram.
  Hvala puno.

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Pozdrav Jelena, hvala vama na čitanju :). Isprobajte, nije potrebno puno vremena za kreiranje ovakvog fonta i pritom možete naučiti nešto novo. Pozivamo vas da rezultate podelite sa nama. 🙂

   Odgovori
 2. Marina Radaković

  Dobro veče. Naišla sam na vaš članak i jako mi se dopao, ali pošto nemam nikakvog iskustva ne snalazim se. Naime, imam instaliran Adobe ilustrator i Forge Font, ali ne znam ih koristiti. Pošto sam učiteljica, trenutno imam veliku potrebu za korištenjem pisanih slova ćirilice i latinice po Pravopisu Matice srpske, a takav font za sada ne postoji pripremljen za korištenje u Wordu. Imam želju da napravim taj font, ali nemam dovoljno znanja. Zanima me da li ste možda snimili detaljno video objašnjenje pravljenja fonta i da li mi mogli tako pomoći? Zanima me i cijena iste usluge. Mogu Vam i poslati oblik slova koje trebam. Hvala vam unaprijed.

  Odgovori

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu