Predstavljen iPhone 4

od strane | Škrabalica

iphone-4-top
Apple je predstavio novi iPhone 4 posle par divljih meseci bez presedana  kojima je bilo curenja informacija o novom proizvodu. Naravno, izgleda upravo kao što smo očekivali da će biti (Stiv ga poredi sa starim Leica fotoaparatom), uz staklo napred i nazad, ali unutrašnjost je ono što se računa.

Hardware

Okvir koji ide oko telefona je antenski sistem i on je od nerđajućeg čelika, a takođe je i glavna struktura telefona, mada je priključen na istu staru GSM / UMTS antenu koji svi znate i volite – eto razloga zašto ga nisu nazvali iPhone 4G. Tu je, naravno, prednja kamera koju smo svi čekali, zadnja kamera sa LED blicem, kao i novi ekran visoke rezolucije koji udvostručuje broj piksela u svakom smeru (960 x 640)- četiri puta više – Apple ga naziva “Retina ekran”. Ocenjen je na 326 ppi, što je kako tvrdi Apple van granica razlikovanja detalja u ljudskom oku. Slično kao iPad, to je IPS displej, nudi 800:1 kontrast. Naravno, to je još uvek isti ekran veličine 3,5 inča. Ispod haube je A4 procesor koji pokreće i iPad. Uprkos novom motoru (a 25% tanje šasije), Apple je uspeo da napravi malo veću bateriju, pa je novi uređaj procenjen da može da izdrži 7 sati 3G razgovora, 6 sati 3G surfovanja, 10 sati WiFi surfovanja, 10 sati gledanja videa i 40 sati slušanja muzike. A WiFi? Sada je 802.11n. Kamera je pomerena na 5 megapiksela, sa 5X digitalnim zumom, “senzorom pozadinskog  osvetljenja”, a sada može da snima i  HD video zapis na 720p / 30 fps.

Software

Kada govorimo o softveru, aplikacije će automatski dobiti tekst visoke rezolucije i dugmiće, kao iPhone OS 4. Sa “malo rada” programeri mogu aplikaciju da naprave da bude kompatibilna sa novom rezolucijom. Programeri će takođe dobiti pristup novom žiroskopu, dajući im kontrolu kretanja u “šest osa” između žiroskopa, akcelerometra i kompasa, pomoću novog “core motion” API-ja. Korisnici neće biti ostavljeni na hladnoći, naprotiv: mogu se zanimati sa novim HD video sadržajem, korišćenjem potpuno nove iMovie aplikacije, ako odvoje $ 4.99 za nju. Ako se neko oseća posebno nestašno, iOS 4 čak omogućava da prebacite svog provajdera za pretragu na Bing. Poslednje, ali svakako ne i najmanje važno, je da nova prednja kamera omogućava video ćaskanje preko nove “FaceTime” funkcije. To je (za sada samo preko WiFi) video pozivanje kroz funkciju koja radi iz iPhone 4 na iPhone  4 “bez podešavanja”, a može sliku prebaciti i na zadnju kameru ako vašem sagovorniku dosadi vaše lice.

Ključne opcije novog iPhone-a

Facetime

Konačno opcija video poziva na iphone-u. Jednim klikom, možete mahati svojoj deci, deliti osmeh iz celog sveta, ili gledati kako se vaš najbolji prijatelj valja od smeha posle vašeg vica – iPhone 4 na iPhone 4 preko Wi-Fi.

Retina display

“Mrežnjača ekran” na iPhone 4 je najoštriji, najživlji, ekran telefona najviše rezolucie ikada, sa četiri puta većim brojem piksela nego kod prethodnih iPhone modela. U stvari, gustina piksela je tako visoka da ljudsko oko nije u stanju da razlikuje pojedinačnr piksele. Što čini tekst i slike neverovatno oštrim.

Multitasking

iPhone 4 uvodi potpuno novi način multitaskinga. Sada možete da pokrenete vaše omiljene third-party aplikacije – i da se prebacujete sa jedne na drugu – bez usporavanja performansi aplikacije koja je u prvom planu ili bespotrebnog trošenja baterije.

HD video snimanje i editing

Snimite sopstvene filmove u HD rezoluciji. Snimite impresivan video čak i u lošim svetlosnim uslovima, zahvaljujući naprednom senzoru za osvetljenje i ugrađenom LED svetlu. Zatim editujte i napravite svoje mini remek-delo odmah na iPhone 4 koristeći novu iMovie aplikaciju – sa Apple dizajniranim temama, naslovim i prelazima. Ova aplikacija ne dolazi zajedno sa telefonom već se mora dokupiti u App Store-u, a cena je  4.99 dolara.

Kamera od 5 megapiksela sa LED blicom

Snimite lepe, detaljne fotografiJe sa novom kamera od 5-megapiksela i ugrađenim LED blicem. Napredni zadnji senzor beleži velike slike čak i pri slabom osvetljenju. A nova prednja kamera olakšava da fotografišete autoportrete.

Za kraj predstavljanja ovog fenomenalnog noviteta podelili smo sa vama nekoliko zvaničnih fotografija novog iPhone-a. Nadamo se da smo vam pružili dovoljno informacija o tome kakve to nove tehnologije nam dolaze u susret.

Kada mogu da kupim iPhone 4?

Verovatno ste se već do sada bar jednom ovo zapitali. Telefon će biti dostupan u beloj i crnoj boji, po ceni od $199 za 16GB model i $299 za 32GB u 88 zemalja sveta, ali ne i u Srbiji. Smešno, ali čak i u Nigeriji je moguće kupiti Iphone. U svakom slučaju, biće pušten u  prodaju 24. Juna. Cena 3GS modela će pasti na $99 i 3G će u potpunosti nestati. Pred-porudžbine će početi u nedelju u 5 zemalja (SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Japan), a još 18 zemalja sledi u Julu. Nadamo se da će i nekom od domaćih operatera sinuti fenomenalna ideja pa da ne kupujemo više Iphone na crno.
 

PRIJAVITE SE ODMAH ZA NAJNOVIJE TEKSTOVE SA NAŠEG BLOGA!

Oznake (tagovi): apple,dizajn,iphone

0 коментара

Leave a Reply

Kategorije

Adriahost razglednica

Ćirilica na internetu

cPanel za početnike

Hosting sajta (50)

Interesantno

Internet zarada

Iskustva Adriahost

Izrada sajta

Obaveštenje

Photoshop uputstva

SEO i Marketing sajta

Serveri i VPS

Škrabalica

SMS Marketing

Svet domena

WordPress za početnike

Besplatan email kurs i novosti sa bloga

Prijavite se na našu email listu
Ime i prezime *
Email adresa *
Dobijaćete obaveštenje o novostima na blogu i kurs web poslovanja i marketinga u 9 lekcija.

Pratite Adriahost:

Najpopularniji tekstovi

Pridružite se našem jatu