Male tajne programerske kafe

Nedavno me cimnuo Nemanja sa jednom simpatičnom idejom – hteo bi da napravi kafu za developere. Inače Nemanja pravi dve baš dobre IT konferencije, i na tim konferencijama je dobio feedback od posetilaca koji je bio sličan feedbacku sa svadbi: kakva bila sarma, kakvo bilo pečenje odnosno u slučaju IT konferencija: kakva bila kafa, kakvo bilo pivo.

U čemu je fora sa tom kafom?

Pa ima ih: jutarnji ritual, rutina nakon ručka, energija za dobar dan, ili jednostavno, način života. Šoljica kafe svakome znači nešto, nekome više, ili manje, ali jedno je sigurno, ovaj napitak je svima ušao u pore života i čini sastavni deo života većini ljudi tokom dana.

Nije tajna da je IT industrija jedna od najprofitabilnijih grana ekonomije u svetu, a pogotovo kod nas poslednjih godina. To je doprinelo da ljudi na našim prostorima povećaju svoje apetite ali i istančaju čula ukusa, mirisa i dodira.

Dok je pivo već dobrano krenulo u kraft vode, pa sada imamo sijaset domaćih zanatskih pivara, kod pržioničara kafe, situacija je malo drugačija, pre svega zato što smo mi jedna pivopijska zemlja, ali i to se menja. A rekao bih da je tome doprineo porast životnog standarda određenog sloja našeg društva. Industrijska kafa, koju većina pije, polako biva zamenjena kvalitetnijim zrnima kafe i to je nešto što me prilično raduje.

Šta je neki standard?

Sada je već postalo skoro pa normalno da se u kafeterijama traži recimo espresso koji dolazi iz Brazila, Etiopije, Kenije… Dok je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo da u kafićima biramo zrna od kojih će nam napraviti kafu, sada je to u određenim kafeterijama svakome dostupno.

Dok je po Evropi postao standard da se pored recimo hrane, sada i kafa poručuje online, to je kod nas i dalje na daleko primitivnijem nivou, odnosno u 99% slučajeva, kafu možete popiti jedino u kafićima, a kvalitetnu svetsku kafu u još manjem broju kafeterija a čak i u specijalizovanim pržionicama, koje se trude da svaka šoljica kafe bude spremljena od najkvalitetnijih zrna.

Pomenuta IT industrija je doprinela da se pored kafića, kvalitetna kafa zapravo nađe i u kuhinjama IT kompanija. Sada većina kompanija ima jako kvalitetne espresso ili filter aparate na kojima se sprema i kvalitetna kafa. Zaposleni u IT kompanijama, većinom programeri, sada su navikli da ih svakog jutra sačeka takva kafa kojom će započeti dan. Negde se provlači floskula da programeri pretvaraju kafu u programerski kod.

Kafka – programerska kafa

GrowIT ekipa koja stoji iza najkvalitetnijih IT događaja na našim prostorima, odlučila je da pokrene jedinstven brend programerske kafe, Kafka. Kako bi spojili tehnologiju sa omiljenim napitkom, a i kako bi unapredili trenutno stanje poručivanja kafe, u izradi je platforma, preko koje će svako moći da se pretplati na određene mesečne kilograme kvalitetne kafe koja im stiže na željenu adresu. Na zvaničnom sajtu Kafke možete da se prijavite da prvi saznate kada će krenuti i zvanična prodaja.

Dok se prva programerska kafa lagano kuva, evo još jedna mala kafe-anegdota – Jedan jako simpatičan Grk koji je, po meni, jedan od boljih poznavalaca kafe koje sam upoznao, se igrom slučaja zaljubio baš u Beogradu i rešio da se preseli ovde i otvori kafeteriju. Pozivam vas da posetite njegovu kafeteriju Addict i probate zrna grčkog pržioničara SapidCoffee kako biste polako navikavali nepca na kvalitetne ukuse.

Evo par slika sa lansiranja Kafke:

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Nema komentara.

Pošalji komentar