Kako restartovati dedicated server

od strane | Serveri i VPS

restart servera

Ovo je uputstvo za restartovanje VPS ili Dedicated servera korišćenjem WHM panela ili SSH konekcije. Korisnici Dedicated servera mogu restartovati svoje servere i direktno iz klijentskog naloga, ali ukoliko to nije dovoljno ovde možete naučiti i kako da to uradite na alternativne načine.

Zašto restartovati server?

Postoji više razloga zašto i kada treba restartovati server. Najčešće je to zbog primene novih zakrpa softvera, testiranja mogućnosti ponovnog pokretanja servera kao i merenja vremena u sklopu Disaster recovery planiranja. Ukoliko nemate test server za merenje i testiranje, restart na produkcionom serveru pokreće se u časovima najmanje aktivnosti, odnosno tokom noći.

U krajnjem slučaju, restart može biti rešenje za veliki problem kada ni jedna druga opcija ne daje rezultate.

Postoji nekoliko načina, dok ćemo ih mi izložiti načine počev od najlakšeg:

Restart Dedicated servera iz klijentskog naloga

Korisnici dedicated servera mogu lako da restartuju svoj server direktno iz klijentskog naloga. Ovde nije potrebno da koristite WHM ili SSH, dovoljno je da se ulogujete na svoj klijentski nalog i odete na uslugu servera koji koristite.

Ovde možete restartovani server klikom na dugme Reboot:

Napomena: Reboot se primenjuje u slučaju da problem nije moguće rešiti na drugi način. Tokom restarta, vaš sajt i mejlovi neće raditi.

restart servera iz klijentskog naloga

Kako restartovati servise iz WHM-a?restart servera i servisa

Ukoliko vam situacija to dozvoljava, u WHM-u možete restartovati određene servise bez restartovanja kompletnog servera.

Dovoljno je da se ulogujete u vaš WHM i u polje za pretragu ukucate “restart“.

Odmah ispod, u rezultatima pretrage, možete videti sekciju Restart Services gde možete zasebno restartovati: DNS Server, FTP server, HTTP Server (Apache), IMAP Server, Mail Server (Exim), PHP-FPM i SQL Server (MySQL).

Ova opcija je preporučljiva ukoliko ste identifikovali “krivca” za problem na serveru i znate da će restartovanje tog servisa vratiti server u funkciju. Na primer, ako imate određeni problem sa Mail Serverom, nećete zbog toga restartovati kompletan server, već samo Exim.

Primer: Za restart Mail servera, kliknite na Mail Server (Exim), a zatim i na dugme Yes. Odmah zatim, mail server će biti restartovan.

exim restart

Kako uraditi System Reboot iz WHM-a?restart servera system reboot

Za razliku od restarta servisa, System Reboot će pokrenuti restart celog servera i svih servisa na njemu. Imajte u vidu šta ovo podrazumeva i razlikujte dva načina na koji se može to obaviti.

U oba slučaja potrebno je da se ulogujete na WHM i u polje za pretragu ukucajte “restart” ili “system reboot“. Sekcija koju tražite je System Reboot.

  • Graceful Server Reboot – ovo je korisna opcija jer ovaj način restarta omogućava serveru da najpre zatvori sve “user-level” procese i sačuva podatke o tome pre nego što se sistem restartuje.
  • Forceful Server Reboot – ovaj način restartuje server bez obzira na procese koji su aktivni. Ovde će biti ignorisane i sve greške koje se mogu javiti pri restartu na ovaj način.

Obratite pažnju i uvek primenite način koji vam situacija omogućava. Ne primenjujte Forceful Server Reboot ukoliko ne morate.

Kako restartovati servise preko SSH-a?

Kada se desi da niste u mogućnosti da pristupite preko WHM-a i da na taj način restartujete servise, pokušajte da se povežete na server koristeći SSH. Ukoliko je konekcija ispravna restartovanje pojedinačnih servisa možete uraditi koristeći komandu po sledećem modelu:

  • Za servere sa CentOS, CloudLinux™, Red Hat® Enterprise Linux (RHEL) 6, ili Amazon Linux koristite putanju do servisa (service zamenite imenom određenog servisa):

/etc/rc.d/init.d/service restart

  • Za servere sa CentOS 7, CloudLinux 7, ili RHEL 7, koristite sledeću komandu gde je service-name ime servisa koji želite da restartujete:

systemctl restart service-name.service

Kako uraditi System Reboot preko SSH-a?

Ovaj način ostavite za kraj kao poslednju opciju:system reboot i restart preko ssh

  • Ulogujte se na SSH
  • Za restart servera ukucajte sledeću komandu:

sudo reboot
Imajte u vidu da je najlakše ukucati ove dve reči navedene napred, pobrinite se da ste pre toga dobro proverili druga rešenja i da ni sa jednim niste imali uspeha.

Budite pažljivi pre svake odluke

Ukoliko nemate programera koji održava vaš sajt i server za vas, budite pažljivi pri odluci da restartujete server. Korisnici mogu doći do ideje da restartuju server kada sajt ne radi usled greške u programskom kodu sajta, pa imajte u vidu da restart u ovom slučaju neće rešiti problem. Konkretno i u ovakvom slučaju problem se rešava popravkom programskog koda na sajtu.

Adriahost pruža uslugu zakupa Dedicated i VPS servera iz jednog od najboljih data-centara na svetu. U ponudi se nalaze kako serveri koji rade sa Linux-om, tako i serveri sa podrškom za Windows operativne sisteme. U zavisnosti od potrebe klijenata, na raspolaganju je WHM/cPanel kontrolni panel, ali na zahtev mogu biti instalirani i operativni sistemi kao što su Ubuntu, FreeBSD ili CentOS.

Za pitanja i pomoć, slobodno nam pišete koristeći našu kontakt formu.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu