Migracija sajta sa Bloggera, WordPress.com, Blogspota i Wixa

od strane | Izrada sajta, WordPress za početnike

Svakog meseca pomognemo na desetine migracija sa WordPress.com, Blogger ili Blogspot platformi. Gotovo svakodnevno, ljudi se odlučuju da svoj blog postave na hosting gde će imati mnogo više mogućnosti za kreativnost i rast sajta, a mi ovde smo zapisali najbitnije savete koji mogu pomoći da migracija prođe što lakše.

Pripremite se jer nije moguće migrirati sve što treba

Lako je napraviti besplatan sajt, međutim, kada dođe do toga da se sajt prebaci na bolje hosting rešenje, postoji začkoljica. Nije moguće migrirati izgled i funkcionalnost sajta. Zašto? Zato što nikada niste ni dobili pristup fajlovima sajta i bazi podataka (wordpress.com) ili zato što je rad sajta uslovljen platformom koju održava taj servis (Blogger, Blogspot, Wix). Ono što je moguće migrirati su tekstovi, stranice, slike i komentari. Evo kako:

Migracija sajta sa WordPress.com

Najpre vam je potreban hosting i domen za novi sajt, sve imate ovde. Instalirajte WordPress CMS na novom hostingu ili javite nama da mi to uradimo za vas – besplatno je. Odmah zatim idite na vaš blog koji imate na WordPress.com, ulogujte se na Kontolnu tablu (engl. Dashboard) i idite na Alatke-Izvoz (Tools – Export). U sledećem koraku, u delu gde se nudi Free, kliknite na dugme Start Export:

Odmah zatim, odaberite šta želite da izvezete i kliknite na dugme Snimi izvoznu datoteku. Ovim će biti preuzet xml fajl koji treba da sačuvate na računaru. Fajl će se zvati nekako ovako WordPress.2018-10-26.xml. Ne zaboravite da štiklirate opciju Sav sadržaj.

Sada ste završili sa besplatnim blogom, ali ga nemojte brisati sve dok ne budete sigurni da je sve na kraju prošlo uredno. Idite sada na novi WordPress koji je instaliran na vašem hostingu i ponovo potražite Alati, ali sada ovde odaberite opciju Uvoz (Tools-Import). Videćete tabelu sa raznim alatima za uvoz sadržaja, ali odaberite WordPress i kliknite na Postavi sada, a kada se završi instalacija kliknite na Pokreni uvoznika:

wordpress migracija

Sada kliknite na Choose File i potražite fajl koji ste izvezli sa wordpress.com. Odaberite taj fajl i kliknite na Otpremi datoteku i uvezi:

migracija sa wordpressa

U sledećem, poslednjem koraku, potrebno je da odaberete da li ćete uvesti postojećeg autora ili želite da dodelite sve tekstove novom autoru ili kreirate novog. Takođe, ovde obavezno štiklirajte opciju Download and import file attachments jer u suprotnom sve vaše slike neće biti prebačene. Kliknite na dugme Submit da započnete migraciju i sačekajte da proces bude završen.

migracija sajta

Kada vidite da se ispiše All done. Have fun! import je završen. Potrebno je samo da prekontrolišete da li je sve tu od tekstova, stranica i slika i ponovo podesite temu i funkcionalnost koju želite da imate na sajtu.

migracija na hosting

Migracija sajta sa Bloggera ili Blogspota

Ovde je procedura slična. Trebaju vam i hosting i domen i to možete pronaći ovde, kao i instalacija WordPressa na vašem hostingu. WordPress možemo mi da instaliramo za vas besplatno. Imajte u vidu da Blogger radi samo na svojoj platformi pa ako tekstove želite da preselite na svoj hosting, morate to uraditi tako što ćete izvesti sve sa Bloggera i importovati u WordPress koji je na vašem hostingu.

Ulogujte se na vaš Blogger i idite u SettingsOtherImport&back up. Tu kliknite na dugme Back up Content:

migracija sa bloggera

Odmah zatim, u prozoru koji se otvori kliknite na Save to your computer. Tada će se generisati fajl koji preuzimate na računar i zvaće se ovako nekako blog-10-27-2018.xml. Sačuvajte taj fajl jer će vam on omogućiti import sadržaja na novi sajt.

blogger migracija

Idite sada na WordPress koji je instaliran na vašem hostingu. Idite u Alati-Uvoz i u spisku mogućih opcija za uvoz na prvom mestu stoji Blogger. Kliknite na Postavi sada, a kada se instalacija završi, kliknite na Pokreni uvoznika:

migracija sajta blogger

U sledećem delu, kliknite na Choose File i odaberite fajl koji ste preuzeli na računar. Kliknite zatim i na Otpremi datoteku i uvezi da započnete import tekstova i sadržaja sa Bloggera na WordPress:

blogger migracija sajta

Odaberite da li ćete uvesti postojećeg autora ili sve sadržaje dodeliti postojećem WordPress autoru i kliknite na Submit:

blogger

Kada vidite da se ispiše poruka All done. Have fun! to znači da je prebacivanje završeno. Obavezno proverite da li je sve tu i podesite temu za WordPress kao i funkcionalnost koja vam je potrebna.

migracija sajta blogspot

Migracija sajta sa Wix-a

Migracija sajta sa Wix-a nije moguća u meri u kojoj je to omogućeno sa WordPress.com ili sa Bloggera. Ono što se može uraditi, kada želite da pređete sa Wix-a na svoj hosting, jeste da instalirate WordPress i ručno kopirate tekstove, stranice i slike na novi sajt. Kada naručite hosting, javite nam samo da instaliramo WordPress za vas i možete polako početi sa kopiranjem.

Migracija je besplatna ako se ne snađete sami

Migraciju možemo da obavimo i mi za vas potpuno besplatno. Za to nam trebaju samo pristupni podaci trenutnog sajta kojeg imate na nekoj od besplatnih platformi. Potrebno je samo da nas kontaktirate ovde i pošaljete korisničko ime i lozinku koju koristite. Mi ćemo već instalirati WordPress i uraditi import sadržaja za vas, a dalje vi preuzimate.

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu