Osam načina da otkrijete ko vam šalje sumnjivi e mail

od strane | Interesantno

Spam filteri na e mail servisima dosta dobro funkcionišu, i direktno u spam folder šalju spamerske mejlove, sa gotovo svih sumnjivih adresa. Ali, desi se nekada da neki e mail prođe sve te filtere, stigne u naš inbox, a deluje sasvim realistično. Možda ste iznenada dobili neku ponudu za saradnju ili posao, kako da znate da li je prava ili je u pitanju dobro prikriven spam, čak prevara?

Ako sumnjate da li je e mail adresa s koje vam je stigao e mail lažna ili prava, ovi parametri vam mogu pomoći:

 3. Proverite postoji li ta e mail adresa

Veoma jednostavno možete proveriti da li uopšte postoji e mail adresa sa koje vam je stigao e mejl. Idite na stranu za logovanje e mail servisa pošiljaoca, i pravite se da ste izgubili šifru. Tražiće vam da unesete e mail adresu pošiljaoca. Ako ta adresa ne postoji, bićete obavešteni da je nema. Proverite!

4. Koristite Rapportive dodatak

Našli ste e mail adresu, ali vam ona ne znači ništa? Uz ovaj dodatak za gmail, ako na tu  email adresu postoje registrovani korisnici na društvenim mrežama, Rapportive će ih pronaći. Problem je što su nalozi na društvenim mrežama uglavnom vezani za privatne mejlove, pa se može desiti da ostanu neprepoznate.

Rapportive dodatak za e mail

5. Koristite  Facebook za proveru identiteta

Stotine miliona ljudi koristi društvene mreže, naročito Facebook. Ako vam neko šalje e mail znači da je kompjuterski pismen, velika je šansa da ima nalog na ovoj popularnoj društvenoj  mreži. Pronađite tu osobu – bilo preko imena, bilo preko e mail adrese. Onda ćete lakše moći da proverite ko zapravo stoji iza mejla. Ali, može se desiti da ako pretražujete preko  e maila, ne nađete ništa na Facebook-u, naročito ako je to na primer, poslovni mejl. Može da se desi i da nađete FB profil, ali morate ga malo istražiti da bi videli da li je profil pravi ili lažan.

6. Pretražite i druge društvene mreže

Osim Facebok-a, Twitter, Linkedin, Instagram su veoma popularni i mogu se pretraživati uz pomoć e mail adrese vezane za nalog na društvenoj mreži. Ako je u pitanju gmail nalog, i korisnik koristi ostale Googlove proizvode ulogovan, posao je još lakši.

Postoje i online alati, poput  Spokeo,  ili Knowem, koji vam mogu pomoći u pretraživanju poznatih sajtova – društveih mreža., blogova, i to uz pomoć e maila, imena ili telefona.

Spokeo People Search - White Pages - Find People 2015-08-04 00-05-157. Otkrijte poreklo IP adrese e maila

E mail sadrži i neke zanimljive podatke, koji vam možda nisu vidljivi na prvi pogled. Na primer, sadrži IP adresu pošiljaoca. Na osnovu nje možete otkriti zemlju i grad iz kojeg se e mail šalje. Možda nećete moći da odredite odakle neko kuca, ali steći ćete sliku. Ako neko piše da je iz Japana, a viditeda je poslao e mail iz Švedske, jasno je da će vam se “upaliti crvena lampica”.

Kako da otkrijete IP adresu pošiljaoca? Kada otvorite e mail i kliknete na “reply” dugme, kliknite na “show original”. Kada se header e maila otvori, pisaće “primljeno od” i pored će stajati IP adresa pošiljaoca. Kopirajte tu IP adresu u neki od alata za pronalazak Iplocation ili Youngestsignal.

 8. Koristite i slike

Ako ste našli profilnu sliku na društvenoj mreži osobe za koju verujete da vam je poslala mejl ( možda se lažno predstravila), više informacija o toj osobi možete naći ako koristite pretraživač slika (recimo Google pretraživač slika) – najpre uploadujete sliku koju želite, i kliknete na plavo polje za pretragu. Rezultat će vam pokazati sve sajtove, blogove i ostale online izvore koji su koristili tu sliku.

Sve ove tehnike mogu vam pomoći da razlučite da li je mejl koji ste dobili ispravan ili lažan. Nemojte dozvoliti sebi da u vreme kada je najvažnije ko kontoliše informacije vi u brzini svoje lične podatke date nekome ko ne bi smeo da ih ima, ili na bilo koji drugi način dozvolite da budete žrtva e mail prevare. Veliki e mail servisi, poput Google i Yahoo-a i sami neprestano razvijaju nove alate, kako bi korisnicima olakšali da razlikuju “žito od kukolja”, tj da što preciznije otkriju lažne od pravih e mail poruka.  Pogledajte, Google ima i spostveni alat za analizu hedera poruke, tj.  e maila.

Kada je u pitanju spam, nemojte zaboraviti i na to da proces može da bude obrnut, da filteri za spam nekada i ispravne mejlove pogrešno protumače i pošalju u spam. S vremena na vreme proverite ovaj folder (koji se u Gmailu može podesiti da recimo posle 30 dana briše mejlove), možda vam je tamo neki važan mejl koji očekujete ili prava poslovna ponuda.

 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

1 Komentar

  1. Karijera

    Hvala na ovom korisnom tekstu!

    Odgovori

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu