Kim Dotcom, MegaUpload i obrisani podaci

od strane | Škrabalica

Kim Dotkom, vlasnik MegaUpload servisa, izjavio da je holandska kompanija LeaseWev obrisala “najmanje 40 petabajta” podataka sa servera Megaupload-a. Iz LeaseWeb-a tvrde da su učinili “svaki razuman i legalan napor” da sačuvaju podatke.

Kim Dotkom je 19. juna javno optužio holandsku hosting kompaniju LeaseWeb da su iznenada obrisali sve sa servera Megaupload-a. Osnivač Megaupload-a nastavlja da se bori sudskim putem širom sveta povodom zatvaranja njegovog file-sharing sajta. Putem Twitter-a je izjavio da su svi korisnički podaci i presudni dokazi za njihovu odbranu uništeni ‘bez upozorenja’. Leaseweb, sa druge strane, brani svoje postupke.

kim

Ubrzo nakon optužbe TorrentFreak je objavio e-mail upućen LeaseWeb-u od strane Dotkomovog advokata, u kome stoji da je Megaupload zapravo tražio čuvanje svih svojih podataka.

“Megaupload zahteva da LeaseWeb sačuva sve informacije, dokumentaciju i podatke koji se odnose na Megaupload, jer bi njihovo uništavanje od strane LeaseWeb-a bilo, izmedju ostalog, kršenje važećih pravila čuvanja podataka gradjanskih parnica i ometanje dokaza u krivičnom postupku, što može izložiti LeaseWeb različitom stepenu odgovornosti,” napisala je Ira Rotken, Dotkomov pravi savetnik. Ovaj deo teksta pojavio se u e-mailu upućenom advokatu LeaseWeb-a u martu 2012. godine.

“Od prvog dana činili smo sve da sačuvamo podatke i očekivali smo da će sud u Virdžiniji doneti presudu o podacima potrošača koja će nam omogućiti da ponovo povežemo servere i korisnike sa njihovim podacima,” izjavio je Dotkom. “LeaseWeb je uništio nadu da ćemo moći to da učinimo.”
Procenio je da je gubitak “oko 40 procenata” od ukupnih podataka Megaupload-a, “najmanje 40 petabajta.”

U pismu Dotkomovog advokata navodi se da je australijska kompanija Istra, ponudila da čak kupi servere ili podake u ime Megaupload-a.

“LeaseWeb je postavio toliko puno prepreka i ne žele čak ni da pregovaraju,” izjavila je Ira Rotken. “LeaseWeb je gluv za bilo kakva pregovore. Njihove takozvane želje za saradnju sa Megaupload-om bile su varka.”

“LeaseWeb B.V. nije bio u pravnoj obavezi da zadrži podatke”

U odgovoru na optužbe, Alex de Joode, viši pravni savetnik leaseWeb-a, napisao je:

LeaseWeb B.V. je svestan e-maila na koji Megaupload upućuje, i ističe da pomenuti e-mail ne menja našu stranu priče ili činjenicu da je LeaseWeb učinio svaki razuman i legalan napor da sačuva podatke Megaupload-a. Megaupload je iznajmio 630 dedicated servera od LeaseWeb-a. Da pojasnimo, ovi serveri nisu bili u vlasništvu Megaupload-a, već ih je LeaseWeb B.V. posedovao ili iznajmljivao. Skoro godinu dana ove servere je čuvao i održavao LeaseWeb B.V. o svom trošku. Zahtev Megaupload-a bio je deo ozbiljnije diskusije dok su serveri još uvek bili online.  Dana 29.marta, 2012. serveri su arhivirani, a inicijalni zahtev Megaupload-a postavljen je pre ovog datuma. Stoga, ne vidim nikakvo neslaganje izmedju naše izjave i činjenica.

LeaseWeb nije primio nikakav odgovor od Megaupload-a na naša razumna i opravdana pitanja u vezi sa Megaupload-ovim zahtevom za čuvanje podataka. Zapravo, nismo primili nikakav odgovor od Megaupload-a ili njihovih advokata na našu poruku od 13. aprila 2012., niti na naše obaveštenje o uslovima od 11. januara 2013. godine.

Bez obzira na činjenicu da od Megaupload-a nije primio nijedan odgovor, kao ni opravdano zahtevane informacije, LeaseWeb B.V. odlučio je da nastavi da čuva servere i zadrži informacije gotovo godinu dana otada (do 4. februara 2013.), iako LeaseWeb nije bio ni u kakvoj pravnoj obavezi da zadrži podatke i niti je primio bio kakvu nadoknadu za svoj trud.

LeaseWeb takodje ističe da ugovor sa Megaupload-om spada pod nadležnost lokalnih holandskih zakona, koji u ovom slučaju štite LeaseWeb.

Izvor: Arstechnica

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi):

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu