Kako zaraditi preko Upwork-a?

od strane | Internet zarada

Da li se i vi uhvatite za glavu kada u periodu od 10-15. u mesecu zavirite u poštansko sanduče, sednete i pootvarate one nama „najdraže “ koverte koje se nazivaju računi? Sa prosečnom platom u Srbiji, to nije nimalo prijatno iskustvo. Ali možda ja imam rešenje za vas.

Pošto sam posedovao predznanje iz oblasti informacionih tehnologija i kako bi mi to rekli: zna čovek sa kompjuterima, krenuo sam da istražujem o mogućnostima kako zaraditi neki dodatan prihod na Internetu. Čitao sam dosta motivacionih priča, o tome kako su pojedini zaradili hiljade i hiljade dolara monetizujući sadržaj korišćenjem raznih tehnika, pa sam tako kao početnik radio PPD marketing, u prevodu, ubacivao sam neki lažan sadržaj, koji bi bio interesantan ljudima, i kada bi ga oni preuzeli na svoj računar videli bi ustvari da je to scam[1]. Od toga nije bilo vajde, te sam se opet vratio na početak i igrom slučaja sam pronašao Upwork.

Upwork je vodeća svetska platforma za rad preko interneta, koji broji više miliona freelancera (honoraraca), a sto je za nas najbitnije, mnogo ljudi sa ovih prostora je tamo. Konkretno, Srbija prednjači, i završila je prethodnu godinu kao 5. po zaradi u Evropi. Sve ovo me je zainteresovalo, da se konačno zaustavim na jednom mestu, i krenem da gradim svoju karijeru kao freelancer.

[1] Scam – Pojam koji znači da je nešto lažno, nepostojeće, smišljeno.

Registracija i sređivanje profila

Kroz sve ovo sam prošao te ću u narednom delu preći na stvar, čitajući ovo, garantujem da će te kroz mesec dana, možda i ranije, ako imate sreće, početi da zarađujete. Da, garantujem. Prva stvar je naravno registracija:

upwork prijava
Unesite validne podatke a to će Upwork i proveriti pošto je puno varalica

Kao i svaka druga registracija, i Upwork traži od vas da unesete važeće podatke,  ovde budite tačni kako bi, kao i svakog drugog korisnika,  Upwork što brže ubacio u sistem, i kako bi što pre mogli da se bacite na uređivanje profila. Kada potvrdite mail adresu, moraćete da im ostavite  Skype account, kako bi servis koji Upwork koristi “Aristotle Integrity” (sistem za verifikaciju i ispravnost podataka), mogao da verifikuje verodostojnost vaših podataka. Zakazaće intervju sa vama, sve što treba da uradite je, kada se javite na poziv, gledate u kameru tih par sekundi i to je to. Kada verifikujete account, na profilnoj stranici pojaviće se zeleni Checkmark (kukica).

Ključna stvar u dobijanju poslova na Upwork-u je sređenost profila sa kojeg krećete da gradite karijeru, ukoliko napišete dobru ponudu, prva stvar što će klijent da gleda je profil, pa je na vama i da ga zadržite malo.

upwork profil

Imajte na umu da sređivanje profila može i da potraje, ne treba srljati i misliti: „e sad kad sam se registrovao, idem odmah tražiti posao“, ako ste sa takvom namerom došli na Upwork, ovog momenta prestanite čitati ovo.  Obratite pažnju na vaše veštine u “skill” sekciji. Ovde se vi deklarišete u čemu ste dobri, a u čemu ne, to naravno možete pri samom odabiru i testirati, i ukoliko položite testove sa visokim ocenama, stičete pravo da uđete u specijalne grupe posvećene baš tim veštinama, a samim tim imate veću prednost da dobijete posao.

Kod Portfolio sekcije, kao početnik možete da postavite neke vaše ranije radove, konkretno offline radove. Jer kako niste imali nijedan posao na Upwork-u do tad, nemate bukvalno šta da stavite tu. Naravno prilikom postavljanja sadržaja u Portfolio, imate opcije da opišete šta ste radili, kada, kako itd.

Ja ovim putem samo sažeto prepričavam na šta treba da bacite oko, ukoliko poznajete imalo Engleskog jezika, za svaku opciju, ne samo na profilu, nego uopšteno, imate detaljno pojašnjenje, a kako ja nemam pergament od sto metara da pišem, preći ću na ono što je bitno. Pisanje ponuda za posao i bidovanje.

Upwork Skills
Upwork Skills
Portfolio na Upworku
Portfolio na Upworku

Prvi posao?

Prvo što treba da uradite kada počnete da birate za koji će te posao da šaljete ponudu jeste da odaberete reon u kojem ste dobri. To nisam napomenuo gore da vas ne bih zbunjivao ali prilikom registracije imate opciju da birate u kojem će te polju da radite. Za početak, moj lični savet je da krenete kao Admin Support freelancer, tu se poslovi dobijaju relativno lako, nisu teški i klijenti ne zahtevaju previše. Prednjače istraživanja po internetu, rad u excelu, wordu i tako dalje.

ponude

Krenite kao Admin Support freelancer, veća mogućnost za dobijanje posla

Kada pronađete posao koji vam odgovara, i za koji mislite da ste sposobni red je da se pišu ponude. Ovde je jedna stvar bitna, nikad, ali nikad ne pišite ponude ukoliko poslodavac već nema iskustva, ili nema bar TRI zelena kružića na svom profilu, i dva su dovoljna, ali kada posetite klijentov profil pogledajte “award ratio”, ako je preko 50%. Ovde takođe možete da šaljete ponude. Da se razumemo, možete vi u vašem reonu da šaljete kome hoćete, ali ovo su saveti kako bi se što pre vinuli u profit. Dobiti prvi posao je najteže, posle toga, sve će ići kao podmazano.

ponude3

Radite sa zapadnjacima, izbegavajte Indiju, Pakistan, Bangladeš…

Tako će te se osigurati, novac će vam pre početka posla biti stavljen na ESCROW (Upwork ga koristi kao posrednika između vas i poslodavca).

E sad, vidite da u desnom delu imate prozor u kome trebate da pišete ponudu. Prva stvar što trebate da uradite je da poželite dobar dan poslodavcu, da kažete nešto lepo za početak i tek onda da krenete pisati, zašto ste baš vi pravi za taj posao, šta biste uradili a smatrate da drugi ne bi. Najbitnije od svega, ukoliko što pre želite da dobijete posao i počnete zarađivati jesu šta?? Video ponude.

To je način na koji sam stekao mnogo klijenata, sa kojima i dan danas sarađujem, plaćaju me van Upwork-a za svašta i to je jedna stvar koja će Vas odvojiti od drugih. Lepo upalite vašu kamericu, gledajte u nju, nasmejte se, pričajte o poslu, unesite malo humora, budite opušteni i videćete da od deset ponuda koje pošaljete u prvih par dana, bar troje će vam uzvratiti. Garantovano. Klijenti više vole da vide, umesto da čitaju, i dan danas sam u kontaktu sa njima, za svaku sitnicu me pozivaju i ja im izlazim u susret. To je ključ do uspeha. Stvoriti vezu između vas i klijenta.

Načini isplate

Kada dođete do prvog novca na Upwork, naravno da će te ga želeti u svom novčaniku. Da bi novac prešao put od Upwork-a do vašeg novčanika, postoji nekoliko opcija. Za naše prostore preporučio bih svima Skrill. Veoma brza registracija, male provizije na bankomatima, i uz sve to, na kućnu adresu će vam stići kartica, a potom i PIN kod. Održavanje kartice je 10 eura, koje će vam Skrill naplatiti kada primite prvi novac, ili možete i sami da uplatite preko računa. Pored preporučenog Skrill-a, imate mogućnost , novac možete primati direktno na Vašu kreditnu karticu, ili čekom. Ali ne bih preporučio ove dve opcije jer su provizije velike.

Zaključak

Bidujte realno, ne tražite za posao koji vredi dvadeset dolara, trideset. Vremenom, kad steknete kredibilitet, onda se upuštajte u pregovaranja oko cene, dolar dva više i te kako znači. Pogotovu u našoj zemlji. Gledajte da tražite „hourly“ poslove, računica pokaže da se više zaradi, a pošto je minimalan rate na Upwork 3$, nedeljno možete imati lep prihod, ukoliko Vam klijent omogući veći broj radnih sati.

Doćićete danas sutra u situaciju da raditi za 8$ po satu kao i ja, a trenutno od poslodavca imam 25 autorizovanih radnih sati. To vam je 200$ nedeljno, pa to pomnožite sa 4. Više nego fin prihod za jednog svežeg diplomca, koji kao i svi, po prijemu diplome ide na biro. Naučite malo engleskog, prođite kroz Upwork detaljno, i za mesec dva, eto vam još jedne plate. Samo radite i to će se isplatiti.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi):

25 Komentari

 1. sopranovsky

  Super tekst, sviđa mi se što ovo budi nadu da se ne mora zarađivati radom od 9 do 5 u nekoj kancelariji. Jedino što treba je preuzeti odgovornost i rizik, neka je sa srećom!

  Odgovori
 2. miroslav

  Odličan tekst i čestitke na Elance uspehu.
  Ja sam poslednjih nekoliko meseci proveo na freelancer.com gde sam radio sve i svašta i za neke poslove me nusu platili, za neke sam naplatu čekao mesecima. Izbegavajte taj sajt jer nema escrowa a projekti mogu ostati zauvek otvoreni i nikad niko ne mora da vam plati. Nedavno sam prešao na Elance i vidi se da je druga priča. Radim u writing kategoriji i posle desetak bidova sam ubô prvi posao tako da je moguće. Stvar je u tome što Elance daje mnogo manje bidova nego Freelancer pa bidujete samo na poslove koje stvarno želite da radite. Manje je bidova na poslovima nego na Freelanceru, i poslodavcima je olakšana selekcija. Propratno pismo na Elance prima dovoljno znakova da možete poslati ceo primer nekog vašeg članka ako ste u ovoj kategoriji. Najveća zarada se ostvaruje kada uspostavite saradnju izvan sajta – to je znak da ste se izgradili i da nećete imati rizik od previše praznog hoda.

  Odgovori
 3. Marko

  Ja sam ovo iskopao na youtube-u, da li je moguce? Sta mislite…?

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Pozdrav! Ukoliko mislite na visinu zarade, moguće je zaraditi taj iznos ali to je stavka koja zavisi i od ostalih ponuđača usluge. Što se tiče samog objašnjenja, trebalo bi probati :).

   Odgovori
 4. Milena M

  Da li je potrebno i koliko znanje engleskog jezika. Imam osnovno znanje, ali nisam vesta u pisanju…?

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Poštovana Milena, nije neophodno, ali ako želite da radite za nekog ko traži tekstove na engleskom, potrebno je i da umete da ih napišete ispravno. Ovde možete pronaći i poslove za koje nije potreban engleski jezik, pa ukoliko poznajte druge jezike možete dobiti priliku. 🙂

   Odgovori
 5. Sonja

  Pozdrav! Da li PayPal pravim pre nego sto krenem da radim i zaradjujem ili kasnije?

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Pozdrav Sonja, možda je najbolje da odmah otvorite Paypal nalog jer vam može koristiti i za druge potrebe, pored toga što ćete unapred imati spreman nalog kada krenete da zarađujete.

   Odgovori
 6. Jovana

  Zdravo, verovatno jedina imam problem ove vrste, ali svakako molim za pomoc ako imate ideju za resenje istog. Naime, u toku popunjavanja profila na Upworku, uocila sam gresku, nisam mogla da se vratim unazad, pa mi je resenje bilo da obrisem account. Krenula sam ispocetka sa popunjavanjem, medjutim ukucavsi email, iskocilo mi je obavestenje da je email povezan sa neaktivnim nalogom, pa ukoliko zelim da nastavim sa njim kontaktiram Upwork help support ili da menjam adresu. Posto ne zelim da menjam adresu, iz nekih licnih razloga, obratila sam se robotu sa Upwork help centra, ali robot kao robot, nudi neka oprecna resenja, nijedno povezano sa mojim problemom. Da li znate gde bih mogla “kliknuti“ da verifikujem taj email koji je umemorisan i zablokiran.
  Hvala puno!

  Odgovori
 7. Jelena

  Pozdrav!
  Da li mi mozete reci zasto ne zele da mi prihvate profil na Upwork-u? Pokusala sam dva puta, popunila sve uredno, medjutim i dalje mi ne prihvataju prijavu.
  Hvala unapred

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Pozdrav Jelena, zaista ne znamo 🙂 Da li ste kontaktirali Upwork sa ovim pitanjem?

   Odgovori
 8. Vasa

  Pozdrav zanima me kada napravim PayPal nalog da li postoji sekcija na profilu u kojoj ga unosim ili informacije dajem direktno klijentu kada treba da se uplati novac?

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Pozdrav, sve radite preko Upwork sajta inače bi mogli da budete penalizovani ako komunicirate sa klijentom van Upworka. Najbolje je da se upoznate sa pravilima ili kontaktirate Upwork za dodatna pitanja.

   Odgovori
 9. Dusan

  Evo ja cekam mesec dana poslao 10 zahteva sve korektno odradjeno i niko ne odgovara po satu mi stoji 7.5$
  moze neka pomoc ne znam sta da radim,ili kako da vas kontaktiram neki link neki fb insta bilo sta

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Pozdrav Dušane, pronalaženje klijenata preko Upworka može da bude teško u početku dok ne sakupite dovoljno iskustva i radnih časova. Predlažemo da umesto čekanja, krenete da šaljete zahteve i dalje sve dok ne počnu da se javljaju klijenti. Srećno 🙂

   Odgovori
 10. Nada

  Poštovani,

  Juče sam otvorila upwork i počela da se javljam na ponude.

  Trenutno mi piše 4 available connects

  Zanima me kako dobijamo nove konekcije kad ih potrošimo?

  Hvala

  Odgovori
 11. Branka

  Pozdrav,

  Zanima me da li je moguca uplata novca na Visa karticu i to na dinarski racun? I kolika bi onda provizija bila?

  Hvala.

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Pozdrav Branka, najbolje je da proverite sa Upworkom ili vašom bankom. Deluje nam da to nije moguće.

   Odgovori
 12. Mile

  Da li prilikom registracije na Upwork potrebno podeavati neke portove na ruteru? (Tako mi kaže drugar, i da mu treba user i pass od mog rutera da bi to namestio). Malo sam skeptičan…

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Nismo čuli za takva podešavanja, moguće da se drugar šali sa vama ili je nešto drugo u pitanju 🙂

   Odgovori
 13. Iva

  Zanima me oporezivanje prihoda, ipak porezna prati transakcije. Dali je kod nas freelancing ispod radara i na koji najbolji nacin naplacivati usluge bez problema. Dali je paypal najbolja opcija ipak se veze na racun ili pioner koji kazu je bolja opcija. Ako se covjek bavi ovim poslom ne zeli se bakcati papirologijom i otvareanjem firme zbog poreza jer pruza usluge… Nismo zakonski regulisani… Pa ispada da nas kad tad reteoaktivno mogu oguliti za povrat poreza… Vas savjet i misljenje?

  Odgovori
 14. Ljubica

  Pozdrav. Imala bih pitanje u vezi poreza koji se naplacuje nakon zaradjenih 200 e kao freelancer(nasla sam podatak da se prihodi do 200 e ne oporezuju, a sve preko toga se oporezuje 20% + jos neki iznosi). Nije mi najjasniji deo oko oporezivanja. Inace, nameravam da se bavim povremeno freelance-om jer uskoro stize beba pa bih da se aktiviram malo plus da steknem nova znanja. 🙂
  Zahvaljujem se na odgovoru.

  Odgovori
  • Ivan Blagojević

   Pozdrav Ljubice, za ovo pitanje ni mi nemamo još uvek čist odgovor. Najbolje je da pratite dešavanja po pitanju oporezivanja i tako se informišete. Ako u međuvremenu mi čujemo nešto novo i sigurno, javićemo 🙂

   Odgovori

Povratna veza/Povratni ping

 1. Kako zaraditi preko Elance-a? | Dobrodosli - […] bio interesantan ljudima, i kada bi ga oni preuzeli na svoj računar videli bi ustvari da je to scam[1].…

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu